Dodaj do ulubionych

wymeldowanie

17.12.14, 08:37
Mam pytanie - osoba która jest zameldowana na stałe od 30 lat w chwili obecnej jest w trakcie rozwodu (właścicielem mieszkania jest jej teściowa) wczoraj dostała wypowiedzenie pisemne od teściowej zmuszające ją do opuszczenia mieszkania do 3-ch miesięcy
1. czy teściowa może wymeldować synową zameldowana na stałe która cały czas mieszka w mieszkaniu
2. czy sytuacja zmieni się coś dla tej osoby po orzeczeniu rozwodu
3. czy musi jej zapewnić lokal zastępczy
4. czy misi być wyrok sądowy o wymeldowaniu
bardzo proszę o podpowiedz na w/w pytania
Obserwuj wątek
    • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 09:34
      Dopóki jest mezatka może mieszkać.
      Nie trzeba zapewniać lokum zastępczego.
      Musi się ogarnac

www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
      • zaanka15 Re: wymeldowanie 17.12.14, 09:55
        to nie jest takie proste była na utrzymaniu męża i przez 30-lat mieszkała w tym mieszkaniu nie można przecież tak kogoś wyrzucić po rozwodzie jeżeli ta osoba nie ma gdzie pójść
        • bramstenga Re: wymeldowanie 17.12.14, 10:14
          Owszem, można. Jest dorosła, podjęła decyzję obarczoną ryzykiem (bycie na utrzymaniu), sytuacja się dupnęła i czas ponosić konsekwencje.
        • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 10:14
          Można, wg prawa i przepisów.
          Przerobiłam to 4 lata temu.
          Teściowa to obca osoba po rozwodzie, moża dopytać czy nie musi zapewnic lokum np na 3 miesiace.
        • pajak30 Re: wymeldowanie 17.12.14, 11:54
          ja udalabym sie do dobrego prawnika
          • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 12:06
            po poradę jak mieszkac u kogos w mieszkaniuwink?
            Możemy sobie mówić z moralnego punktu widzenia.ale byla tesciowa nie musi dawac bylej synowej dachu nad glowa.ja raczej mysle jak mozna przez 30 lat nie zadbac o wlasny tylek?
            • pajak30 Re: wymeldowanie 17.12.14, 15:38
              ale jesli osoba jest tam zameldowana, to przeciez nie jest takie prostek kogos wymeldowac, ja nadal jestem zameldowana w domu ex i on nie wymeldowal mnie, wiem, ze ciazy mu to, a jednak to nie takie proste, ale oczywiscie skoro mieszanie nalezy do tesciowej Pani wiec moze sprawa wyglada tak jak Ty piszesz ania, ale moze nie wszystko nie zostalo napisane
              • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 16:05
                mozna wymeldować osobę.jest to bardzo proste
                • ann.k Re: wymeldowanie 17.12.14, 18:16
                  Nie można wymeldować osoby, któa przebywa pod adresem zameldowania. Z uwagi na fakt, że w Polsce meldunek = prawo do korzystania z lokalu i ma to wartość nadrzędną nad wszystkim innym.
                  • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 18:32
                    Czemu piszecie bzdury?
                    Mogę ze swojego mieszkania wymeldować kiedy chcę.
                    Nie ma żadnej wartosci fakt przebywania u kogos w mieszkaniu.
                    nalezy autorce wspolczuc ale nie utrzymywac stan wariacji.
                    30 lat nie zadbała o siebie pewnie z róznych przyczyn.nie róbcie z niej kaleki, poradzi sobie.
                    Taka teściowa to nie rodzina i bym wiala
                    • ann.k Re: wymeldowanie 17.12.14, 18:41
                      A podsuń podstawę prawną, że to my piszemy bzdury, a nie Ty wink
                      • blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 18:48
                        bo ja to przezylam,wymeldowanie z domu malzenskiego z 4 letnim dzieckiemsmile i wiem dużowink
                        • ann.k Re: wymeldowanie 17.12.14, 20:39
                          Istnieje możliwość wymeldowania innej osoby z lokalu, w którym dotychczas była ona zameldowana. Przewiduje ją przepis art. 15 ust. 2 Ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych. Zgodnie z tym przepisem: „Organ gminy wydaje na wniosek właściciela lub innego podmiotu dysponującego tytułem prawnym do lokalu lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się.”

Na podstawie tego przepisu właściciel lokalu bądź inna osoba, która posiada tytuł prawny do lokalu (np. współwłaściciel, dzierżawca czy najemca) mogą złożyć wniosek o wymeldowanie osoby, która nie przybywa już pod danym adresem, a jest pod nim zameldowana. Warunkiem jest, aby osoba, którą chcemy wymeldować nie przebywała w miejscu zameldowania już od ponad 3 miesięcy. Jeśli warunek ten jest spełniony można złożyć w urzędzie gminy wniosek o wymeldowanie.

Więc albo nie mieszkałaś tam w w chwili wymeldowania, albo mieszkałaś, ale dałaś się wyrolować, a wymeldowujący złamał przepisy. Bo nasza ustawa o ewidencji ludności jest bardzo stara i nieżyciowa, ale jest. I będzie uchylona 1.01.2015.

• blue_ania37 Re: wymeldowanie 17.12.14, 20:49
                            To namiwiaj aby dalej tam mieszkałasmile
                    • koronka2012 Re: wymeldowanie 17.12.14, 19:23
                      blue_ania37 napisała:

> Mogę ze swojego mieszkania wymeldować kiedy chcę.

Możesz - o ile NIE mieszka i robi się to administracyjnie, samo twoje chcenie nie wystarczy.

> Nie ma żadnej wartosci fakt przebywania u kogos w mieszkaniu.
                      > nalezy autorce wspolczuc ale nie utrzymywac stan wariacji.

Meldunek jest potwierdzeniem faktu zamieszkiwania, nie daje prawa do lokalu.

• pajak30 Re: wymeldowanie 18.12.14, 17:00
                  z tego co ja sie orientowalam swego czasu osoba sama moze sie wymeldowac bardzo szybko, ale jesli chodzi o wymeldowanie kogos to jest cala procedura, jakis wywiad czy osoba mieszka w danym miejscu czy nie, tak mi w gminie powiedzieli
                  a gdyby to bylo takie proste to moj ex juz dawno by to zrobil i nie placil za mnie i corke za smieci smile chociaz moze mu wstyd, zeby urzedasy po ludziach chodzili wink, mieszkajac na wsi to problem
      • bramstenga Re: wymeldowanie 17.12.14, 10:13
        Jeśli mieszkanie nie należy do męża i mąż się wyprowadzi, to chyba nie za bardzo. Owszem, może mieszkać z mężem, ale nie jest powiedziane, że w mieszkaniu teściowej.
    • froshka66 Re: wymeldowanie 17.12.14, 16:49
      Jeżeli dobrze rozumiem pytanie brzmi;
      Czy na pewno nie mogę mieszkać w mieszkaniu , które do mnie nie należy i nie mam pozwolenia na zajmowanie tego mieszkania przez jego właściciela?

Na logikę nie.
      Bo jest nie twoje.

Nie jestem przekonana, czy na forum znajdziesz kogoś, kto mając swoje własne mieszkanie, będzie uważał, że:
      "trudno, już nie chce żeby pan X u mnie mieszkał, ale mieszka już tak długo, ze trzeba sie pogodzić, że juz na zawsze będzie zajmował moje mieszkanie, i dopóki pan X nie umrze to nie będę mógł dysponować własnym mieszkaniem."

• krokodil123 Re: wymeldowanie 18.12.14, 08:54
        Odpowiedź na pytanie pkt. 2- jest możliwość, że teściowa z tym powiadomieniem wypowiada " poprzednio zawartą umową użyczenia lokalu". A po tym okresie może spokojne byłej synowej która na złość zostanie w mieszkaniu ustalić nowe warunki najmu.....powiedzmy za 2200,00 pln/ miesięcznie. Zasada jest prosta-moje mieszkanie i to ja ustalam za ile i komu go wynajmę.
        • froshka66 Re: wymeldowanie 18.12.14, 21:29
          W pełni sie podpisuje pod powyższym postem
          10/10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka