roberto213 Błąd w programie!!!!!!! 07.04.08, 09:46 PROGRAM NIE ODLICZA ULGI PRORODZINNEJ W FORMULARZU PIT-37!!!!!!PO PROSTU NIE PRZENOSI Z PITU "O". WSTYD COŚ TAKIEGO UDOSTĘPNIAĆ LUDZIOM. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krezus Re: Błąd w programie!!!!!!! IP: *.subscribers.sferia.net 07.04.08, 11:08 Jesteś pewny? Bo u mnie program przeniósł i ulgę prorodzinną (poz. 106 w PIT-37) i ulgę za internet (poz. 93 w PIT-37) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewww Co zrobić? IP: *.torun.mm.pl 08.04.08, 19:02 Witam, mam mały problem...pracowałam w roku 2007 i jednocześnie do lipca otrzymywałam rentę rodzinną. Co mam zrobić? wpisałam wszystkie dochody w pit 37, ale zatrzymałam się na odliczeniu składki na ubezpieczenie zdrowotne. Mam wpisać tam sumę z obydwóch źródeł??? proszę o odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
almazik Re: Błąd w programie!!!!!!! 11.04.08, 21:04 dostalam pit 11 za umowe o prace na czas okreslony, do tego nagroda z uczelni na 8c 150zł(poz. 35). w gazetowym programie zaznaczam ze chce sie rozliczyc indywidualnie(nie mam męza) i na nastepnej stronie ze dochód ze stosunku pracy. nic innego nie zaznaczam. WSKAKUJE MI PIT 36!! a powinien 37. co robie źle? czy program jest wadliwy? z góry bardzo dziękuję Wam za pomocna dłon :) Odpowiedz Link Zgłoś
almazik 1raz: prosty przypadek? blad w programie? HELP!!! 11.04.08, 21:05 almazik napisała: > dostalam pit 11 za umowe o prace na czas okreslony, do tego nagroda z uczelni n > a > 8c 150zł(poz. 35). > > w gazetowym programie zaznaczam ze chce sie rozliczyc indywidualnie(nie mam > męza) i na nastepnej stronie ze dochód ze stosunku pracy. > > nic innego nie zaznaczam. > > WSKAKUJE MI PIT 36!! a powinien 37. co robie źle? czy program jest wadliwy? > > z góry bardzo dziękuję Wam za pomocna dłon :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liu bin yan Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.08, 08:35 witajcie, mam pytanie, mianowicie czy przy pomocy programu z gazety można rozliczyć dochody uzyskane na podstawie Świadczeń wypłaconych z funduszów:Pracy i Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (pkt. 5 pitu 11) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Poradnik: PIT-ujemy, aż miło - HELP!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 10:12 po wpisaniu kwoty odsetek od kredytu mieszkaniowego, nie pojawia się ona w załączniku PIT oraz w zeznaniu PIT-37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Poradnik: PIT-ujemy, aż miło - HELP!!! IP: *.morliny.pl 14.04.08, 11:46 wpisujesz kwote kredytu i zapłacone odsetki a system sam sobie liczy ile odpisać. U mnie wyszło zle gdyz płaciłem odsetki od wykorzystanego kredytu na budowę wypłacanego w transzach i system odliczył za mało. Trzeba samemu policzyć odsetki od 189000 i wpisac taką kwote i takie odsetki. Super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Poradnik: PIT-ujemy, aż miło - prawdopodobnie błąd IP: *.aster.pl 15.04.08, 00:04 Formuła obliczania odliczenia odsetek od kredytu jest następująca: W=189000/Kredyt W*odsetki to odsetki do odliczenia Powiedzmy, że kredyt to 300'000, mieszkanie to 290'000 w tym grunt 10'000. Zgodnie z wytycznymi z mojego urzędu skarbowego odsetki do odliczenia to: 189'000/300'000 * odsetki Grunt w obliczeniach się nie liczy, bo część kredytu przeznaczona na mieszkanie bez gruntu (280'000) przekracza 189'000. Program zwraca jednak inną wartość dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omka Lista Fundacji jest niepelna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 00:21 Lista organizacji , na ktore mozna przekazac 1% podatku nie jest pelna. Oficialna lista znajduje sie na : www.pozytek.gov.pl/Wykaz,organizacji,majacych,status,OPP,1020.html Dodatkowo brak jest wyszukiwania organizacji po numerze KRS oraz mozliwosci recznego wpisania niewystepujacej w liscie organizacji ( w moim przypadku wypelnie pit recznie po przeliczeniach w programie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kempa samotne wychowywanie dziecka IP: *.gprs.plus.pl 16.04.08, 12:37 mam następujące pytanie: czy jeśli dziecko urodziło się w kwietniu 2007 to moge rozliczyć się jako rodzic samotnie wychowujący dziecko? Bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.net-serwis.pl 16.04.08, 17:07 Nie zauważyliście, ze w tym roku na PIT/O trzeba podać dane instytucji, dla których przekazało się w ciągu roku darowiznę. Musiałam to wpisać ręcznie. Poza tym, co okropnie denerwujące, program nie ściąga danych osobowych z zeszłego roku. Rok i dwa lata temu już o tym pisałam i dalej nie ściąga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mad Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.ghnet.pl 17.04.08, 00:59 Hejka! Program dostępny na stronie Gazety jest wadliwy - nie pozwala na umieszczenie przychodu z umowy o dzieło z przeniesieniem praw autorskich do właściwej rubryki w formularzu PIT-37. Powinno wpisywać się te dochody do rubryki nr 8: "Przychody z osobiście wykonywanej działalności(...) w tym z umowy zlecenia i o dzieło." Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tersta dziekujemy,ale formularze sa nieakgtywne... 17.04.08, 11:31 i wszystko i tak trzeba obliczyc i wypełnic ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsuranni w tyłek sobie wsadźcie ten program-wirus IP: 150.254.164.* 21.04.08, 15:14 zmienia stronę startowa IE na stronę gazety, czy się tego chce czy nie chce - skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atx Re: w tyłek sobie wsadźcie ten program-wirus IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 24.04.08, 21:32 Zgoda na to jest jednym z pierwszych punktow licencji... Choc zgadzam sie ze takie zachowanie kojarzy sie bardziej z wirusami, niz z sensownym programem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipo IE uzywam sporadycznie a poza tym... IP: 212.76.37.* 26.04.08, 12:32 ...mozna po skorzystaniu z programu startowa strona przywrocic :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek A Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.08, 19:36 Pewnie już ktoś to odkrył. W najnowszej wersji programu PIT 2007 (w. 4.0.1.9) jest niestety błąd. Dotyczy on wypełniania formularza PIT- 37 na podstawie dokumentu PIT-40A, a więc dotyczy emerytów i rencistów. Program żąda podania kwoty z rubryki 34 PIT-u 40A, czyli wysokości zaliczek na podatek dochodowy faktycznie pobranych przez płatnika (ZUS). Kwota ta nie musi być sgodna z kwotą z rubryki 46 tego formularza, a tę, zgodnie z pouczeniem na druku PIT-40A należy wpisywać do PIT-a 37 (rubryka 42), ponieważ różnicę skoryguje ZUS. Błędnie wpisana kwota może spowodować niepotrzebną wpłatę pieniędzu do US. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.chello.pl 26.04.08, 17:37 czy muszę się rozliczać jeśli w 2007 roku zarobiłam ok 500 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: Poradnik: PIT-ujemy, aż miło 26.04.08, 19:25 Zamiast zadawać po raz kolejny pytanie zadane tu już wiele razy, przejrzyj wcześniejsze wątki. Tak. Musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figo Re: Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.spray.net.pl 28.04.08, 12:19 Mam takie pytanie. Pracując na umowę o pracę zalożyłam firmę, ale z pewnych względów, nie zdążyłam w ogóle się nią zająć. W zasadzie zlikwidowałam ją miesiąc, półtora po zxałożeniu, żadnego dochodu z tego nie miałam. Zdążyłam kupić tylko parę rzeczy typu pieczątka firmowa na fakturę. Dalej utrzymywałam się z dochodu na umowę o pracę. Jakie PITY mam wypełnić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.chello.pl 28.04.08, 15:36 Ten program jest z dupy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd, oj wstyd nie dość że do kitu, to jeszcze hijacker IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 01:30 Jak już wiele osób zauważyło, program działa tak, że określenie go jako wersję beta, byłoby nadmiarem pobłażania. Zmienia też stronę startową w Internet Explorerze na gazeta.pl, co wypełnia definicję hijackera. Fakt, że jest to zapowiedziane w licencji, niewiele zmienia - przynajmniej w pozaprawnym sensie. Jest to co najmniej żałosne. Przykro, że nowe biznesowe podejście Agory, które, jak się zdaje, wypchnęło Michnika, przejawia się w tak doprawdy prostacki sposób. A może ktoś z Gazety (choć chyba raczej Agory) chciałby mnie zaskoczyć i skomentować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMILA Sytuacja w USw Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 17:01 Napiszcie jak sytuacja w urzedach w Polsce! www.nacoczekasz.pl/?nacoczekasz/komentarze/2godziny_Kamila_2008_04_29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 20:45 co za baran pisze te artykuły. skąd mu się wzięło, że jak dochód poniżej 3013 to nie ma obowiązku składani zeznania. czytać przepisy!!! mazz jakikolwiek przychód (opodatkowany na zasadach ogólnych) musisz złozyc zeznanie. a jesli już mowa o kwocie, która nie powoduje obowiązku zapłaty podatku to w 2007 roku było to 3015 zł. jeszce raz CZYTAĆ PRZEPISY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BJ PIT-36L - Jak wpisać zaliczki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 14:57 Czy komuś kto wypełniał PIT-36L udało się wpisać zaliczki na pdatek dochodowy z dawnego PITa-5 ? Bo mnie sie nie udało , musiałem wypełnić sobie ręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podatnik liniowy Re: PIT-36L - Jak wpisać zaliczki ? IP: *.aster.pl 30.04.08, 19:51 Potwierdzam - w tym miejscu jest błąd: niestety wartości zaliczek za poszczególne miesiące musiałem wpisać ręcznie. Jeśli ktoś zaufał programowi i nie wpisał tych wartości samodzielnie, to będzie teraz wzywany przez US. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocny PIT 2007 - program i poradnik rozliczenia IP: 149.156.26.* 08.02.10, 11:20 a po co kupować program z wyborczą, jeśli można za darmo pobrać go przez internet. Przy okazji pomagając innym. Różne fundacje zbierające 1% podatku oferują w zamian takie programy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megan Re: PIT 2007 - program i poradnik rozliczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 14:47 no pewnie, że lepiej pomóc innym i pobrać za darmo!w dodatku jak się ściągnie taki program od danej fundacji to tam jest od razu wypełniona rubryka do przekazania 1%. Ja w tym roku przekazuję swój procent Fundacji Oświatowej im. ks. Stanisława Konarskiego. Mój tata chodził do liceum pijarów i chyba stąd mam ten sentyment do nich. Nie wiem czy mogę podać link...najwyżej wytną mi posta, ale można sobie od nich ze strony ten link pobrać --> www.oswiatowa.pijarzy.pl/infopage,18.html Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w W nagłówku jest inormacja nt 1% 08.02.10, 19:39 Polecam lekturę: forum.gazeta.pl/forum/w,24,106051027,106051027,1_podatku_specjalne_forum.html?wv.x=2 i uprzejmie proszę o stosowanie się do zawartej tam sugestii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: PIT 2007 - program i poradnik rozliczenia IP: *.ap.krakow.pl 18.02.10, 09:55 Tzn.? Jaki program? skąd? gdzie? pewnie że wolę pomóc komuś niż dać zarobić gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan PIT 2007 - program i poradnik rozliczenia IP: *.mofnet.gov.pl 23.03.10, 14:13 korzystałem z mozliwości zożenia PIT przez Internet na www.e- deklaracje.gov.pl. Polecam. Można złożyc PIT w kilka minut i wysłać bezpośrednio do urzedu skarbowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepan Re: Poradnik: PIT-ujemy, aż miło IP: *.mofnet.gov.pl 29.03.10, 13:09 wejdz na stronę Ministerstwa Finansów www.kip.gov.pl, znajduje się tam telefon do Krajowej Informacji Podatkowej. Pomoc jest bezpłatna, tylko zadzwonić trzeba. Wartó również przjrzeć stronę www.e-deklaracje.gov.pl gdzie mozna złozyć PIT przez Internet powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
michal40xx PIT 2007 - program i poradnik rozliczenia 13.10.11, 15:51 Mam pytanie ??? Przez cały okres trwania związku małżeńskiego i pozostawania we wspólnocie majątkowej dochody uzyskuje tylko jeden z małzonków. Drugi małżonek nie pracuje, leczy się z uzaleznienia alkoholowego i zaciąga długi. Jedynym sposobem na zabezpieczenie majątku rodziny jest ustanowienie rozdzielności majątkowej. Oznacza to dla pracującego małżonka utratę mozliwości wspólnego rozliczania się przed organami podatkowymi, co w konsekwencji niekorzystnie odbija się na domowym budżecie. Czy istnieje formuła prawna pozwalająca na uzyskanie zwrotów podatkowych w takiej sytuacji ? Zakładając,że pracujący małżonek w 100 procentach utrzymuje uzaleznionego od alkoholu współmałzonka. Odpowiedz Link Zgłoś