Dodaj do ulubionych

Kiedy on znów przedstawia zaświadczenie lekarskie

05.12.12, 12:02
Witam.
Proszę o pomoc.
Kolejny raz moja sprawa rozwodowa została odroczona z powodu choroby strony /dostarczenie sądowi zaświadczenia lekarskiego /.
Czy taka sytuacja może trwać w nieskończoność ?Nie stać mnie na wynajęcie prawika ...co zrobić , by rozprawa ruszyła.
A chodzi o rozwód bez orzekania o winie...On ewidentnie unika rozprawy , znajomi widza ,że chodzi sobie po świecie i z tym jego chorowaniem , to naciągana sprawa...ale ma w rodzinie lekarzy ...

Joanna
Obserwuj wątek
    • smutnyaniol Re: Kiedy on znów przedstawia zaświadczenie lekar 05.12.12, 15:03
      Złóż wniosek o rozpatrzenie pozwu pod nieobecność strony lub zobowiązanie jej do przedstawiania zaświadczen lekarskich od lekarza sądowego.
      • j67 Re: smutnyaniol 05.12.12, 15:27
        Dziekuję za odzew.
        To było kolejne już zaświadczenie od lekarza sądowego właśnie.
        A czy rozpatrzenie pozwu pod nieobecnośc strony nie skonczy się zaskarżeniem wyroku i powrotem do punktu wyjścia ...?

Joanna
        • tornado27 Re: smutnyaniol 05.12.12, 16:13
          niech sobie zaskarża ile chce, w końcu i tak dojdzie do rozwodu, o co mu chodzi? nie chce się rozwieźć?
          • j67 Re: 05.12.12, 16:24
            Tak by to wygladało że coś nie chce...
            Sprawa nie może ruszyć już od dobrych 1,5 roku...przez własnie taką obstrukcję...
            Sąd wyznacza termin , on przedstawia zaświadczenie od lekarza ,że albo własnie leży w szpitalu , albo jest chory...
            6 lat temu wyprowadził się z domu..
            A ja tracę nerwy...

Joanna
            • tornado27 Re: 05.12.12, 17:16
              nigdy nie zrozumiem męskiej logiki uncertain
              • labadine Re: 05.12.12, 18:38
                a czy on w tym czasie pracuje....
                • j67 Re: 05.12.12, 23:45
                  Z tego co mi wiadomo , to nie pracuje .... a raczej usilnie "pracuje" , by wystarać się o odpowiednie uwiarygodnienie swojej historii chorobowej celem uzyskania grupy inwalidzkiej...

Joanna
    • j67 Re: Kiedy on znów przedstawia zaświadczenie lekar 06.12.12, 14:34
      Czy takie unikanie rozprawy rozwodowej może trwać w nieskończoność?
      W świetle tego co tu napisano i tego co znalazłam w necie :

"Co do choroby strony :
      Wyrok SN 2004.01.15 II CK 343/02 LEX nr 157280
      Zgodnie z utrwalonym w tym przedmiocie orzecznictwem SN, choroba strony, wykazana zaświadczeniem lekarskim i uniemożliwiająca stawienie się w Sądzie, w każdym wypadku pociąga za sobą konieczność odroczenia rozprawy, tym bardziej jeśli strona nie jest reprezentowana w procesie przez pełnomocnika,(...). Wydanie w takiej sytuacji orzeczenia spowodowało nieważność postępowania z powodu pozbawienia pozwanego możności obrony jego praw (wyrok SN z dnia 3 kwietnia 2001 r., I CKN 19/99, Prok. i Pr. 2002/7-8/38; wyrok SN z dnia 28 listopada 1997 r., I CKU 175/97, Prok. i Pr. 1998/5/36; wyrok SN z dnia 18 marca 1981 r., I PRN 8/81, OSN 1981, nr 10, poz. 201)."

"A zatem - sąd z urzędu powinien usprawiedliwić nieobecność strony i odroczyć rozprawę. W przeciwnym wypadku jest to naruszenie art. 214 kpc a w konsekwencji wydanego orzeczenia - nieważność postępowania z powodu pozbawienia strony obrony praw."

...to właściwie nie ma wyjścia z tego zaklętego kręgu ??
      Usiąść i płakać jedynie ...?

Joanna
      • tornado27 Re: Kiedy on znów przedstawia zaświadczenie lekar 06.12.12, 16:18
        rozmawiacie ze sobą? niech on tobie powie dlaczego tak się zachowuje
        jaki mógłby być powód, że mąż nie chce rozwodu? sprawy majątkowe?

od 6 lat nie jesteście razem, dziwne to wszystko...
        • j67 Re: 06.12.12, 19:54
          Nie mam z nim kontaktu i wzdragam się przed tym ...To typ 'damskiego boksera' ...wolę trzymać się jak najdalej od niego... Nie wiem dlaczego tak się zachowuje.Uprzykrzał mi życie wcześniej i widocznie chce postępować tak w dalszym ciągu.
          Marzę by to się wreszcie skończyło...a to marzenie nawet szans na rozpoczęcie nie ma..

Joanna
      • yoma Re: Kiedy on znów przedstawia zaświadczenie lekar 06.12.12, 16:43
        ZUS mu naślij, że lipne zwolnienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka