Dodaj do ulubionych

Problem z pożyczką Dom Bank

03.04.07, 14:33
Witam serdecznie,
przedstawie w skrócie moja sytuację.Współpracuje z doradcą kedytowym ale niekoniecznie on może na wszytkie pytania odpowiedziedz dlatego szukam pomocy wszedzie.
Potrzebuje kredytu na kwote 120.000 pln,przy zarobkach rocznych netto ok.30.000 pln (umowa o pracę 10.000 pln+ działalność gospodarcza 20.000 pln netto),działaność od 12.2005 roku.
Podczas gdy zabezpieczeniem krdytu jest mieszkanie o wartości 200.000 pln osoby trzeciej nie spokrewnionej z kredytobiorcą.Zaznaczę że mieszkanie jest spółdzielczo-własnościowe bez założonej ksiegi wieczystej.Osoba która podpisała wszytkie dokumenty i wyrziła zgodę na obciązenie mieszkanie przyleciała na jeden dzien do Polski i na drugi dzien wyleciała tak zeby załatwić tylko podpisy.Doradca o tym wiedział.
Doradca poinformował nas że własciwym benkiem bedzie m. innymi Dom Bank(Fiolet)złożone zostały wszytkie dokumenty,osoba która zabezpiecza kredyt mieszkaniem podpisała wszystkie druki bankowe.
Dowiaduje się że bank daje negatyną wetyfikację prawną:za króta działalnośc gospodarcza.
Nie dopytuje sie doradcy dlaczego bo z góry wiem ze nie przeskoczy sie pewnych spraw(teraz wiem ze nie była za krótra bo jest ponad rok).
Doradca powiedział mi ze nie jest potrzebna księga wieczysta a wystarczy tylko wniosek nie poinformował że taki wniosek o założenie ksiegi wieczystej musi zrobic własciciel(teraz tez to wiem bop nie dostałam pozyczki).
Pożyczki powtarzam bo to ma znaczenie.
Mam mnóstwo żalu do doardcy który mnie prowadzi ponieważ dowiaduje się że własciwym powodem dla którego nie dostałam pozyczki jest fakt że jak mnie poinormował (po opuszczeniu kraju) osoby która jest własciecielem mieszkania jest jeszcze potzrebny drugi kredytobiorca do tej pozyczki.
Po kosztach,jestem stratna fonansowo i nadal nie wiem co robic?czas nagli...
Proszę mi powiedzieć jaka jest procedura w Dom Banku?
Najpierw wryfikacja prawna pózniej finansowa?
Cy tak jak moim przypadku doradca powinien wiedziec że jestli zabezpiecza mieszkaniem pożyczke osoba trzecia nie spokrewniona z kredytobiorca bez załozonej ksiegi wieczystej (bez nawet wniosku) czy bank zweryfikuje taki kredyt?Czy z góry jest pewne ze musi byc wniosek chociaż??
W którym momencie pojawia się rzeczoznawca do wyceny mieszkania?Przed weryfikacja kredytowa czy po niej??Przed prawna czy po czy przed finansowa czy przed??
Bardzo proszę o rzetelna infomacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jrusek odp IP: *.189.72.19.e-plan.pl 03.04.07, 15:27
      pocałuj sie w 4 litery

z powazaniem
      • ewadarmetko Re: odp 04.04.07, 07:42
        Nie wiem jakim prawem się wypowiadasz skoro nie masz nic inteligentnego do powiedzenia na temat.Podyskutuj sobie na forach dla mądrych inaczej.
    • Gość: km Re: Problem z pożyczką Dom Bank IP: *.chello.pl 03.04.07, 21:34
      Nie wiem jak jest w DomBanku ale odpowiem Tobie jak to jest w większości
      Banków.Jeśli chcesz wziąść pożyczkę hipoteczna pod zastaw mieszkanie, którego
      nie jesteś właścicilem to standardowo potrzeba dokumentów typu:dokument
      potwierdzający, że osoba, która wyraża zgodę na zabezpieczenie jest
      właścicielem tego mieszkania;zgoda właściciela na zabezpieczenie;księga
      wieczysta aby sprawdzić czy nie ma na to mieszkanie kredytów;jeśli nie ma KW to
      wlaściciel składa wniosek o jej założenie i po podpisaniu umowy wniosek o
      wpisanie Banku,który wchodzi z hipoteką na mieszkanie/osobiście/. Bank chce
      tych dokumentów i doradca powinien o tym wiedzieć.Takie są założenia pożyczki
      hipotecznej.Jeśli nie ma KW to Bank nie ma się gdzie wpisać z zabezpieczeniem
      więc jest to rzecz oczywista aby był przynajmniej wniosek.Rzeczoznawca pojawia
      się na wycenie gdy Bank zweryfikuje zdolność kredytową kredytobiorców, sprawdzi
      dokumenty dot. nieruchomości i zleca wycenę.Taka jest kolej
      rzeczy.Reasumując:najpier ocena zdolności kredytowej,ocena nieruchomości/z
      kompletem dokumnetów/, wycena/która potwierdza, ze wartość nieruchomości jest w
      stanie zabezpieczyć kredyt/, podpisanie umowy i wypłata.To chyba wszystko...
      • ewadarmetko Re: Problem z pożyczką Dom Bank 04.04.07, 07:40
        Bardzo dziekuję za wyczerpująca odpowiedz.W takim razie mój doradca jest żle doszkolony i dlatego też szukam wszędzie potwierdzenia czy ja mam racje czy on.
        Dziekuję,
        pozdrawiam
        • ziut19 Re: Problem z pożyczką Dom Bank 04.04.07, 11:40
          Jedna, podstawowa sprawa. W Dombanku, jesli zabezpieczeniem ma byc nieruchomosc
          osoby trzeciej, to wowczas mieszkanie musi miec zalozona ksiege wieczysta.
          • ewadarmetko Re: Problem z pożyczką Dom Bank 05.04.07, 09:59
            I właśnie o to mi chodzi w całej mojej sprawie o to że mój doradca o niczym mnie jako klienta nie poinformował.I dlatego dzis pluję sobie w twarz że wybrałam własnie to doradztwo.Dzis jeszcze nie napiszę nazwy żeby wszytkich ludzi przestrzec przed tą firma ale już na dniach to zrobię.Zostałam poszkodowanym klientem i nie pozostawię tego tak po prostu.Nie chciałabym żeby ktos znalazł się na moim miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka