Dodaj do ulubionych

Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci?

30.11.09, 17:52
Wg. Anny Samusionek rozwod moze byc korzystny dla dzieci...
familie.pl/profil/marcin1984/436,Ocalilam-siebie.html
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 30.11.09, 18:07
      "dla dziecka lepsze jest życie w rozbitej rodzinie, niż pełnej, ale toksycznej"

przecież to prawda znana od dawna
    • zrozpaczona900 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 30.11.09, 19:53
      wypowiem sie na moim przypadku. u mnie rozwod byl jak najbardziej korzystny dla
      dziecka. przed rowodem dziecko bylo znerwicowane, siusialo po nocach, mialo
      problemy emocjonalne. a teraz to calkiem inne dziecko-zadowolone, nie ma lekow i
      ogolnie (samo to powtarza)lepiej nam sie zyje bez tatusia-chociaz tatus z daleka
      tez nam daje popalic
      • maheda Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 00:07
        Zgadzam się.
    • rarely i tak oto anna samusionek stala sie ekspertem 30.11.09, 21:41
      wystarczy pokazac sie w jakims serialu lub teleturnieju a juzs mozna
      zostac fachowcem od wszystkiego taka jest sila mediow ze nawet
      samusonek staje sie wyrocznia dla dla duzej rzeszy madro-glupich

przypomnial mi sie jakis wywiad ze "znana" aktorka z jakiegos madrego
      serialu która powiedziała ze jej malzenstwo nie przetrwalo próby
      czasu i wzieli rozwod po 6 miesiacach

wiecej madrosci na pomponku pudelu itp

• lampka_witoszowska Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 00:05
      a ja powiem jako córka rozwiedzionych rodziców - pomimo całkowicie
      neiszczególnych układów z moją matką jestem jej wdzięczna za jej
      rozwód z moim ojcem

miałam dziwne dzieciństwo z matką nei dającą żyć i ojczymem do rany
      przyłóż
      ojciec to drugi typ niedający żyć

więc z egoistycznego punktu widzenia... piszę powyższe

ukończyłam renomowana uczelnie wyższą, jeden z trudniejszych
      kierunków (nie wiem, dlaczego tak mówią, ale mówią), podejmuję
      samodzielne decyzje - zwykle odbiegające od standardów, myślę
      spójnie, umiem odwrócić się od ludzi, choćby najbliższych, którzy
      niszczą, nie uzależniam się od innych i mam przyjaciół...
      prawdziwych i na stałe
      chciałabym, by moje dziecko umiało tak samo
    • plujeczka Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 05:26
      na swim przykładxie powiem ,ze rozwód był bardzo korzystny dla
      mojego dziecka co prawda świństwa jakie rzobił ojciec w stosunku do
      dziecka pewnie nie da sie zapomnieć ale dziecko spokojnie przeszło
      przez maure, zdało na studia a aktualnie robi studia magisterskie.
      Jest spokojniejsze, w domu cisza, ład porzadek nie jest wiadkiem
      awntur i nie boi sie ,ze ojciec wróci wypity i znowu zrobi karczemna
      aanture.Wiele razy bywało tak ,ze bił córke kiedy ja byłam na
      uczelni pod byle preteksetem, córka bardzo dobrze wychowana i mimo
      wszystko w szacunku do ojca nie umiała sie przed nim obronić a bić
      potfaił a do tego ranic słowem bo jakkolwiek rany sie zagoja to
      psychika niesttety nie chce tego wyrzucic z pamięci.Słowem rozód dał
      córce poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji i pewnie gdy6by nie
      dalszy ciąg morderczej walki w sadzie o majatek ( choc niewielki) to
      mozna byłoby powiedziec ,ze rozwód stał sie wybawieniem i dla
      dziecka i dla mnie.
    • nangaparbat3 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 05:32
      MOje dziecko tez tak twierdzi.
      Ale oczywiscie jest to korzysc w zestawieniu ze złym zwiazkiem rodziców - a
      przecież podobno zdarzaja się dobr?
    • kacprus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 10:06
      ze szczerego serca podpisuje sie pod tym smile
      to, kim sa teraz moje dzieci jest nie doopisania!

Wiedza co to jest milosc, potrafia szanowac i odwzajemnic kazda emocje
      wypuszczona w ich strone!
      Nie tylko ode mnie wink
      Ahhh jakie to miłe...
    • scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 10:17
      Pytanie, czy rozwód może być korzystny dla dzieci jest przewrotne, odpowiedź
      brzmi - tak, bowiem wszystko zdarzyć się może. Z takiego zadania pytania jednak
      nic nie wynika. Z przeczytanej teraz przeze mnie książki "Druga szansa ..."
      napisanej przez psychologów badających rozwodzące się rodziny wynika, że dla
      większości dzieci rozwód wiąże się z pogorszeniem ich statusu, sytuacji
      materialnej i rokowań na przyszłość, zatem jest dla nich niekorzystny. To
      pytanie powinno być zadane inaczej, czy rozwody są korzystne dla dzieci, a
      odpowiedź - PRZEWAŻNIE nie. Co nie znaczy, że w pojedynczych wypadkach nie ma
      innego wyjścia.
      • a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:10
        scriptus napisał:

> dla
        > większości dzieci rozwód wiąże się z pogorszeniem ich statusu,
        sytuacji
        > materialnej i rokowań na przyszłość, zatem jest dla nich
        niekorzystny.
        Znacznie większe znaczenie niż sytuacja materialna ma atmosfera
        emocjonalna w domu. Ona także warunkuje ukształtowanie się u dzieci
        tych cech, które decydują o odnoszenie przez nie życiowych sukcesów.
        • scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:29
          Badacze w książce "Druga szansa ..." stwierdzili znacznie niższy poziom
          aspiracji życiowych, poziom sukcesu i poziom osiągnięć życiowych jest wśród
          "dzieci rozwodu" niż wśród dzieci z pełnych rodzin. Zatem z tymi rokowaniami na
          przyszłość wcale nie jest tak jak piszesz. Dzieci rozwiedzionych rodziców mają
          według tych badań gorsze rokowania na przyszłość niż dzieci z pełnych rodzin. To
          oczywiście statystyka, ale jeśli mówimy o rokowaniach, to mówimy własnie o
          statystyce, co nie znaczy, że rozwód to wyrok, z całą pewnością i wśród "dzieci
          rozwodu" znajdą się osobniki wybitne, osiągające więcej niż ogół dzieci z
          pełnych rodzin. Jednaksam rozwód jest czynnikiem raczej obniżającym rokowania na
          przyszłość.
          • a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:33
            W wielu pozycjach wykładają, że odniesienie sukcesu życiowego
            warunkuje tzw. inteligencja emocjonalna. Mnie akurat to stanowisko
            bardziej przekonuje.
            • mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:50
              a.niech.to napisała:
              > W wielu pozycjach wykładają, że odniesienie sukcesu życiowego
              > warunkuje tzw. inteligencja emocjonalna. Mnie akurat to stanowisko
              > bardziej przekonuje.

Mnie też.
              A co do tematu wątku to dla moich dzieci rozwód również był
              korzystny.
              Mają spokój w domu i zadowoloną z życia matkę.
              Same też dzięki temu również są spokojne i pogodne. Nie mam z nimi
              absolutnie żadnych problemów wychowawczych choć są w tym
              najtrudniejszym, nastoletnim wieku.
              A co do sukcesu życiowego to myślę, że dużo ważniejsze od tego czy
              dziecko żyje w pełnej rodzinie czy też w rozbitej jest podejście
              rodziców. Co dla nich oznacza sukces? Na kogo chcą wychować dziecko?
              Na człowieka sukcesu, czy też na człowieka szczęśliwego?
              Ja swoje dzieci staram się wychować na szczęśliwych ludzi. I jeśli
              mi się to uda to będzie sukces. A one będąc szczęśliwe może sukces
              osiągną a może nie. To jest mało ważne.
              • a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 12:17
                mola1971 napisała:

> Ja swoje dzieci staram się wychować na szczęśliwych ludzi. I jeśli
                > mi się to uda to będzie sukces. A one będąc szczęśliwe może sukces
                > osiągną a może nie.
                Jeśli będą szczęśliwe, to osiągną największy sukces, jaki można
                odnieść w życiu.
                • mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 12:44
                  a.niech.to napisała:
                  > Jeśli będą szczęśliwe, to osiągną największy sukces, jaki można
                  > odnieść w życiu.

Ja też tak uważam.
                  Niestety dla wielu rodziców sukces ma wymiar wyłącznie materialny,
                  czy też związany jest np z prestiżem wykonywanego zawodu.
                  Oczywiście staram się dać dzieciom wykształcenie i chciałabym by w
                  przyszłości sobie poradziły, ale więcej satysfakcji z ich wychowania
                  będę miała, gdy np córka zostanie szczęśliwą fryzjerką bo to będzie
                  jej pasja, niż miałaby zostać nieszczęśliwym lekarzem bo nie
                  znosiłaby tego co robi.
                  • ulkar Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:07
                    Otóż to molu, trafiłaś w sedno smile I w dodatku uzyłaś przykładu z
                    fryzjerką, który sama zazwyczaj przytaczam kiedy objasniam komus
                    swoje podejście w temacie zawodu, wykształcenia i szczęścia. Też
                    zdecydowanie wolałabym, żeby moje dziecko było szczęśliwe niż
                    odnosiło jakieś tam sukcesy ... chociaż jak sądzę jedno nie musi
                    wykluczać drugiego smile
                    • mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:19
                      Oczywiście, że jedno nie musi wykluczać drugiego smile
                      Wiesz, ja oprócz tego co tam będzie w przyszłości to już teraz nie
                      przywiązuję żadnej wagi do ich ocen. Nie przywiązuję w tym sensie,
                      że nie wymagam by byli najlepsi. Owszem, doceniam wysiłek jaki
                      włożyli, ale nie ma dla mnie znaczenia czy to jest 3 czy 6. Czasem
                      to 3 ma większą wartość bo więcej pracy dziecko kosztowało niż 6. I
                      nawet gdy czasem denerwują się z powodu ich zdaniem
                      niesprawiedliwych ocen w szkole, powtarzam im, że ja wolę gdy
                      dostają 4 a ja wiem, że umieją na 5 niż odwrotnie.
                      • ulkar Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:35
                        U nas było ciekawie kiedyś smile starszy syn, bardzo zdolne i ambinte
                        chłopię z niego było, uważał, że wszystko musi miec na 6 ... co było
                        niepotrzebne i nerożercze dla niego... więc kiedy uczył sie
                        biologii, której nie znosił, ale przecież jego zdaniem musiał, to
                        mówiłam, że dostanie ode mnie, no już nie pamietam ile, 50 zł? czy
                        może na tamnte czasy to było 20 zł ... byle tylko rzucił tę biologie
                        w kąt ... bo wcale nie musi wiedzieć wszystkiego o tych gadach na
                        ten przykład smile))) ot wychowanie smile)) a mała jaka bedzie w szkole
                        to jeszcze nie wiem ... ale wiem, że nie będę od niej oczekiwała
                        najlepszych ocen jeśli jej możliwości będą mniejsze ....

Ot tak odeszłam jakoś ot tych rozwodów, ale trafiłaś molu w moje
                        myśli smile o dzieciach i kształceniu smile

A rozwód może kiedyś w końcu to zrobię ... a może nie ... trudne to
                        jakieś sad
                    • bogusiamaria Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:33
                      Moje dzieci odniosły sukces,że tak powiem pomimo ojca.
                      Ostatnie jest na drugim roku studiów zagranicznych-wspierają się we wszystkim.
                      Pogorszenie warunków materialnych nie było aż takim problemem,bowiem ex nigdy
                      nie chciał i nie wspierał ich w dążeniach do osiągnięcia czy nawet określenia
                      celów życiowych,a wręcz przeciwnie.
                      W/G niego nic im się nie należało!
                      One chciały rozwodu!

• bogusiamaria Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:47
                        Co do kwestii ocen w szkole: każde na jakimś etapie musiałam przekonywać ,że nie jest najważniejsze, aby były najlepsze we wszystkim, a nawet w wybranych przez siebie dziedzinach mogą mieć dni lepsze i gorsze i dla mnie nie muszą być ulubienicami(ńcami)nauczycieli.
                        Dodawałam im otuchy mówiąc ,że ich dzień jeszcze nadejdzie i najważniejsze aby miały dobrze umeblowaną głowę,reszta przyjdzie sama jeśli będą pracować.
                        I przyszła.
                        • mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 14:40
                          Dokładnie takie samo podejście mam.
          • nowel1 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 02.12.09, 11:21
            Porównywano w tych badaniach dzieci z rodzin po rozwodzie i rodzin
            pełnych, tak?
            No to teraz pytanie, czy w efekcie nie porównano po prostu dzieci z
            rodzin dysfunkcyjnych, w których w końcu doszło do rozwodu, i tych,
            które funkcjonuję poprawnie.
            Bo żeby to badanie statystycznie miało sens (w mojej opinii),
            należałoby porównać identyczne rodziny (czytaj:tak samo dysfunkcyjne),
            w połowie których doszlo do rozwodu, a w połowie nie.
            • scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 02.12.09, 16:28
              Masz rację, byłby to powazny błąd metodyczny w badaniach.
              Myślę, że autorki są na tyle wysokiej klasy naukowcami, e sie nie dopuściły
              takiego błędu, w większości ichhistoryjek nie ma mowy o dysfunkcyjności rodzin.
      • lampka_witoszowska Re: Scriptus :) 01.12.09, 20:19
        czy jesteś jedynym znanym mi cżłowiekiem wyznającym pogląd, że im
        więcej kasy w rodzinie, tym szczęśliwsze dzieci???
        • scriptus Re: Scriptus :) 02.12.09, 16:25
          Nie, to nie jest kwestia kasy.
          Owszem, pieniąde szczęścia nie dają, ale gwałtowny i niczym obiektywnym
          nieuzasadniony spadek poziomu życia na pewno szczęściu przeszkadza.
          Kiedy mamusia oświadczyła mojemu dziecku, że się chce rozwieść i że tatuś się
          wyprowadzi, dziecko reagowało nerwowo na każdy mój późniejszy powrót z pracy,
          nie wystarczyło nawet moje zapewnienie, że nigdzie sie nie wyprowadzam z NASZEGO
          domu. Widzę, że na pewno znacznie spadło by szczęście naszego dziecka, gdyby
          miało ograniczony kontakt z którymkolwiek z rodziców.
          Ktoś tu napisał, że dzieci są nieszczęśliwe, jesli widzą walczących, czy
          wku...ionych rodziców. Zapewniam, że u mnie nie ma żadnej walki, a mnie nikt nie
          widział wku...ionego od dziesiątków lat. Na pewno nie poprawia szczęśliwości
          dziecka demonstrująca swoje niezadowolenie mamusia, ale myślę, że to znacznie
          mniej powodów do nieszczęścia, niż całkowita zmiana wszystkiego w życiu dziecka,
          jaką niesie rozwód.
          • lampka_witoszowska Re: Scriptus :) 02.12.09, 18:33
            eeeetam, myślałam, że mówimy o rozwodzie, czyli skutku sytuacji, w
            której psychicznie się nie daje rady - przynajmniej część towarzystwa

a jak tylko takie nieszczęście macie, że małżonka okazuje
            niezadowolenie, to masz fajnie, wystarczy sie dowiedzieć, o co
            niezadowolenie i poprawiacie sytuację - i jest pięknie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka