Dodaj do ulubionych

Odkładanie - niestety skromne, ale jak?

23.03.09, 14:37
Witam!
Proszę Was o pomoc. Chciałam założyć coś w rodzaju lokaty dla mojego
dziecka. Jest jeszcze zupełnie malutki, ale chciałabym już zacząć
coś odkładać, a że nie dysponuję dużą gotówką, więc w razie co -
żeby było. :))))
Mogę wpłacić od razu 600zł, a potem miesięcznie po 100zł.
Czy możecie mi doradzić co z tym zrobić i jak to ugryźć? Mam konto w
Pekao BP, ale nie jestem zorientowana czy cos się tam zmieniło
ostatnio, parę miesięcy temu "Pani z okienka" mówiła cos o 3% na
rok.
Jak widać jestem zupełnie zielona w tym temacie.
Jeśli możecie poświęcic chwilę na odpowiedź serdecznie dziękuję :)
Dodam, że może to być zakładane przez internet. Mieszkam w małym
mieście i banków u nas całe trzy sztuki - Pekao BP, PKO, Powiatowy
Bank Spółdzielczy.
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Odkładanie 23.03.09, 15:29
      utrzymanie konta w PKO BP jest bardzo drogie
      Pensję dostajesz przelewem na konto czy gotówka?
      Jeśli gotówka, to wybór masz bardzo ograniczony :(
      Do tych 3 banków dopisz jeszcze Bank Pocztowy - 5 zł za prowadzenie konta i 50
      gr przelewy
      Jak nie potrzebujesz okienka do wpłat gotówki możliwości jest więcej i darmowe.
      Jak masz już dla siebie (bezpłatne) konto z dostępem do internetu z tych 600 zł
      zakładasz lokatę bez wychodzenia z domu np. tu
      lokaty.open.pl/form1/31
      Te następne sumy po 100 zł na rachunku oszczędnościowym, a jak zbierze się
      500-1000 zł, to następna lokata. Potem je łączysz i rozglądasz się, kto i gdzie
      daje największe oprocentowanie.
      Po 100 zł sprzedawane sa także obligacje skarbowe
      www.obligacjeskarbowe.pl
    • koziorozka Re: Odkładanie 23.03.09, 15:39
      zapomniałam
      Jak jest u Ciebie PKO SA, to masz bezpłatne konto Inteligo
      www.inteligo.pl/infosite/oferta_dla_ciebie_oplaty-i-prowizje.htm
      i tam rachunek oszczędnościowy teraz 5%
      • mucha.j Re: Odkładanie 23.03.09, 19:34
        • mucha.j Re: Odkładanie 23.03.09, 19:37
          O rany!
          Źle napisalam... konto mam w Pekao SA... To tylko jeszcze bardziej
          podkresla moją ignorancję.. Obciach.
          Jedna pensja wpływa na konto, drugą co msc wplacamy.
          Konto generalnie prowadzę przez internet.
          • mucha.j Re: Odkładanie 23.03.09, 19:43
            Jeszcze mam pytanie - o co chodzi z obligacjammi skarbowymi?
            Postaram się zaraz poczytac, ale może ktoś tak łopatologicznie by mi
            to wytłumaczył?
            I jeszcze - czy w ramach mojego konta mogę otworzyć wspomniany
            rachunek oszczędnościowy? Czy może jest on dodatkowo platny?
            • mucha.j Re: Odkładanie 23.03.09, 19:49
              I jeszcze w kwestii obligacji - jakie są w moim przypadku korzystne?
              Dodam, że nie zamierzam zainwestowanych pieniędzy ruszać przez
              przynajmniej kilka lat.
            • koziorozka Re: Odkładanie 23.03.09, 20:49
              Masz konto Inteligo? Jak nie, to załóż
              www.inteligo.pl/infosite
              dałam ci link do taryfy opłat, przeczytaj.
              Większość tam jest za darmo, ale sama sprawdź
              Obligacje też kupisz przez Inteligo
              www.inteligo.pl/infosite/oferta_dla_ciebie_obligacje.htm
              • Gość: mucha.j Re: Odkładanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 14:03
                Może jeszcze jakies rady?
                • amar-ain Re: Odkładanie 24.03.09, 15:38
                  Najepszym rozwiązaniem w Twoim wypadku będzie założenie konta oszczędnościowego,
                  są one całkiem nieźle oprocentowane,masz pełną kontrolę nad środkami i możesz je
                  w każdej chwili dopłacać. Z reguły niepotrzebne są żadne wpłaty minimalne. Ja
                  akurat mam konto ekoprofit w BOŚ, jest oprocentowane max. 6,5 w zależności od
                  wkładów. Inne banki mają podobne oferty.
                  • Gość: mucha.j Re: Odkładanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 19:33
                    Dziękuję :)
                    • Gość: trzemesnia@o2.pl Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 10:46
                      Agentka mówiła mi o takim odkładaniu przez 10 - ponoć rewelacja!
                      • Gość: mucha.j Re: Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 13:54
                        Wydaje się Wam, że lepiej będzie założyć lokatę standardową w banku
                        Pekao Sa (z żubrem) czy kupić obligacje?
                        A może szukac czegos innego? Te dwie opcje są dla mnie najmniej
                        kłopotliwe, ale pieniadze mam tam odkładać przez wiele lat, więc nie
                        wygoda się tu liczy..
                        • Gość: zeus Re: Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 16:41
                          Chcesz dziecku zostawic kapital ?
                          Zadbaj o solidna edukacje dziecka.
                          Od malutkiego czytaj mu odpowiednie do wieku ksiazki, zachecaj do nauki, pomagaj
                          w nauce i w rozwijanu jego naturalnych zdolnosci.
                          To jest cel na ktory powinnas wydac wspomniane kwoty.
                          Inteligentny i dobrze wyksztalcony mlody czlowiek z latwoscia w pare miesiecy
                          zarobi to co Ty zdolasz mu odlozyc przez dlugie lata.
                          I pamietaj jeszcze jedno.
                          Pieniadz ktory lezy zawsze traci.
                          Powodzenia.
                          • amar-ain Re: Wczora w amplico life 25.03.09, 17:22
                            Pieniądz , który leży traci, ale nie pieniądz, który jest inwestowany.
                            Edukacja jest bardzo ważna i to przede wszystkim, ale domyślam się, że mucha
                            chce odkładać pieniądze nie oszczędzając na codziennym życiu tylko wrzucać na
                            lokatę to, co zostanie..
                            Jeśli nie jesteś zwolenniczką kont oszczędnościowych to może rzeczywiście
                            lokata, ale musisz wybrać taką, do której można dokładać środki czasie jej trwania.
                      • amar-ain Re: Wczora w amplico life 25.03.09, 17:25
                        ale co przez 10? Chyba nie do końca rozumiem:P
                        • Gość: zeus Re: Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 18:21
                          Dobrze powiedziane.
                          Pieniadz inwestowany zarabia.
                          Tylko jedno pytanie.
                          Kto zarabia.
                          Zarabia ten komu zalozycielka watku powierzy oszczednosci.
                          Ona dostanie tylko procenty ktore beda pozerane przez inflacje i koszty.
                          Jeszcze jedno jest ciekawe.
                          Jakie beda przeliczniki przy przejsciu zl na euro.
                          Zasada.
                          Jak sa watpliwosci to nie ma watpliwosci.
                          Wiele sie mowi o koniecznosci restukturyzacji bankow.
                          Dajmy tym bankom troszke czasu na porzadna refleksje ktora mam nadzieje
                          poskutkuje powrotem do zasady ze to klient jest podmiotem a nie dojna krowa i co
                          czesto sie zdarza nie warta nawet odrobiny szacunku.
                          Pozdrowienia i dedykacje dla wszystkich agentow bankowych z tego forum.
                          • Gość: mucha.j Re: Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 08:27
                            O kontach oszczędnościowych niewiele wiem. "Pani w okienku"
                            powiedziała mi, że moge je założyc wplacając kwote 5 tys zl. Dla
                            mnie za dużo..
                            Faktycznie "chcę odkładać pieniądze nie oszczędzając na codziennym
                            życiu tylko wrzucać na lokatę to, co zostanie.."
                            I zależy mi na tym, żeby nie marnować i nie tracić. Ale zdaję sobie
                            jednoczesnie sprawę, że przy obecnej wysokości zarobię raczej
                            grosze. Z czasem pewnie uda się coś z tego wyciągnąć, jednak teraz
                            kwota jest zbyt mała.
                            Jesli możecie mi coś doradzić - serdecznie dziękuję.
                            Zależy mi na wplacie tych 600zl i dopłacaniu miesięcznie po 100zł -
                            dlugoterminowo.
                            • Gość: mucha.j Re: Wczora w amplico life IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 09:02
                              Szczerze mówiąc myslałam, że do konta, które mam (Eurokonto plus w
                              banku Pekao Sa) moge otworzyć jakieś subkonto (bezpłatne!), na
                              którym mogłabym odkładac wybraną kwotę. Ale jak juz wspomniałam "w
                              okienku" powiedziano mi, że minimalna wpłata to 5 tys.
                              Czy w innych bankach takie rachunki oszczednościowe sa drogie?
                              Postaram sie zaraz poczytac o wspomnianym ekoprofit w BOŚ..
                              • amar-ain Re: Wczora w amplico life 26.03.09, 16:46
                                Ekoprofit jest bezpłatne i nie wymaga żadnych minimalnych wpłat, możesz je
                                założyć jako subkonto do zwykłego ROR. Co do innych form oszczędzania, ciężko
                                coś doradzić przy częstych wpłatach małych sum, waluty nie kupisz, bo kurs teraz
                                wysoki, fundusze akcyjne niepewne z kolei..
      • Gość: mucha.j Re: Odkładanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 19:38
        Czy ja źle rozumiem, czy konto inteligo jest płatne? Z tego co
        wyczytałam opłata miesięczna wynosi 4,90zł za śrenie miesięczne
        saldo 99,99zł, a tekie ma byc moje minimum. Czy więc jest to warte
        uwagi, skoro utrzymanie konta będzoe kosztowało więcej niż ew
        korzyści?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka