Dodaj do ulubionych

waluty on-line

IP: *.devs.ac-net.pl 25.08.03, 20:34
prosze o instrukcje jak dokonac sprzedazy dolarow po aktualnym kursie
on-line. W wp.pl/waluty jest taka tabela - kurs wymiany jest tam lepszy,
ale nie wiem jak to zrobic,
dziekuje za wskazowki
Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: waluty on-line 25.08.03, 21:20
      Gość portalu: Teresa napisał(a):

> prosze o instrukcje jak dokonac sprzedazy dolarow po aktualnym kursie
      > on-line. W wp.pl/waluty jest taka tabela - kurs wymiany jest tam lepszy,

Z tego co wiem to oficjalny kurs NBP (a ten glownie jest w tabelach) sporo
      rozni sie od kursow ustalanych indywidualnie przez rozne banki.
      Było o tym ostatnio sporo w "Bilansie" TVN 24 - banki dowolnie ustalają sobie
      JAKNAJGORSZE przeliczniki np w przypadku kredytow denominowanych tak aby
      oszwabic klientow chocby o te grosze po przecinku...
      Paru panow w banku zbiera sie w dni kiedy przypada duza liczba transakcji
      zwiazanych z przewalutowaniem (np. dni spłat rat kredytowych) i celowo tak
      ustala kurs bankowy aby bank zyskał a klient stracił...
      Klient tabele NBP może sobie powieć w domu, ale przy okienku obowiązuje go kurs
      ustalony przez dany bank...
      • Gość: Teresa Re: waluty on-line IP: *.devs.ac-net.pl 27.08.03, 01:11
        Dziekuje franzmaurer.
        Myslalam, ze ten konkretny kurs on-line obowiazuje w jakims banku (tylko
        ktorym?), ze ktos mi poda konto, na ktore wplace dolary i w zamian otrzymam
        odpowiedni wplyw zlotowek na moje konto.
        A tymczasem kurs on-line nie jest przypisany do zadnego banku/instytucji
        finansowej, tylko pelni te sama role w e-bankowosci (usredniony wyznacznik), co
        kurs NBP dla bankow i kantorow, tak?
        Pozdrawiam

PS. A czy umiesz mi podpowiedziec, gdzie zamienic dolary na zlotowki
        najkorzystniej i czy zrobic to juz teraz, czy jeszcze czekac?
        • franzmaurer Re: waluty on-line 27.08.03, 01:30
          Gość portalu: Teresa napisał(a):

> A tymczasem kurs on-line nie jest przypisany do zadnego banku/instytucji
          > finansowej, tylko pelni te sama role w e-bankowosci (usredniony wyznacznik),
          > co kurs NBP dla bankow i kantorow, tak?

Ja tam jestem kiepski w 'te klocki' - unikam tych wszystkich banków jak tylko
          mogę bo wiem że cokolwiek (nie)zrobię to bank i tak na tym suma sumarum
          zarobi :)
          Tabela NBP to taki 'wzorzec metra' - a w praktyce wiadomo jak jest... krawcowe
          i stolarze mają swoje własne wzorce :)

> PS. A czy umiesz mi podpowiedziec, gdzie zamienic dolary na zlotowki
          > najkorzystniej i czy zrobic to juz teraz, czy jeszcze czekac?

Nie wiem - od kiedy koleżanka która na codzień pracuje w londyńskim City
          pokazała mi jak w ciągu 3 godzin zrobić z 400$ prawie 1000$ przy pomocy
          komputera, to pojęcia lokat, oprocentownia w skali roku i stopy zwrotu stały
          się dla mnie mniej niż mało znaczące :))
          Nigdy nie spodziewałem się że spotkam Warrena Buffet'a... na dodatek w 'małej
          czarnej' ;))
          • Gość: Teresa Re: waluty on-line IP: *.devs.ac-net.pl 27.08.03, 10:40
            Ech, tez bym chciala "zamienic" 400 na 1000. Czy chodzi o takie szybkie,
            spekulacyjne transakcje kupna-sprzedazy, wykorzystujace zmiany kursow?
            Oswiecisz mnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka