Dodaj do ulubionych

Problem z odzyskaniem kasy od męża

04.05.12, 21:47
Witam, mam taki problem.
Rozeszliśmy się z mężem, ale nie mamy jeszcze rozwodu. Sprawa jest świeża. Problem polega na tym, że wszystkie nasze oszczędności mąż przelał z naszego wspólnego konta nie wiadomo gdzie. Po wielu kłótniach i awanturach dogadaliśmy się co do podziału naszego majątku, wszystko co w mieszkaniu zostaje dla mnie (mieszkanie jest moje), mąż bierze większość gotówki, natomiast mi ma przelać określoną kwotę do której się dogadaliśmy. Ale te pieniądze przeleje mi dopiero wtedy gdy podpiszę mu rozdzielność majątkową. Natomiast ja się boję, że jak mu podpiszę rozdzielność na której mu bardzo zależy, to on może mnie wtedy wyrolować i nie przelać mi tej kasy. Jak się zabezpieczyć przed taką sytuacją? Czy możliwe jest np. spisanie oświadczenia, że on sie zobowiąże do wpłaty pieniędzy na moje konto i potwierdzenie tego u notariusza na tej samej wizycie? Poradźcie mi coś, bo nie wiem co robić.
Obserwuj wątek
    • to.ja.kas Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 04.05.12, 21:50
      Kasa do ręki u notariusza. Podpisujecie rozdzielnosc i on spłaca Ciebie w okreslonej kwocie
    • asia-2737 Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 04.05.12, 22:01
      Też o tym myślałam. A może jeszcze jakieś inne propozycje, bo chyba wolałabym załatwić to w formie bezgotówkowej.
      • panda_zielona Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 04.05.12, 23:30
        Niech zrobi przelew w obecności notariusza
        • riki_i Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 08.05.12, 17:19
          przelew w obecności notariusza systemem SORBNET

kosztuje kilkadziesiąt złotych ale kasa przechodzi natychmiast
      • kauarawaaa Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 08.05.12, 20:13
        jeśli nie w formie gotówkowej to może w "naturze" Cię spłaci? wink oczywiście bez obecności notariusza.
    • asia-2737 Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 04.05.12, 23:43
      Ale czy te pieniądze nie powinny znaleźć się na moim koncie z inną datą niż będzie podpisana rozdzielność. żeby już nie wchodziły w spólny majątek tylko już w mój. Nie wiem , tak gdybam?
      • rubarom Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 05.05.12, 11:03
        asia-2737 napisała:

> Ale czy te pieniądze nie powinny znaleźć się na moim koncie z inną datą niż będ
        > zie podpisana rozdzielność. żeby już nie wchodziły w spólny majątek tylko już w
        > mój. Nie wiem , tak gdybam?

Wyjście jest takie: przygotować sobie umowę pożyczki - oczywiście między małżonkami posiadającymi rozdzielność, na każdym egzemplarzu (bo oczywiście jeden dla Ciebie, drugi dla męża) zostawiacie puste miejsce na datę. Idziecie do notariusza podpisać rozdzielność, jednocześnie podpisujecie umowę pożyczki z datą np. dnia kolejnego.
        Wada jest taka, że trzeba odprowadzić podatek od tej kwoty (jednak w przypadku członków rodziny jest niższy niż normalnie przy pożyczkach), a potem, tj. po opłaceniu podatku, jeszcze pójść do notariusza (jeśli chcesz, żeby przy ew. zwłoce w grę wchodziła egzekucja długu). Jednak w przypadku tego rozwiązania na pewno będziesz zabezpieczona.
    • czlowiek-na-torze Re: Problem z odzyskaniem kasy od męża 05.05.12, 02:02
      > Ale te pieniądze przeleje mi dopiero wtedy g
      > dy podpiszę mu rozdzielność majątkową. Natomiast ja się boję, że jak mu podpisz
      > ę rozdzielność na której mu bardzo zależy, to on może mnie wtedy wyrolować i ni
      > e przelać mi tej kasy.

Boisz się? Bądź pewna, że tak zrobi!
      Moja była żona postąpiła podobnie, a ja byłem naiwny i jej wierzyłem. Skorzystaj więc z mojego doświadczenia i sama nie popełnij tego typu błędu. Poza tym, póki nie macie rozwodu czy rozdzielności majątku, to te pieniądze są wasze i on nie ma prawa odebrać Ci do nich dostępu. Zagroź policją, sądem, natychmiast.

Ludzie, którzy robią takie rzeczy jak Twój mąż, zasługują tylko na pogardę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka