Dodaj do ulubionych

Nordea - Odradzam! zero kompetencji!

12.07.08, 22:52
Witam,

ninieszy tekst ku przestrodze dla wszystkich zastanawiających się nad wyborem
oferty Nordea Bank Polska S.A.

Od prawie miesiąca usiłuję spłacić swoje dwa kredyty hipoteczne w Nordea Bank
Polska S.A. - co jest bardzo trudne z uwagi na niekompetencję osób tam
zatrudnionych.

Nordea za nic ma składane dyspozycje - gdy złożyłem dyspozycję spłaty kwoty
137.480 PLN - mimo że taka kwota wpłacona została na rachunek spłaty kredytu
przed dniem, w którym miała nastąpić spłata, bank sobie pobrał kwotę o ponad
900 zł mniejszą. Do tej pory nie otrzymałem wyjaśnienia dlaczego zadysponował
nie swoimi pieniędzmi i nie tak, jakie było dane zlecenie.

Mało tego - Nordea nalicza odsetki od tych 900 zł mimo że powinna pomniejszyć
kapitał!!!

Pracownicy oddziału, który prowadzi ten kredyt nabierają wody w usta i nic nie
wiedzą, nie wyjaśniają - a ja czekam na rozpatrzenie moich trzech (!) reklamacji.

Na dodatek - nie zwrócili mi wszystkich dokumentów, jakie powinienem otrzymać
po spłacie kredytu - NIE WYDALI MI MOJEGO WEKSLA!! - czyli dalej sobie
przetrzymują dokument mogący być podstawą dochodzenia ode mnie jakichś kwot! I
nie wiem - być może mają tam taki bałagan że nie mogą go odnaleźć??? To byłby
skandal!!!

Kolejna rzecz - mimo że na rachunku kredytu znajduje się nadpłata - i mimo
obowiązku rozliczenia się z kredytu w ciągu 14 dni (a ten termin już minął!)
do tej pory nie mam przelanych pieniędzy na swoje konto (które wskazałem).

NORDEA to totalna kompromitacja - wszystko pięknie wygląda, gdy chcą złapać
"frajera" (bo tak traktują klienta) na którym będą zarabiać. Gdy tylko się
chce zakończyć współpracę - kłodami pod nogi rzucają!

Drugi mój kredyt - dałem cztery dyspozycje częściowej spłaty kredytu,
zakreśliłem daty i kwoty, w jakich miała nastąpić ta spłata. Pierwsza
dyspozycja została wykonana bez problemu - kolejne już nie!! I jak nietrudno
się domyślić - do tej pory czekam na wyjaśnienia, dlaczego Nordea nie
realizuje dyspozycji.

Podczas zawierania umowy - zadeklarowałem, by raty pobierane były z mojego
konta (prowadzonego w Nordea). Mimo jasno złożonych dyspozycji i upoważnień -
pierwsza rata nie została pobrana w terminie!!!! Z winy banku - co później
potwierdził pisemnie sam dyrektor oddziału. Niestety - odsetki karne potrafili
naliczyć, ale już ich oddać nie potrafią - czekam ponad dwa lata na tę kwotę!!

A jedna rzecz mnie po prostu zmroziła! Składając jedną z dyspozycji w oddziale
- Pracownik-Doradca Kredytowy - nawet nie zweryfikował mojej tożsamości, nie
poprosił o dowód osobisty... Jeśli tak Nordea dba o depozyty swoich klientów -
to ja współczuję tym, którzy mają swoje pieniądze w Banku Nordea. Ja im dziękuję!

Każdemu kto może, odradzam korzystanie z usług Nordea.
Obserwuj wątek
    • Gość: \wozek Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 17:53
      Co do Nordea banku to rzeczywiście dziwny bank. Chcialem zmienić PIN
      na swojej karcie kredytowej (stary zapomniałem) okazuje się że mogę to
      zrobić ODPLATNIE W BANKOMACIE! pod warunkiem że znam stary PIN lub
      zwrócić się z wnioskiem o wydanie nowego (znów za kasę) nie mogę tego
      zrobić przez telefon rozmawiając z Biurem Obsługi Klienta, bo nie,
      mimo że mam kody zdrapki tokeny i inne pierdoły.
      Tak działa bank w XXI weku hahaha
      • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 21.08.08, 20:50
        Gość portalu: \wozek napisał(a):

> Co do Nordea banku to rzeczywiście dziwny bank. Chcialem zmienić PIN
        > na swojej karcie kredytowej (stary zapomniałem) okazuje się że mogę to
        > zrobić ODPLATNIE W BANKOMACIE! pod warunkiem że znam stary PIN

Zakladajac konto nie widzaieles tego odbierajac TOiP?
        Jest to pierwsza rzecz na jaka zwraca sie uwage, przymierzajac sie do zmiany PIN na latwiejszy do zapamietania.
        Powyzsze jest rowniez w czesci innych bankow.

>lub
        > zwrócić się z wnioskiem o wydanie nowego (znów za kasę) nie mogę tego
        > zrobić przez telefon rozmawiając z Biurem Obsługi Klienta, bo nie,
        > mimo że mam kody zdrapki tokeny i inne pierdoły.

Jak wyzej.

> Tak działa bank w XXI weku hahaha

Ja tam jestem z nich zadowolony.
        A pinu nie zapomne, bo korzysatm z wszystkich bezplatnych bankomatow w Polsce na bezplatnym koncie z oplata 1,50 zl miesiecznie za karte i czesto go wprowadzam.
    • soniaaa Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 15.09.08, 13:58
      chyba przylacze sie do ostrzezenia. Zalozylam tam konto niedawno i wlasnie
      sprawdzilam stan swoich pieniedzy.
      Na koncie bylo 1.000 zl, pobralam z niego 165,28 zł i bank ustalil moje dostepne
      srodki na kwote 669,44 zł.
      Pan w banku oczywiscie mnie przeprosil i powiedzial, ze administratorzy zmienia
      to na moim koncie, ze system zle wyswietla moje saldo.
      Jak to mozliwe? Mam za kazdym razem kontrolowac czy przypadkiem "system" czegos
      nie pomylil? Czy takie rzeczy moga sie przytrafiac w bankach?
      • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 15.09.08, 14:14
        soniaaa napisała:

>Czy takie rzeczy moga sie przytrafiac w bankach?

Tak. Podwojna blokada. Po kilku dniach blokada pod operacje, ktora nie doszla do skutku znika i pieniadze znowu sa dostepne.

Mialem kiedys cos takiego w BPH przy zakupie.
        • soniaaa Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 15.09.08, 14:24
          A cel tego jaki?
          • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 15.09.08, 21:32
            soniaaa napisała:

> A cel tego jaki?
            >

Bankomat czy sklep podwojnie przeslal informacje o probie pobrania danej kwoty - zostaje ona zablokowana po sprawdzeniu, ze masz pokrycie srodkow, a nastepnie po zapytaniu i zablokowaniu pobrana.
            Pozniej potwierdzenia z pobran pieniedzy zastepuja blokady. Blokady niesparowane po jakims tygodniu wygasaja i zwalniaja srodki.

Blokady sa po to, zeby w przypadku przeklaman nie sciagac pieniedzy, a rezerwowac je na koncie wlasciciela do czasu otrzymania pelnej informacji.
            • soniaaa Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 16.09.08, 12:36
              Jednak nie wydaje mi sie to normalne i raczej nie zwalalabym winy na bankomat
              czy sklep, bowiem kwota "zablokowana" podwojnie byla suma kwoty wyplaconej z
              bankomatu i zaplaconej w sklepie. Jak dla mnie to jest raczej niemozliwe aby
              obie te jednostki pomylkowo przeslaly podwojne informacje o pobraniu.
              Mam konto w innym banku i tam nie zdarzylo mi sie cos takiego ani razu.
              Tutaj na szczescie nie chodzilo o 100.000 ale o ok.160 zl, niemniej bank w moich
              skromnych oczkach stracil na wiarygodnosci skoro takie pomylki mu sie zdarzaja.
              Dziekuje za wyjasnienia.
              pzdr
              • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 16.09.08, 12:57
                soniaaa napisała:

> Jednak nie wydaje mi sie to normalne i raczej nie zwalalabym winy na bankomat
                > czy sklep, bowiem kwota "zablokowana" podwojnie byla suma kwoty wyplaconej z
                > bankomatu i zaplaconej w sklepie. Jak dla mnie to jest raczej niemozliwe aby
                > obie te jednostki pomylkowo przeslaly podwojne informacje o pobraniu.

To raczej watpliwy zbieg okolicznosci. faktycznie blokada tak jakby po stronie banku - chyba, ze obie transakcje obslugiwalo to samo centrum autoryzacyjne i mialo awarie obslugukac rozne transakcje w zblizonych godzinach - ale to juz baaaardzo naciagana argumentacja.

> Mam konto w innym banku i tam nie zdarzylo mi sie cos takiego ani razu.

Nigdy nie mow nigdy.
                Sadze, ze wielu rzczy nie dostrzegamy, bo akurat nie logujemy sie na konto czy tez nie bierzemy wydruku z saldem.

> Tutaj na szczescie nie chodzilo o 100.000 ale o ok.160 zl, niemniej bank w moic
                > h
                > skromnych oczkach stracil na wiarygodnosci skoro takie pomylki mu sie zdarzaja.
                > Dziekuje za wyjasnienia.
                > pzdr
                >

Ja tam ich lubie :)
                Wszystkie banki maja jakies tam pady w roznych momentach, ktore skrzetnie ukrywaja.
                • soniaaa Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 16.09.08, 13:30
                  > Ja tam ich lubie :)
                  > Wszystkie banki maja jakies tam pady w roznych momentach, ktore skrzetnie ukryw
                  > aja.

No to mialam pecha, ze trafilam na takie cos na samym poczatku:) Niemniej
                  bezplatne korzystanie z wszystkich bankomatow jest niewatpliwie atutem.
                  pzdr
    • zabieganab Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 19.09.08, 13:07
      piszesz tak o NORDEA BANK....

niestety chyba nie tylko tam sa dziwne zasady...
      Chciałam spłacic część z mojego hipotecznego kredytu, ktory mam w
      MILENIUM. Pytam pracownika, zeby mi powiedział co mi sie lepiej
      opłaca: po tej nadpłacie zminiejszyc sobie czas spłacania czy
      wysokość obecnej raty. Dla mnie pytanie oczywiste... Ale niestety w
      całym oddziale tego banku, w krk, nikt nie umiał mi na moje mega-
      trudne pytanie odpowiedziec!!!
      Nawet jakas kierowniczka nie umiała mi policzyć o ile skróci mi sie
      czas kredytu, jeśli zostane przy moich ratach!!!!!!

Kurna.... skandal!!!!!!!
      • Gość: Ja Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 14:29
        A ja sobie chwale. Krakowskie placówki Nordeii działają bez
        zastrzeżeń! Ciesze się z tego banku!
    • Gość: klient Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.30.rev.vline.pl 23.10.08, 10:19
      przestałem być naiwny, że jakas instytucja komercyjna, a w
      szczególności taka, ktora ma akcjonariuszy i mocno biznesowy
      stosunek do życia, będzie dbała o moje interesy w momencie, gdy sama
      w tym interesu nie będzie widziała. Te wszystkie frazesy typu 'nasz
      klient nasz pan', 'instutucja zaufania publicznego' sa tak samo g
      warte jak frazesy polityków, a jeżeli w ogóle działają to w
      odniesieniu do bogaczy, kasiastych ponad standard.
      • Gość: nabrany Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.08, 10:06
        Ja na swoim przykładzie zobaczyłem jak działa "fachowa" obsułga. Co chwila
        wymiena się ludzi którzy nie znają się na tym co mają robić i człowiek traci na
        prostą sprawę kupę czasu i nerwów. Nordea - NAJGORSZY BANK JAKI ZNAM!!!
        STANOWCZO ODRADZAM!!!
        • Gość: Nordea jest super Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.xdsl.centertel.pl 13.11.08, 19:43
          Ja nie mogę złego słowa powiedzieć o NORDEI,wręcz przeciwnie,to najlepszy bank w
          jakim miałam konto. Widocznie mam szczęście i trafiałam na fachowych
          pracowników. Mogę powiedzieć, że jestem zachwycona obsługą klienta w tym banku
          (PKO może w następnym wieku osiągnie ten poziom). Brak jakichkolwiek opłat za
          prowadzenie rachunku i użytkowanie z karty bankomatowej, w banku byłam tylko raz
          jak zakładałam konto. O każdym przelewie z i na konto jestem informowana poprzez
          sms (więc jeśli coś będzie nie tak,od razu będę wiedziała). Pełna obsługa konta
          przez internet, nawet zakładanie polisy - po elektronicznym wypełnieniu wniosku
          dzwonią do klienta zweryfikować dane i nie ważne, że podajesz im numer telefonu
          z drugiego końca świata. Moim zdaniem to solidny i przyjazny klientowi bank :)
    • Gość: Gość Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.centertel.pl 15.11.08, 14:48
      Zgadzam się, że słabiutki jest to bank,
      mam kredyt hipoteczny, przy wplatach 1500zł m-c prowadzenie konta za
      darmo a tu nagle dostaję wyciąg z pobraną opłatą za prowadzenie
      rachunku,
      co chwilę jakieś numery z tym bankiem, konto internetowe
      nieczytelne, stanowczo nie polecam!
      • Gość: Nordea1 Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.chello.pl 30.11.08, 22:56
        No jak ci w pewnym momencie nie wplynelo te 1500 to oplate pobrali, bezplatne jest jak masz srednia z ostatnich 3 miesiecy minimum 1500 wplywu

• Gość: Nordea1 Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.chello.pl 30.11.08, 22:57
          mozesz raz na kwartal wrzucic 4500 i bedzie ta srednia albo co miesiac po 1500, zawsze liczy sie srednia z 3 miesiecy wstecz
    • Gość: marek Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.chello.pl 16.02.09, 12:40
      u mnie też jest totalny chaos !!
      Staram się o zwrot ubezpieczenia pobieranego przy kredycie mieszkaniowym. Pomimo
      złożenia odpisy, ubezpieczenie nadal było doliczane! Kiedy dzwonię do II
      oddziału w Gdyni, staję przed murem zdziwienia i braku pomocy. Czekam na
      odpowiedź od 8 miesięcy.
      Trudno uznać to za zachowanie profesjonalnego banku ! Kolejny telefon do nich to
      dla mnie KOSZMAR i STRES.
    • Gość: RALF Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.multi-play.net.pl 16.02.09, 21:14
      W marcu 2008 zaniosłem pismo do I oddziału w Krakowie przy ul. Królewskiej mój
      opiekun kredytowy (dane do mojej informacji) przyjął pismo. Pismo było z prośbą
      o obniżenie marży banku (mam 2,7%) i podwyższenie kwoty kredytu. Zaznaczam że
      poszedłem do innego oddziału i jak powiedziałem na jakich warunkach mam kredyt
      to zaraz Pracownik wydrukował i propozycje i symulacje mało mi w tyłek nie
      wszedł jak powiedziałem że chce przenieść kredyt (oczywiście to była ściema),
      zaproponował mi marze wysokości 1,0%. Z tymi wydrukami i z tą prośbę zaniosłem
      na Królewską i mój opiekun stwierdził że dobrze by było określić o ile ma być
      obniżona marża i stwierdziliśmy że do ok. 1,3% to powinni obniżyć.
      I CO ????????????????
      Do tej pory LUTY 2008r.nie mam odpowiedzi MINĄŁ ROK!!!!! Dowiedziałem się że
      odmówili, ale nawet nie potrudzili się żeby wysłać mi pismo że mają mnie w
      du.....e. A dlaczego bo nie jestem dla nich dobrym klientem mam tylko 15000euro
      kredytu i spłacam w terminie więc za dużo na mnie zarobią więc chcą mnie złoić w
      ten sposób. Wiedzą że dla innych banków też nie będę dobrym klientem więc są
      spokojni że nic nie zrobię bo koszty przejścia do innego banku jakie musiałbym
      bym ponieść są duże i szybko by mi się nie zwróciły.

A w reklamie 97% klientów jest zadowolonych????????

WNIOSKI WYSNUJCIE SAMI.

?????????//mOżE ZBIERZEMY SIę I ZROBIMY JAK mBANKOWCY????????

mOżE PRZECZYTA TO JAKIś PAN DYREKTOR I ODPISZE???????
      • Gość: RALF Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.multi-play.net.pl 16.02.09, 21:23
        co do konta to łoją mnie cały czas z opłata za prowadzenie nie mówiąc o tym że
        kasę w bankomatach mogę wybierać bezpłatnie w BPH i Nordea i 3 razy w m-cu z
        Euronetu
        • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 17.02.09, 08:53
          Gość portalu: RALF napisał(a):

> co do konta to łoją mnie cały czas z opłata za prowadzenie nie mówiąc o tym że
          > kasę w bankomatach mogę wybierać bezpłatnie w BPH i Nordea i 3 razy w m-cu z
          > Euronetu

Nie spelniasz warunkow na zmiane na Nordea Spectrum?
          • Gość: RALF Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:56
            * konto bez opłat
            (wystarczy tylko, że średnie miesięczne wpływy na rachunek z ostatnich 3
            miesięcy będą wynosić przynajmniej 1 500 zł),
            * wszystkie bankomaty za darmo w całym kraju,
            * bezpłatne korzystanie ze wszystkich naszych wpłatomatów w Polsce i
            bankomatów Nordea na całym świecie
            * wygoda - dostęp do własnego rachunku przez: Internet, telefon, sieć
            oddziałów, bezpłatne personalizowane SMSy oraz serwis WAP (wap.nordeasolo.pl).
            * bezpieczny dostęp - bezpłatny pakiet bankowości elektronicznej o
            najwyższym poziomie zabezpieczeń (według rankingu miesięcznika Chip),
            * zysk nawet do 5,60% w skali roku - z kontem Nordea Spektrum możesz
            korzystać z funkcji oszczędnościowej Nordea Progres.

jeżeli chodzi o powyższe to spełniam....

Ale jeżeli bank byłby spoko to powiadomiłby mnie o takiej możliwośći ;-(
            • krzysztofsf Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! 17.02.09, 11:56
              Gość portalu: RALF napisał(a):

>
              > Ale jeżeli bank byłby spoko to powiadomiłby mnie o takiej możliwośći ;-(

Pierwsze takie konta banki uruchomily, zeby miec co zaproponowac klientom chcacym odejsc z powodu zbyt drogiego juz posiadanego konta - "to moze pan przejdzie na....xxx".

Zreszto w tv sporo reklam bylo, zakonczonych "I co pan na to, panie Marku" - aluzja do reklam sezam Max BPH. Podobnie wejscie na strone nordea.pl od razu prowadzi do reklam tego konta.
            • Gość: ani Re: Nordea - Odradzam! zero kompetencji! IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 22:15
              składam wniosek o kredyt refinansowy i...
              oferują mi 2,38 marży w CHF. Mam wstępną zdolność kredytową - jestem szczęśliwy.
              Przychodzi Pan na inspekcję nieruchomości (wartą na rynku conajmniej 400 000
              zł).Płacę mu z góry 350 zł za wykonanie kilku zdjęć. Dalej śpię spokojnie.
              Czekam i ...czekam... JEST DECYZJA!:
              marża wzrosła do 2,65, moja nieruchmość ma wartość 250 000 zł. NIe mogę płacić
              rat malejących, tylko równe (brak zdolności kredytwej przy dochodach 5000 zł
              mieisęcznie). MOja decyzja: SPADAĆ H...E! grzecznie dziękuję i ... zdziwienie
              BANKU...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka