24.11.13, 01:16
Jestem w trakcie rozwodu. Mam dylemat - chodzi o orzekanie o winie. Na sprawie sąd poinformował mnie, że są 3 możliwości - bez orzekania (alimenty wzajemne możliwe przez 5 lat, świadkowie nie są potrzebni), z orzekaniem obojga (alim.wzajemne możliwe nie tylko w ciągu 5 lat) i z winy 1 osoby (alim.jednostronne). Czy wina jednej strony ma jeszcze jakieś skutki? Czy to np.w jakiś sposób zabezpiecza zobowiązania dzieci względem rodzica w przyszłości? Nie wiem czy warto czy lepiej odpuścić.
Obserwuj wątek
    • olgucha_3 Re: Orzekanie 24.11.13, 10:29
      Orzeczenie o wyłącznej winie małżonka, zabezpiecza Ciebie przed płaceniem alimentów na męża przez całe życie, natomiast nie zabezpiecza dziecka, które kiedyś, kiedy będzie pełnoletnie, pozwie o alimenty ojciec.
      • wkapeluszu Re: Orzekanie 24.11.13, 12:33
        A zabezpiecza przed tym ograniczenie lub pozbawienie władzy rodzicielskiej?
        • chalsia Re: Orzekanie 24.11.13, 14:14
          też nie
          bo nawet pozbawiony władzy rodzicielskiej rodzic jest zobowiązany do płacenia alimentów na dzieci

dzieci mogą być (ale nie muszą) przez sąd zwolnione z płacenia alimentów na ojca biologicznego, jeśli ten nie wywiązywał się notorycznie z obowiązku alimentacyjnego

jedynie pełne przysposobienie dzieci przez ojczyma zabezpieczyłoby dzieci przed płaceniem EWENTUALNYCH alimentów na ojca biologicznego, bo wtedy on tez jest zwolniony z płacenia alimentów na dzieci
          • wkapeluszu Re: Orzekanie 24.11.13, 15:03
            O, nie wiedziałam. A jeżeli zgodziłabym się na nie orzekanie winy, to może to mieć w przyszłości jakieś skutki, które nie miałyby miejsca przy jednostronnej winie? Nie licząc tych alimentów przez 5 lat. Nie wiem, jakieś zobowiązanie opieki, obowiązek pomocy kiedyś czy coś?
            • chalsia Re: Orzekanie 24.11.13, 15:30
              nie, nie ma nic
              • lilyofthevalley31 Re: Orzekanie 24.11.13, 20:53
                Moglibyście bardziej wytłumaczyć co kryje się pod tym sformułowaniem:
                "Orzeczenie o wyłącznej winie małżonka, zabezpiecza Ciebie przed płaceniem alimentów na męża przez całe życie, natomiast nie zabezpiecza dziecka, które kiedyś, kiedy będzie pełnoletnie, pozwie o alimenty ojciec."
                Mam podobny dylemat i nie wiem czy warto, a nie chciałabym w przeszłości żałować, że odpuściłam.
                Czy w sytuacji gdyby mąż stracił pracę, mimo, iż ja mam na utrzymaniu dziecko, kredyt, to mąż może od mnie żądać alimentów na siebie?
                • olgucha_3 Re: Orzekanie 24.11.13, 22:39
                  Jeżeli zostanie orzeczona wyłączna wina Twojego męża, to przysługują Ci od niego alimenty, w nieograniczonym czasie od orzeczenia rozwodu, pod warunkiem, że nie wstąpisz w nowy formalny związek. Tak więc, nawet po 10 czy 20 latach od orzeczenia rozwodu, możesz wystąpić o alimenty od byłego męża jeżeli pogorszy się Twoja sytuacja materialna. Natomiast Twój były mąż nie może nigdy od Ciebie zażądać takich alimentów. W przypadku orzeczenia winy obu stron, lub nie orzekania jej w ogóle, obojgu byłym małżonkom przysługuje prawo do alimentów w ciągu pięciu lat od orzeczenia rozwodu, czyli Ty możesz wystąpić o alimenty od niego, i on od Ciebie również.
                  • chalsia Re: Orzekanie 24.11.13, 23:24
                    W przypadku orzeczenia winy obu stron, lub nie orzekania
                    > jej w ogóle, obojgu byłym małżonkom przysługuje prawo do alimentów w ciągu pię
                    > ciu lat od orzeczenia rozwodu, czyli Ty możesz wystąpić o alimenty od niego, i
                    > on od Ciebie również.

ale tylko pod warunkiem popadnięcie w NIEDOSTATEK
                    czyli po prostu strata pracy nie stanowi wystarczającej podstawy do otrzymania alimentów od eksmałżonka
                    • wkapeluszu Re: Orzekanie 25.11.13, 00:30
                      W przypadku winy obu stron te 5 lat nie obowiązują. Później też można.
                      • chalsia Re: Orzekanie 25.11.13, 00:43

> W przypadku winy obu stron te 5 lat nie obowiązują. Później też można.

nie, to nie jest prawda
                        rozwód z orzeczeniem winy obu stron niesie za sobą TAKIE SAME konsekwencje, jak rozwód bez orzekania o winie
                        • wkapeluszu Re: Orzekanie 25.11.13, 09:46
                          chalsia napisała:

>
                          > > W przypadku winy obu stron te 5 lat nie obowiązują. Później też można.
                          >
                          > nie, to nie jest prawda
                          > rozwód z orzeczeniem winy obu stron niesie za sobą TAKIE SAME konsekwencje, jak
                          > rozwód bez orzekania o winie

Miałam w zeszłym tygodniu pierwszą sprawę rozwodową. W związku z tym, że byłam bez prawnika, to przewodnicząca pouczyła mnie, jakie są możliwości - skutki alimentacyjne i opłat sądowych.
                          Mam więc informację z sądu, że jak obie strony są winne, to można się ubiegać o alimenty do momentu kolejnego ślubu, nie tylko przez 5 lat. No, chyba, że coś namieszałam, ale nie sądzę.
                          • chalsia Re: Orzekanie 25.11.13, 10:13
                            owszem, NAMIESZAŁAŚ, bo źle zrozumiałaś, poniżej odnośne paragrafy z krio
                            kluczowe słowa to "uznany za WYŁĄCZNIE winnego"

KRiO:
                            Art.60.§1.Małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego.
                            §2.Jeżeli jeden z małżonków został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia, a rozwód pociąga za sobą istotne pogorszenie sytuacji materialnej małżonka niewinnego, sąd na żądanie małżonka niewinnego może orzec, że małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku.
                            §3.Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.
                            • wkapeluszu Re: Orzekanie 25.11.13, 11:23
                              Paragraf 1 dotyczy sytuacji, kiedy jest obustronne orzekanie - nie ma w tym przypadku osoby "wyłącznie winnej". I w tym paragrafie nie ma nic o 5 latach. Czyli nie ma tego terminu.
                            • wkapeluszu Re: Orzekanie 25.11.13, 11:28
                              chalsia napisała:

> owszem, NAMIESZAŁAŚ, bo źle zrozumiałaś, poniżej odnośne paragrafy z krio
                              > kluczowe słowa to "uznany za WYŁĄCZNIE winnego"
                              >

> Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za
                              > winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia
                              > rozwodu

Nie dotyczy to sytuacji, kiedy jest wina obojga.
                              • logicman Re: Orzekanie 25.11.13, 15:16
                                To dziwne, bo przed moim rozwodem byłem u prawnika (specjalista od rozwodów, uprzednio wieloletni sędzia) i powiedział, że skutki prawne przy orzeczeniu winy obopólnej są identyczne jak bez orzekania o winie, czyli tak jak pisze chalsia. Może to kwestia przyjętej interpretacji prawa?
                                • chalsia Re: Orzekanie 25.11.13, 16:20
                                  bo JEST tak, jak napisałam, a autorka źle zrozumiała i miesza
                                  • wkapeluszu Re: Orzekanie 25.11.13, 16:40
                                    Ok, nie spieram się.
                                    • 7kamyk Re: Orzekanie 27.11.13, 13:35
                                      Konsekwencją rozwodu z orzekaniem o winie to głównie rozszerzona nieograniczona w czasie możliwość domagania sie alimentów przez małżonka, który nie został uznany za winnego. Regulacja: art. 60 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Jednak lepszy jest rozwód za porozumieniem stron, jest łatwiejszy, szybszy i na pewno mniej "bolesny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka