agus123 30.11.09, 17:52 Wg. Anny Samusionek rozwod moze byc korzystny dla dzieci... familie.pl/profil/marcin1984/436,Ocalilam-siebie.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 30.11.09, 18:07 "dla dziecka lepsze jest życie w rozbitej rodzinie, niż pełnej, ale toksycznej" przecież to prawda znana od dawna Odpowiedz Link
zrozpaczona900 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 30.11.09, 19:53 wypowiem sie na moim przypadku. u mnie rozwod byl jak najbardziej korzystny dla dziecka. przed rowodem dziecko bylo znerwicowane, siusialo po nocach, mialo problemy emocjonalne. a teraz to calkiem inne dziecko-zadowolone, nie ma lekow i ogolnie (samo to powtarza)lepiej nam sie zyje bez tatusia-chociaz tatus z daleka tez nam daje popalic Odpowiedz Link
rarely i tak oto anna samusionek stala sie ekspertem 30.11.09, 21:41 wystarczy pokazac sie w jakims serialu lub teleturnieju a juzs mozna zostac fachowcem od wszystkiego taka jest sila mediow ze nawet samusonek staje sie wyrocznia dla dla duzej rzeszy madro-glupich przypomnial mi sie jakis wywiad ze "znana" aktorka z jakiegos madrego serialu która powiedziała ze jej malzenstwo nie przetrwalo próby czasu i wzieli rozwod po 6 miesiacach wiecej madrosci na pomponku pudelu itp Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 00:05 a ja powiem jako córka rozwiedzionych rodziców - pomimo całkowicie neiszczególnych układów z moją matką jestem jej wdzięczna za jej rozwód z moim ojcem miałam dziwne dzieciństwo z matką nei dającą żyć i ojczymem do rany przyłóż ojciec to drugi typ niedający żyć więc z egoistycznego punktu widzenia... piszę powyższe ukończyłam renomowana uczelnie wyższą, jeden z trudniejszych kierunków (nie wiem, dlaczego tak mówią, ale mówią), podejmuję samodzielne decyzje - zwykle odbiegające od standardów, myślę spójnie, umiem odwrócić się od ludzi, choćby najbliższych, którzy niszczą, nie uzależniam się od innych i mam przyjaciół... prawdziwych i na stałe chciałabym, by moje dziecko umiało tak samo Odpowiedz Link
plujeczka Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 05:26 na swim przykładxie powiem ,ze rozwód był bardzo korzystny dla mojego dziecka co prawda świństwa jakie rzobił ojciec w stosunku do dziecka pewnie nie da sie zapomnieć ale dziecko spokojnie przeszło przez maure, zdało na studia a aktualnie robi studia magisterskie. Jest spokojniejsze, w domu cisza, ład porzadek nie jest wiadkiem awntur i nie boi sie ,ze ojciec wróci wypity i znowu zrobi karczemna aanture.Wiele razy bywało tak ,ze bił córke kiedy ja byłam na uczelni pod byle preteksetem, córka bardzo dobrze wychowana i mimo wszystko w szacunku do ojca nie umiała sie przed nim obronić a bić potfaił a do tego ranic słowem bo jakkolwiek rany sie zagoja to psychika niesttety nie chce tego wyrzucic z pamięci.Słowem rozód dał córce poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji i pewnie gdy6by nie dalszy ciąg morderczej walki w sadzie o majatek ( choc niewielki) to mozna byłoby powiedziec ,ze rozwód stał sie wybawieniem i dla dziecka i dla mnie. Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 05:32 MOje dziecko tez tak twierdzi. Ale oczywiscie jest to korzysc w zestawieniu ze złym zwiazkiem rodziców - a przecież podobno zdarzaja się dobr? Odpowiedz Link
kacprus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 10:06 ze szczerego serca podpisuje sie pod tym to, kim sa teraz moje dzieci jest nie doopisania! Wiedza co to jest milosc, potrafia szanowac i odwzajemnic kazda emocje wypuszczona w ich strone! Nie tylko ode mnie Ahhh jakie to miłe... Odpowiedz Link
scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 10:17 Pytanie, czy rozwód może być korzystny dla dzieci jest przewrotne, odpowiedź brzmi - tak, bowiem wszystko zdarzyć się może. Z takiego zadania pytania jednak nic nie wynika. Z przeczytanej teraz przeze mnie książki "Druga szansa ..." napisanej przez psychologów badających rozwodzące się rodziny wynika, że dla większości dzieci rozwód wiąże się z pogorszeniem ich statusu, sytuacji materialnej i rokowań na przyszłość, zatem jest dla nich niekorzystny. To pytanie powinno być zadane inaczej, czy rozwody są korzystne dla dzieci, a odpowiedź - PRZEWAŻNIE nie. Co nie znaczy, że w pojedynczych wypadkach nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link
a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:10 scriptus napisał: > dla > większości dzieci rozwód wiąże się z pogorszeniem ich statusu, sytuacji > materialnej i rokowań na przyszłość, zatem jest dla nich niekorzystny. Znacznie większe znaczenie niż sytuacja materialna ma atmosfera emocjonalna w domu. Ona także warunkuje ukształtowanie się u dzieci tych cech, które decydują o odnoszenie przez nie życiowych sukcesów. Odpowiedz Link
scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:29 Badacze w książce "Druga szansa ..." stwierdzili znacznie niższy poziom aspiracji życiowych, poziom sukcesu i poziom osiągnięć życiowych jest wśród "dzieci rozwodu" niż wśród dzieci z pełnych rodzin. Zatem z tymi rokowaniami na przyszłość wcale nie jest tak jak piszesz. Dzieci rozwiedzionych rodziców mają według tych badań gorsze rokowania na przyszłość niż dzieci z pełnych rodzin. To oczywiście statystyka, ale jeśli mówimy o rokowaniach, to mówimy własnie o statystyce, co nie znaczy, że rozwód to wyrok, z całą pewnością i wśród "dzieci rozwodu" znajdą się osobniki wybitne, osiągające więcej niż ogół dzieci z pełnych rodzin. Jednaksam rozwód jest czynnikiem raczej obniżającym rokowania na przyszłość. Odpowiedz Link
a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:33 W wielu pozycjach wykładają, że odniesienie sukcesu życiowego warunkuje tzw. inteligencja emocjonalna. Mnie akurat to stanowisko bardziej przekonuje. Odpowiedz Link
mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 11:50 a.niech.to napisała: > W wielu pozycjach wykładają, że odniesienie sukcesu życiowego > warunkuje tzw. inteligencja emocjonalna. Mnie akurat to stanowisko > bardziej przekonuje. Mnie też. A co do tematu wątku to dla moich dzieci rozwód również był korzystny. Mają spokój w domu i zadowoloną z życia matkę. Same też dzięki temu również są spokojne i pogodne. Nie mam z nimi absolutnie żadnych problemów wychowawczych choć są w tym najtrudniejszym, nastoletnim wieku. A co do sukcesu życiowego to myślę, że dużo ważniejsze od tego czy dziecko żyje w pełnej rodzinie czy też w rozbitej jest podejście rodziców. Co dla nich oznacza sukces? Na kogo chcą wychować dziecko? Na człowieka sukcesu, czy też na człowieka szczęśliwego? Ja swoje dzieci staram się wychować na szczęśliwych ludzi. I jeśli mi się to uda to będzie sukces. A one będąc szczęśliwe może sukces osiągną a może nie. To jest mało ważne. Odpowiedz Link
a.niech.to Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 12:17 mola1971 napisała: > Ja swoje dzieci staram się wychować na szczęśliwych ludzi. I jeśli > mi się to uda to będzie sukces. A one będąc szczęśliwe może sukces > osiągną a może nie. Jeśli będą szczęśliwe, to osiągną największy sukces, jaki można odnieść w życiu. Odpowiedz Link
mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 12:44 a.niech.to napisała: > Jeśli będą szczęśliwe, to osiągną największy sukces, jaki można > odnieść w życiu. Ja też tak uważam. Niestety dla wielu rodziców sukces ma wymiar wyłącznie materialny, czy też związany jest np z prestiżem wykonywanego zawodu. Oczywiście staram się dać dzieciom wykształcenie i chciałabym by w przyszłości sobie poradziły, ale więcej satysfakcji z ich wychowania będę miała, gdy np córka zostanie szczęśliwą fryzjerką bo to będzie jej pasja, niż miałaby zostać nieszczęśliwym lekarzem bo nie znosiłaby tego co robi. Odpowiedz Link
ulkar Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:07 Otóż to molu, trafiłaś w sedno I w dodatku uzyłaś przykładu z fryzjerką, który sama zazwyczaj przytaczam kiedy objasniam komus swoje podejście w temacie zawodu, wykształcenia i szczęścia. Też zdecydowanie wolałabym, żeby moje dziecko było szczęśliwe niż odnosiło jakieś tam sukcesy ... chociaż jak sądzę jedno nie musi wykluczać drugiego Odpowiedz Link
mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:19 Oczywiście, że jedno nie musi wykluczać drugiego Wiesz, ja oprócz tego co tam będzie w przyszłości to już teraz nie przywiązuję żadnej wagi do ich ocen. Nie przywiązuję w tym sensie, że nie wymagam by byli najlepsi. Owszem, doceniam wysiłek jaki włożyli, ale nie ma dla mnie znaczenia czy to jest 3 czy 6. Czasem to 3 ma większą wartość bo więcej pracy dziecko kosztowało niż 6. I nawet gdy czasem denerwują się z powodu ich zdaniem niesprawiedliwych ocen w szkole, powtarzam im, że ja wolę gdy dostają 4 a ja wiem, że umieją na 5 niż odwrotnie. Odpowiedz Link
ulkar Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:35 U nas było ciekawie kiedyś starszy syn, bardzo zdolne i ambinte chłopię z niego było, uważał, że wszystko musi miec na 6 ... co było niepotrzebne i nerożercze dla niego... więc kiedy uczył sie biologii, której nie znosił, ale przecież jego zdaniem musiał, to mówiłam, że dostanie ode mnie, no już nie pamietam ile, 50 zł? czy może na tamnte czasy to było 20 zł ... byle tylko rzucił tę biologie w kąt ... bo wcale nie musi wiedzieć wszystkiego o tych gadach na ten przykład ))) ot wychowanie )) a mała jaka bedzie w szkole to jeszcze nie wiem ... ale wiem, że nie będę od niej oczekiwała najlepszych ocen jeśli jej możliwości będą mniejsze .... Ot tak odeszłam jakoś ot tych rozwodów, ale trafiłaś molu w moje myśli o dzieciach i kształceniu A rozwód może kiedyś w końcu to zrobię ... a może nie ... trudne to jakieś Odpowiedz Link
bogusiamaria Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:33 Moje dzieci odniosły sukces,że tak powiem pomimo ojca. Ostatnie jest na drugim roku studiów zagranicznych-wspierają się we wszystkim. Pogorszenie warunków materialnych nie było aż takim problemem,bowiem ex nigdy nie chciał i nie wspierał ich w dążeniach do osiągnięcia czy nawet określenia celów życiowych,a wręcz przeciwnie. W/G niego nic im się nie należało! One chciały rozwodu! Odpowiedz Link
bogusiamaria Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 13:47 Co do kwestii ocen w szkole: każde na jakimś etapie musiałam przekonywać ,że nie jest najważniejsze, aby były najlepsze we wszystkim, a nawet w wybranych przez siebie dziedzinach mogą mieć dni lepsze i gorsze i dla mnie nie muszą być ulubienicami(ńcami)nauczycieli. Dodawałam im otuchy mówiąc ,że ich dzień jeszcze nadejdzie i najważniejsze aby miały dobrze umeblowaną głowę,reszta przyjdzie sama jeśli będą pracować. I przyszła. Odpowiedz Link
mola1971 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 01.12.09, 14:40 Dokładnie takie samo podejście mam. Odpowiedz Link
nowel1 Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 02.12.09, 11:21 Porównywano w tych badaniach dzieci z rodzin po rozwodzie i rodzin pełnych, tak? No to teraz pytanie, czy w efekcie nie porównano po prostu dzieci z rodzin dysfunkcyjnych, w których w końcu doszło do rozwodu, i tych, które funkcjonuję poprawnie. Bo żeby to badanie statystycznie miało sens (w mojej opinii), należałoby porównać identyczne rodziny (czytaj:tak samo dysfunkcyjne), w połowie których doszlo do rozwodu, a w połowie nie. Odpowiedz Link
scriptus Re: Czy rozwod moze byc korzystny dla dzieci? 02.12.09, 16:28 Masz rację, byłby to powazny błąd metodyczny w badaniach. Myślę, że autorki są na tyle wysokiej klasy naukowcami, e sie nie dopuściły takiego błędu, w większości ichhistoryjek nie ma mowy o dysfunkcyjności rodzin. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Scriptus :) 01.12.09, 20:19 czy jesteś jedynym znanym mi cżłowiekiem wyznającym pogląd, że im więcej kasy w rodzinie, tym szczęśliwsze dzieci??? Odpowiedz Link
scriptus Re: Scriptus :) 02.12.09, 16:25 Nie, to nie jest kwestia kasy. Owszem, pieniąde szczęścia nie dają, ale gwałtowny i niczym obiektywnym nieuzasadniony spadek poziomu życia na pewno szczęściu przeszkadza. Kiedy mamusia oświadczyła mojemu dziecku, że się chce rozwieść i że tatuś się wyprowadzi, dziecko reagowało nerwowo na każdy mój późniejszy powrót z pracy, nie wystarczyło nawet moje zapewnienie, że nigdzie sie nie wyprowadzam z NASZEGO domu. Widzę, że na pewno znacznie spadło by szczęście naszego dziecka, gdyby miało ograniczony kontakt z którymkolwiek z rodziców. Ktoś tu napisał, że dzieci są nieszczęśliwe, jesli widzą walczących, czy wku...ionych rodziców. Zapewniam, że u mnie nie ma żadnej walki, a mnie nikt nie widział wku...ionego od dziesiątków lat. Na pewno nie poprawia szczęśliwości dziecka demonstrująca swoje niezadowolenie mamusia, ale myślę, że to znacznie mniej powodów do nieszczęścia, niż całkowita zmiana wszystkiego w życiu dziecka, jaką niesie rozwód. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: Scriptus :) 02.12.09, 18:33 eeeetam, myślałam, że mówimy o rozwodzie, czyli skutku sytuacji, w której psychicznie się nie daje rady - przynajmniej część towarzystwa a jak tylko takie nieszczęście macie, że małżonka okazuje niezadowolenie, to masz fajnie, wystarczy sie dowiedzieć, o co niezadowolenie i poprawiacie sytuację - i jest pięknie Odpowiedz Link