Dodaj do ulubionych

program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz

24.08.03, 20:46
Witam!
Jetsem ciekaw co został w pamięci po programie dotryczącym polis Amplico Life?
Proszę o komentarze. Osobiście uważam że trzeba się tej sprawie przyjżeć.
Obserwuj wątek
    • Gość: Klient Amplico Re: program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 23:58
      Obejrzałem dziś powtórkę tego programu na tv polonia. Jaworowicz to naprawdę
      antydziennikarstwo - fumy, minki, krygowanie się, a przede wszystkim granie na
      emocjach zamiast dyskusji o meritum. No, ale pal sześć tę głupią babę...

Nic nowego się z tego programu nie dowiedziałem. Główny wątek czyli spór
      centrali Amplico-Life ze swoim pośrednikiem jest sprawą, która dotyczy
      kilkunastu osób. Co do charakteru polis Życie+, Junior i Senior to od dawna
      wiadomo, że inwestycja w nie opłaca się wyłącznie jeśli dotrzymamy je do końca
      okresu obowiązywania. Zerwanie tych polis wcześniej oznacza przepadek sporej
      części wpłaconych pieniędzy. Mniej więcej po połowie okresu obowiązywania
      polisy odzyskujemy to, co wpłaciliśmy (bez odestek); no a w dalszych latach
      możemy już odebrać jakieś zyski (też małe na początku). Amplico nie podaje ile
      procent składki inwestuje i to jest nie fair, ale nowa ustawa ma im to narzucić
      od stycznia 2004. Generalnie, pierwsze polisy 10-cio letnie, które pokończyły
      się w tym i zeszłym roku dały ludziom godziwy zysk.

Gdydbym dzisiaj miał tworzyć sobie podwaliny emerytury, na pewno nie kupiłbym
      polisy Życie+. Rynek usług w tym sektorze tak się rozwinął, że jest to
      nieopłacalny przeżytek. No, ale ja swoje polisy kupowałem w 1993/94 roku i
      naprawdę nie miałem wtedy wielkiego wyboru. Dziś pozostaje już tylko je trzymać
      do końca a wtedy się na nich nie straci - ja przynajmniej na to liczę ;))))
      • gwojtek1 Re: program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz 28.08.03, 19:33
        Witam !
        A dokładnie przeczytałeś paragraf 22 umowy i zasady indeksacji tych polis?
        Pozdrowienia
        • Gość: Klient Amplico Re: program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.03, 21:32
          gwojtek1 napisał:

> Witam !
          > A dokładnie przeczytałeś paragraf 22 umowy i zasady indeksacji tych polis?
          > Pozdrowienia

Wiem, wiem. Niektórych wręcz nie opłacało się indeksować. No, ale co robić?
          Zrywanie tych polis to dawanie im jeszcze większych zysków;(
    • franzmaurer Re: program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz 27.08.03, 08:27
      gwojtek1 napisał:

> Jetsem ciekaw co został w pamięci po programie dotryczącym polis Amplico Life?
      > Proszę o komentarze. Osobiście uważam że trzeba się tej sprawie przyjżeć.

Nic nie zostało ;) Podobnie jak niektórym nic nie zostanie z tych ich polis ;)
      A co do Amplico - sprawie można się przyjrzeć tylko dla ciekawości - jakich to
      mamy durnych/naiwnych/gapiowatych (niepotrzebne skreślić) rodaków.

Znam pewną panią która w okresie owego boomu na ubezpieczanie wszystkiego co
      się rusza zajmowała się 'tym biznesem' wśród innych pań...
      Mówiąc bez ogródek baba jest tępa jak but choć jako małomiasteczkowa
      nauczycielka ma pewien lokalny autorytecik... no i tu jest clue całej sprawy,
      bo pani Stasia stała się lokalnym ekspertem od spraw ubezpieczeń :))

I na tym nniej więcej polega amway'o sukces tego typu instytucji jak Amplico -
      jakieś 70% znaczenia ma fakt że kupuję się polisę od "pani Stasi" a nie 'faceta
      z ulicy' - to że pani Stasia jest co najwyżej ekspertem od spraw nauczania
      początkowego ma tutaj marginalne znaczenie, podobnie jak te wszystkie ważne
      rzeczy napisane drobnym druczkiem...

Osobiście omijam szerokim łukiem wszelkich 'Świadków' obojetnie czy są
      to 'Światkowie Amplico" czy "Świadkowie Shitibanku"...
    • Gość: Piort Re: program Sprawa dla Reportera-P. Jaworowicz IP: *.com.pl 27.08.03, 09:19
      We wtorek wieczorem w TVP1 ogladałem program pani Jaworowicz o
      ubezpieczeniach. Dowiedziałem się, że nikt z tych co zbierają nasze pieniądze
      na emerytury czy ubezpieczenia własciwie nie odpowiada za to co zrobi z
      naszymi pieniędzmi, na co je wyda i jaką część składki ubezpieczony moze
      odzyskać. Dowiedziałem się też, że jest już przygotowany projekt nowej ustawy
      w tej materii. Wydaje mi się, że oczywistym i najprostszym sposobem ochrony
      ubezpieczonych byłoby prawo, które pozwalałoby tym instytucjom na korzystanie
      wyłącznie z części wypracowanego zysku, bez prawa naruszania składek, tak jak
      jest w bankach. Jeżeli te fundusze obiecują wyższe niż bankowe zyski, to
      miałyby i tak niezły zarobek. To co obowiązuje teraz to jest rabunek, bo Ty
      musisz odprowadzać składkę, a fundusz czy towarzystwo ubezpieczeniowe robi z
      nią co chce. Chetnie wezmę od posłów kilkaset tysięcy złotych w celu
      pomnożenia tych pieniedzy, pobiorę kilkadziesiąt tysięcy kosztów operacyjnych
      i, jeżeli nie uda mi się dobrze zainwestować, oddać im troche mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka