hicksowa 14.12.05, 14:19 Napiszcie mi proszę jaki trzeba mieć staż małżeński, żeby móc złożyć pozew o rozwód? A może to nie ma znaczenia. A może separacja przy krótkim stażu? No i jakie są różnice między separacją a rozwodem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
porucznikk Re: Staż małżeński a rozwód 14.12.05, 16:39 Już chyba o tym pisałem. Separacja nie dopuszcza zawarcia nowego małżeństwa, utrzymuje obowiązek opieki i alimentacji małżonka. To wszystko znosi rozwód. Separacja powoduje zniesienie wspolnoty majątkowej jak rozwod. por. Odpowiedz Link
akacjax Re: Staż małżeński a rozwód 14.12.05, 17:20 Jaki obowiązek alimentacji małżonka...mój nawet po wyroku separacji nie płaci za to, że mieszka u mnie, a przecież pracuje. Obowiązek pomocy wzajemnej jest też przy rozwodzie bez orzekania o winie, a do 5 lat obie strony gdy pojawi się niedostatek wnieśc o alimentowanie. Separacja to tak jak rozwód tylko bez całkowitego rozwiązania małżeństwa, czyli nie można ponownie ślubować, nie można zmienic nazwiska, ale powstaje rozdzielność majątkowa, nie dziedziczy się po sobie itd. A jak wygląda reszta to zależy, czy to sep. bez orzekania winy, czy z orzekaniem. Odpowiedz Link
anja_pl Re: Staż małżeński a rozwód 14.12.05, 21:53 nie ma chyba separacji z orzekaniem o winie Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: Staż małżeński a rozwód 14.12.05, 22:25 Przy bardzo krótkim stażu można chyba unieważnić małżeństwo. U mnie w rodzinie był taki przypadek, chyba jakies dwa tygodnie po unieważnili, i z głowy. Odpowiedz Link
hicksowa Re: Staż małżeński a rozwód 15.12.05, 10:08 No tak, ale ja jetem po ślubie 1 rok i 2 miesiące... Odpowiedz Link