Gość: Teresa IP: *.devs.ac-net.pl 25.08.03, 20:34 prosze o instrukcje jak dokonac sprzedazy dolarow po aktualnym kursie on-line. W wp.pl/waluty jest taka tabela - kurs wymiany jest tam lepszy, ale nie wiem jak to zrobic, dziekuje za wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franzmaurer Re: waluty on-line 25.08.03, 21:20 Gość portalu: Teresa napisał(a): > prosze o instrukcje jak dokonac sprzedazy dolarow po aktualnym kursie > on-line. W wp.pl/waluty jest taka tabela - kurs wymiany jest tam lepszy, Z tego co wiem to oficjalny kurs NBP (a ten glownie jest w tabelach) sporo rozni sie od kursow ustalanych indywidualnie przez rozne banki. Było o tym ostatnio sporo w "Bilansie" TVN 24 - banki dowolnie ustalają sobie JAKNAJGORSZE przeliczniki np w przypadku kredytow denominowanych tak aby oszwabic klientow chocby o te grosze po przecinku... Paru panow w banku zbiera sie w dni kiedy przypada duza liczba transakcji zwiazanych z przewalutowaniem (np. dni spłat rat kredytowych) i celowo tak ustala kurs bankowy aby bank zyskał a klient stracił... Klient tabele NBP może sobie powieć w domu, ale przy okienku obowiązuje go kurs ustalony przez dany bank... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: waluty on-line IP: *.devs.ac-net.pl 27.08.03, 01:11 Dziekuje franzmaurer. Myslalam, ze ten konkretny kurs on-line obowiazuje w jakims banku (tylko ktorym?), ze ktos mi poda konto, na ktore wplace dolary i w zamian otrzymam odpowiedni wplyw zlotowek na moje konto. A tymczasem kurs on-line nie jest przypisany do zadnego banku/instytucji finansowej, tylko pelni te sama role w e-bankowosci (usredniony wyznacznik), co kurs NBP dla bankow i kantorow, tak? Pozdrawiam PS. A czy umiesz mi podpowiedziec, gdzie zamienic dolary na zlotowki najkorzystniej i czy zrobic to juz teraz, czy jeszcze czekac? Odpowiedz Link Zgłoś
franzmaurer Re: waluty on-line 27.08.03, 01:30 Gość portalu: Teresa napisał(a): > A tymczasem kurs on-line nie jest przypisany do zadnego banku/instytucji > finansowej, tylko pelni te sama role w e-bankowosci (usredniony wyznacznik), > co kurs NBP dla bankow i kantorow, tak? Ja tam jestem kiepski w 'te klocki' - unikam tych wszystkich banków jak tylko mogę bo wiem że cokolwiek (nie)zrobię to bank i tak na tym suma sumarum zarobi :) Tabela NBP to taki 'wzorzec metra' - a w praktyce wiadomo jak jest... krawcowe i stolarze mają swoje własne wzorce :) > PS. A czy umiesz mi podpowiedziec, gdzie zamienic dolary na zlotowki > najkorzystniej i czy zrobic to juz teraz, czy jeszcze czekac? Nie wiem - od kiedy koleżanka która na codzień pracuje w londyńskim City pokazała mi jak w ciągu 3 godzin zrobić z 400$ prawie 1000$ przy pomocy komputera, to pojęcia lokat, oprocentownia w skali roku i stopy zwrotu stały się dla mnie mniej niż mało znaczące :)) Nigdy nie spodziewałem się że spotkam Warrena Buffet'a... na dodatek w 'małej czarnej' ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: waluty on-line IP: *.devs.ac-net.pl 27.08.03, 10:40 Ech, tez bym chciala "zamienic" 400 na 1000. Czy chodzi o takie szybkie, spekulacyjne transakcje kupna-sprzedazy, wykorzystujace zmiany kursow? Oswiecisz mnie? Odpowiedz Link Zgłoś