Dodaj do ulubionych

Staż w OFE

17.07.09, 11:58
OFE można bezpłatnie zmieniać co dwa lata, ale od jakiej daty liczyć?
- data podpisania umowy?
- data wpłynięcia pierwszej składki?
- coś innego?
Obserwuj wątek
    • hanatol Re: Staż w OFE 18.07.09, 16:20
      I jeszcze jedno.
      Czy zmieniając OFE można jednocześnie zmienić/dodać/usunąć osoby uposażone?
      • eliza_wisniewska Re: Staż w OFE 20.07.09, 10:50
        - Opłata z tytułu zmiany funduszu jest należna gdy Klient nie posiada okresu 24
        miesięcy, liczonego od ostatniego dnia miesiąca, w którym uzyskał członkostwo w
        dotychczasowym OFE do daty wypłaty transferowej. W przypadku umowy
        pierwszorazowej jest to ostatni dzień miesiąca, w którym podpisano umowę, przy
        umowie zmieniającej, czyli gdy klient zmienił już dotychczasowy fundusz –
        ostatni dzień miesiąca transferowego. Przykładowo: podpisałam umowę 1 kwietnia
        2007 r. a chce zmienić obecnie, umowę z nowym OFE podpisałam 17 lipca br, czyli
        powinnam zmienić OFE w trakcie sesji transferowej w sierpniu. Staż 24 miesięcy –
        liczymy od 30 kwietnia 2007 r. (ostatni dzień miesiąca, w którym podpisałam
        umowę) do 31 sierpnia 2009 (dzień wypłaty transferowej – ostatni dzień roboczy
        miesiąca transferowego)

- W każdym czasie może Pan zmienić osoby uposażone, nie tylko przy zmianie OFE.
        Czyli jeśli w tej chwili chce Pan dokonać zmiany (usunąć, dodać) osób
        uposażonych, wystarczy zadzwonić na Infolinię swojego obecnego OFE i zgłosić
        zmianę (najprawdopodobniej otrzyma Pan stosowny wniosek do wypełnienia) albo
        wypełnić od razu wniosek dot. osób uposażonych, który znajdzie Pan na stronie
        internetowej swojego obecnego funduszu emerytalnego.
        • hanatol Re: Staż w OFE 20.07.09, 13:33
          > - W każdym czasie może Pan zmienić osoby uposażone, nie tylko przy zmianie OFE

To może sprecyzuję, bo chyba się nie zrozumieliśmy.
          Czy mogę na umowie z nowym OFE podać inne osoby uposażone niż na umowie ze
          starym OFE?
          • eliza_wisniewska Re: Staż w OFE 21.07.09, 10:46
            Oczywiście, że tak, może Pan podać na umowie z innym OFE inne osoby uposażone.
            Od momentu stania się klientem nowego OFE (udanego transferu), obowiązuje umowa
            z nowym OFE i nowe osoby uposażone. Stąd też rozszerzyłam odpowiedź na pytanie:
            jeśli chcemy wskazać inne osoby uposażone już dzisiaj, możemy to zrobić w każdym
            czasie, również w dotychczasowym OFE, wystarczy wypełnić odpowiedni wniosek,
            który znajduje się na stronie internetowej lub zadzwonić na Infolinię swojego
            dotychczasowego OFE.
            • hanatol Re: Staż w OFE 12.02.10, 00:04
              To może jeszcze raz, bo jakoś nie chce pani roziwać moich wątpliwości.

Gdybym np. zmieniał adres to najpierw muszę zmienić w starym OFE, a dopiero
              potem zmienić OFE. W każdym razie dane w w umowie z nowym OFE i umowie ze starym
              OFE maja być te same.

Czy dotyczy to także osób uposażonych?
              • adas442 Re: Staż w OFE 07.03.10, 06:24
                najlepiej zmień wszystko w starym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka