jeszczeprzed 07.12.13, 08:28 Jestem tu nowa. W zeszłym tygodniu złożyłam pozew. Muszę przygotować podział majatku, możecie mi kogoś poradzić? Chodzi mi o kogoś kto mi pomoże przygotować dokumenty oraz formę podziału. Dobrze i niedrogo. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altz Re: Podział majatku 07.12.13, 10:06 Nikt Ci tego nie zrobi, póki sama nie będziesz wiedzieć, czego chcesz. Musisz więc sama to najpierw wszystko przemyśleć i obgadać z partnerem. Jak już się dogadacie, to dokumenty zrobi sąd na rozprawie rozwodowej, jeśli będą wątpliwości, to na oddzielnej sprawie lub u notariusza, w każdym przypadku ktoś inny sporządza dokumenty. Odpowiedz Link
jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 12:47 No tak tyle ze sa rozbieżności właśnie. Co wtedy mediacje? On chce o wiele wiecej niż ja uważam za sprawiedliwe tylko kto to moze rozsądzic jakkolwiek. Odpowiedz Link
altz Re: Podział majatku 07.12.13, 13:24 jeszczeprzed napisała: > No tak tyle ze sa rozbieżności właśnie. Co wtedy mediacje? On chce o wiele wiec > ej niż ja uważam za sprawiedliwe tylko kto to moze rozsądzic jakkolwiek. Jeśli są rozbieżności, to będzie osobna sprawa sądowa, a przedtem można spróbować mediacji. Przy sądowym rozwiązaniu trzeba liczyć się z tym, że to będzie trwało pół roku, rok, a czasami nawet dłużej. Na sprawie liczą się dowody, nie informacje, że ktoś dostał coś od rodziców. Nie ma dowodu, nie ma udziału. Odpowiedz Link
jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 13:43 Mediacje a potem podział notarialny? A co z ewentualnymi wierzycielami męża? Odpowiedz Link
tricolour Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 13:57 ... i koniec - z definicji wspólnoty. Owszem, może być inny podział, ale tylko na wyraźne np. trwonienie wspólnego majątku czyli jednostronne przyczynienie się do jego uszczerbku. Ewentualni wierzyciele nie mają nic do rzeczy, choćby z tego powodu, że są ewentualni więc ich jeszcze nie ma czyli nie ma realnego uszczerbku. Odpowiedz Link
jeszczeprzed Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 14:08 Nawet jeśli sie do niego nie przyczynił? Albo nie w takim stopniu jak ja? Odpowiedz Link
tricolour Gdyby dzielić wedle przyczyniania.. 07.12.13, 14:16 ... to znaczna część kobiet lądowałaby z dzieciakami pod mostem. Bo siedzą w domu "na dupie" z małym dzieckiem, nie pracują zawodowo i się "nie przyczyniają". Odpowiedz Link
altz Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 16:00 jeszczeprzed napisała: > Nawet jeśli sie do niego nie przyczynił? Albo nie w takim stopniu jak ja? Nawet wtedy. A mediator może się czasami przydać, gdy ktoś chce coś konkretnego z majątku albo podział ma być nie po równo. Znam sytuacje, gdy mąż oddał wszystko z tego powodu, że matka została z dziećmi, i tak się zdarza. Odpowiedz Link
altz Re: Majątek dzieli się na pół... 07.12.13, 15:56 tricolour napisał: > ... i koniec - z definicji wspólnoty. Owszem, może być inny podział, ale tylko > na wyraźne np. trwonienie wspólnego majątku czyli jednostronne przyczynienie si > ę do jego uszczerbku. Może być część majątku zakupiona za pieniądze sprzed związku, może być darowizna na jednego małżonka ze strony np rodziców. To, co zgromadzone za wspólnoty, faktycznie jest na pół, a za długi odpowiadają solidarnie, czyli ściąga się z tego, kto ma. Odpowiedz Link
chalsia Re: Majątek dzieli się na pół... 08.12.13, 00:52 majątek można też podzielić inaczej niż na pół, ale wymaga to zgody obu stron (to mój przypadek, o którym kiedyś długo ze mną dyskutowałeś Tri), a łatwiej to osiągnąć negocjacjami lub dzięki mediacji, a nie przez złożenie pozwu od razu Odpowiedz Link
jeszczeprzed Re: Podział majatku 07.12.13, 14:05 I on sie nie zgadza na mediatora właśnie dlatego ze złożyłam pozew Odpowiedz Link
tricolour Bo albo pozew albo mediator... 07.12.13, 14:18 ... więc facet rozsądnie myśli. Będzie mediował gdy żona składa pozew? O czym? No bez sensu. Odpowiedz Link
jeszczeprzed Re: Bo albo pozew albo mediator... 07.12.13, 15:44 Szkoda ze wcześniej nie myślał rozsadnie hmm. Odpowiedz Link
gmark32 Re: Podział majatku 10.10.14, 17:43 Profesjonalnie pomoże Ci adw Marek Bednarczyk. Cena jest atrakcyjna w porównaniu do jakości usług. Odpowiedz Link