Dodaj do ulubionych

współmałżonek bi, a rozwód

11.03.12, 11:23
Wykrycie w czasie małżeństwa, że współmażonek uprawia bi, nie jest podstawą do wniesienia o rozwód. Owszem, może czuć się uszukany drugi współmałżonek, ale nie jest to podstawa do wszczęcia procesu rozwodowego. W Polsce.
Sądy orzekają rozwody z tego powodu, ale jednak nie powinny. Tak to powinno wyglądać. Właściwie, za wniesienie o rozwód ( za bi ) powinno być napiętnowane za to, że nie chce ponosić trudów życia.
Obserwuj wątek
    • lampka_witoszowska Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 11:40
      ale to kompletnie dla mnie nie miałoby znaczenia, czy zdradzono mnie z kobieta czy mężczyzną
      podstawą rozwodu jest, jak rozumiem, zerwana więź, niemożność zaufania - czyli zdrada, która zniszczyła związek

z jakiegoś jeszcze powodu coś się powinno, a coś się nie powinno?
      • fraaa Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 13:13
        lampka_witoszowska napisała:

> ale to kompletnie dla mnie nie miałoby znaczenia, czy zdradzono mnie z kobieta
        > czy mężczyzną
        > podstawą rozwodu jest, jak rozumiem, zerwana więź, niemożność zaufania - czyli
        > zdrada, która zniszczyła związek
        >
        > z jakiegoś jeszcze powodu coś się powinno, a coś się nie powinno?
        >

go...wno wiesz skoro tego nie doswiadczyłas ?
        • forever_frozen Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 13:46

>
          > go...wno wiesz skoro tego nie doswiadczyłas ?

Naprawdę trzeba doświadczyć czegoś na własnej skórze, żeby móc powiedzieć, że jest to dla nas nieakceptowalne?
        • mayenna Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 16:55
          Życie ma to do siebie, że nie da się doświadczyć wszystkiego.są rzeczy, których doświadczać nie warto. inni to zrobili i ich opowiadanie jest ciekawsze niz samo doświadczenie.

Wiedza to nie tylko empiria ale też doświadczenie innych, nasza wrażliwość i wyobraźnia, empatia i jeszcze kilka składowych.
        • lampka_witoszowska Re: fraaa 11.03.12, 17:51
          ja rozumiem, że internet daje jako takie wrażenie możliwości schowania się za ekranik i rzucania do ludzi kulkami z gumy do żucia, ale na co Ci takie coś?
          ani lepiej się nie poczujesz, ani nawet mnie nie znasz

bez sensu pisać do obcego człowieka, że g...wie

jeszcze jakbyś mi to prosto w twarz miał/a odwagę powiedzieć, a tak... - ile wart jest Twój post?
        • braktalentu Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 13:23
          Ale czego lampka nie doświadczyła? Bo ja się jakoś pogubiłam w argumentacji.
    • triss_merigold6 Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 13:59
      A dlaczego sądy nie powinny orzekać rozwodów z powodu biseksualizmu współmałżonka? Przecież - jeśli małżonka nie wiedziała przed ślubem o preferencjach pana - pani żona zostaje wprowadzona w błąd i oszukana. Coś jak umowa z potężną wadą prawną.
      • braktalentu Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 13:52
        Orientacja seksualna współmałżonka ma znaczenie dla umowy prawnej zawartej w USC tylko w przypadku gdy uniemożliwia jednemu ze współmałżonków wypełnianie tzw "obowiązków małżeńskich". Jeżeli osoba bi seksualna nie jest w stanie współżyć ze swoim partnerem odmiennej płci, to na pewno nie ze względu na swoją orientację.
        Nie sądzę, żeby udało się uzyskać wyrok skazujący w sprawie karnej o oszustwo o ile partner bi seksualny nie złożył przed ślubem oświadczenia o swojej hetero seksualności. KRiO nie definiuje małżeństwa jako związku osób heteroseksualnych, ale jako związek kobiety i mężczyzny.
        Rzeczywiście orientacja seksualna to bardzo ważna informacja na temat współmałżonka i warto o nią pytać przed ślubem (tak jak o chęć posiadania dzieci, płeć w chwili narodzin jeżeli ma to dla kogoś znaczenie, uzależnienia i wyznawaną wiarę), ale z całą pewnością nie powinna stanowić podstawy do rozwodu a priori.
      • tomeksyki Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 22:11
        Coś jak umowa z potężną wadą
        > prawną.

są spółki ułomne i funkcjonują w prawie, a nawet podatki płacić mniejsze niż akcyjne czy zoo. ułomność jest akceptowalna , choć bi nie jest ułomnością.
        • zmeczona100 Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 22:15
          Dobra, co z wiernością, panie tomeksyki?
    • zmeczona100 Re: współmałżonek bi, a rozwód 11.03.12, 19:24
      Małżeństwo zobowiązuje do wierności. Złamanie tego zobowiązania może prowadzić do trwałego zerwania więzi między małżonkami, a to jest przesłanka do orzeczenia rozwodu. Co w tym dziwnego, że bi może prowadzić do rozwodu? A może bzykanie z osobą tej samej płci nie jest zdradą?
    • braktalentu Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 14:13
      Czytałam bez zrozumienia, ale zważywszy na formę wypowiedzi czuję się usprawiedliwiona.
      Umknęło mi, że chodzi o współmałżonka "uprawiającego bi", a więc zdradzającego / uprawiającego seks w trakcie trwania małżeństwa z osobą tej samej płci.

"Owszem, może czuć się uszukany drugi współmałżonek, ale nie jest to podstawa do wszczęcia procesu rozwodowego. W Polsce. "

Podejrzewam, że choćby na tym forum jest wielu uczestników, których wyrok rozwodowy, zgodnie z prawem został uzasadniony zdradą współmałżonka. Twierdzisz, że nie ma podstawy prawnej takich wyroków?

"Sądy orzekają rozwody z tego powodu, ale jednak nie powinny."
      Czy Ty Tomeksyki twierdzisz, że sądy w Polsce orzekają rozwodu z powodu orientacji bi seksualnej, a nie z powodu zdrady?
      Czy byłbyś uprzejmy zaprezentować chociaż jedno uzasadnienie wyroku rozwodowego potwierdzającego tę informację.
      • yoma Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 17:32
        A pierwszy wątek pana Tomka czytał kto? smile
        • lampka_witoszowska Re: współmałżonek bi, a rozwód 12.03.12, 20:33
          zasada nr 158 - nie ufaj takim samym tytułom wątków

a tam taka piękna osobista definicja słowa "bi"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka