Dodaj do ulubionych

Alimenty z FA

19.09.14, 18:10
Jako, że znacie się na wszystkim, może pomożecie - mam pytanie odnośnie dochodów. Wyczytałam, że do dochodu wliczają się alimenty na dzieci. Ale zasądzone czy otrzymane? Liczy się wyrok sądu z ustalonymi alimentami czy wpływy tych alimentów na konto? Aaa, i jeszcze jedno pytanie - wyprowadziłam się z dziećmi w sierpniu zeszłego roku. Czy dochód za 2013 ma być mój tylko i podzielony na 3 (w sensie ja + 2 dzieci) czy mąż jeszcze się liczy? Jeżeli były takie wątki, to wybaczcie - korzystam z internetu w telefonie i wyszukanie zajęłoby mi duuużo czasu.
Obserwuj wątek
    • once-up0n-a-time Re: Alimenty z FA 20.09.14, 08:14
      Przede wszystkim, jeśli chcesz świadczenie z FA, to musisz mieć zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji, czy jak to się tam nazywa. No to jak masz wliczać do dochodu alimenty, których nie można ściągnąć ? Moim zdaniem nie wliczasz do dochodu alimentów i swój dochód dzielisz na trzy (gospodarstwo domowe prowadzisz tylko z dziećmi, męża w nim nie ma).
      • fata-m-organa Re: Alimenty z FA 20.09.14, 17:42
        No to sie wypowiem... wypacam FA od 7 lat. I tak.. po pierwsze jak poprzedniczka napisała musi być założona sprawa u komornika. Po drugie o składu rodziny a tym samem dochodów nie wlicza się osoby zobowiązanej do alimentów ( ojca dzieci). Jeśli chodzi o dochód w postaci alimentów to jest to dochód nieopodatkowany. U nas praktykuje się tak, że prosimy o zaświadczenia za cały poprzedni rok od komornika ile ściągnął i przekazał wierzycielce. Jeśli... nie była jeszcze prowadzona egzekucja przez komornika to liczymy alimenty zgodnie z wyrokiem za cały rok lub okres kiedy były zasadzone.
        • once-up0n-a-time Re: Alimenty z FA 20.09.14, 18:12
          A jeśli wierzycielka napisze oświadczenie, że pomimo braku egzekucji nie otrzymywała alimentów lub otrzymywała w kwocie niepełnej to też liczycie zgodnie z wyrokiem ?
          • fata-m-organa Re: Alimenty z FA 20.09.14, 18:15
            No niby składa oświadczenie pod odpowiedzialnością karna ... Generalnie prosimy o zaświadczenia od komornika za cały ubiegły rok. Aktualnie za cały 2013 no i oczywiście bieżące o bezskuteczności świadczeń alimentacyjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka