Dodaj do ulubionych

szara masa

11.05.12, 11:55
Dlaczego tak trudno zaakceptować, że niemal kazdy z nas jest po prostu przeciętny, a życie, związek, rozwód są takie jak miliona innych szarych ludzi? Dlaczego w czymś prostym doszukujemy się piękna, którego tam zwyczajnie nie ma? Czytam historie ludzi i wielu jest przekonanych o swojej niezwykłości. Nawet tak podła historia jak rozwód z dziećmi w tle obraca się w piekną bajkę, on przytula ją, ona szlocha. Kurde - gdyby było tak miodzio, to nie byłoby rozwodu. Rozwód jest bagnem i złem i dopisywanie ckliwych historii w moim pojęciu jest dziwne uncertain
Gorąco mi więc piszę wink
Obserwuj wątek
    • garibaldia Re: szara masa 11.05.12, 12:12
      Oj tam oj tam. Ja uwielbiam literaturę. Wolę co prawda Annę Kareninę niż coś a'la Isaura i Leoncio, ale rozumiem, że nie każdy jest Tołstojem. tongue_out
    • jakkamien Re: szara masa 11.05.12, 14:57
      Ja się z gorąca podpiszę pod oj tam, oj tamsmile Uwazam jak najbardziej ze jestem przecieta i szara masa, ale wlasnie wiekszosc szarej masy sie nie rozwodziwink
    • zabelina Re: szara masa 11.05.12, 22:00
      Ja jestem nieprzeciętnabig_grin
      • mola1971 Re: szara masa 11.05.12, 22:19
        zabelina napisała:
        > Ja jestem nieprzeciętnabig_grin

Potwierdzam big_grin
        Całkowicie obiektywnie oczywiście smile
        • zabelina Re: szara masa 11.05.12, 22:30
          Dzięki Molkabig_grin Myślałam, że tylko ja tak myślębig_grinDD
          • mola1971 Re: szara masa 11.05.12, 22:34
            Oj, myślę, że znalazłoby się sporo osób, które tak myślą wink
            • nowel1 Re: szara masa 12.05.12, 10:28
              Ja jestem pokręconym dziwacznym odstającym dziwadłem; dołączam do klubu smile)))
              • cold.wind.blows Re: szara masa 12.05.12, 13:48
                nowel1 napisała:

> Ja jestem pokręconym dziwacznym odstającym dziwadłem; dołączam do klubu smile)))

A ja jestem Kaczor Donald
                • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 15:55
                  To się zdecyduj: Kaczor czy Donald ?
                  wink
                  • cold.wind.blows Re: szara masa 12.05.12, 20:28
                    maciekqbn napisał:

> To się zdecyduj: Kaczor czy Donald ?
                    > wink
                    >

A Benito Mussolini może być ?
                    • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 20:36
                      Pewnie. Byleś nie skończył tak jak on smile
                      • cold.wind.blows Re: szara masa 12.05.12, 20:55
                        maciekqbn napisał:

> Pewnie. Byleś nie skończył tak jak on smile
                        >

Nie skończył najgorzej. W sensie, że nie cierpiał długo.
                        Jestem straceńcem, więc i tak wali mnie jak skończę smile
      • cold.wind.blows Re: szara masa 12.05.12, 13:50
        zabelina napisała:

> Ja jestem nieprzeciętnabig_grin

Powiedziałbym, że nawet PONADprzeciętna
    • troms46 Re: szara masa 12.05.12, 15:47

czyliż niewinna miłość wiecznej godna męki?
      Ten sam Bóg stworzył miłość, który stworzył wdzięki.
      On dusze obie łańcuchem uroku
      Powiązał ze sobą!
      Wprzód, nim je wyjął ze światłości stoku,
      Nim je stworzył i okrył cielesną żałobą,
      Wprzódy je powiązał ze sobą!
    • tautschinsky Re: szara masa 12.05.12, 18:19
      Dystansu się nabiera do ponadprzeciętności i ważności choćby tego, by bachor miał co zeżreć przebywając na cmentarzu i jeszcze bardziej podczas sekcji kolejnego (następnego dawaj!) nieprzeciętnego, niepowtarzalnego człowieka big_grin Wszystko to jedno mięso niczym nie różniące się od wieprzowego, może tylko bardziej cuchnie wybebeszone.
      • zmeczona100 Re: szara masa 12.05.12, 20:06
        Zmień dilera.
        Albo świrologa.
        • cold.wind.blows Re: szara masa 12.05.12, 20:30
          zmeczona100 napisała:

> Zmień dilera.

Ale po co ? Przeca towar pierwsza klasa
    • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 20:09
      kobieta306 napisała:

>Czytam historie ludzi i wielu jest przekonanych o swojej niezwykłości.

Nawet tutaj na forum jedna z pań stwierdziła, że to zaszczyt ją znać. Zapewne w swoim mniemaniu jest osobą niezwykłą.

Moim zdaniem każdy jest na swój sposób niezwykły ale w kontraście do tego przekonanie o własnej niezwykłości i skupianie się na tym źle świadczy o człowieku, gdyż oznacza to, iż nie zdaje sobie sprawy jakim jest marnym pyłem we wszechświecie. Ergo jest zwykłym, ograniczonym umysłem.
      • kobieta306 Re: szara masa 12.05.12, 20:18
        mój szef w jednej z moich prac jest takim człowiekiem właśnie, który uważa, że jest niezwykłym kimś, a cała reszta to ciecie. Obserwuję go, jego śmieszność i sama nieraz, dla poprawy humoru, wkręcam go w jakąś sytuację. On uważa, że reszta narodu nie jest godna oddychać tym samym powietrzem, którym oddycha on. Bawię się oglądając jego reakcje w różnych sytuacjach. On nie widzi swojej śmieszności. Ale to akurat jest bardzo skrajny przypadek wink
        • zmeczona100 Re: szara masa 12.05.12, 20:24
          Kobieto, to może za szefa masz mego omc exa? wink
          • kobieta306 Re: szara masa 12.05.12, 20:29
            najbardziej żałosne jest to, że on nie widzi, że jest karykaturalnie wręcz głupi wink
            Do tego ma zdolność wykańczania ludzi. Schemat prosty - szuka kogoś słabego psychicznie i tak długo dręczy, aż ten ktoś sam się zwalnia, bo z głupkiem nie daje rady. Ze mną też próbował ale pysk mam niewyparzony i mu stosownie odpowiedziałam. Odpukać pracuję tam nadal wink A on mnie coś nawet jak by szanuje. W myśl - głupek boi się tylko głupka większego od siebie wink
            • zmeczona100 Re: szara masa 12.05.12, 20:34
              hłehłehłe smile No to opis pasuje idealnie big_grin czasami miałam wrażenie, że nie wie, iż inni myślą samodzielnie (a nie tak, jak im "prześle").
            • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 20:34
              Ostatnimi dwoma zdaniami zbudowałaś ciekawą figurę retoryczną hehe wink
            • bez_przekazu Re: szara masa 13.05.12, 11:51
              skoro jest glupi,jak zostal szefem?
              kobieta306 napisała:

> najbardziej żałosne jest to, że on nie widzi, że jest karykaturalnie wręcz głup
              > i wink
              > Do tego ma zdolność wykańczania ludzi. Schemat prosty - szuka kogoś słabego psy
              > chicznie i tak długo dręczy, aż ten ktoś sam się zwalnia, bo z głupkiem nie daj
              > e rady. Ze mną też próbował ale pysk mam niewyparzony i mu stosownie odpowiedzi
              > ałam. Odpukać pracuję tam nadal wink A on mnie coś nawet jak by szanuje. W myśl -
              > głupek boi się tylko głupka większego od siebie wink
              • maciekqbn Re: szara masa 13.05.12, 18:03
                Wiesz ilu idiotów jest umieszczanych na stanowiskach kierowniczych?
                Wystarczy, że pełnią rolę pożytecznych idiotów i działają w interesie tego, kto ich umieścił na danym stanowisku.
        • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 20:26
          Właśnie, postawa takich ludzi może co najwyżej wywołać uśmiech politowania. Osoby rzeczywiście ponadprzeciętne często wręcz podkreślają swoja marność (np. Einstein).
          • zmeczona100 Re: szara masa 12.05.12, 20:43
            Niekoniecznie. Fałszywa skromność akurat zaletą nie jest.

Człowiek powinien siebie znać, swoje możliwości, uzdolnienia itp. i wiedzieć, jaką to ma wartość. Ja wiem, w czym jestem dobra, w czym zupełnie kiepska, a w czym najlepsza- i nie wstydzę się absolutnie tego. Przy czym lubię być doceniana za coś, co robię naprawdę dobrze, ale bez pochlebstw, bo to mnie akurat razi. Wytykanie mi, jaka jestem w czymś beznadziejna też nie jest dobrym pomysłem- wszak jestem tego świadoma.

Np. wiem, że jestem w czymś najlepsza w Polsce, razem z kilkoma innymi osobami smile Jestem tego świadoma i daje mi to satysfakcję (świadomość, a nie fakt, że ktoś to rozgłasza w nadziei, że zostanie moim znajomym/ przyjacielem z tego powodu big_grin ).

wink
            • maciekqbn Re: szara masa 12.05.12, 20:52
              Fałszywa skromność jest zła ale skromność sama w sobie jest cnotą.
              Oczywiście, że nie chodzi o to, by mówić o sobie, że się jest beznadziejnym lecz o to, by znać swoje miejsce na ziemi. Zawsze znajdzie się ktoś, komu do pięt nie dorastamy. I chodzi tylko o świadomość tego faktu, co naturalnie nie oznacza, że z tego powodu jesteśmy beznadziejni smile
              • heksa_2 Re: szara masa 12.05.12, 20:59
                Jednakowoż poczucie własnej wartości jest ważniejsze niż skromność. To znaczy skromność powinna być wtórna wobec poczucia własnej wartości. Inaczej inni wejdą ci na głowę.
              • zmeczona100 Re: szara masa 12.05.12, 21:00
                maciekqbn napisał:

Zawsze znajdzie się ktoś, komu do pięt
                > nie dorastamy. I chodzi tylko o świadomość tego faktu, co naturalnie nie oznacz
                > a, że z tego powodu jesteśmy beznadziejni smile
                >

Pełna zgoda smile
    • lampka_witoszowska Re: szara masa 13.05.12, 10:08
      gorąco prostestuję

nikt z nas nie jest przeciętny
      nie istnieje szara masa, o ile nie widzi się w ten lekceważący sposób ludzi
      - a przeciętność i szaromasowość to własnie tylko kwestia interpretacji i sposobu widzenia

no, może jeszcze starań rodziny pt. "co ludzie powiedzą" albo: "nie należy się wychylać"
      - wtedy przy odrobinie wysiłku uda się rodzinie stworzyć człowieka, który będzie nie tyle nijaki, co kompletnie nie będzie sam wiedział ani zwracał uwagi na to, co lubi, czego chce i co mu się podoba, tylko postara się wtopić w tło

a tło i tak jest wielobarwne i każdy z nas nosi jakąś historię, ckliwą, przerażąjącą, tchnącą spokojem... różnie
    • bez_przekazu Re: szara masa 13.05.12, 11:48
      a dlaczego mam sie czuc ,jak szara masa? tylko dlatego,ze nie jestem gwiazda albo celebryta?
      ja jestem JA i czuje sie tak,jak na to zasluguje,czyli wspaniale. i chcialabym,aby druga osoba tez tak mnie odbierala. ze jestem kims najwazniejszym na swiecie. to wcale nie tak wiele.
      • kobieta306 Re: szara masa 13.05.12, 12:53
        wszystko ok, zgadzam się. Tylko niech ta nasza ponadprzeciętność i niezwykłość nie narusza sfery drugiego człowieka, bo on też jest niezwykły i ponadprzeciętny. Najczęściej niestety jest tak, że "ja jestem niezwykły, a on to szara masa" co szczególnie dobrze można zaobserwować w sytuacjach rozwodowych pt. "Mi od życia należy się wszystko".
        • lampka_witoszowska Re: szara masa 13.05.12, 15:37
          o, tak właśnie bywa
          i to nie tylko w sytuacjach okołorozwodowych - weź tu się zachwyć czymkolwiek, zwykłym ludzkim zachwytem - i jeszcze o tym powiedz big_grin

gdzieś wyczytałam, że strach teraz powiedzieć, że się widziało w zoo fajnego wielbłąda - od razu wyjdzie, że kolega zza sąsiedniego biurka widział takiego nad rzeką, a następny to w ogóle na wielbłądzie do pracy przyjechał

mało jest ludzi, którzy słyszą, dodają swoje zachwyty i kazdy rozmowę kończy zadowolony
          a szkoda
          odechce nam się w ogóle odzywać do siebie nawzajem i w końcu zwyczajne "dzień dobry" zaniknie
          • maciekqbn Re: szara masa 13.05.12, 18:08
            lampka_witoszowska napisała:

> odechce nam się w ogóle odzywać do siebie nawzajem i w końcu zwyczajne "dzień d
            > obry" zaniknie

Zawsze będzie można sobie maila powitalnego z rana podesłać smile

Raz tak miałem, przyszedłem do pracy wcoorwiony, z bolącą głową i gardłem, bez sił i chęci by się odzywać. Na firmowym mailu intranetowym rzuciłem wszystkim okólnikiem 'Cześć!' - w sumie wywołało to ogólna wesołość. wink
            • green_time Re: szara masa 13.05.12, 18:50
              a właśnie, że życie po rozwodzie się nie kończy!!! i te panie są tego najlepszym dowodem:
              kobieta.wp.pl/gid,14469785,img,14469811,kat,26405,title,Rozwod-im-sluzy,galeriazdjecie.html?ticaid=1e712
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka