Dodaj do ulubionych

Który OFE? II filar

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 11:21
Pomóżcie, proszę. Długo byłam bezrobotna aż wkońcu zdarzył się "cud" i
dostałam pracę. Muszę jednak podpisać umowę z OFE a nie mam pojęcia z
którym. Przeglądałam rankingi, ale niewiele mi to dało. Może coś z autopsji?
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Który OFE? II filar 23.09.03, 13:28
      Wszystko jedno co wybierzesz. Kazdy OFE okrada klientów tak samo.
      • Gość: Nika Re: Który OFE? II filar IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.09.03, 13:44
        No, chyba nie wszystkie tak samo?
        To tylko moja cicha nadzieja...
        • vampi_r Re: Który OFE? II filar 24.09.03, 16:11
          Słuchaj, wybierasz OFE na kilkadziesiąt lat. Nawet analiza wyników finansowych
          za ostatnie 3 lata nic ci nie dadzą, bo za rok ten przodujacy może byc ostatnim.
          Ja wybrałem CU. Bo miałem płacić prowizje 10% przez 2 lata, a potem juz tylko 4%
          I co z tego - minął mi 4 rok, a CU nadal potraca mi 10%. Z winy ZUS ich zdaniem.
          Przed 4 laty mamili nas reklamami - starudzkowie na Hawajach.
          Teraz się mówi, ze I i II filar to będzie życie w biedzie.

Prawda jest taka, ze na II filarze to najbardziej zarabiają OFE.
          Ten mój Commercial Union chwalił sie, ze przez ostatnie 3 lata miał 19% stope
          zwtotu. Miał, bo teraz juz ma dużo mniej.
          Teraz se policzyłem, ze to co wpłaciłem na II filar, a ile mam, to wygląda, ze
          z 30% tego zostało zainwestowane w obligacje, a reszta trzymana chyba w
          skarpecie. Jak przychodzi okres rozliczeniowy, to OFE zawyżaja swoje jednostki,
          by chwalic sie procentami. Poza tym jest duzo gorzej.

Jakbym mógł sam inwestowac te pieniądze, które wpływaja mi na II filar, to
          miałbym spokojnie 30% więcej (w tym prowizja).

Wszytko jedno jaki fundusz wybierzesz - wszyscy kradna tak samo.
          • Gość: Wicio Re: Który OFE? II filar IP: *.isep.pw.edu.pl 26.09.03, 17:18
            Ja jestem w ING Nationale Gównolanden. W pierwszym roku, w którym stopa zwrotu była jakaś astronomiczna, prowizje zjadły cały zysk i po roku inestowania miałem mniej niż wpłacił ZUS. Po drugim roku trochę się polepszyło (jestem lekko do przodu), ale gdybym te same pieniądze wpłacił na jakiś zwykły fundusz inwestycyjny to miałbym więcej. Trudno jest wyrokować, ale ja wybrałbym jednak jakis fundusz z góry listy - czyli tych co najmniej mojej kasy sobie przywłaszczają.
            • Gość: ARF Re: Który OFE? II filar IP: 157.25.31.* 27.09.03, 14:45
              Hmm...
              Chyba nie bardzo rozumiesz, na czym polega system emerytalny..
              To nie Św.Mikołaj. TFI czyli fundusze inwestycyjne i OFE różnią się tym, że
              jeżeli zainwestujesz forsę w TFI i stracisz, mnie to gówno (sorry) obchodzi.
              OFE stracić nie może, bo ja będę płacił twą emeryturę (a raczej pomoc
              społeczną) z moich podatków.
              ING Nationale-Nederlanden inwestuje nasze pieniądze najlepiej. Nie ma sensu
              dyskutować, czy ten system jest dobry, czy zły. On JEST. Po prostu. Chcesz mieć
              małą emeryturę - wybierasz kiepski fundusz np.Bankowy, myślisz o tym poważnie i
              rozsądnie - wybierz fundusz inwestujący najlepiej. Od 3.5 roku najlepiej
              inwestuje NN. W VII były w WYborczej i Rzeczpospolitej rankingi OFE, gdzie NN
              zdeklasowało resztę. Nokaut. Zobacz stronę www.ing.pl albo idź do Banku
              Śląskiego, tam bez problemu II filar możesz założyć. Ja tak zrobiłem i z mojego
              II filaru - NN - jestem zadowolony. A to, że i tak z ZUS i OFE emerytura jest
              niska - cóż.. Jest jeszcze III filar.
              Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć i myślisz o tym poważnie, napisz do mnie na
              arkadiusz.ferdyn@interia.pl. Odpowiem na te pytania. Zajmuję się tym zawodowo.
              Fajnie, że masz pracę, faktycznie - w tych czasach nie jest łatwo ją znależć.
              Pozdrawiam Cię.
              • vampi_r Re: Który OFE? II filar 29.09.03, 18:15
                Gość portalu: ARF napisał(a):

> A to, że i tak z ZUS i OFE emerytura jest
                > niska - cóż.. Jest jeszcze III filar.
                >

Aha - ja myślałem nt III filaru. I mi przeszło.
                Byłem w 3 różnych funduszach.
                Pierwsze pytanie - czemu zyski funduszu sa takie małe
                odpowiedź - no bo nie było koniunktury

drugie pytanie - ale jakbym sam te pieniądze inwestował, to bym miał więcej
                odpowiedź - to prawda, ale państwo nie mają wyboru

trzecie pytanie - to jak Pan/Pani zamierza mnie przekonać do III filaru,
                przecież inwestując sam więcej zarobię?
                odpowiedź - ...............hmmm.......... no ale my to jednak zrobimy lepiej

Dziękuję. Pa.
                • vampi_r Re: Który OFE? II filar 29.09.03, 18:18
                  Aha - tak na prawde III filar ci sie opłaci, jak wykitujesz po pół roku.
                  Bo jako emerytura, to takie samo nic jak z pierwszych dwóch.
    • skorpioniik Re: Który OFE? II filar 30.09.03, 13:28
      Solidnej emerytury nie bedziesz mieć ani z I, ani z II, ani z III filaru.
      Niestety. I - Zus już nie wydala, II nie może mieć za duzych zysków żeby ludzie
      zapisywali sie dobrowolnie do trzeciego (w myśl hasła relkamowego że 2 filary
      to za mało). III - tu nie zarobisz bo właśnie TU muszą na tobie zarobić.

A skoro musisz sie do któregoś II zapisać pamiętaj że emeryturę dostaniesz za n-
      dziesiąt lat, jeśli w ogóle ją dostaniesz, wszak przepisy zawsze można
      zmienić, nie? A wyniki uzyskiwane dziś ni jak mają się do togo jak ofe
      będzie "zarabiało dla ciebie w przyszłości". To co dziś najlepsze może być za
      parę lat najgorsze i vice versa. Tak więc masz loterię. Dziś obstawiasz - za
      jakisz czas masz wyniki. Aha: raz na 2 lata możesz swój wybór zmienić za darmo.

Na swoim zapisie do ofe mozesz też zarobić. Ofe płaca prowizję "za złapaną
      głowę". Zgłoś się do wybranego funduszu, zostań jego akwizytorem, podpisz umowę
      z samą sobą (jest ważna) i... odbież prowizję. A jak nie chcesz w ten sposób to
      znajdź agenta który podzieli się z tobą prowizją za ciebie...

Powodzenia w typowaniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka