Dodaj do ulubionych

alimenty po raz setny

20.11.13, 13:54
Witam
Mam kilka pytań dot. pozwu o alimenty na dwójkę dzieci. Występuję ja jako ich pełnomocnik ale z ich powództwa tak? Czyli Powód: 1.Oliwia... zam. tu i tu w jej imieniu pełnomocnik Agnieszka...
2. Dawid... zam. w jego imieniu pełnomocnik Agnieszka.... Itd?
Niby jesteśmy z mężem dogadani jeśli chodzi o wysokość alimentów no ale pytanie czy jemu się nie odmieni. Jak byliście dogadani co do wysokości to wpisywaliście dogadaną kwotę czy tak czy inaczej ją zawyżaliście bo wszędzie słyszę, żeby podać wyższe bo rzadko kiedy sąd zasądza takie o które się składa.
Czy od razu do pozwu dołączam faktury, rachunki czy też jeśli przyniosę je od razu na rozprawę to też będzie dobrze?
Obserwuj wątek
    • tricolour Wzór pozwu znajdziesz w internecie... 20.11.13, 14:02
      ... na tym samym Twoim komputerze, na którym zadajesz pytania i prosisz, żeby ktoś inny poszukał w internecie i podał Ci na tacy.

2. Jeśli jesteście dogadani w sprawie alimentów, to koniecznie zawyż kwotę. Dwukrotnie albo - jeszcze lepiej - trzykrotnie, by sąd miał z czego obniżać. Zupełnie się nie przejmuj, że męża szlag trafi...

3. Faktur nie musisz dołączać, bo i tak tego nikt nie czyta, no chyba, że masz jakieś kuriozalne wydatki.
      • inna_nowa_ja Re: Wzór pozwu znajdziesz w internecie... 20.11.13, 15:57
        Jeżeli są zgodni co do wysokości alimentów mogą podpisać ugodę w sądzie.
      • oliidawid Re: Wzór pozwu znajdziesz w internecie... 20.11.13, 20:10
        tricolour ulżyło Ci? Nigdzie nie napisałam, że chcę wzór pozwu bo takowy już znalazłam, zapytałam się tylko o formę zapisu w sytuacji gdy dziecko nie jest jedno a dwoje z myślą, że na forum na pewno ktoś już składał taki pozew więc może się podzielić informacją.
        Wybacz, że nie jestem oblatana w pozwach, wyrokach, formach. Szczerze, wolałabym dalej żyć w błogiej nieświadomości tej tematyki lecz życie mnie zmusza do obcowania z nią, co nie znaczy, że sąd i wszystko co z nim związane z lekka mnie onieśmiela i zwykłe pismo informacyjne powoduje u mnie przyspieszone bicie serca. Więc jeśli mogę skorzystać z rad bardziej doświadczonych i uniknąć składania po raz kolejny tego samego to nie widzę w tym nic złego.
        • tricolour Nic, a nic mi nie ulżyło... 21.11.13, 08:34
          ... bo mnie wcale Twój rozwód nie interesuje.

To bardziej Ciebie powinna interesować wojna, którą chcesz wywołać żądając alimentów wyższych niż ustalone z mężem. Ale skoro "koleżanki" wiedzą lepiej, to może ich posłuchaj...

A sprawa formy zapisu ma minimalne znaczenie o ile jesteś w stanie sformułować zdanie, które da radę sąd zrozumieć.
    • chalsia Re: alimenty po raz setny 20.11.13, 16:19
      > Niby jesteśmy z mężem dogadani jeśli chodzi o wysokość alimentów no ale pytanie
      > czy jemu się nie odmieni. Jak byliście dogadani co do wysokości to wpisywaliśc
      > ie dogadaną kwotę czy tak czy inaczej ją zawyżaliście bo wszędzie słyszę, żeby
      > podać wyższe bo rzadko kiedy sąd zasądza takie o które się składa.

sąd często obniża od kwoty z pozwu w przypadku BRAKU ZGODY osoby, która ma płacić alimenty
      natomiast jeśli obie strony są zgodne, to sąd NIE WNIKA i przyklepuje to, co jest w pozwie - w związku z czym faktury/rachunki są w ogóle nie potrzebne. Jedyne co sąd może chcieć widzieć to zaświadczenie o poziomie zarobków obu stron z ostatnich miesięcy.
    • yoma Re: alimenty po raz setny 20.11.13, 19:38
      Zręczniej i jaśniej będzie: 1. małoletnia Oliwia..., 2. małoletni Dawid..., reprezentowani przez przedstawiciela ustawowego: matkę Agnieszkę... Ale co do zasady tak, powodami są dzieci, a ty fachowo mówiąc przedstawicielem ustawowym właśnie.
      • oliidawid Re: alimenty po raz setny 20.11.13, 20:12
        dziękuję za rzeczową odpowiedź smile
        • blue_ania37 Re: alimenty po raz setny 20.11.13, 20:18
          Faktury i paragony wyślij razem z wnioskiem.
          Pamiętaj dwie kopie dajesz w sądzie jedna dla ciebie i naucz się co i ile kosztuje.
          Będzie dobrzesmile
          • amsterdamska_mgla Re: alimenty po raz setny 21.11.13, 16:25
            Ja miałam podpisane przez obie strony alimenty w planie rodzicielskim, ale i tak adwokat prosił o przygotowanie kalkulacji rocznych kosztów utrzymania dzieci. Sąd o to pytał bardzo szczegółowo, więc warto było się do tego przyłożyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka