Dodaj do ulubionych

Czy fundusz spłaci kredyt?

22.06.07, 11:01
Witam.
Rozpatruję taką sytuację: biorę kredyt hipoteczny w Nykredicie na 150 000 zł
(miesięczna składka to niecałe 900zł), które rozdzielam: 50 000 do ręki (z
czego 20 000 odkładam na konto w banku - ror, lokata, o tym później - a 30 000
"przejadam"). Pozostałe 100 000 lokuję w funduszach inwestycyjnych. Przez
pierwsze dwa lata spłacam raty kredytu owymi dwudziestoma tysiącami - tak,
żeby nie wysiliać domowego budżetu. I teraz pytanie do znawców rynku
finansowego - czy zyski z portfela funduszy zarobią mi na spłatę pozostałej
kwoty kredytu? Dodam, że podczas kalkulacji wyszło, że do zapłaty będę miał
ok. 316 000.
Oczywiście nie włożę całej sumy w jeden fundusz, ale jeszcze nie robiłem
przymiarek, jak rozłożyć te sto tysięcy.
Obserwuj wątek
    • kaczordonald10 Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 25.06.07, 08:46
      Kredyt hipoteczny ma charakter celowy , można dostać te pieniądze "do ręki " i
      wpłacić na fundusz lub "przejeśc? Chyba nie. Czy coś się zmieniło w tej kwestii?
      • ciffan Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 25.06.07, 14:50
        kaczordonald10 napisał:
        > Kredyt hipoteczny ma charakter celowy , można dostać te pieniądze "do ręki " i
        > wpłacić na fundusz lub "przejeśc? Chyba nie. Czy coś się zmieniło w tej kwestii
        > ?

Nykredit nie wymaga podania celów. Po prostu - daje pieniądze pod mieszkanie i
        nie obchodzi go, co się z nimi robi. Piękne, czyż nie? :]
        • atenac82 Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 25.06.07, 17:06
          Chyba pomyliły Ci sie produkty bankowe, a konkretnie kredyt hipoteczny z
          pozyczką hipoteczną. Zgodnie zresztą z definicja ustawową (Prawo bankowe z
          sierpnia 1997) pojęcia "kredyt" jest on udzielany tylko przez banki i na ściśle
          określony cel, gdzie bank ma możliwość weryfikacji czy na ten cel właśnie
          zostały przeznaczone środki pozyczone od banku.
          Różnica dodatkowa zwykle jest taka, że pożyczka hipoteczna jest wyżej
          oprocentowana niż kredyt, ale w jednym i drugim wypadku jak nazwa mówi
          zabezpieczeniem jest hipoteka na nieruchomości.
          Sprawdziłam na stronie Nykredit :) i tak właśnie jest i w tym wypadku.
          • ziut19 Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 25.06.07, 18:14
            No coz, ale tym razem sie mylisz. Doksztalc sie prosze ze specyfiki bankow
            hipotecznych. Dzialaja na zupelnie innych zasadach, wiec moga sobie pozwolic na
            nie wnikanie w cel kredytowania. Zreszta Nykredit nie jest jedynym na rynku
            tego typu bankiem.
            Autor watku musi sie liczyc z dwoma ograniczeniami:
            1. LTV maksymalnie 80%
            2. Jako wartosc przyjmuje sie tzw. wartosc bankowo hipoteczna, ktora jest rowna
            +/- 80% wartosci rynkowej.
            • atenac82 Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 26.06.07, 11:08
              Chylę czoła nad doświadczeniem kolegi, śmiem jednak zaprotestować. Nykredit na
              swojej stronie sam rozróżnia dwa produkty: kredyt i pozyczkę hipoteczną, gdzie
              kredyt jest produktem przeznaczonym do finansowania szeroko pojętego celu
              mieszkaniowego, a pożyczka przeznaczona może byc na cel dowolny.
              W kwestii wyjasnienia: Ustawa o listach zastawnych i bankach hipotecznych nie
              dokonuje definicji slowa kredyt specjalnie dla bankow hipotecznych, a w
              kwestiach niewyjasnionych odwoluje sie do wczesniej juz wspomnianej ustawy
              Prawo bankowe. Więc jakbym mogla prosic doinformuj mnie na jakiej podstawie
              prawnej twierdzisz, ze pojecie kredytu ma inne znaczenie w banku hipotecznym
              niz w ogolnie pojetej bankowosci w tym kraju? (pytanie nie jest zlosliwe, tylko
              skoro siejesz ziarnko watpliwosci to chcialabym miec pewnosc, że jednak masz
              rację)
              Pozdrawiam.

• ziut19 Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 26.06.07, 12:20
                Wyjasnijmy moze jedna rzecz: nie kwestionuje tutaj zapisow formalnych i kwestii
                semantycznych. Mowie konkretnie o ofercie banku, ktora w zaden sposob nie rozni
                sie w zaleznosci od celu kredytowania. Tak wiec pod wzgledem kredyt nie rozni
                sie od pozyczki hipotecznej.
                • rafalek1b Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 27.06.07, 14:46
                  Teoretycznie takie rozwiązanie jest możliwe. Musisz znać oprocentowanie takiego kredytu. Przyjąć można, iż zysk roczny z funduszy inwestycyjnych to ok 10%/rok.Warto zaznaczyć, iż znacznie lepiej jest te 100tys wpłacić na fundusze i nie ruszać ich przez kilka lat. Jeżeli masz pytania napisz rafal.bederski@krakow.azfinanse.pl
    • open_gh Re: Czy fundusz spłaci kredyt? 28.06.07, 19:25
      Co do Nykredit, to prawdą jest, że tam bez względu na cel jest taka sama marża
      zależna tylko od LTV (max 80). Szkoda tylko, że nie udzielają kredytów w CHF
      (tylko w PLN i EUR). A co do wyceny stosowanej przez ten bank, to wydaje mi się,
      że stosują jednak rynkową. Wiem, że banki hipoteczne działające na podstawie
      cytowanej ustawy mają obowiązek stosować wycenę bankowo-hipoteczną, ale jakoś
      chyba jest tak, że ten bank działa na podstawie duńskiej analogicznej ustawy i
      to omija. Jednak pewien nie jestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka