hanatol 17.07.09, 11:58 OFE można bezpłatnie zmieniać co dwa lata, ale od jakiej daty liczyć? - data podpisania umowy? - data wpłynięcia pierwszej składki? - coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanatol Re: Staż w OFE 18.07.09, 16:20 I jeszcze jedno. Czy zmieniając OFE można jednocześnie zmienić/dodać/usunąć osoby uposażone? Odpowiedz Link Zgłoś
eliza_wisniewska Re: Staż w OFE 20.07.09, 10:50 - Opłata z tytułu zmiany funduszu jest należna gdy Klient nie posiada okresu 24 miesięcy, liczonego od ostatniego dnia miesiąca, w którym uzyskał członkostwo w dotychczasowym OFE do daty wypłaty transferowej. W przypadku umowy pierwszorazowej jest to ostatni dzień miesiąca, w którym podpisano umowę, przy umowie zmieniającej, czyli gdy klient zmienił już dotychczasowy fundusz – ostatni dzień miesiąca transferowego. Przykładowo: podpisałam umowę 1 kwietnia 2007 r. a chce zmienić obecnie, umowę z nowym OFE podpisałam 17 lipca br, czyli powinnam zmienić OFE w trakcie sesji transferowej w sierpniu. Staż 24 miesięcy – liczymy od 30 kwietnia 2007 r. (ostatni dzień miesiąca, w którym podpisałam umowę) do 31 sierpnia 2009 (dzień wypłaty transferowej – ostatni dzień roboczy miesiąca transferowego) - W każdym czasie może Pan zmienić osoby uposażone, nie tylko przy zmianie OFE. Czyli jeśli w tej chwili chce Pan dokonać zmiany (usunąć, dodać) osób uposażonych, wystarczy zadzwonić na Infolinię swojego obecnego OFE i zgłosić zmianę (najprawdopodobniej otrzyma Pan stosowny wniosek do wypełnienia) albo wypełnić od razu wniosek dot. osób uposażonych, który znajdzie Pan na stronie internetowej swojego obecnego funduszu emerytalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanatol Re: Staż w OFE 20.07.09, 13:33 > - W każdym czasie może Pan zmienić osoby uposażone, nie tylko przy zmianie OFE To może sprecyzuję, bo chyba się nie zrozumieliśmy. Czy mogę na umowie z nowym OFE podać inne osoby uposażone niż na umowie ze starym OFE? Odpowiedz Link Zgłoś
eliza_wisniewska Re: Staż w OFE 21.07.09, 10:46 Oczywiście, że tak, może Pan podać na umowie z innym OFE inne osoby uposażone. Od momentu stania się klientem nowego OFE (udanego transferu), obowiązuje umowa z nowym OFE i nowe osoby uposażone. Stąd też rozszerzyłam odpowiedź na pytanie: jeśli chcemy wskazać inne osoby uposażone już dzisiaj, możemy to zrobić w każdym czasie, również w dotychczasowym OFE, wystarczy wypełnić odpowiedni wniosek, który znajduje się na stronie internetowej lub zadzwonić na Infolinię swojego dotychczasowego OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
hanatol Re: Staż w OFE 12.02.10, 00:04 To może jeszcze raz, bo jakoś nie chce pani roziwać moich wątpliwości. Gdybym np. zmieniał adres to najpierw muszę zmienić w starym OFE, a dopiero potem zmienić OFE. W każdym razie dane w w umowie z nowym OFE i umowie ze starym OFE maja być te same. Czy dotyczy to także osób uposażonych? Odpowiedz Link Zgłoś