IP: 213.17.149.* 14.05.08, 12:01
kompletnie nie orientuję sie w sprawach bankowych dlatego proszę Was o
wyjaśnienie co dzieje się z wpisem dłużnika do BIK jeżeli bank decyduje sie na
sprzedaż długów
dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • laura202 Re: BIK 21.05.08, 12:09
      Witam,
      Mnie także interesuje ile w chwili obecnej trzeba czekać na wykreślenie z
      BIK-u?Czy w ogóle jest taka możliwość, gdzie mam sie udać lub gdzie napisać i
      ile muszę czekać?

Pozdrawiam
      • matys311 Re: BIK 01.06.08, 17:29
        ja rowniez mam pytanie dotyczace BIK-U co zrobic zeby mnie wykreslili z
        krajowego rejestru dluznikow i ile BIK ma obowiazek trzymania mnie w swoim
        rejestrze? prosze o odpowiedz matys311@gazeta.pl dziekuje.
    • tatka_1 Re: BIK 04.06.08, 14:36
      Niestety nie wiem co się powinno stać tzn. jakie są zasady formalne,
      ale mam właśnie taką sytuację i wiem, że w praktyce dane pozostają w
      biku, a kredyt widnieje jako zadłużenie niespłacone nawet po spłacie
      zadłużenia w firmie windykacyjnej, właśnie napisałam do banku z
      prośbą o wykreślenie tych danych z bik i czekam na odpowiedź.
      Jeśli jednak jest ktoś kto zna obowiązującą procedurę w kwestii
      sprzedaży długu przez bank to bardzo proszę o informacje, a może
      ktos miał taką sytuację?
      • Gość: tcjn Re: ODP: BIK IP: *.scbank.pl 16.06.08, 08:57
        Witam wszystkich. Niestety znam odpowiedz na Wasze pytanie ale nie jest ona
        pocieszająca. Z bikiem sprawa wygląda tak że mamy tam kilka grup.

Macie kredyt w banku i jeśli jest on opóźniony o 15 dni (zazwyczaj za kolejny
        razem) bank możesz przesłać informacje do BIK które pojawią się tam w kategorii
        II grupa NBP, gdzie karencja od brania kredytów obowiazuje przez rok. Jeśli
        natomiast w Waszym banku zrobicie opóźnienie 60 dniowe traficie do
        najpopularniejszej grupy gdzie karencja wynosi 5 lat. Wszystkie karencje są
        całkowicie niezależne od spłacenia czy niespłacenia długu. Z odswiadczenia
        również powiem (jako pracownik Banku), że niejednokrotnie Banki obiecują, że po
        spłącie wydadzą zaświadczenie, na mocy którego zostanie wykreślone Wasze
        nazwisko z BIK. Nie twierdzę, że to się nie zdarza, ale znam mnóstwo sytuacji
        gdzie sprawa kończyła sie w sądzie (bezskutecznie). Podsumowując - swoje trzeba
        wyczekać - oczywiście możecie ubiegać się po spłacie kredytu o wykreślenie z BIK
        ale nadziei nie robiłbym sobie wielkich. Znam tez sytuacje, że ludzie trafiali
        tam z powodu niespłąconych odsetek poniewaz bank zapomniał poiformować. Bank
        przyznał się do winy, przeprosił, wystawił zaświadczenie informujące o tym że to
        pomyłka a delikwent jak w BIKu był tak jest. Kolejna sprawa. Moi znajomi byli w
        BIK. MInęło 5 lat ale kredytu nadal dostać nie mogą. Wpis o tym że jest karencja
        co prawda zniknął, ale każdy analityk może wejść w historie kredytową i tam
        wyszukać sobie co było i kiedy a tam już info o zadłużeniu będzie.To pewnie
        sprawdzają przy wiekszych kwotach ale jednak.

Pozdro
        • Gość: Mafia BIK - Czyli opoznienie 60 dni i wyrok 5 lat. IP: 195.12.34.* 17.06.08, 11:46
          Wyrok ekonomiczny, ktory potrafi pograzyc nawet wyjatkowo atrakcyjnego klienta.
          Wyrok bez sadu.

Fantastyczna sprawa. Wyjatkowe podejscie do klientow.
          Za komuny bylo zdecydowanie lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka