Dodaj do ulubionych

wątek kulinarny :)

22.11.14, 14:08
tutaj wpisujemy przepisy które robi się szybko, ale wychodzi dobre żarcie smile

na początek - moja propozycja - OMLET

biorę 4 jajka i mieszam w miseczce żeby wyszła taka jednolita masa,
w tym samym czasie wrzucam trochę masła na patelnię
jak "masa" z jajek jest rozbita to wylewam na patelnię
potem sypię na to krążek sera np. camembert pokrojony na plasterki

jak całe jajka się zetną na twardo to wrzucam na talerz i smaruję konfiturą
najlepiej się sprawdzają jagodowe - żurawina, jagody, owoce leśne, porzeczki itp.

(liczbę jajek trzeba dobrać żeby nie było za mało ale jednocześnie nie za dużo, bo zanim się upiecze góra to dół się przypali - na patelnię 24cm to właśnie 4 jajka są OK)

czekam na następne propozycje smile
Obserwuj wątek
    • tricolour Na obiad... 22.11.14, 14:43
      ... podudzia kurze, bez skór, bez kości. Same czerwone mięsko (takie z Lidla). Do brytfanki włożyć, polać olejem z oliwek. Włączyć grill na 180 stopni i za pół godziny gotowe.

Do tego frytki - 10 minut we frytkownicy.

Pora pociąć i sparzyć, do niego starte zielone jabłko wraz sokiem z cytryny plus odrobina majonezu (winiary) i olej - ten sam z oliwek.

30 minut i jest jeszcze czas na koniak z kawą podczas roboty, siedząc w necie. Można też wyskoczyć powiesić pranie...
    • zmeczona100 Makaron w sosie kurkowym z brokułami 22.11.14, 15:00
      Kurki przebrać, opłukać i większe przeciąć na pół. Poddusić na maśle klarowanym, na patelni z pokrywką. Dodać różyczki brokuła (mrożone lub świeże) i dusić chwilę pod przykryciem. W międzyczasie przygotować (ugotować al dente) makaron- najlepszy to długie, szersze wstążki (używam Animak Tagliatelle lub gniazda). Do podduszonych kurek z brokułami dodaję 2-3 łyżki dobrej, gęstej śmietany i bez zagotowania odstawiam. Doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na patelnię makaron, mieszam i po nałożeniu na talerz posypuję startym dobrym serem ( u mnie - najczęściej parmezan).
    • zmeczona100 Pasta z tuńczyka 22.11.14, 15:07
      Do pojemnika z ostrzem miksującym (mam taki w zestawie z blenderem) wkładam 1 puszkę tuńczyka w kawałkach w sosie własnym oraz kubeczek twarogu śmietankowego. Miksuję na gładką masę. Na końcu dodaję posiekane drobno suszone pomidory, odciśnięte z oliwy o miksuję krótko, do połączenia. Super pasta do chleba.

Zamiast pomidorów można dodać cebulkę lub ostre przyprawy (np. ja dodaję harissę- ale nie pastę, a mieszankę sypką).
      • krokodil123 Re: Pasta z tuńczyka 22.11.14, 18:20
        Z tym tuńczykiem narobiłaś mi smaku. Spróbuję też z oliwkami zamiast pomidorów.
        • heniek.8 Re: Pasta z tuńczyka 23.11.14, 18:21
          intuicyjnie to mi nie pasowało - jak to? ryba z nabiałem?
          (chyba za dużo się naczytałem starego testamentu smile
          u mnie w pracy młodzi i piękni kulturyści ładują białko w podobny sposób - serek wiejski + tuńczyk, więc pomyślałem czemu nie?
          spróbowałem i wyszło w porządku, chyba w pracy dołączę do stolika kolegów ;}
          • chalsia Re: Pasta z tuńczyka 23.11.14, 23:45
            ja tam odkąd pamiętam jadam pastę z białego sera z wędzoną makrelą i cebulą oraz majonezem.
            Wersja druga - twarożek (albo biały ser + śmietana) z wędzoną makrelą i cebulą oraz ketchupem.
          • yoma Re: Pasta z tuńczyka 24.11.14, 07:53
            Heniu, ja jadam paròwki pod serek waniliowy, co mi tam tuńczyk smile

Zapiekanka gołąbkowa

kapuchę grubo posiekać
            mielone mięcho wymieszać z przysmażoną cebulą i przyprawami wg gustu

układać w brytfance:
            warstwa kapuchy, warstwa mięcha, warstwa pomidorów z puszki albo innej pulpy pomidorowej; da capo do wyczerpania warstw, przykryć folią aluminiową, piec aż kapucha zmięknie.
            • zmeczona100 Re: Pasta z tuńczyka 27.11.14, 20:58
              oma napisała:

> Heniu, ja jadam paròwki pod serek waniliowy

Matko, chyba padłabym po czymś takim z odwodnienia w WC big_grin
              Taka wydelikacona jestem big_grin

>
              > Zapiekanka gołąbkowa

Oooo, całkiem nieźle to wygląda smile Zapisuję w Ulubionych smile
          • yoma Re: Pasta z tuńczyka 24.11.14, 15:19
            Heniek, Biblia mówi: Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku jego matki. Ryby gruczołów mlecznych nie mają, więc można smile
            • heniek.8 Re: Pasta z tuńczyka 24.11.14, 19:51
              > Heniek, Biblia mówi: ....

widzę Siostro że zgłębiłaś nauki, ja się trochę oddaliłem, jedyne co zapamiętałem to że cudzołożników należy kamieniować - dlatego tu jestem na tym forum bo łatwo trafić tongue_out
              • yoma Re: Pasta z tuńczyka 24.11.14, 20:05
                Nowsza Księga powiada, rzuć kamieniem, jeśliś bez grzechu smile
    • amb25 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 06:43
      Ulubiony przepis mojego dziecka (z Finlandii). Moj zreszta tez.
      Bierzemy mieso mielone (pol na pol) wieprzowo-wolowe, podsmazamy z sola (jak ktos lubi to moze dodac cebulki, czosnku, papryki itp. - moje dziecko nie lubi). Jak juz jest podsmazone to dodajemy ugotowany al dente makaron, najlepiej kolanka. I chwile podsmazamy, zeby przeszlo samakiem miesa. I gotowe. Proste, szybkie ale pyszne (jestem wyjatkowo miesozerna i uwielbiam makaron a gotoac nie cierpie smile ).
      Ew. do tej podsmazonej masy zamiast makaronu wlewamy wode, dodajemy warzywa ( korzeniowe i ziemniaki, pore albo cebulke, i co tam kto chce, plus ziele angielskie i lisc laurowy) i gotujemy zupe z miesa mielonego. Pycha!
      Podobnie zupa parowkowa - gotujemy warzywa korzeniowe plus ziemniaki, sol, lisc laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie z pokrojonymi na male kawalki parowkami. I gotowe. Pycha!
      • meniera33 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 11:26
        Przepis na szybkie, śmieciowe, jedzonko. Kroję parówki podsmażam, dodaję ugotowany makaron , czosnek ( może być granulowany), keczup, mieszam, aż się makaron nagrzeje, dodaję ser żółty, który się rozpuszcza i gotowe.
        • blue_ania37 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 11:42
          Czemu jecie parówki?
          Ja tego nie kumam, wolę bułkę z dżemem.
          Do makreli dodaję jajka na twardo zamiast twarogu, też dobresmile
          • meniera33 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 11:44
            Ania- niby wiem, że to byle co, ale lubię jakoś i od czasu do czasu wciągam, chociaż staram się kupować lepsze ( o ile takie istnieją wink).
            • blue_ania37 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 12:07
              nie trawię parówek, zreszta ja jestem zboczonasmile na punkcie zdrowej kuchni.
              Nie trawię polepszaczy, pastylek zdrowia itp...
              Wolę zjeśc pomidorówkę, a niekiedy sama robię do niej makaronsmile
              • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 15:17
                Ale nie tępisz parówkożerców? smile

No wiesz co Ania, nie podejrzewałabym cię. Zamiast wykorzystać te pół godziny na harowanie w pocie czoła na potomstwo, żeby eks mógł obniżyć sobie alimenty, ty wolisz makaron gnieść? A fe! tongue_out
                • blue_ania37 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 15:40
                  yoma ;
                  nic nie mam do lubacych parówki sama ich poprostu nie lubięsmileAle lubię tatara i golonkęsmile
                  Eks niech bedzie mi wdzięczyny że dziecko karmię naturalnie,bo inaczej to bym podala o wyzsze alimenty ze wzgledu na czeste zwolnieniasmile
                  • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 19:50
                    big_grin
                  • zawszekacperek Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:18
                    Skrytożercom parówkowym mówimy nasze stanowcze nie!smile

Aniu, w Twojej konstelacji gastronomicznej nie widzę szlachetnych flaków. Czyżbyś nie gustowała?smile

Kacperek
                    • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:53
                      O rany, jakie fajne flaki jadłam jakoś latem w jednej knajpie... To była w zasadzie cebulowa z flakami, tę cebulę wyraźnie się czuło, w dodatku gęste, esencjonalne, znakomite flaki.
                    • blue_ania37 Re: wątek kulinarny :) 27.11.14, 21:14
                      zawszekacperek napisał:

> Skrytożercom parówkowym mówimy nasze stanowcze nie!smile
                      >
                      > Aniu, w Twojej konstelacji gastronomicznej nie widzę szlachetnych flaków. Czyżb
                      > yś nie gustowała?smile
                      >
                      > Kacperek

Bład Kacperku lubię flaki, dobrego tatara i golonkęsmile
                      Ale musi to być swieże, bo inaczej nie przyjmujęsmile
          • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 11:48
            Lubię smile
        • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 11:43
          Prawdziwa carbonara

gotujemy makaron w garnku, na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Makaron odcedzamy i siup do michy, na gorący wbijamy surowe jajko albo dwa i wlewamy gorący smalec ze skwarkami. Błyskawicznie wszystko mieszamy, doprawiamy, włala.
          • zmeczona100 Re: wątek kulinarny :) 27.11.14, 21:01
            O_O

Wędzony boczuć, taki tradycyjny, chudzieńki prawie szyneczka- mniam smile
            Ale smalec i skwary do tego jeszcze??

Nieeee, no nie dam rady się przełamać smile Następstwa mogłyby być hm... nieciekawe wink
            • yoma Re: wątek kulinarny :) 30.11.14, 18:30
              Nie no, smalec i skwary powstałe w efekcie wytapiania boczku. Chodzi o to, żeby jajko w zetknięciu z gorącym tymże i gorącym makaronem utworzyło sos. Tylko trzeba naprawdę natychmiast i szybko mieszać, inaczej się zrobi jajecznica na boczku i makaronie.
              • heniek.8 Re: wątek kulinarny :) 30.11.14, 21:58
                do tych wszystkich przepisów należałoby jeszcze dodać disclaimer:
                - jajka - cholesterol,
                - sery - tłuszcze nasycone
                - mięso czerwone - rak okrężnicy
                - mięso białe - hormony
                - parówki - śmierć na miejscu
                - kawior - jak w 1916 w Rosji, czyli wojna światowa w przeddzień rewolucji bolszewickiej

co nam zostało? - sam makaron, ale pamiętajcie o glutenie!
                • zawszekacperek Re: wątek kulinarny :) 30.11.14, 22:15
                  Co Ty jakiś Ramzes XIII jesteś i myślisz, ze będziesz żył wiecznie? smile Chłopie mieszkasz nad Wisłą a nie nad Nilem. Opamiętaj się!smile

Swoją drogą trufle są zupełnie nieszkodliwe. Polecam.smile

Kacperek
                  • yoma Re: wątek kulinarny :) 01.12.14, 08:34
                    Byle nie pomylić z piestrzenicą. Heniu, wyluzuj, widział kto kiedy cholesterol?
    • zawszekacperek Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 18:36
      Kawior z bieługi (astrachański) 250 g , 4 tosty, butelka lekkiego białego wina i ... to wszystko.smile

Danie szybkie i wykwintne. Nawet niedrogo - niecałe 2 tyś. Euro. smile

Kacperek

P.S.
      Kawior konsumujemy łyżeczką ze srebra.
      • heniek.8 Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 19:48
        o, mamy tu miłośnika haute cuisine smile
        a może wersja dla alimenciarzy:
        kawior z lidla za ~15zł, wino [tamże] ~15zł, tostera nie mam a zresztą chleb to puste węgle
        i mieścimy się poniżej 10 euro smile
        • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 19:51
          Panowie, litości, dorzućcie cytrynę smile
          • zawszekacperek Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:08
            Yoma, cytryna do kawioru?
            Masz nas za barbarzyńców?smile

Kacperek
            • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:54
              A srebrną łyżkę można zastąpić plastikową. Chodzi o to, że nie może być z metalu nieszlachetnego tongue_out
        • zawszekacperek Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:14
          Chłopie, masz się czuć jak w Odessie w 1916, a nie jak na Bronxie Anno Domini 2014.

Kacperek
          • yoma Re: wątek kulinarny :) 24.11.14, 23:55
            Ja poproszę Bronx 1916. Mogę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka