Dodaj do ulubionych

Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze

IP: *.devs.futuro.pl 31.05.07, 09:00
Duże "lepsze" OFE tracą dynamikę. Nie są w stanie dobrze inwestować środków,
bo mają ich za dużo ;).
Obserwuj wątek
    • Gość: msr Ja 3 lata temu zamieniłem PZU na AIG pod IP: *.sattom.pl 31.05.07, 09:20
      wpływem akwizytora. DO dzis szczerze mowiąc nie wiem czy dobrze zrobiłem :/
      Jest gdzieś na sieci ranking najlepszych OFE od początku istnienia??
      Najwazniejszym czynnikiem jest zdaje sie stopa zwrotu???
      pozdrawiam
      • wujekmik Re: Ja 3 lata temu zamieniłem PZU na AIG pod 31.05.07, 11:02
        na przykład tutaj masz ranking sprzed roku
        gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29570,3445680.html
        w internecie na wortalach ekonomichnych - biznesowych są takie rankingi
        2 ga sprawa trzeba być MAGA frajerem żeby w ogóle gadać z akwizytorem (buahahah)
        Dałeś się wyrolować
        • Gość: msr Re: Ja 3 lata temu zamieniłem PZU na AIG pod IP: *.sattom.pl 31.05.07, 11:15
          Akwizytor był dobrym znajomym rodziny wiec....
          • Gość: Kotb Re: Ja 3 lata temu zamieniłem PZU na AIG pod IP: *.olsztyn.mm.pl 31.05.07, 15:23
            Co pół roku ogłaszany jest ranking wszystkich OFE na wielkość osiągniętej stopy zwrotu za okres 3 ostatnich lat. Rankingi te ogłaszane są na koniec marca i września każdego roku. Jeśli nie chcesz być znów nabitym w butelkę przez nieuczciwego agenta, śledź na bieżąco te rankingi. Mam przed sobą ostatni ranking (ale tylko 2-letni) za okres 31.03.2005-30.03.2007r.:
            1. Polsat 46,43% (wielkość stopy zwrotu),
            2. PeKaO 42,17%,
            3. Generali 39,45%,
            4. Pocztylion 38,51%,
            5. AIG 38,03% (fundusz do którego trafiłeś),
            .............................,
            9. PZU 37,48% (fundusz który opuściłeś),
            .............................,
            14.Bankowy 33,99%,
            15.Allianz 33,85%.
            Średnia stopa zwrotu za ten okres wyniosła - 37,24%.
            Jak widzisz różnica między twoimi funduszami wyniosła nieco ponad 0,5% na korzyść twego aktualnego. Jest to żadna różnica, więc mogę śmiało powiedzieć, że zostałeś wmanipulowany. Pamiętaj, że za każdą zmianę funduszu to Ty płacisz na premię dla agenta, który Cię na to namówił. Jeśli już zmieniać fundusz to należy najpierw prześledzić kilka ostatnich rankingów (oczywiście 3-letnich). I sprawdzić, czy Twój fundusz notorycznie nie okupuje jednego z ostatnich miejsc. Jeśli rzeczywiście Twój fundusz jest taki słaby, wtedy wyszukaj wśród funduszy taki, który za każdym razem,w tych samych rankingach, jest powyżej średniej stopy zwrotu za ten okres. Niekoniecznie musi być to fundusz z któregoś z pierwszych miejsc. Bo to z kolei oznacza, że fundusz taki mocno ryzykuje i gra dużą pulą swych pieniędzy na rynku akcji. Na akcjach można szybko zarobić, ale równie szybko stracić. Szukaj funduszu dobrze inwestującego, ale jednocześnie bezpiecznego. Pamiętaj, że fundusz gromadzi środki na Twoją emeryturę około 30 lat. Porównując to do biegów, to nie jest sprint, ale maraton. Dlatego bardzo ważne jest przede wszystkim bezpieczne inwestowanie naszych pieniędzy przez fundusze emerytalne (OFE).
            • Gość: Jerry KNF !!!! IP: 212.160.138.* 01.06.07, 09:44
              wystarczy wejść na stronę Komisji Nadzoru Finansowego a tam są dostępne
              WSZYSTKIE rankingi OFE od początku, wszystkie dane o transferach, przyjęciach,
              odejściach, inwestycjach...
              www.knf.gov.pl/knf/index.jsp?place=Menu06&news_cat_id=526&layout=1&page=0
      • Gość: agent Re: Ja 3 lata temu zamieniłem PZU na AIG pod IP: *.chello.pl 01.06.07, 22:16
        Ne krytykujcie agentów, a przynajmniej nie wszystkich. Jest takie towarzystwo,
        które wyznacza agentom tzw. limity produkcyjne, jak agent nie wypracuje
        minimalnego poziomu transferów, ponosi dotkliwe kary finansowe. Nawet uczciwi
        agenci musza ten proceder uprawiać wbrew własnej woli, bo tracą wynagrodzenie z
        innych ubezpieczen, które wypracowali przez wiele lat i nie mają środków do
        życia. Czas aby nadzór finansowy zajął się tymi praktykami.
        Uczciwy agent
    • Gość: agent Artykuł jest tendencyjny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.05.07, 09:39
      Autor artykułu pisze "najgorzej inwestyjący ALLIANZ" - ty sie niestety nie zgodze bo firma ta jest miej wiecej w środku stawki funduszy. Na pieniądze nasze oprócz faworyzowanej stopy zwrotu ma wpływ wiele czynników np opłata od składki która wszedzie wynosi dla nowych 7% a w Allianz 4%.
      Klient wpłacając do funduszu 100 zł ponosi tą opłatę i tak w Allianz aby miec z powrotem 100 zł - firma ta musi wypracować zysk w wysokości 4,2% gdzie wszystkie inne muszą wypracować 7,6% to jest ponad 3 % więcej. tak więc niech autor sie troszkę matematyki pouczy a potem bedzie pisał i szkalował jakiś fundusz.
      • klein4400 Re: Artykuł jest tendencyjny 31.05.07, 10:21
        Po pierwsze: Opłaty z najdroższych funduszach z czasem maleją. po drugie: w
        perspektywnie 30 lat najważniejsza jednak jest stopa zwrotu a nie niskie
        prowizje przez kilka pierwszych lat oszczędzania.
    • Gość: Tomek Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: 83.238.108.* 31.05.07, 09:48
      ludzie co to za gadanie, panów z analizy online. To ze po kilku latach na
      pierwszym miejscu jest jakiś fundusz, wcale nie znaczy że będzie tam za 30 lat
      jak będziemy odbierać emerytury. Liczy się też prestiż firmy i co za tym idzie
      bezpieczeństwo
      • Gość: aa Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: *.chello.pl 31.05.07, 11:26
        Puknij się w łeb, matole!! zawsze najważniejsza jest stopa wzrostu, a nie
        prestiż. Bezpieczeństwo środków finansowych jest takie samo dla WSZYSTKICH
        funduszy, bo takie jest prawo!
        Ludzie, nie dajcie się robić w konia. A na marginesie: Allianz rzeczywiście ŹLE
        inwestuje środki. Pani Horsecka i Pan Bańkowski mają rację: jak akwizytor
        dostaje od danego funduszu 600-800zł od"łebka", czyli od pozyskanego klienta,
        to zrobi WSZYSTKO, żeby przekonać klienta, a w rodzinie jest mu nawet łatwiej.
        Dla akwizytora liczy się tylko "kasa", ludzie nie bądźcie naiwni jak dzieci we
        mgle!
        • Gość: M Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: *.n4u.krakow.pl 31.05.07, 13:16
          sam sie puknij baranie!!! Jeśli chodzi o stope zwrotu Allianz od początku swej
          działalności jest dokładnie w srodku tabeli(a w zestawieniach wyglada że niby
          jest ostatni bo powstał jako ostatni- ok pół roku po innych), a jesli dodasz to
          tego najniższa opłate od składki(4% w porównaniu do wszystkich innych biorących
          w pierwszym roku po 7% a potem dopiero schodzacych systematycznie) to wyjdzie Ci
          ze jest całkiem niezły. A kolesiowi chodziło o bezpieczenstwo w tym sensie ze
          Allianzowi nie grozi przejecie (tak jak AXA wykupiła Winthertura). Wreszcie
          prawda jest to co tez juz ktos napisał-"duże" fundusze straciły dynamike(patrz
          ostatnie wyniki ING) bo wynika to z prawa rynku-trudniej zainwestować efektywnie
          pieniadze 2,5 mln ludzi niż 300 tys. Wreszcie prowizja 600-800 zł to jakas
          bzdura kompletna. Poczytaj, doucz sie i wtedy wróc na forum...
          • Gość: trader Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: *.chello.pl 31.05.07, 13:24
            Oj, widać, że nie rozumiesz o czym piszesz. Nie jest ważna opłata początkowa,
            bo u wszystkich ona maleje z czasem. Liczy się tylko stopa wzrostu z inwesycji,
            a zespół inwestycyjny firmy Allianz nie radzi sobie najwyraźniej od dłuższego
            czasu. Szkoda klientów: i tych właśnie pozyskanych, i tych, którzy tam tkwią.
            A przy przejęciach, mądralo, bezpieczeństwo środków się nie zmienia. A nadzór i
            tak musi wyrazić na to zgodę, a nie zawsze wyraża.
            Środki są równie bezpieczne w KAŻDYM ofe, ale mogą być lepiej, lub całkiem źle
            zarządzane. Allianz sobie z tym nie radzi.
            • Gość: M Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: *.n4u.krakow.pl 31.05.07, 14:08
              Kolego,nie przeczytałeś uważnie tego co napisałem - przecież zasygnalizowałem że
              inne OFE schodzą stopniowo z opłaty co nie zmienia faktu ze do 2014 roku Allianz
              bedzie pobierał najmniej. Jeśli chodzi o zyski-Allianz nie RADZIł sobie ok 3
              lata temu(o przyczynach tego możnaby dużo pisać) ale obecnie jego wyniki są
              coraz lepsze (4 miejsce za ostatnie pół roku). Odpierając ewentualny
              zarzut-owszem, 6 miesięcy nie świadczy o niczym w perspektywie wielu lat ale
              uważam ze jest to zwiastun wyjscia z pewnej zapaści i coraz lepszych wyników w
              przyszłości. A pisząc o bezpieczenstwie nie miałem na mysli tego że można
              gwałtownie stracić w jakiś sposób pieniądze tylko że jest możliwość trafienia do
              OFE w którym wcale nie chciałes sie znaleźć.. Reasumując: ja nie przekonam
              Ciebie a Ty mnie ale dzień jest piękny, przyjeżdza dzis do mnie laska wiec tak
              naprawde mam gdzieś wszystkie OFE w Polsce. Daruje Ci nawet tego "mądrale"..Pozdr!
          • matt.cobosco Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze 31.05.07, 14:43
            - aa napisał:

Puknij się w łeb, matole!!

- M odpowiedział:

sam sie puknij baranie!!!

To się nazywa kulturalna, merytoryczna dyskusja;)
    • Gość: tom Wielka lipa ten artykulik sponsorowany IP: 83.145.84.* 31.05.07, 11:32
      konkret to NN a tam nawet słowa o nich
    • Gość: zapodajew Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: 193.24.24.* 31.05.07, 15:03
      "- To pokazuje, jak wciąż mało wiedzą Polacy o zasadach inwestowania - mówi
      Grzegorz Raupuk, analityk Analiz Online. " HAHAHAHAHAHAHAH!!!
      BUHAHAHAHAHAHAH!!! oj! oj! jeszcze! HAHAHAHAHAHAHAHAHA! ok! ok! jakoś dam radę!
      HA! HAHA! ufff! proszę "ekspertów" o schłodzenie głowy
      a teraz do rzeczy: ekspert mówi, że Polacy mało wiedzą o zasadach inwestowania
      hmmm... bo transferują się z takich "eldorado" jak Polsat??? Panie! Idź Pan do
      śmiechu warte! że niby aktywa wiodących na rynku funduszy są w jakiś sposób
      porównywalne z "wypierdkami" rynkowymi typu Polsat? Kto tu "mało wie o zasadach
      inwestowania"??? Nie widzisz Pan ekspert różnicy między łajbą a wielkim okrętem?
      • Gość: zapodajew Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: 193.24.24.* 31.05.07, 15:54
        ...i tak guzik w dłuższej perspektywie z tych różnic, liczy się wiele innych
        czynników, jak choćby pobierane opłaty za zarządzanie, ktoś miał rację powyżej,
        że artykuł smierdzi tendencyjnością
      • nikos.kazantzakis Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze 31.05.07, 21:47
        Tak widzimy: jak między ładną łódką Flying Dutchman, a Titanikiem. :)))

Żarty na bok; to, że Polsat jest nieduży, nie daje powodu, żeby wyrażać się o
        nim nie-elegancko. Jeżeli najwięksi, a mają do dyspozycji cały sztab
        wysokoopłacanych specjalistów sobie nie radzą, to oznacza, że firma jest źle
        zarządzana, a jak widać przekłada się to na wyniki - stopę zwrotu.
        Kto powiedział, że "wielkie" = "efektywne"? to są wierutne bzdury na rynku ofe
        jak zresztą widać. A Allianz ma dobrych klientów, w sumie porzadna firma, a co
        z tego? team inwestycyjny coś jakoś tak nie-za-bardzo....
        • Gość: Marcin Ważne IP: *.e-zabrze.pl 01.06.07, 09:33
          Witam,

Po pierwsze kłania się brak wykształcenia ekonomicznego naszego społeczeństwa.
          Być może młode pokolenie, które ma podstawy przedsiębiorczości w szkole będzie
          miało więcej wiedzy w tym obszarze. Oby, bo niestety fizyka, chemia czy biologia
          nie jest aż tak istotna w życiu (oczywiście powinna być w planie zajęć) jak
          ekonomia i prawo.

Po drugie, należy liczyć stopę zwrotu netto, czyli po odliczeniu kosztów
          prowizji dla OFE. Jestem trzy lata w OFE moje stopy zwrotu netto kształtują się
          na poziomie 2, 3 %, czyli tego co bym osiągnął na lokacie bankowej. Zobaczymy
          jak to będzie za parę latek. Proszę sobie to obliczyć.

-------
          kwota przekazana z ZUS - 100 %
          wartość jednostek uczestnictwa na dany dzień - x

x = wartość jednostek uczestnictwa na dany dzień x 100 % / kwota przekazana z ZUS

x / ilość lat bycia w OFE
          I mamy prawdziwą stopę zwrotu po odliczeniu wszelkich kosztów ;-))))

x = stopa zwrotu netto
    • piotr_abc Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze 01.06.07, 13:00
      Jakie realne są koszty przeniesienia do innego funduszu? Czy prognozowane
      wyższe przyrosty kapitału będą realnie wyższe od wyższych kosztów obsługi konta?
    • bopin Był pakiecik 01.06.07, 14:59
      Odszedłem z lepszego funduszu do gorszego, bo przy okazji agent zaproponował mi
      dodatkowo zniżkę przy ubezpieczeniu mieszkania. No to wziąłem ten pakiecik.
      Emerytura daleko, a chałupę trzeba ubezpieczyć już.
    • Gość: :Lotto Re: Polacy zmieniają OFE z lepszych na gorsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 21:57
      Czy już czas uciekać z ING - ma coraz gorsze wyniki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka