12jarek12 18.06.09, 13:01 dobra wiadomość to nie mieć długu ! Jak ktoś dał się złapać i kupił dwukrotnie przeszacowane mieszkanie to ma problem i finansowy i mentalny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ty Re: Kolejny sukces PO IP: *.netpoint.pl 18.06.09, 13:48 Bym się tak nie cieszył. Kredyty hipoteczne jeszcze podrożeją. Odpowiedz Link Zgłoś
jestembond Re: Kolejny sukces PO 18.06.09, 19:42 Gość portalu: ty napisał(a): > Bym się tak nie cieszył. > Kredyty hipoteczne jeszcze podrożeją. Ostatnio mówili, że Airbusy 380 też. Ciekawe ile Polaków kupi sobie teraz nowego Airbusa. PS. To była ironia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.09, 13:09 tego typu teksty były popularne z rok temu. zmień płytę, bo nudą wieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Mostowiak Jaka "dobra wiadomość"???? IP: 81.210.121.* 18.06.09, 13:15 Co to za pier.d..oleni.e???? Złoty jest słaby jak trawa na wietrze, frank znów powyżej trzech złotych - gdzie te dobre wiadomości? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Jaka "dobra wiadomość"???? 18.06.09, 13:16 Gość portalu: Lucjan Mostowiak napisał(a): > Co to za pier.d..oleni.e???? Złoty jest słaby jak trawa na wietrze, > frank znów powyżej trzech złotych - gdzie te dobre wiadomości? Potrafisz czytać ? Artykuł dotyczy nie kursu złotego względem CHF, a wysokości stóp procentowych w Szwajcarii. Co ma również duże znaczenie na wysokość raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Mostowiak Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: 81.210.121.* 18.06.09, 13:29 plosiak napisał: > Gość portalu: Lucjan Mostowiak napisał(a): > > > Co to za pier.d..oleni.e???? Złoty jest słaby jak trawa na wietrze, > > frank znów powyżej trzech złotych - gdzie te dobre wiadomości? > > Potrafisz czytać ? Artykuł dotyczy nie kursu złotego względem CHF, a wysokości > stóp procentowych w Szwajcarii. Co ma również duże znaczenie na wysokość raty Na szczęście potrafię. I wyczytałem, że stopy w CHF się nie zmieniają. Więc nadal chciałbym sie dowiedzieć, z czego GW każe mi się cieszyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 13:41 To może poproś kogoś dorosłego, niech Ci przeczyta na głos i wytłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Mostowiak Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: 81.210.121.* 18.06.09, 14:00 Gość portalu: zenek napisał(a): > To może poproś kogoś dorosłego, niech Ci przeczyta na głos i wytłumaczy. Poprosiłem - żonę Basię, Marysię, nawet Piotrusia i Pawełka... Czytali i czytali, a mnie staremu wcale nie weselej. Tym bardziej, że frank już 3.03... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: *.computerplus.krakow.pl 18.06.09, 16:06 To ja Ci wytłumaczę. Słaby złoty sprawia, że rata kredytu w CHF jest wyższa niżby mogła być. Ale byłoby jeszcze gorzej, gdyby Frank był wyżej oprocentowany. Łapiesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: *.chello.pl 18.06.09, 16:30 > Łapiesz???? bardziej ci wytłumaczę: żeby nie genialne posunięcia Donalda T. CHF byłby dziś po 6 zł; spocznij, cieszyć się aha a gdyby Kaczor nie był prezydentem 1 CHF = 1 zł, teraz policz sobie jeden z drugim ile cie kosztują Kaczyńscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: *.chello.pl 18.06.09, 18:46 Ale dlaczego odpowiadasz mi nie na temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Jaka "dobra wiadomość"???? 18.06.09, 14:12 Gość portalu: Lucjan Mostowiak napisał(a): > > plosiak napisał: > > > Gość portalu: Lucjan Mostowiak napisał(a): > > > > > Co to za pier.d..oleni.e???? Złoty jest słaby jak trawa na > wietrze, > > > frank znów powyżej trzech złotych - gdzie te dobre wiadomości? > > > > Potrafisz czytać ? Artykuł dotyczy nie kursu złotego względem CHF, > a wysokości > > stóp procentowych w Szwajcarii. Co ma również duże znaczenie na > wysokość raty > > Na szczęście potrafię. I wyczytałem, że stopy w CHF się nie > zmieniają. Więc nadal chciałbym sie dowiedzieć, z czego GW każe mi > się cieszyć... Otóż z tego, że mogła zostać podjęta decyzja o podniesieniu stóp procentowych. Wówczas rata by wzrosła, a na spadek kursu franka nie ma co liczyć. Więc w sumie jest się z czego cieszyć, lub jak kto woli - nie powodu do płaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Jaka "dobra wiadomość"???? IP: *.chello.pl 18.06.09, 14:50 rozumiem że ty skaczesz z radości bo i dzisiaj jak codzień w polskę nie grzmotnął jeszcze meteoryt? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Jaka "dobra wiadomość"???? 18.06.09, 16:17 W takim razie niewiele rozumiesz. Ale zdaje się, że jak nie wygrywasz w totka, to się tniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
p_iki to zobacz co zrobil EURCHF 18.06.09, 14:29 po komentarzach panow z ichniego banku centralnego.. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 13:15 12jarek12 napisał: > dobra wiadomość to nie mieć długu ! Jak ktoś dał się złapać i kupił > dwukrotnie przeszacowane mieszkanie to ma problem i finansowy i > mentalny. A jak ktoś kupił w dobrym czasie, to ma mieszkanie warte dwa razy więcej niż wtedy i małe raty do spłacania. W CHF oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: 212.160.172.* 18.06.09, 13:24 Ty to nie marudz tylko wracaj do swoich rodziców ! Pewnie Tobie kupili mieszkanie albo z nimi mieszkasz więc nie dystkutuj tutaj! Więszkośc ludzi musi brać kredyt na mieszkanie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 14:10 Do mnie ten tekst ? Należę do tej większości, co spłaca kredyt w CHF, nikt mi mieszkania nie sprezentował. Na szczęście bank udzielił mi kredytu, dzięki czemu mieszkam we własnym mieszkaniu, a kurs CHF jest równoważony niskimi stopami procentowymi franka. Nie płaczę, że muszę spłacać raty. Nie narzekam, że CHF jest po 3 zł, jestem dorosły, wiedziałem co podpisuję, póki co śmieję się z tych, którzy odradzali mi kredyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.dsl.bell.ca 18.06.09, 14:42 A czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego ludziska brali kredyty w tych frankach, skoro to nie jest waluta kraju w ktorym mieszkaja?Mi ktos zadal bardzo zdziwiony pytanie czemy nie mam pozyczki z banku we frankach?No bo to nie jest waluta kraju w ktorym mieszkam. Prosze o wytlumaczenie jak 3latkowi.Tylko bez zbednych docinkow o ignorancji, bo ja tego naprawde nie moge pojac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.chello.pl 18.06.09, 14:58 po prostu to była długoterminowa akcja wyzysku społeczeństwa polskiego, nażarły się różne instytucje, banki, developerzy, a bydło będzie to spłacać przez lata.. jak zwykle.. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 16:26 Gość portalu: kate napisał(a): > A czy ktos mi moze wyjasnic dlaczego ludziska brali kredyty w tych > frankach, skoro to nie jest waluta kraju w ktorym mieszkaja?Mi ktos > zadal bardzo zdziwiony pytanie czemy nie mam pozyczki z banku we > frankach?No bo to nie jest waluta kraju w ktorym mieszkam. > Prosze o wytlumaczenie jak 3latkowi.Tylko bez zbednych docinkow o > ignorancji, bo ja tego naprawde nie moge pojac. Nie wiem jak inni, ale ja wziąłem kredyt w CHF po kursie 2,52 w listopadzie 2005 r. Później jeszcze zmieniłem bank i dobrał kredytu. Dziś rata kredytu wynosi 294 CHF, czyli płacę ok. 900 zł raty. Wcześniej płaciłem ok. 800, przez 2-3 miesiące ponad 1000 zł (podczas tej zimy). Rata kredytu w złotych na zakup tego mieszkania na taki sam czas (30 lat) wynosiła w chwili zaciągania kredytu o 350 zł więcej. Przez 3,5 roku spłaty rata w złotych byłaby wyższa przynajmniej o 300 zł. Zatem jestem do przodu przynajmniej 300 zł x 42 miesiące = 12600 zł. Nawet 3-latek pojmie, że mi się opłaciło. Mam pełną świadomość tego, że przez kolejne 26,5 roku może być odwrotnie, ale póki co się na to nie zanosi. Uważam, że CHF jest zdecydowanie stabilniejszą walutą niż złoty i wysokość stóp procentowych w Szwajcarii będzie niższa niż w Polsce. Dzięki temu kredyt jest dużo tańszy - w chwili obecnej w marżą oprocentowanie wynosi 1,5%. W złotych podejrzewam, że przynajmniej 5-7%. Wystarczająco zrozumiale ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.dsl.bell.ca 18.06.09, 18:33 No niby zrozumiale.A co zrobisz jak zacznie byc zupelnie niekorzystne dla Ciebie cale to przedsiewziecie?No wlasnie jak zacznie byc odwrotnie niz przez ostatnie 3 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 21:47 Zrobię dokładnie to samo, co ci co wzięli kredyty w złotych. Będę spłacał mój kredyt. Mam świadomość, że przez 30 lat raz będzie lepiej, raz gorzej. Z tym, ze w moich założeniach będę zarabiał coraz lepiej, podobnie jak żona (co się na razie sprawdza). Więc nawet niekorzystne zmiany, o ile wystąpią, będą mniej bolały później, niż teraz. Zresztą zamierzam kredyt spłacić szybciej, ale co będzie - tego nie wie nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:12 Nie dotyczy Raiffeisen Bank Polska SA Odpowiedz Link Zgłoś
vikmik nie dotyczy klientów mbanku... 18.06.09, 15:38 zapomnieli dodać że wiadomość nie dotyczy klientów mbanku którzy nie martwią się o kurs franka tylko właśnie o nieobniżanie oprocentowania mimo drastycznie niskiego LIBOR. wystarczy zajrzeć na strony: nabiciwbrebank.pl mstop.pl zmieniambank.pl pomiąwszy pieniaczy (którzy się wszędzie trafiają) - ludzie mają sporo racji. niestety. stosunek kliebt-(m)bank już dawno przestał być oparty na zaufaniu do poważnej instytucji - teraz tylko kasa kasa kasa kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazy Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: 83.238.175.* 18.06.09, 14:18 Bo Ci żyłka pęknie... Coś się tak przejął kredytobiorcami - kogo stać na kredyt i na własne mieszkanie, to je teraz ma, a kogo nie i mu żal d... ściska, to ma problem. Miały być spadki cen, i co? I nic, jest nieznaczna korekta - tyle. Ceny nie spadają, więc skąd przeświadczenie o przeszacowaniu mieszkań? I to jeszcze dwukrotnym. Mieszkania kosztują tyle, ile ludzie są w stanie za nie dać Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 16:32 Gość portalu: Anastazy napisał(a): > Bo Ci żyłka pęknie... Coś się tak przejął kredytobiorcami - kogo > stać na kredyt i na własne mieszkanie, to je teraz ma, a kogo nie i > mu żal d... ściska, to ma problem. Miały być spadki cen, i co? I > nic, jest nieznaczna korekta - tyle. Ceny nie spadają, więc skąd > przeświadczenie o przeszacowaniu mieszkań? I to jeszcze dwukrotnym. > Mieszkania kosztują tyle, ile ludzie są w stanie za nie dać Uważaj, bo zaraz forumowe błazny pokroju kretynofila czy steady'ego powyzywają Cię od najgorszych. Według nich mieszkania powinny już kosztować kilkadziesiąt procent mniej niż przed rokiem, krajem powinna wstrząsnąć fala licytacji komorniczych w granicach 100 tysięcy okraszona zbiorowymi samobójstwami "jelonków". Niestety dla tych milczących ostatnio wieszczów zagłady, ludzie spłacają kredyty, ceny spadły tylko trochę i zaczyna się znowu ruch na rynku. Pozdrawiam myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aries Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.acn.waw.pl 18.06.09, 18:00 Nie no nie mogę... Myślałem, że to gatunek wymarły pół roku temu. Ale widzę, że wciąż się produkuje kilku domorosłych analityków rynku nieruchomości, dla których 15% spadku cen to "niewielkie korekty" i już już za chwilkę będzie odbicie :) Wszyscy trąbią o obniżkach cen, o największej od nastu lat podaży mieszkań (nawet doradcy kredytowi to przyznają już, że dalszy spadek cen jest nieunikniony) a ci dalej swoje :) Ależ to musi boleć stracić dziesiątki tysięcy złotych w ciągu dwóch lat. Trzeba gdzieś odreagować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anastazy Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.2-0.pl 18.06.09, 18:50 Ja nie mówię, że będzie odbicie, choć szczerze to bym nawet chciał spadku - mam zamiar kupić drugie mieszkanie... Tak, słyszałem o spadkach, co chwilę podobno spadają ceny, tylko że na bieżąco przeglądam oferty, i jakoś nie zauważam, żeby było wyraźnie taniej. Może nie pojawiają się już horrendalne ceny 200 k za 20m2 w Krakowie, 20 min. tramwajem od centrum, ale poza tym to wielkiej różnicy nie ma. Zauważyłem za to, że ofert wcale nie ma tak dużo - proste, kto kupił np. w celach spekulacyjnych, to nie sprzeda mieszkania, tylko je wynajmie i poczeka na lepsze czasy. Nie widzę w Krakowie zarzuconych budów - zdaje się, że tempo pracy trochę wolniejsze, ale co się zaczęło, to prawdopodobnie będzie skończone. Nie bój żaby, aries, nie straciłem na nieruchomościach - kupiłem 2 mieszkania, 1 sprzedałem, to, co mi zostało, jest po 2 latach warte mniej więcej tyle, co wtedy (ew. gdybym je sprzedawał, spadłaby może trochę moja pozycja negocjacyjna, ale nie przesadzajmy z 15%). Pomijam, ile bym stracił, gdybym wynajmował mieszkanie od kogoś. Powołujesz się na doradców kredytowych - to chyba najmniej wiarygodne źródło informacji i opinii, podobnie jak "niedomorośli" analitycy i inne wróżki. Jest jak jest - wystarczy się rozejrzeć, niezależnie od tego, co pitolą kolesie, którym w zależności od branży, zależy na spadkach lub wzrostach cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aries Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.acn.waw.pl 18.06.09, 19:56 Oczywiście, że w internecie ceny niewiele drgnęły. Dlaczego developerzy mają je obniżać? Zawsze jeszcze jakiś jeleń się znajdzie, który kupi za taką cene. Ale jak ktoś pójdzie do developera i zapłaci mu tyle ile on chce w dzisiejszych czasach to niestety cymbał. Był artykuł ze trzy miesiące temu na gazeta.pl, w którym sami developerzy przyznali, że przy spotkaniu z klientem na dzień dobry obniżają cenę o 10%. Ile dalej się wytarguje to kwestia indywidualna. Obecnie w Warszawie, w radio reklamuje się developer, który sprzedaje mieszkania po 5.500 zł/m2 na Ursynowie, do oddania w 2010. Zaczynają się nowe budowy, rozpoczynane teraz, przy spadkach wynoszących do 30% robocizny, gruntu i materiałów. Co mają robić, jak nikt nie chce kupować lub nie ma zdolności kredytowej przy tych cenach? Obniżają, wciąż zarabiając krociena tych inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jao Sensacyjna obniżka:-( IP: 195.136.20.* 18.06.09, 14:36 3 miesięczny Libor spadł z 0,4 na 0,25! Jak to się przekłada na raty... chyba znikomo, tym bardziej że wzrósł kurs CHF:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olascibior Re: Sensacyjna obniżka:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:49 W moim przypadku obniżka dała sensacyjny efekt. Ratę mam taka samą jak w czerwcu 2008 gdy frank nawet 2 zł nie kosztował. Oprocentowanie mam niziutkie, 2,5% ! Znajdźcie mi dziś kredyt z takim oprocentowaniem. I tak jak ktoś już wcześniej wspomniał, kto nie ma, ten ze zgryzoty będzie komentował jacy to "kretyni" dali się złapać na kredyt we frankach. Ja złapałam ale "okazję". Dziś w życiu nie dostałabym kredytu na takich warunkach i na kwotę, którą wzięłam. A mieszkanie kupiłam na rynku pierwotnym po 4,000 za metr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Sensacyjna obniżka:-( IP: *.chello.pl 18.06.09, 18:49 A w jakim mieście płaciłaś te 4tys za metr...? Hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Sensacyjna obniżka:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 14:49 A ja mam oprocentowanie 1,27 ... Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Sensacyjna obniżka:-( 18.06.09, 16:34 ano przeklada sie tak na raty ze pomimo wzrostu ceny franka raty mi nieznacznie spadly :) Odpowiedz Link Zgłoś
olowas1 Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 14:43 znów bajdurzenie. Dla zadłuzonych stopa w Szwajcarii ma jakies 50 razy mniejsze znaczenie niż kurs naszej słabiutkiej waluty. O jakim bezpieczeństwie tam piszą? Jako "szczęśliwy" posiadacz takich kredytów mogę zapewnić, że nie rata mnie martwi, tylko poziom zadłużenia, który sobie ot tak, o 50% skoczył vs. ub. r. :( I mimo zapewnień tzw. ANALity(ł)ków złoty się w ogóle nie umacnia. Jakieś groszowe skoki nie wywołują euforii. Widać, że ktoś sobie ładnie spekuluje na złotym i chyba nikt tej waluty nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:51 No ale kredyt bierze się na kilkadziesiąt lat. Frank tak czy inaczej spadnie a wraz z nim zadłużenie, które dziś jest sztucznie nadmuchane, no chyba, że ktoś wziął kredyt na rok, dwa, to wtedy współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4gt2 Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.chello.pl 18.06.09, 14:55 a zastanawiałaś się ola co będzie jak przyjmiemy euro? Po jakim kursie ci przeliczą zadłużenie wtedy, hmm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sese Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.static.hnet.pl 18.06.09, 15:02 A znasz kogoś kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikka Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.00c.radom.pilicka.pl 19.06.09, 00:12 jeżeli chodzi o wprowadzenie euro to chyba raczej powinni martwić się ci co wzięli kredyty w złotówkach. Ci którzy wzięli kredyt we frankach, we frankach go będą spłacać. O jakim przeliczeniu zatem mowa??? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 16:37 No zmienił się - i? Jeśli chciałeś bezpieczeństwa trzeba było nie brać kredytu, ew. wziąć kredyt złotówkowy. Poza tym "nieco" niedoszacowujesz wpływ LIBORu na poziom raty (co ma zapewne znaczenie dla zadłużonych). Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 18.06.09, 16:37 olowas1 napisał: > znów bajdurzenie. Dla zadłuzonych stopa w Szwajcarii ma jakies 50 razy > mniejsze znaczenie niż kurs naszej słabiutkiej waluty. O jakim bezpieczeństwie > tam piszą? Jako "szczęśliwy" posiadacz takich kredytów mogę zapewnić, że nie > rata mnie martwi, tylko poziom zadłużenia, który sobie ot tak, o 50% skoczył > vs. ub. r. :( I mimo zapewnień tzw. ANALity(ł)ków złoty się w ogóle nie > umacnia. Jakieś groszowe skoki nie wywołują euforii. Widać, że ktoś sobie > ładnie spekuluje na złotym i chyba nikt tej waluty nie broni. Matematyki to cię chyba nigdy nie uczyli. 50 razy mniejsze znaczenie stóp procentowych ??? Buahahahaha. Dziwnym trafem po wzroście kursu o 50% (z 2 na 3 zł - dla ułatwienia) raty kredytu nie podrożały. Dlaczego ? Bo spadek stóp procentowych "cudownie" zrównoważył spadek złotego, choć niby ma 50 razy mniejsze znaczenie dla wysokości raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 17:31 olowas1 chyba jestes gimazjalista, ktory oblal test z podstaw matematyki. stopa procentowa ma duzo wieksze znaczenie niz kurs zlotowki do chf! mnie ta w sumie symboliczna zmiana oprocentowania (raptem 1-2%) zniwelowala spadek wartosci zlotowki do CHF o kilkadziesiat %. wiec jak to jest panie matematyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: 217.147.104.* 19.06.09, 11:17 A ty oblewasz czytanie ze zrozumieniem. Przecież napisał, że dla niego znaczenie ma wysokość raty tylko aktualne zadłużenie i daltego uważa że stopa procentowa jest mniej ważna niż kurs. Jeśli zamierza spłacić kredyt szybciej to dobrze gość rozumuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Za PiSu frank był po 2zł, za PO jest po 3zł, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 15:53 ale media piszą o dobrych wiodomościach dla kredytobiorców, zamiast pisać o fatalnie słabnącej złotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Re: Za PiSu frank był po 2zł, za PO jest po 3zł, 18.06.09, 17:01 I tym się różnią wyborcy PiS od PO. Tym pierwszym wydaje się że to rząd decyduje jaka jest wartość złotówki. Na szczęście wyborców PiS jest mniej niż PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Za PiSu frank był po 2zł, za PO jest po 3zł, IP: *.chello.pl 18.06.09, 17:33 > I tym się różnią wyborcy PiS od PO. Tym pierwszym wydaje się że to rząd decyduj > e > jaka jest wartość złotówki. a przecież rząd tylko decyduje o cenie jabłek i cebuli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.computerplus.krakow.pl 18.06.09, 16:04 I ma gdzie mieszkać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duke dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.09, 16:34 dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości- dług na 30 lat na 50 proc dochodów to forma zalezności feudalnej. Nawet gorzej. W średniowieczu zalezność feudalna wiązała sie z dzisięciną 1/10 dochodów, albo pańszczyzną(odpracowanie kilku dniu na pańskim polu) Tutaj "nowochłopi" pracują 30 lat oddając ponad 1/2 dochodu,na rzecz która jest przewartościowana i za 30 lat nie będzie droższa.Zgoda nie maja wyjścia bo sa tacy ubodzy, że wręcz nawet bezdomni. Mają jakies tam niepewne i słabo płatne zajęcie. Więc: Nie róbcie zadłuzonym wody z mózgu- dla nich nie ma dobrych wieści. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości 18.06.09, 16:45 Gość portalu: duke napisał(a): > dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości- dług na 30 lat na 50 proc > dochodów to forma zalezności feudalnej. Nawet gorzej. W > średniowieczu zalezność feudalna wiązała sie z dzisięciną 1/10 > dochodów, albo pańszczyzną(odpracowanie kilku dniu na pańskim polu) > Tutaj "nowochłopi" pracują 30 lat oddając ponad 1/2 dochodu,na rzecz > która jest przewartościowana i za 30 lat nie będzie droższa.Zgoda > nie maja wyjścia bo sa tacy ubodzy, że wręcz nawet bezdomni. Mają > jakies tam niepewne i słabo płatne zajęcie. > Więc: > Nie róbcie zadłuzonym wody z mózgu- dla nich nie ma dobrych wieści. Jak ktoś wziął kredyt na 50% dochodów, to ma problem. Rata mojego kredytu to niecałe 15% dochodów. Mieszkanie jest warte dwa razy więcej, niż w czasie zakupu. Faktycznie, wtopa życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiut Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości IP: *.chello.pl 18.06.09, 17:38 > Jak ktoś wziął kredyt na 50% dochodów, to ma problem. Rata mojego kredytu to > niecałe 15% dochodów. Mieszkanie jest warte dwa razy więcej, niż w czasie > zakupu. Faktycznie, wtopa życia. nudzisz... tekst nie o tobie skoro płacisz tak mało (przeczytaj tytuł) co ci robi podniesienie stopy przez Szwajcarów np. z 25 na 125? Nic... A są tacy co idą wtedy z torbami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paparuch Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości IP: *.netia.pl 18.06.09, 18:52 smiesza mnie wypowiedzi "znawcow tematu", ktorzy rozpisuja sie jakie to kataklizmy czekaja kredytobiorcow, ktorzy maja kredyty w CHF. Ludzie nie piszcie o czym o czym nie macie pojecia. Jesli pojecie LIBOR, stopa procentowa, marza itp. sa wam obce to dlaczego zabieracie glos w dyskusji. Zajmijcie sie sprawami, na ktorych sie znacie... Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości 18.06.09, 20:10 Nawet nie probuj dotrzec do prosiaka, To forumowy kretyn ktory, po prostu nie rozumie ze sytuacja w 2005 roku i po 2006 to kompletnie inne sytuacje. Probowalem tem pomocnikowi w kancelari adwokackiej zarabiajacemu "prawie 3 tysiace" (cytat prawie oryginalny) to tlumaczyc ale widocznie jedyne co umie zrozumiec to jak parzyc kawe prawnikom zeby byla mocna. Ten idiota bedzie szedl w zaparte ze warto kupic mieszkanie na kredyt bo on kupujac w 2005 placi mala rate. Drugie jego stwierdzenie to jakis belkot o wynajmnie na 30 lat. Szkoda energii - przypadek nieuleczalny Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości 18.06.09, 21:57 steady_at_najx napisał: > Nawet nie probuj dotrzec do prosiaka, > > To forumowy kretyn ktory, po prostu nie rozumie ze sytuacja w 2005 roku i po 20 > 06 to kompletnie inne sytuacje. > Probowalem tem pomocnikowi w kancelari adwokackiej zarabiajacemu "prawie 3 tysi > ace" (cytat prawie oryginalny) to tlumaczyc ale widocznie jedyne co umie zrozum > iec to jak parzyc kawe prawnikom zeby byla mocna. > Ten idiota bedzie szedl w zaparte ze warto kupic mieszkanie na kredyt bo on kup > ujac w 2005 placi mala rate. > Drugie jego stwierdzenie to jakis belkot o wynajmnie na 30 lat. > Szkoda energii - przypadek nieuleczalny > > Jednak się zjawiłeś błaźnie :D:D:D Znowu tradycyjna śpiewka - w braku merytorycznych argumentów jedynie "argumenty" ad personam. Wielokrotnie wykazałeś się indolencją prawniczą na poziomie gimnazjalisty przekonując forumowiczów, ku ogólnemu rozbawieniu, że bank jest właścicielem mieszkaniu kupionego na kredyt itd. Ale mam cierpliwość - masz takie samo pojęcie o mojej pracy jak o budowie promów kosmicznych. Ten artykuł nie dotyczy cen z 2006 czy 2007 r., a wysokości stóp procentowych w Szwajcarii, które dotyczą także tych, co wzięli kredyty w 2005 r. Widocznie przeczytanie kilkudziesięciu wersów tekstu przekracza twoje zdolności "intelektualne", co nie może dziwić po lekturze twojego dorobku na tym forum. Gdzie jest ta osławiona rzeź jelonków ? Gdzie masowe licytacje, upadłości deweloperów ? O tym nawet nie wspomnisz, choć niedawno wieszczyłeś klęskę. Czekam na kolejny obraźliwy post, na szczęście każdy widzi, co się dzieje dookoła niego. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: dla zadłużonych nie ma dobrych wiadomości 20.06.09, 18:15 Prosiak pisze tak : > Znowu tradycyjna śpiewka - w braku merytorycznych argumentów jedynie "argumenty > " > ad personam a chwile wczesniej : > Jednak się zjawiłeś błaźnie :D:D:D Nawet z toba nie dyskutuje gdyz stanowisz pewnego rodzaju posmiewisko forum - wrecz powiedzialbym jestes lokalnym forumowym Markiem Wielgo a dyskusja z toba to strata czasu (za grosz nie rozumiesz najprostszych argumentow), ujma na honorze i udar dla inteligencji. Lec lepiej parzyc kawe prawnikom bo do tego sie tylko nadajesz. Przepraszam - jeszcze fiszki umiesz ukladac. To co piszesz o tej rzezi ( ktora chcesz zobaczyc juz w pierwszych kilku miesiacach kryzysu ) tylko pokazuje ze ze zrozumieniem nic sie nie poprawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kredytman Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 16:49 Nie rozumiem, o jakie umacnianie franka chodzi, to chyba Euro się umacnia, a złoty słabnie czyli gdzie ta dobra wiadomość ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.e-wro.net.pl 18.06.09, 19:37 I jescze jedno potwierdzenie, że kto wziął Franciszka, ten zrobił interes życia. Tymczasem złotówa... no właśnie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja from Almatur Dobra wiadomość dla zadłużonych - pożar banku IP: 217.17.37.* 18.06.09, 22:10 innych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.devs.futuro.pl 19.06.09, 00:46 Kolejna "merytoryczna", wiele wnosząca wypowiedź :) Kto nie wziął kredytu gdy mieszkania były droższe, teraz moze go wogóle nie dostać. Gdy sytuacja się poprawi - banki zwiększą dostępność kredytów, popyt wzrośnie więc ceny też. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 20.06.09, 18:17 Gdy sytuacja się poprawi - banki zwiększą dostępność kredytów, popyt wzrośnie więc ceny też. Nie przy "rekomendacji T". Takie szalenstwo jak bylo 2006-2008 szybko sie nie powtorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Tumanska gazeto 19.06.09, 01:21 Juz ci wczesniej pisalem, ze w Szwajcarii nie ma zadnego 'Szwajcarski Bank Centralny', tylko 'NARODOWY', a to roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
dobralokata Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 19.06.09, 08:15 Może i dobra, ale kurs franka to w tej chwili 2,99, czyli w bankach sporo powyżej 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ndriej mBANK nie dotyczy IP: 213.17.198.* 19.06.09, 09:24 tam zasady ustala grupa trzymajace wladze, lamiac w ten sposob polskie prawo - maja sprawe z UOKiK zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yobe Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.bielanski.med.pl 19.06.09, 10:31 ... już to było dwa-trzy miesiące temu i qpa. Nagadają, złoty się umocni przez kilka dni i znowu bryndza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gzesiolek Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach IP: *.pnet.com.pl 19.06.09, 15:25 oj Jarus Jarus... wakacje sie zaczynaja to i wiecej czasu na komentarze... Sam zarabiam pieniadze i sam je wydaje. Wiem, ze najlepiej bylo by nie kupowac tych przeszacowanych dwukrotnie mieszkan (no bo kto to widzial kupic mieszkanie w Krakowie, 10letnie, 3pok, 72m2, za 370tys PLN i placic teraz rate w wysokosci 1500zł (kredyt w CHF 300tys zl) Skoro przeciez rozsadny czlowiek placilby te 1500zl za wynajem 2pokojowego mieszkanka w wielkiej plycie - na super "dobra wiadomosc" zostawiac czesc pensji w czyjejs kieszeni miast mieszkac na swoim... No zawsze tez mozna mieszkac cale zycie z rodzicami lub czekac az oni mu kupia mieszkanko. To takie przeciez polskie... a najlepiej staruszkow oddac do domu opieki i wtedy masz mieszkanie... kto by byl taki glupi zeby kredyt brac... Prosze sie zastanowic zanim sie zacznie wrzucac wszystkich kredytobiorcow do jednego worka... bo jak ktos bral kredyt po to zeby kupic mieszkanie na spekulacyjny zarobek to rzeczywiscie popelnil glupote... ale zeby miec gdzie mieszkac na swoim... kazdy mlody czlowiek powinien miec taka szanse... Nie zaluje i nie bede zalowal mojej decyzji. Jedynie moge sie martwic ze nie mialem wystarczajacej zdolnosci kredytowej wczesniej, zeby takowe mieszkanie zakupic tak ok 2003-2004 roku... Aha moje mieszkanie po odswiezeniu moge teraz spokojnie sprzedaz za cene po ktorej kupilem i w jeden dzien znalazlbym kupca. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Dobra wiadomość dla zadłużonych we frankach 20.06.09, 18:19 Aha moje mieszkanie po odswiezeniu moge teraz spokojnie sprzedaz za cene po ktorej kupilem i w jeden dzien znalazlbym kupca. a kiedy kupiles ? Odpowiedz Link Zgłoś