Dodaj do ulubionych

rozwod - pytania

05.09.11, 09:22
witam,
Postanowiłam do Was napisać ponieważ się rozwodzę i jestem całkiem zielona w tych sprawach wink więc mam kilka pytań smile - zapewne totalnie laickich - za co z góry przepraszam

złożyłam pozew w czerwcu - bez orzekania o winie (zajęło mi to ponad 2 lata), mamy 6 letnią córkę. Został wyznaczony termin na 09.09 czyli tuż, tuż.

Mąż napisał odpiedź na pozew oraz równolegle złożył do Sądu Apelacyjnego zażalenie na postanowienie Sądu Okręgowego. W zasadzie odpowiedź na pozew i zażalenie mają identyczne treści. Przede wszystkim m. nie zgadza sie z zasądzonymi alimentami - oczywiście chce płacić mniej wink I teraz:

1. czy sprawa rozwodowa będzie sie toczyć chociaż jest zażlenie w SA - słyszałam, że jest zawieszana do czasu roztrzygnięcia zażalenia?

2. czy jesli termin pierwszej rozprawy zostanie utrzymany, czy jest możliwe zeby m. na rozprawie wycofał się z zażalenia - m. twierdzi że chce szybko zakończyć rozwód, a chyba zażalenie wydłuza czas?

3. w pozwie podałam tylko zgrubsze koszty, nie dolączyłam rachunków - czy mogę/powinnam to zrobić na rozprawie - i w jaki sposób? jak się odezwać, kiedy???? ojej wink)))

4. w odpowiedzi na pozew oraz w zażaleniu m. generalnie nie rozminął się z prawdą tylko pominął mój wkład w wychowanie dziecka - jesli chcę to sprostować - to znow kiedy??? w jakiej formie: ustnie czy moge przygotowac w formie pisemnej i poprosić o włczenie do sprawy??? odpowiedź m. napisał dość obszerną - opisując swoją opiekę nad dzieckiem niemalże od dnia narodzin córki jednocześnie akcentując wszelkie np moje wyjazdy, czy wyjścia na fitnes

no to tyle.
czuję że moje pytania sa naiwne - a przede wszystkim smiertelnie obawiam sie rozprawy bo nie wiem co i kiedy się mówi - uuuu - mnóstwo niejasności

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mayenna Re: rozwod - pytania 05.09.11, 10:31
      Nie pomogę ci w kwestiach formalnych bo nie mam takiej wiedzy. Chyba najpełniej na te pytania odpowiedziałby prawnik, albo dowiesz się w trakcie rozprawy rozwodowej czy poczekają do rozstrzygnięcia apelacji.

Miałam sprawę o alimenty wcześniej niż rozwodową. Sąd rozwiódł nas na pierwszej rozprawie, ale musiałam odstąpić od podwyżki alimentów, o którą wnosiłam w pozwie rozwodowym.. Może u ciebie będzie podobnie.

Sprostowania wersji męża dotyczących rozbieżności w odpowiedzi na pozew raczej dokonuje się już na sali sadowej.

Mąż opisał swoją opiekę bo tak mu ktoś doradził. Wychodzenie na fitness nie jest karalne i nie podpada pod zaniedbywanie dziecka, chyba że maluch zostawał w domu bez opieki.
      • kat-le Re: rozwod - pytania 06.09.11, 13:53
        cyt.:
        > Wychodzenie na fitness nie jes
        > t karalne i nie podpada pod zaniedbywanie dziecka, chyba że maluch zostawał w d
        > omu bez opieki.

uf - całe szczęście wink a córa bya pod opieką m.
        pewnie ze nie, ale jak się czyta całą litanię czynności które m. wykonywał, jak spędzał czas z dzieckiem i Ok, tylko czemu moja osoba pojawia się jako przykład: wyjechała, wyszła na zajęcia itp. można odnieść wrażenie ze nie było mnie w domu - stąd moje pytanie w jaki sposób przedstawić moją wersję

dzięki za odpowiedz
    • mstawarz Re: rozwod - pytania 05.09.11, 15:12
      A na co jest to zażalenie? SO wydał jakieś postanowienie w przedmiocie zabezpieczenia?
      Nie liczyłabym na ten termin najbliższy rozprawy, bo akta wraz z zażaleniem powędrowały do SA. Jak wrócą Sąd wyznaczy nowy termin. Zażalenie może cofnąć w każdej chwili, wtedy jest szansa na utrzymanie terminu, ale pod warunkiem ze akta nie poszły do Apelacyjnego.
      Możesz na rozprawę przynieść dokumenty i złożyć je Sądowi, weź kopie dla drugiej strony. Najlepiej jednak jak napiszesz krótkie pismo przygotowawcze zgłaszające wnioski dowodowe i zawierające załączniki. W tym samym piśmie możesz tez ustosunkować się do twierdzeń męża, ale na odpowiedz na zażalenie miałaś 7 dni od doręczenia.
      • kat-le Re: rozwod - pytania 06.09.11, 14:22
        mstawarz napisał:

> A na co jest to zażalenie? SO wydał jakieś postanowienie w przedmiocie zabezpie
        > czenia?

dokładnie.
        m. przelewa mi obecnie zabezpieczenie w kwocie jaka zasądził SO
        A co moze zyskać m.? wydje mi sie ze nawet jak SA rozpatrzy na jego korzyść to zmiana czyli "zmniejszenie" w wysokości zabezpieczenia bedzie od dnia wydania decyzji przez SA.
        I wydaje mi sie ze za miesiące juz wyplacone nie bedę musiała oddawać - troszkę by mnie zabolało ...
        I wydaje mi się ze decyzja SA w sprawie zabezpieczenia - nie ma wplywu na decyzje SO w sprawie alimentów - więc o co moze biegać m. skoro twierdzi że chce jak najszybciej zakończyc rozwod - no ale jak pisze wydaje mi się ...

chyba ze tylko tak mówi, a chodz mu o czas - ale po co???
        moze produkuje jakies armaty wink fakt ze sie moooocno uaktywnił, wcześniej przychodzi z pracy, był nawet na zebraniu w przedszkolu - ooooo - pierwszy raz odkąd córa chodzi ... mam wrażenie że na nowo poznaję mojego m. - moze się jeszcze zastanowię wink

> Nie liczyłabym na ten termin najbliższy rozprawy, bo akta wraz z zażaleniem pow
        > ędrowały do SA. Jak wrócą Sąd wyznaczy nowy termin. Zażalenie może cofnąć w każ
        > dej chwili, wtedy jest szansa na utrzymanie terminu, ale pod warunkiem ze akta
        > nie poszły do Apelacyjnego.

czy możliwe ze dopiero na sali zostaniemy poinformowani o zmianie terminu, czy tez zawiadomienie dotrze poczta?

> Możesz na rozprawę przynieść dokumenty i złożyć je Sądowi, weź kopie dla drugie
        > j strony. Najlepiej jednak jak napiszesz krótkie pismo przygotowawcze zgłaszają
        > ce wnioski dowodowe i zawierające załączniki. W tym samym piśmie możesz tez ust
        > osunkować się do twierdzeń męża, ale na odpowiedz na zażalenie miałaś 7 dni od
        > doręczenia.

jak wyglada takie pismo - jest może wzór? smile

no tak zgadza się że na odpowiedź na zażalenie czas minął, jednakże m. to samo zawarł w odpowiedzi do pozwu i zastanawiam się jak to najlepiej zrobić na rozprawie. Jest dość szczegółowe, obszerne i obawiam się ze moge nie miec tyle czasu

dzieki za odpowiedz smile

• fictionhumanist1 Re: rozwod - pytania 08.09.11, 23:42
          Najlepiej zadzwoń do sądu (biuro obsługi interesantów) i się dopytaj co z aktami, czy termin aktualny.
          Pismo... nie szukaj wzoru smile
          Poprawnie zaadresuj, dopisz sygnaturę i napisz jakie jest Twoej stanowisko i co byś chciała (nie musi to być wg wzoru, ważne tylko, żeby sąd zrozumiał czego chcesz).

Odpowiedź na zażalenie ... możesz zawsze złożyć (termin jest instrukcyjny i jego uchybienie nie pociąga za sobą konsekwencji).
          Po prostu po kolei ustosunkuj się do wszystkich podniesionych przez niego kwestii.
          • kat-le Re: rozwod - pytania 12.09.11, 13:51
            fictionhumanist1 napisał:

> Najlepiej zadzwoń do sądu (biuro obsługi interesantów) i się dopytaj co z aktam
            > i, czy termin aktualny.
            > Pismo... nie szukaj wzoru smile
            > Poprawnie zaadresuj, dopisz sygnaturę i napisz jakie jest Twoej stanowisko i co
            > byś chciała (nie musi to być wg wzoru, ważne tylko, żeby sąd zrozumiał czego c
            > hcesz).

tak właśnie zrobiłam smile

> Odpowiedź na zażalenie ... możesz zawsze złożyć (termin jest instrukcyjny i jeg
            > o uchybienie nie pociąga za sobą konsekwencji).
            > Po prostu po kolei ustosunkuj się do wszystkich podniesionych przez niego kwest
            > ii.

ooo dzięki za info - myslałam że już po "ptokach" ...
    • kat-le Re: rozwod - pytania 12.09.11, 14:10
      jestem po pierwszej rozprawie
      miałam strasznego stresa, ręcę mi drżały, adrenalina buzowała

jak zobaczyłam że m. jest z adwokatem - kolana się pode mną ugieły ... uff naprawdę ... to jednak działa jakoś tak na człowieka

dobrze ze sprawa była trochę opóźniona miałam czas się jako tako ogarnąć

kolejna panika już po wejściu na salę ...

stres był to fak i to ogromny, ale zadowolona jestem z przebiegu
      w kluczowych momentach udało mi sie pozbierać i niegadałam od rzeczy a nawet całkiem dorzeczy i chyba konkretnie

co do obawy że wszystko mi sie poplata i nie bede w stanie zrozumiec co się do mnie mówi - szczęśliwie sie nie spełniło, pomimo silnego zdenerwowania byłam mooocno skupiona - a może właśnie dlatego???

ze strony sedzi nie było zadnych ataków na zadną ze stron
      odnosze wrażenie że chce jak najszybciej zakończyć, i nie chce przepychanek pomiedzy stronami

język tez w miarę ludzki i nikt mnie z sali rozpraw nie wyrzucił jak mówiłam "po swojemu"
      zapomniałam o wstawaniu, chodź przecież adwokat m. co i rusz się podnosił, to fak ten dotarł do mnie dopiero pod koniec rozprawy wink no cóż

generalnie mamy wyznaczoną drugą rozprawę, sedzia chciałaby na niej już zakończyć

wspolnie z m. w obecności jego adwokata mamy ustalic porozumienie: czyli kontakty, władza rodzicielska oraz alimenty

nie wiem czy dla mnie dobrze że to akurat z adwokatem m., ale tak sobie myślę ze do podpisania czegoś czego nie chcę nie zmuszą mnie wink

wtedy pewnie sprawa się przeciagnie sad

pozdrawiam
    • kat-le Re: rozwod - pytania 13.09.11, 16:02

jak pisałam wyżej m. złożył zażalenie na dezycje SO w sprawie wysokosci zabezpieczenia. Termin 7 dni minął ale mimo wszystko postanowiłam napisac odpowiedź na zażalenie - w zwiazku z czym mam pytania:
      1. adresuję do Sądu Apelacyjnego?
      2. Sygnaturę podaję taka jak sprawy rozwodowej czy tez skoro w SA wyznaczony jest termin to może ma już inna sygnaturę???
      3. czy jako dowody podpiąć rachunki za zakupy - skoro nie włączyłam ich do sprawy rozwodowej - (dopiero to zrobię w piśmie procesowym)

z góry dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka