Dodaj do ulubionych

sprawy techniczno-formalne

21.10.14, 18:39
Witam wszystkich
Jestem w trakcie rozwodu i potrzebuję wskazówek w następującej sprawie:
Otrzymałam zabezpieczenie alimentacyjne na dzieci na czas trwania rozprawy. Mąż złożył zażalenie na to zabezpieczenie i tutaj sprawy się komplikują...
Zażalenie złożył w jednym egzemplarzu. Sąd wezwał go do uzupełnienie braków formalnych (odpis zażalenia). Uzupełnił ten brak i Sąd wysłał do mnie ten odpis.
Dzisiaj byłam w sądzie zajrzeć w akta i sprawy wyglądają następująco:
Treść zażalenia jest inna w aktach a inną treść zażalenia otrzymałam ja. To nie jest cała zmieniona treść ale w części- według mnie są to istotne różnice bo np. w zażaleniu które ja otrzymałam jest wspomniany dowód którego nie ma w zażaleniu znajdującym się w aktach ( ani tego dowodu ani też informacji o tym że dołącza go do zażalenia), wszelkie kwoty które są wymienione w zażaleniu które jest w aktach w sądzie - w moim egzemplarzu są wymazane (w sensie są puste miejsca- "wyspacjowane") , w egzemplarzu zażalenia które ja otrzymałam są wymienione załączniki - ale ja żadnego załącznika nie otrzymałam- w aktach te załączniki są. Gdy ja składałam jakiekolwiek wnioski i dołączałam załączniki, to robiłam ich tyle kopii żeby było po 1 egzemplarzu dla mnie, dla Sądu i dla mojego męża. Ponadto treść zażalenia, które znajduje się w aktach jest powiedzmy "bogatsza" niż w moim egzemplarzu.
Czy ktoś z Was jest w stanie podpowiedzieć co w takiej sytuacji należy zrobić ? Wiem że Sąd zdecydował o przesłaniu tych akt do sądu apelacyjnego(taka jest notatka w aktach). Co ja powinnam zrobić z tymi rozbieżnościami ??
Będę wdzięczna za jakieś podpowiedzi.
M
Obserwuj wątek
    • orangeplus Re: sprawy techniczno-formalne 21.10.14, 19:47
      Proste jak drut. Albo wiedząc już jakie są różnice, wstać na początku rozprawy i powiedzieć, że wersja dla sądu i dla ciebie się różnią i upewnić się (zapisać w protokole) która wersja rozpatrywana będzie na wokandzie. Drugie wyjście: Wstać powiedzieć, że właśnie dowiedziałaś się o różnicach, nie miałaś czasu na zapoznanie się z nimi i prosisz o odroczenie, albo pół godziny przerwy na zapoznanie.
      • motyl_m Re: sprawy techniczno-formalne 21.10.14, 20:00
        A czy to nie jest powód do odrzucenia zażalenia w całości ? bo tak de facto nie uzupełnił braków formalnych tylko doręczył sądowi zażalenie o innej treści, a sąd nie porównując obu zażaleń wysłał do mnie to co on złożył.
        • orangeplus Re: sprawy techniczno-formalne 21.10.14, 21:47
          Niczego nie będą odrzucać. To rozwód a nie morderstwo. Wysokiemu sądowi wasze sprawy zwyczajnie zwisają. Odbębni swoje i wezwie następnych.
      • haalszka Re: sprawy techniczno-formalne 21.10.14, 21:01
        nie ma żadnej sprawy w sądzie apelacyjnym. miałam złożone zażalenie przez ex i sąd apelacyjny rozpatruje to na posiedzeniu niejawnym nie informując strony o terminie. u mnie trwało to 3 miesiące. zabezpieczenie zostało utrzymane w mocy. raczej ma małe szanse na zmianę jesli nie było błędów formalnych.
        co do rozbieżności. apelacje składa się do sądu pierwszej instancji więc i ja bym złożyła takie pismo z informacją o rozbieżności w dwóch dokumentach. wtedy to pismo pójdzie razem z aktami do apelacyjnego i oni powinni to odrzucić z powodu błedów formalnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka