Dodaj do ulubionych

pko pomocy

24.06.07, 18:47
czesc, moje pytanie jest odnosnie kredytu konsolidacyjnego. Rok temu wziełam
taki kredyt w banku PKO, ale zapomniałam założyć księge wieczystą aby
ustanowic hipoteke. Dzis spojrzałam w umowe kredytu i zorientowałam się ze
wpis w ksiege wiczystą mam przdłożyc do konca czerwca. Czy związku z tym jak
nie przedłoże zostaną nałożone jakieś kary? jesli tak to w jakiej wysokości?
zaznacze ze kredyt jest spłacany bez zadnych opoznien. prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: pko pomocy IP: *.189.72.19.e-plan.pl 24.06.07, 21:06

masz przed oczami umowę , więc ją przeczytaj - my nie mamy niestety tego luksusu

obstawiałbym że pewnie do tej pory płacisz wyższą stawkę , razem z
      jakimś 'ubezpieczeniem', które miało odpaść z momentem ustanowienia hipoteki.
      więc pewnie po prostu dłużej będziesz je płacić.

ale bardzo możliwe że zastrzegli sobie możliwość nałożenia kary ..jeżeli tak to
      skrzętnie z niej skorzystają. Jelenie są po to by ich strzyc
    • Gość: gość Re: pko pomocy IP: *.crowley.pl 25.06.07, 13:09
      żadnych kar przedłużenie obowiązkowego ubezpieczenia co pół roku ok 300 zł nic
      ani słówka złego z banku nie usłyszysz
      • afka1410 Re: pko pomocy 25.06.07, 15:29
        rzeczywiście płace co miesiąc ubezpieczenie w wysokosci 10zł i miało ono zniknąć
        w chwili ustanowienia hipoteki. Przeglądałam umowe kredytu i nie ma w niej
        zadnych informacji na temat kar nakładanych na zapominalskich. mam nadzieje, że
        będę kontynuować ubezpieczenie w wysokosci 10zł i dodatkowe koszty nie beda
        naliczone. zastanawiam sie czy nie napisac jakiejs prosby do PKO o nie
        naliczaniu kary.
        • Gość: bankier Re: pko pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:51
          na to zawsze masz czas, tak naprawdę w bankach jest duzo innej roboty niż na
          bieżąco sprawdzanie, czy klient wywiązał się z warunków umowy. Szybko teraz
          złóż wniosek w sądzie o ustanowienie hipoteki (oczywiście o ile jeszcze tego
          nie zrobiłaś) i po uprawomocnieniu się wpisu wystąp do wydziału ksiąg
          wieczystych o wydanie prawomocnego odpisu z księgi wieczystej z ustanowioną
          hipoteką na rzecz PKO.
          • afka1410 Re: pko pomocy 26.06.07, 12:11
            Troche mnie"bankier" uspokoił. W piątek będę mieć zaswiadczenie ze spoldzielni
            mieszkaniowej o niezaleganiu i nr ksiegi wieczystej od której moje mieszkanie
            bedzie odłączone. W poniedziałek zrobie sobie wycieczke do ksiąg i mam nadzieje
            że szybko to załatwie. A PKO póki co nie bede informować, może nie zauważą:)
            A wie ktoś może ile czeka sie na założenie ksiegi i zrobienie w niej
            wpsiu-hipoteki na rzecz banku??
    • Gość: gość Re: pko pomocy IP: *.crowley.pl 26.06.07, 17:35
      mam konsolidację tam i podobnie jak ty nie założyłam hipoteki. mąż był w
      szpitalu ponad trzy miesiące rechabilitacja i jakoś mineło to było ponad 18
      miesięcy temu z tym że ja miałam 6 miesięcy na hipotekę. w panice zadzwoniłam
      do zaprzyjażnionej pani która zajmowała się moim kredytem i uzyskałam odpowiedź
      że poprostu będę płacić ubezpieczenie do momentu gdy jej nie założe poza tym
      wcale się tego nie czepiają ubezpieczenie jest formą zabezpieczenia którą
      wyłączyć miała hipoteka. u nas długo czeka się prawie 1,5 miesiąca ale
      spokojnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka