Dodaj do ulubionych

dowod osobisty - BANK

16.10.07, 09:01
Witam!

pozwole sobie zadac pytania , ktore przedstawie ponizej, moze ktos z Kolezanek lub Kolegow bedzie mogl mi pomoc !

W maju zastrzeglam w banku dowod osobisty , w dniu wczorjaszym znalazlam go, byl w kurtce i dzis z rana bylam w banku zeby to zastrzezenie odwolac, niestety nie wzielam ze soba dowodu ale mialam przy sobie paszport, ktory jest drugim dowodem tozsamosci.

pani w banku nie chciala mi odblokowac dowodu pomimo przedstawienia jej paszportu i innego dokumentu (praw jazdy), powiedziala ze odblokowac nie moze czegos czego nie mam przy sobie. ale to chyba ja rozporzadzam dokumentem swoim a nie ta pani ? kazda watpliwosc polozenia tego dokumentu jest pierwszym krokiem do zastrzezenia go a kazde znalezienie do odblokowania.

czy miala prawo odmowic mi tego ?

oczywiscie po dluzszej rozmowe, kazala mi napisac oswiadczenie na mialej kartce: ze dowod sie odnalazl... musialam wlasnorecznie napisaco swiadczenie, ponizej podpisujac go.

czy miala prawo zmuszac mnie do pisania takiego oswiadczenia ?

i na koncu, tak dla wrednosci swej porownala podpisy na oswiadczeniu ktory stworzylam ze wzorem podpisu jaki istnial w kartotece, czy to nie jest tak ze wzor podpisu musi byc zgodny z tylko na dowodzie i na karcie kredytowej / bankomatowej ? przeciez pozostale dokumenty, moge podpisywac jak chce, byle wlasnorecznie. a ona sprawdzala co do kreseczki... czy jej wrednosci nie przekroczyla pewnych granic jej komentencji ?

a teraz reflekcje, czy ona w swej zlosci może namieszac mi w papierach ? a czy moze podac mnie do BIK (nawet jak nie ma podstaw) tak zeby zrobic mi na zlosc ?

a czy zablokowac dowod moge w dowolnym oddziale banku BPH ?
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: dowod osobisty - BANK 16.10.07, 09:27
      Czepiasz sie wg mnie.
      Ta pani troszczy sie o to, zeby TWOIMI PIENIEDZMI na pewno dysponowala wlasciwa osoba, stad ta wnikliwa weryfikacja.

A jesli bylabys osoba, ktora znalazla ten dowod, wraz z paszportem?
      Kims z rodziny, ktory chce wejsc w posiadanie pieniedzy krewnego?
      • voll1 Re: dowod osobisty - BANK 16.10.07, 09:40
        mozliwe ze masz racje. ale w paszporcie jest fotografia :)
        • Gość: odpowiedz Re: dowod osobisty - BANK IP: *.jmdi.pl 16.10.07, 10:30
          1. zastrzegasz dowod na podstawie zasw z policji o zgloszeniu zagubienia/kradziezy
          2. odwolujesz, gdy znajdziesz, ale powinienes okazac dokument, ktory odstregasz.
          z drugiej strony, jesli np dowod zostal zagubiony na ulicy, ktos znalazl,
          odeslal... tak na prawde narazasz sie na wykorzystanie Twoich danych do
          falszowania dokumentu i wykorzystania takiego do roznych celow. no ale
          zakladajac, ze dowow zapodzial sie w domu i w domu sie odnalazl - powinienes
          przdedstawic tenze dokument
          3. dowody osobiste mozna podrobic, to samo mozna zrobic z kazdym dokumentem,
          wiec przy podrobieniu dokumentu wstawiaja Twoje dane i swoje zdjecie
          4. Pani w Banku nie z wrednosci zweryfikowala Twoj podpis, a z przestrzegania
          procedury - wlasnie w celu pewnosci, ze Ty to Ty. Jesli dowod i paszport zostal
          podrobiony (patrz wyzej), Pani spojrzala, zgadza sie zdjecie z osoba stojaca
          przed Pania w Banku, ale podpis moze zdradzic te osobe. Dlatego tez skladasz
          wzor podpisu w Banku - dodatkowa weryfikacja. Ja osobiscie zalecam i na to
          uczulam zarowno Klientow jak i Pracownikow, aby wzor podpisu nie byl taki jak na
          dowodzie czy karcie. Wiem, ze majac konta w kilku bankach i w kazdym inny podpis
          moze ci sie pomerdac, ale taki podpis jest dla Pracownikow w Banku bardzo
          pomocny w weryfikacji.
          • Gość: odpowiedz Re: dowod osobisty - BANK IP: *.jmdi.pl 16.10.07, 10:34
            I jeszcze jedno, jesli Pracownik ma jakies watpliwosci i po konsultacji np z
            kierownikiem oddzialu nadal te watpliwosci ma, ma prawo odmowic np wykonania
            transakcji na koncie, udzielania jakichkolwiek informacji.
            To jest dbalosc i odpowiedzialnosc za Twoje pieniadze. Ci ludzie maja
            odpowiedzialnosc finansowa za swoje bledy, dlatego sprawdzaja wszelkie mozliwe
            sposoby weryfikacji.
            • Gość: voll1 Re: dowod osobisty - BANK IP: *.insurance.waw.pl 16.10.07, 11:42
              dziekuje, masz racje :)

ale: policja nie przyjmie mi zlgoszenia zaginiecia dowodu, wysle mnie do urzedu gminy, natomiast przyjmie zgloszenie tylko kradziezy dowodu.
              • Gość: odpowiedz Re: dowod osobisty - BANK IP: *.jmdi.pl 16.10.07, 12:04
                Ok, jednak pamietaj, aby zastrzec zagubiony dokument, wez potwierdzenie od Pani
                z kazdego urzedu/Banku, gdzie to czynisz.
                Dla swojego bezpieczenstwa i spokojnego snu.
                Nawet, gdy dowod "gdzies sie zapodzial". A jak przypadkiem wyrzuciles/as do
                kosza wraz z ulotkami lub czasopismami? ;-)... i ktos znajdzie i nie zawsze
                zwroci... a pozniej bedziesz sie tlumaczyc z zaciagnietych kredytow, kart
                kredytowych.
                Odkrecic to wszystko to nie takie latwe.
                Lepiej dmuchac na zimne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka