Dodaj do ulubionych

wysokość alimentów

14.09.14, 12:34
witam, jestem przed rozwodem. jakiej wysokości alimentów mogę się domagać, jeżeli zarobki męża to ok 80 tys rocznie (zgodnie z PITem)? alimenty na 1 dziecko, wiek żłobkowo-przedszkolny.
Obserwuj wątek
    • buba2002 Re: wysokość alimentów 14.09.14, 17:34
      80 tys. brutto?
      Jakie są miesięczne koszty utrzymania dziecka? - policz i wnioskuj o połowę, chyba że ojciec nie angażuje się w wychowanie dziecka. Wtedy możesz wnioskować o większy wkład finansowy ojca, ponieważ Twój to nie tylko kasa, ale też osobiste staranie.
      Wysokość alimentów na dziecko zależy od jego uzasadnionych potrzeb i możliwości zarobkowych rodziców i obciąża oboje rodziców.
    • izka-witamina Re: wysokość alimentów 14.09.14, 17:50
      Facet zarabia 5400 na m-c. Podziel to na 3 i wtedy masz sprawiedliwy podział.
      No ale jeżeli chcesz go puścić w samych skarpetkach to widać że ten rozwód ma sens.
      Nie jeden facet zapłaci każdą cenę żeby dostać wolność.
      Masz złe podejście do tematu. Albo chcesz się mścić, więc żądaj ile chcesz, a po pół roku żądaj jeszcze, po roku jeszcze i tak do upadłego.
      Jeżeli rozstajecie się w normalnych warunkach można po prostu i po ludzku uzgodnić kwotę.
      Gdy jest poprawna relacja pomiędzy wami ojciec i tak nie pożałuje na dziecko kasy.
      Ale gdy w grę wchodzą emocje................ To nic nie sugeruję. Sama sobie, na własne życzenie.
      • ro35 Re: wysokość alimentów 14.09.14, 20:07
        oj, 5500 to raczej klasyczne brutto przy "80000 na picie", pani zapomina o zusowskich składkach pracodawcy, można tu sprawdzić:
        www.pit.pl/kalkulator_plac_caloroczny_5483.php
        więc to może być niecałe 3900 netto na miesiąc, może być i więcej (bo bóg wie co się mieści w dochodzie, premie roczne, dodatki z socjalnego trochę inaczej się liczy), żadne kokosy.
        suspicious
        a dzielenie na trzy nie jest sprawiedliwe
        • altz Re: wysokość alimentów 14.09.14, 20:26
          ro35 napisał:
          > a dzielenie na trzy nie jest sprawiedliwe

Dlaczego? Jedna część na dziecko, druga na panią, trzecia na pana! big_grin

Ja sobie żartuję z sytuacji, bo trudno to poważnie traktować, gdy pada pytanie w rodzaju "ile jestem w stanie wyrwać?".
          • ro35 Re: wysokość alimentów 14.09.14, 20:41
            jeden z powodów - sporo moich kolegów wydaje po 500zl na paliwo aby dojechać do pracy, wystarczy mieć 25km w jedną stronę... a niestety na umowie takie koszty nie odliczy się od podatku
    • altz Re: wysokość alimentów 14.09.14, 18:20
      Wnoś o całą kwotę z pracy, niech na siebie dorobi po pracy! Na pewno potrafisz lepiej wydać te jego 80 tys., niż on.
      • pigeon23 Re: wysokość alimentów 14.09.14, 20:26
        Liczyłam i jeszcze cały czas liczę na to, żeby rozstać się w cywilizowany sposób. Absolutnie nie chcę tzw. "wojny" i się mścić. Chcę rozwód bez orzekania o winie, a gdybym chciała i się postarała to mogłabym raczej uzyskać rozwód z jego winy (przemoc fiz, psych, alkoholizm). Ale nie zależy mi na tym, aby psuć mu opinię w środowisku zawodowym i wśród znajomych. Ustaliliśmy między sobą wysokość alimentów i podział własności, które mamy (mamy rozdzielność), ale ostatnio zmienił front na bardzo bojowy. Ja po prostu chciałabym się od niego uwolnić i żyć spokojnie, bez strachu, awantur i lęku, że coś kiedyś zrobi złego dziecku w upojeniu alkoholowym. Pytałam, bo chciałam wiedzieć o jaką kwotę jest rozsądnie zawnioskować, a nie kwotę wziętą z kosmosu, którą i tak sąd nie zasądzi. te 80 tys, to nie wiem czy brutto, czy netto, bo dochody ma głównie z umów o dzieło, umów zlecenie i nie są to małe pieniądze, przynajmniej dla mnie. dziękuję za wszystkie odpowiedzi wyżej.
        • jesienna.nuta Re: wysokość alimentów 15.09.14, 13:13
          Jeśli są to umowy o dzieło, jakieś zlecenia, które dziś są, a jutro ich może nie być, to sąd nie zasądzi kosmicznych alimentów. Pan się może bardzo skutecznie wybronić. Wnieś tyle, ile wydajesz na dziecko minus to, co sama masz obowiązek wnieść. Dziecko jest na utrzymaniu OBOJGA rodziców.
          • butterfly_28 Re: wysokość alimentów 15.09.14, 14:54
            <Dziecko jest na utrzymaniu OBOJGA rodziców.>
            Wiele razy spotykam się z takim stwierdzeniem, lub też, że wysokość alimentów obliczamy na podstawie wydatków dziecka i dzielimy na pół (50% matka, 50%), zastanawiam się skąd się biorą takie herezje?
            Zgodnie z prawem wygląda to tak:
            Art. 135 § 2 k.r.o.”Wykonanie obowiązku alimentacyjnego względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie może polegać w całości lub w części na osobistych staraniach o utrzymanie lub o wychowanie uprawnionego; w takim wypadku świadczenie alimentacyjne pozostałych zobowiązanych polega na pokrywaniu w całości lub w części kosztów utrzymania lub wychowania uprawnionego”
            W związku z powyższym może być i tak, że jedna strona pokrywa całość wydatków na dziecko, a wkład alimentacyjny drugiej strony jest w formie niematerialnej.

Oczywiście w praktyce jest tak, że sądy kierując się 'usprawiedliwionymi potrzebami' uprawnionego do alimentacji, biorą przy tym pod uwagę i zarobki ojca i matki, a także ich majątek itp. i gdzieś tu próbuje "sprawiedliwie" oszacować.

Praktyka również często jest taka (mówiąc ogółem i nie wskazując na konkretne osoby), że wydatki na dziecko kształtują się w granicach 1000-1300zł, ponadto to matka sprawuje 24h opiekę nad dzieckiem, a zatem jej wkład alimentacyjny w postaci niematerialnej jest bezsprzeczny, a ojciec płaci 300 lub 400 zł, a z dzieckiem nawet nie chce się widywać, nie mówiąc o uczestniczeniu w jego wychowaniu i opiece nad nim.

Jednak mówienie, że rodzice mają obowiązek 50% na 50%, ... nie wiem skąd biorą się takie informacje, bo napewno nie z przepisów prawa.
            A to, że każdy normalny człowiek (czy to matka czy ojciec), który opiekuję się swoim dzieckiem, który ma dziecko "na co dzień" bez względu na to, czy dostanie takie czy takie alimenty i tak będzie robił wszystko, aby zapewnić temu dziecku dobre warunki życia i rozwoju, to już inna kwestia.
            • ro35 Re: wysokość alimentów 15.09.14, 15:44
              jednak sąd najwyższy sprecyzował okoliczności "wkładu w formie niematerialnej":

"Zgodnie z utrwaloną w orzecznictwie zasadą, dzieci mają prawo do równej stopy życiowej z rodzicami, i to zarówno wtedy, gdy żyją z nimi wspólnie, jak i wtedy, gdy żyją oddzielnie. Oznacza to, że rodzice powinni zapewnić dziecku warunki materialne odpowiadające tym, w jakich żyją sami. Nie będzie to jednak dotyczyło potrzeb będących przejawem zbytku.

Przepisy kodeksu rodzinnego i opiekuńczego przewidują także formę wykonania obowiązku alimentacyjnego, w całości lub w części, w postaci osobistych starań o utrzymanie i wychowanie dziecka (art. 135 § 2 k.r.o.).

Dlatego ustawodawca uznał, że obowiązek alimentacyjny może polegać także na osobistych staraniach o utrzymanie i wychowanie dziecka. Taka forma spełnienia obowiązku alimentacyjnego dotyczyć będzie sytuacji, gdy matka dziecka przebywa na urlopie wychowawczym w celu zapewnienia dziecku opieki, albo gdy z uwagi na stan zdrowia dziecka zmuszona była przerwać pracę i zająć się jego wychowaniem. "

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 grudnia 1987 r., sygn. akt: III CZP 91/86
              • butterfly_28 do ro35 15.09.14, 17:17
                Dzięki za rozszerzenie mojej wiedzy na ten temat. Zastanawia mnie, dlaczego tej wzmianki nie ma w kro (może się mylę?).Przytoczona przez Ciebie Uchwała liczy już sobie jednak kilka lat, myślisz, że w dalszym ciągu jest aktualna? Czy znane są Tobie jakieś postanowienia sądu orzekające inaczej, niż uchwała ta przewiduje?
                • mysz1978 Re: do ro35 15.09.14, 19:31
                  z 800zl mysle ze spokojnie dostaniesz. Moze nawet i 1000zl jak sie twoj ex zgodzilby.

• chalsia Re: do ro35 15.09.14, 20:06
                  Tak, ta uchwała jest nadal aktualna

przeczytaj ją w całości, jest w niej mnóstwo istotnych rzeczy, które możesz sądowi przypominać w trakcie rozpraw i w pismach procesowych- tu jej pełna nazwa - uchwała SN III CZP 91/86OSNC 1988/4/42 cała izba SN Izba Cywilna i Administracyjna
                  • butterfly_28 Re: wysokość alimentów 15.09.14, 21:13
                    Mnie akurat to bezpośrednio nie dotyczy (tzn moje osobiste zmagania opierają się trochę na czymś innym), jednak takie rzeczy warto wiedzieć- ja akurat miałam styczność z kro i kpc i te kodeksy dosyć szczegółowo analizowałam odnośnie swojej sprawy, gdzieś tam niektóre orzecznictwa, ale na to nie trafiłam, a to dosyć ciekawe jest.

Co do autorki, to ja bym podała kwotę 1000-1200 zł (przy takich zarobkach męża), oczywiście jeśli ma konkretne argumenty w postaci wydatków ponoszonych na dziecko, a sama np zarabia znacznie mniej (on z kolei może wnieść o kwotę 200-300 zł i też ma do tego prawo), a co sąd zadecyduje trudno wyrokować- tu wiele czynników brane jest pod uwagę (ale fakt, że on ma umowy zlecenie, czy o dzieło może być na Twoją niekorzyść). No chyba że dojdziecie do porozumienia...
    • celina1984 Re: wysokość alimentów 15.09.14, 15:54
      80 tys brutto to nie jest duża kwota. Sadze ze pomiędzy 600-800 zł to max
      • kaskaz1 Re: wysokość alimentów 26.10.14, 20:06
        80 tys brutto to jakieś 4500 na rękę . alimenty rzędu 1500 zł są realne.
        • 8aja Re: wysokość alimentów 26.04.15, 17:04
          Ojciec mojego syna zarabia 5800 netto/m-c płaci alimanty w wysokości 500 zł na 16-letniego syna i 600zł na 14letnią córkę. Nasz syn ma 4 latka, nie żyjemy już ze sobą. Podobnie jak autorka tematu wnoszę sprawę almentacyjną. Mimo, ze tauś ma 3 mieszkania, działkę nad jeziorem i samochód, który od lat zarejestrowany jest na jego kolege mechanika wiem, że więcej niż 500zł nie dostanę.
    • edo1404 Re: wysokość alimentów 28.04.15, 12:35
      Pigeon - wytrzyj klawiaturę. Zaśliniłaś ją myśląc o kasie. Za zepsutą przyszłość dziecka nie ma ceny. Jak hukniesz głową w mur to spadną ci złotówki z oczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka