19.09.11, 10:43
witam, orientujecie sie moze czy jako samotna matka mam szansę na jakąś pomoc z opieki społecznej? nie mam rozeznania w rodzajach zasiłków a słyszałam, że np na rozpoczęcie roku szkolnego można uzyskać jakieś pieniążki. nadmienię, że dziecko ma przyznane alimenty.
Obserwuj wątek
    • maarcjanna Re: zasiłki 19.09.11, 11:12
      uzyskanie zasiłku z opieki społecznej jest szczegółowo uwarunkowane. Nic nie piszesz o swojej sytuacji finansowej, a to jest główne kryterium. Alimentów też możesz mieć 2 tys. i więcej. Jeżeli chcesz odpowiedzi napisz trochę więcej.
    • mayenna Re: zasiłki 19.09.11, 12:09
      Wszelka pomoc socjalne uzależniona jest od dochodu na osobę w rodzinie.W tej chwili jest to 351 zl Ale warto pójść, jesli masz problemy bo możesz otrzymać inna pomoc, nie tylko finansowa. Znam osoby korzystające z wyprawek dla dzieci czy dożywiania w szkole, z żywności.
      • iiona Re: zasiłki 20.09.11, 11:46
        od niedawna prowadzę swoją działalność gosp., ale niestety, narazie nie mam z niej większych dochodów. no i nie wiem w jaki sposób liczone będą dochody na osobę biorąc pod uwagę alimenty? to sa przecież pieniądze tylko na dziecko. innych póki co nie mamy, a żyć przecież jakoś trzeba. dobiły mnie ostatnio wydatki szkolne - jak wielu rodziców pewnie - i nie wiem o co dokładnie mogłabym się ubiegać, o jaką pomoc. i czy w ogóle coś dostaniemy?
        • malgolkab Re: zasiłki 20.09.11, 11:52
          a internet masz za darmo? skoro uważasz, że alimenty są tylko na dziecko (i słusznie) to z czego płacisz za mieszkanie, telefon, internet? Jak jest faktycznie tak źle to czemu jeszcze nie poszłać do MOPS/MOPR - tam by ci udzielili konkretnej i dokładnej odpowiedzi. Ty wolisz czekać przez iles dni na forum aż ktoś ci cos powie lub nie...
          • iiona Re: zasiłki 20.09.11, 12:03
            bo chciałabym sie dowiedzieć jak w praktyce wygląda obliczanie tych dochodów. wiem, że liczą na osobę. ale jak to się ma do alimentów , które otrzymuje dziecko? jak sie je kwalifikuje w tych obliczeniach?
            • malgolkab Re: zasiłki 20.09.11, 12:10
              iiona napisała:

> bo chciałabym sie dowiedzieć jak w praktyce wygląda obliczanie tych dochodów. w
              > iem, że liczą na osobę. ale jak to się ma do alimentów , które otrzymuje dzieck
              > o? jak sie je kwalifikuje w tych obliczeniach?
              o to właśnie zapytaj w Ośrodku, mozna nawet telefonicznie. Udzielą ci na pewno dokładnych informacji
        • mayenna Re: zasiłki 20.09.11, 12:02
          Idż do Mops-u. Tam zaproponują ci jakąś pomoc.
          Z tego co wiem to alimenty są wliczane do dochodu jeśli chce się skorzystać z pomocy socjalnej. Jednak niepieniężne formy pomocy nie zależą od kryterium dochodowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka