Dodaj do ulubionych

Podział majatku

07.12.13, 08:28
Jestem tu nowa. W zeszłym tygodniu złożyłam pozew. Muszę przygotować podział majatku, możecie mi kogoś poradzić? Chodzi mi o kogoś kto mi pomoże przygotować dokumenty oraz formę podziału. Dobrze i niedrogo.
Obserwuj wątek
    • altz Re: Podział majatku 07.12.13, 10:06
      Nikt Ci tego nie zrobi, póki sama nie będziesz wiedzieć, czego chcesz.
      Musisz więc sama to najpierw wszystko przemyśleć i obgadać z partnerem.
      Jak już się dogadacie, to dokumenty zrobi sąd na rozprawie rozwodowej, jeśli będą wątpliwości, to na oddzielnej sprawie lub u notariusza, w każdym przypadku ktoś inny sporządza dokumenty.
      • jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 12:47
        No tak tyle ze sa rozbieżności właśnie. Co wtedy mediacje? On chce o wiele wiecej niż ja uważam za sprawiedliwe tylko kto to moze rozsądzic jakkolwiek.
        • altz Re: Podział majatku 07.12.13, 13:24
          jeszczeprzed napisała:
          > No tak tyle ze sa rozbieżności właśnie. Co wtedy mediacje? On chce o wiele wiec
          > ej niż ja uważam za sprawiedliwe tylko kto to moze rozsądzic jakkolwiek.

Jeśli są rozbieżności, to będzie osobna sprawa sądowa, a przedtem można spróbować mediacji.
          Przy sądowym rozwiązaniu trzeba liczyć się z tym, że to będzie trwało pół roku, rok, a czasami nawet dłużej.
          Na sprawie liczą się dowody, nie informacje, że ktoś dostał coś od rodziców. Nie ma dowodu, nie ma udziału.
          • jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 13:43
            Mediacje a potem podział notarialny? A co z ewentualnymi wierzycielami męża?
            • tricolour Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 13:57
              ... i koniec - z definicji wspólnoty. Owszem, może być inny podział, ale tylko na wyraźne np. trwonienie wspólnego majątku czyli jednostronne przyczynienie się do jego uszczerbku.

Ewentualni wierzyciele nie mają nic do rzeczy, choćby z tego powodu, że są ewentualni więc ich jeszcze nie ma czyli nie ma realnego uszczerbku.
              • jeszczeprzed Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 14:08
                Nawet jeśli sie do niego nie przyczynił? Albo nie w takim stopniu jak ja?
                • tricolour Gdyby dzielić wedle przyczyniania.. 07.12.13, 14:16
                  ... to znaczna część kobiet lądowałaby z dzieciakami pod mostem. Bo siedzą w domu "na dupie" z małym dzieckiem, nie pracują zawodowo i się "nie przyczyniają".
                • altz Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 16:00
                  jeszczeprzed napisała:
                  > Nawet jeśli sie do niego nie przyczynił? Albo nie w takim stopniu jak ja?
                  Nawet wtedy.
                  A mediator może się czasami przydać, gdy ktoś chce coś konkretnego z majątku albo podział ma być nie po równo. Znam sytuacje, gdy mąż oddał wszystko z tego powodu, że matka została z dziećmi, i tak się zdarza.
              • altz Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 15:56
                tricolour napisał:
                > ... i koniec - z definicji wspólnoty. Owszem, może być inny podział, ale tylko
                > na wyraźne np. trwonienie wspólnego majątku czyli jednostronne przyczynienie si
                > ę do jego uszczerbku.

Może być część majątku zakupiona za pieniądze sprzed związku, może być darowizna na jednego małżonka ze strony np rodziców.
                To, co zgromadzone za wspólnoty, faktycznie jest na pół, a za długi odpowiadają solidarnie, czyli ściąga się z tego, kto ma.
              • chalsia Re: Majątek dzieli się na pół... 08.12.13, 00:52
                majątek można też podzielić inaczej niż na pół, ale wymaga to zgody obu stron (to mój przypadek, o którym kiedyś długo ze mną dyskutowałeś Tri), a łatwiej to osiągnąć negocjacjami lub dzięki mediacji, a nie przez złożenie pozwu od razu
          • jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 14:05
            I on sie nie zgadza na mediatora właśnie dlatego ze złożyłam pozew
            • tricolour Bo albo pozew albo mediator... 07.12.13, 14:18
              ... więc facet rozsądnie myśli. Będzie mediował gdy żona składa pozew? O czym?

No bez sensu.
              • jeszczeprzed Re: Bo albo pozew albo mediator... 07.12.13, 15:44
                Szkoda ze wcześniej nie myślał rozsadnie hmm.
    • gmark32 Re: Podział majatku 10.10.14, 17:43
      Profesjonalnie pomoże Ci adw Marek Bednarczyk. Cena jest atrakcyjna w porównaniu do jakości usług.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka