Dodaj do ulubionych

Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dla

09.09.06, 21:09
kobiet po rozwodach? Sądząc po nickach, mam wrażenie, że tak. Ale może się mylę?
A swoją drogą, nie spotkałem kobiety, która przyznała by: "tak, ten rozwód to
moja wina, bo to ja zdradziłam". Same anielice... aż strach się bać takich?
Chłopy to dranie najgorsze i zdrajcy... No właśnie, zdradzają! Pytanie, z kim?
Sami ze sobą? A czy tak przypadkiem, Wasze koleżanki, może i Wy same ich do
tego nie zachęcacie??
Obserwuj wątek
    • phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:14
      To jest forum dla ludzi.
      Przed, po i w trakcie. Zycia.

Jak sie Pan zalicza i chce cos o sobie napisac, to witamy. A jak tylko blotem
      porzucac i ferment zasiac, to szkoda pradu.
    • athmos Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:21
      Nie tylko dla kobiet. Jak ostatni raz sprawdzalem w swoich szortach... smile)

Proponuje poczytac posty, nie tylko nicki, i duzo sie wyjasni.
      • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:26
        dzieki athmos za odpowiedz, bo ja sie poczulam bezradna. No, cholera, ciagle
        nie umiem reagowac zarzut, ze jestem wielbladem wink
        • athmos Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:29
          Nie ma za co smile
          Popatrz na to w ten sposob: czy naprawde zalerzy Ci na opinii tego, kto taki zarzut stawia? smile
          Jesli tak, to jest problem, bo musisz jakos wytlumaczyc. A jesli nie, to grzecznie acz stanowczo... wink
        • phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:33
          Dlaczego wielbladem? To sie jakos wiaze z byciem facetem???
          Moni... mozesz jasniej? W sensie blond?
          • phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:34
            Moze chcialas napisac
            WIELBLONDEM??
            • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:43
              Wielblondem moge byc
              Ale wielbladem??? Athmos, ja chromole akurat taka opinie wyglaszana ex
              cathedra. Tylko mnie po wiel-blondzku zatyka, ze komus sie chce wink Ale dzieki.
        • crazysoma Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:48
          Hm. Wielblad w przypadku kobiety kojarzy mi sie tylko z biustem, ktory
          przesunal sie jej na plecy. Mnie moja znajoma, kiedy bylam w 2 ciazy i
          stwierdzilam, ze takiego biustu to mi PA moze pozazdroscic ale z przerazeniem
          mysle co bedzie PO, powiedziala - co sie martwisz nie bedziesz musiala szalika
          kupowac zima smile

pozdrawiam smile

• phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:52
            Nieeeeeee.... Crazy, przegielas!!! Cholera sie oplulam barszczykiem czerwonym
            az po uszka (moje, nie te z barszczyku!)

Ale wiecie co, Wy anielice wredne... pan Tadeusz juz tu chyba nigdy nie zajrzy!
            Pan Tadeusz teraz mruczy pod nosem 'nie dziwie sie, ze mezowie od nich
            uciekli'... haha.
            • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 21:57
              phokara napisała:

> Nieeeeeee.... Crazy, przegielas!!! Cholera sie oplulam barszczykiem czerwonym
              > az po uszka (moje, nie te z barszczyku!)
              Wiesz Pho, Twoje zabiegi kosmetyczne sa bardzo skuteczne. Juz wiem dlaczego. Na
              barszczyk bym nie wpadla big_grin
              >
              > Ale wiecie co, Wy anielice wredne... pan Tadeusz juz tu chyba nigdy nie
              zajrzy!
              >
              > Pan Tadeusz teraz mruczy pod nosem 'nie dziwie sie, ze mezowie od nich
              > uciekli'... haha.
              Hahaha, a ja dodam " I dzieki Bogu...". Kiedys dawno w szczeniecych czasach
              jednemu Tadeuszowi zrzucilam tablice (taka szkolna, do pisania kreda na lekcji)
              prosto na glowe.... ekhmmm, moze...?? eee, nieemozliwe
              • phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:02
                haha...
                podobno nie ma rzeczy niemozliwych!

Moje zabiegi kosmetyczne sa swietne. I nic nie kosztuja. Po prostu bierzesz, co
                masz pod reka i chlapiesz sobie na twarz. Proste. Aktualnie mam pod reka
                atrament do piora... no, no... ciekawe. Tego jeszcze nie trenowalam.
                • 13monique_n Atrament...? 09.09.06, 22:44
                  juz sobie robisz ten tatuaz??? sama??? no cos Ty???
              • tadeuszx Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 22:45
                nauczycielem smile
                • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 22:48
                  To byl kolega, rok starszy i zebranie samorzadu szkolnego big_grinDD Nauczycieli nie
                  krzywdzilam wink
                  • an72 Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 22:50
                    potwierdzam...to byl kolegabig_grin
                    • tadeuszx Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 22:54
                      Aha, to znaczy jesteście z jednego wieku... Jeśli kolega to dobrze. Na pohybel
                      koledze! Napewno tez sie rozwiódł...
                      • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:01
                        Chyba jeszcze nie, z tego co wiem. nawet szczesliwy sie wydaje big_grin moze to
                        dzieki tablicy?
                • a.niech.to Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 22:59
                  To nie zbrodnia, tylko wstyd.
                  • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:01
                    Zrzucic koledze tablice na glowe??? Hmmm, nie, wstydu w sobie nie odnalazlam.
                    To byla glupawka, a on byl za wysoki. I jeszcze Pani opiekun samorzadu go
                    objechala big_grinDDD
                    • a.niech.to Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:04
                      13monique_n napisała:

> on byl za wysoki.
                      Twój sposób na skrócenie o głowę wydaje mi się lepszy od gilotyny.
                      • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 10.09.06, 00:42
                        na pewno nie tak radykalny big_grinDDD
                    • crazysoma Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:12
                      jeszcze Pani opiekun samorzadu go
                      > objechala big_grinDDD

i dobrze po jakiego grzyba taki wielki pod tablica stoi?
                      • a.niech.to Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:14
                        Rozpirzyć na pasach każdą zawalidrogę!
                        • crazysoma Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:15
                          tak jest! wysocy do chin, mali do kopenhagi!
                          • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:20
                            crazysoma napisała:

> tak jest! wysocy do chin, mali do kopenhagi!
                            Syjonisci do syjamu, czy jakos tak... spoko spoko, niech se beda, tylko nie
                            wmiejscu, gdzie grozi im zywiol kolezanki (mnie znaczy) big_grinD
                            • crazysoma Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:21
                              Syjonisci do syjamu,

Ciiii bo Cie zamkna jak Gibsona. Na 24 smile i skad my kase na kaucje wezmiemy?
                              • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:24
                                ale my "som w Polsce" i nawet jakby te kartofle i inne tyczki, co sie rzadza
                                maja w ten desen poglady (bleeeeeeeeeeeeeee)
                                nie szukajcie forsy na kaucje,posiedze sobie chwile w spokoju. Dzieci
                                wczesnodojrzewajace nastolatki mam w domu i... (czasem mam ochote uciec)
                                • a.niech.to Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 09.09.06, 23:56
                                  13monique_n napisała:

> posiedze sobie chwile w spokoju. Dzieci
                                  > wczesnodojrzewajace nastolatki mam w domu i... (czasem mam ochote uciec)
                                  Pomyśl, co będzie potem.
                                  • 13monique_n Re: Moniko pechowa, spoko, nigdy nie byłem 10.09.06, 00:11
                                    a.niech.to napisała:

> 13monique_n napisała:
                                    >
                                    > > posiedze sobie chwile w spokoju. Dzieci
                                    > > wczesnodojrzewajace nastolatki mam w domu i... (czasem mam ochote uciec)
                                    > Pomyśl, co będzie potem.
                                    Potem się wyprowadza. Juz obiecali. Do mojej matki - daleeeeeeeko stad big_grinDD
              • a.niech.to Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:57
                13monique_n napisała:

> Kiedys dawno w szczeniecych czasach
                > jednemu Tadeuszowi zrzucilam tablice (taka szkolna, do pisania kreda na
                lekcji)
                >
                > prosto na glowe.... ekhmmm, moze...?? eee, nieemozliwe
                Ja wypchnęłam tyłkiem okienną szybę. Spadła z drugiego piętra na głowę kolegi.
                Hmmm...
                • crazysoma Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 23:03
                  coraz lepiej smile ja np w podstawowce bawilam sie ze znajoma i kolega. On byl
                  ksieciem my oczywiscie ksiezniczkami. Nie pamietm z jakiego powodu zwiazalysmy
                  go i wystawily na balkon (nie protestowal) i tylko kurcze zapomnialysmy o nim a
                  to byla zima a on w sweterku a potem znajoma poszla do domu i dopiero jak jego
                  Mama (mieszkal pietro nizej) zadzwonila i zapytala czy R jeszcze tu jest to
                  zamarlam. No, dalej to juz nie bede pisac smile
                  • 13monique_n To i tak dobrze, ze po kilku godzinach... 09.09.06, 23:05
                    ... swoja droga, niezle drewno bylo z niego, na ksiecia sie nie nadawal wink))
                    • crazysoma No nie nadawal 09.09.06, 23:17
                      przeciez mogl glosniej krzyczec, ze mu zimno a nie skulony siedziec w kaciku
                      • 13monique_n Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:18
                        crazysoma napisała:

> przeciez mogl glosniej krzyczec, ze mu zimno a nie skulony siedziec w kaciku
                        Boszzzzzz, taki ktos to koszmar senny... a dawalo sie go jakkolwiek rozruszac?
                        ekhmmm - pobudzic?
                        • crazysoma Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:19
                          ja go nie pobudzalam nie w moim typie byl smile
                          • 13monique_n Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:21
                            crazysoma napisała:

> ja go nie pobudzalam nie w moim typie byl smile
                            hehehe, cokolwiek to znaczy. Mialam na mysli jakikolwiek rodzaj ozywienia,
                            dretwusa jednego wink)
                            • crazysoma Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:23
                              wiesz... no... jesli nakaz skokow z szafy mozna nazwac pobudzeniem, to tak,
                              pobudzalysmy go (tez z ta znajoma)
                              • 13monique_n Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:24
                                Noto poddaje sie. Dretwus. A Wy... big_grinDD Miodzio. Dobrze, ze nie mieszkalyscie
                                blisko, bylybysmy szkodliwe dla otoczenia big_grinDD
                                • crazysoma Re: No nie nadawal 09.09.06, 23:27
                                  hehe jak sobie przypomne co my robilysmy w tej podstawowce (potem tez) to sie
                                  nie dziwie, ze moj ojciec tak szybko osiwial smile a to i tak w porownaniu z
                                  ekscesami wspolczesnej smile mlodziezy zlobek byl
                  • a.niech.to Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 23:05
                    crazysoma napisała:

> Mama (mieszkal pietro nizej) zadzwonila i zapytala czy R jeszcze tu jest to
                    > zamarlam.
                    Zamarzł?
                    • crazysoma Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 23:18
                      zmarzl ale na szczescie nie na zawsze (ale troche sie do nas nie odzywal) a
                      teraz, co smieszniejsze glownie w norwegii siedzi. Widac jednak polubil zimne :-
                      )
                      • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 23:21
                        crazysoma napisała:

> zmarzl ale na szczescie nie na zawsze (ale troche sie do nas nie odzywal) a
                        > teraz, co smieszniejsze glownie w norwegii siedzi. Widac jednak polubil
                        zimne smile
                        hahaha, to dalyscie facetowi zawod i milosc na cale zycie. wdziecznosc jest Wam
                        winien i basta!
                  • tadeuszx W podstawówce, to ja z dziewczynami najbardziej 09.09.06, 23:07
                    lubiałem sie bawić w lekarza na kanapie, a nie tam w jakiegoś księcia, w dodatku
                    na śniegu.smile)
            • crazysoma Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:02
              trzeba bylo wode pic a nie jakims barszczykiem sie obzerac smile ja np.mam juz
              czkawke a lzy mi leca ze smiechu jak dynie, i chyba sie zaraz udusze bo nie
              moge glosno, zeby moje genialne 2,5 MIESIECZNE dziecko nie ucieklo z krzykiem,
              ze mama dziwne dzwieki wydaje z siebie.

pozdrawiam
              • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:04
                2,5 miesieczne nie ucieknie (sprawdzalam - moje trwaja juz 13 i prawie 11 lat -
                Pho swiadkiem), ale nerwowej czkawki dostanie big_grinDDD
              • phokara Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:05
                Wode to ja pijam tylko do godziny 13.00. Potem oddaje sie zabiegom
                kosmetycznym, przeroznym. Dla przykladu - wczoraj wytarzalam sie w blocie i to
                swietnie robi na zmarszczki. ZALEPIA.
                No.
            • tadeuszx Zajrzał i troszkę się przestraszył, bo się nie 09.09.06, 22:42
              spodziewał takiego odzewu i tylu komentarzy? Oraz umiejętności bezstresowego
              przejścia z tadeuszax na wiełbłąda, dwugarbnego zresztąsmile
              Sory, ale nie siedzę na forum jak na czacie. Real priorytetuje, przynajmniej
              narazie...
              Pozdrawiam tych z góry i spadam na dół (w czytaniu wątka). Pewnie na końcu coś
              tam nabazgrolę?
        • jarkoni Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:34
          13monique...buziak wielki...
          • 13monique_n Re: Mam pytanie zasadnicze: Czy to forum tylko dl 09.09.06, 22:45
            jarkoni napisał:

> 13monique...buziak wielki...
            A za co? Moge wiedziec?
    • crazysoma A tak w ogole 09.09.06, 22:05
      to oczywiscie, ze tu sa same kobiety. Taki Scriptus to przeciez typowo kobiecy
      nick, jak Kopernik np.

pozdrawiam
      • 13monique_n Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:08
        A moze Curie-sklodowska tez byla kobieta???!!!!
        • phokara Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:11
          Ale ktora z nich? Wez sie zapytaj precyzyjniej, wielblondynko!
          • 13monique_n Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:13
            phokara napisała:

> Ale ktora z nich? Wez sie zapytaj precyzyjniej, wielblondynko!
            Obieeeeee, ofc!!!
            • phokara Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:32
              Przegielas. Nikt Ci nie uwierzy, pomysla, ze jestes szowinistycznie-
              tendencyjna. Niech jedna z nich bedzie mezczyzna. Moze Sklodowska.
              • jarkoni Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:38
                ten wątek jest babsko-tendencyjny....Obrażam się
                • an72 Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:40
                  zazalenia i zwroty do tadzia ktoremu Monika zrzucila tablice na leb jakies 22
                  lata temu
                  • 13monique_n Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:43
                    ale Tadzio, to wogole gdzies we Wroc siedzi, chyba, i nigdy taki nie byl.
                • tadeuszx Ja też 09.09.06, 22:50
                  się obrażam... o tak sad phi
                  • nangaparbat3 Re: Ja też 09.09.06, 22:56
                    tadeuszx napisał:

> się obrażam... o tak sad phi

No ale Ty to własciwie o co?
                    • 13monique_n Re: Ja też 09.09.06, 23:03
                      Dla towarzystwa Jarkoniemu. Zeby sam nie siedzial nadety w kąciku przemyslen ;-
                      )))
                      • tadeuszx Właśnie! 09.09.06, 23:10
                        O sad phi...
                    • tadeuszx Za sprawą męskiej lojalności 09.09.06, 23:09
                      O! sad
                      • 13monique_n Re: Za sprawą męskiej lojalności 09.09.06, 23:13
                        tadeuszx napisał:

> O! sad
                        Meska lojalnosc to tak jak Yeti, wszyscy o niej mowia, ale nikt naprawde nie
                        widzial tongue_outPPPP
              • 13monique_n Re: A tak w ogole 09.09.06, 22:42
                Jestem OCZYWISCIE szowinistycznie tendencyjna wielblondynka ! No przeciez
                dlatego maz ode mnie uciekl ... znaczy mnie nie chcial, ale to przeciez na
                jedno wychodzi (co prawda ostatnio jakby chce, ale to dlatego, ze trawa po
                drugiej stronie plotu zawsze bardziej zielona tongue_outP)
    • tadeuszx Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:02
      oświadczam publicznie i bez przysiegi, że nie wlazłem do Was, aby obrażać>
      Jakkolwiek urażona męska ambicja kazała mi przypomnieć, że tak zwana płeć piękna
      (widziana z zewnątrz) równiez bywa winna, że związek sie rozpada! O! I proszę
      nie przypisywać wyłaczności w tym względzie, tej płci brzydszej z wyglądu,
      ponieważ my mamy piękniejsze wnętrza i często jesteśmy ofiarami kobiecych,
      pokrętnych machinacji smile)
      • 13monique_n Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:08
        A to zidentyfikuj meskie posty i watki, i juz urazona ambicja nieco sie
        wyciszy. Sam zobaczysz. I nikt tu nie zwala winy na nikogo, to duze
        uproszczenie. Powaga. Wrzuc w wyszukiwarke kolejne nicki, uslyszysz, ze zdrada
        to doprawdy nie jedyny i nie najwazniejszy powod rozwodu. smile
      • a.niech.to Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:09
        Zasadniczom masz rację. Dawno, dawno temu był taki ciekawy wątek o własnym
        wkładzie w małżeńskie sukcesy. Pamiętam do dzisiaj i robi mi to dobrze, on na
        tym korzysta, w efekcie być może jakiś pożytek wyniosą dzieci.
      • crazysoma Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:09
        "oświadczam publicznie i bez przysiegi, że nie wlazłem do Was, aby obrażać"
        - no, masz szczescie smile)) (sory)

"my mamy piękniejsze wnętrza i"
        obawiam sie, ze wnetrza to jednak mamy rownie "piekne". Wy co najwyzej mozecie
        miec wieksze - sledzione, zoladki i takie tam smile a tak serio czesc wczorajszej
        nocy spedzilam na 3-godzinnej rozmowie z pewnym X i powiem Ci ze kobiety
        potrafia byc nawet wredniejsze niz mezczyzni ale NA PEWNO nie na tym forum smile

• 13monique_n Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:12
          crazysoma napisała:

> "oświadczam publicznie i bez przysiegi, że nie wlazłem do Was, aby obrażać"
          > - no, masz szczescie smile)) (sory)
          Hehehe, crazy, to zabrzmialo jak grozba karalna wink)))

>a tak serio czesc wczorajszej nocy spedzilam na 3-godzinnej rozmowie z pewnym
          >X i powiem Ci ze kobiety potrafia byc nawet wredniejsze
          Potwierdzam. Tez nowe, ale nie tylko nowe obserwacje to sa. Ale tutaj to my
          jestesmy tylko czasem troche (???) zlosliwe, czarownice albo wiedzmy.
        • a.niech.to Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:12
          crazysoma napisała:

> i powiem Ci ze kobiety
          > potrafia byc nawet wredniejsze niz mezczyzni ale NA PEWNO nie na tym forum :-
          Tu im nie pozwolą.
          • 13monique_n Re: Podsumowując przeczytane posty: 09.09.06, 23:26
            a.niech.to napisała:

> crazysoma napisała:
            >
            > > i powiem Ci ze kobiety
            > > potrafia byc nawet wredniejsze niz mezczyzni ale NA PEWNO nie na tym foru
            > m :-
            > Tu im nie pozwolą.
            Nie pozwola??? A gdzie zbierze sie takie wojsko, ktore by nam chcialo i smialo
            zabronic??? My po prostu NIE JESTESMY WREDNE (moj syn ukul na nas inne
            okreslenie, ale to tylko Pho i ja zarobilysmy) big_grinDD
        • tadeuszx Dziękuję za wyjaśnienia i będę tu przychodził 09.09.06, 23:15
          W miarę rozwoju sytuacji pytał się o radę. OK? Teraz spadam. Dzięki.
          Pozdrówka dla wszystkich, pa
          • crazysoma Re: Dziękuję za wyjaśnienia i będę tu przychodził 09.09.06, 23:24
            pa smile
            • jarkoni Re: No to już... 10.09.06, 07:11
              Już się "odbraziłem"...Że tak powiem: kobiety, nie jesteście do końca
              normalne...W pozytywnym tego słowa znaczeniu..Przynajmniej w tym
              wątku..Monique, buziak był za darmochę za całokształt, ale tylko wirtualny,
              przecież nie zdradzę Lady P.
              • 13monique_n Re: No to już... 10.09.06, 15:06
                jarkoni napisał:

> Już się "odbraziłem"...Że tak powiem: kobiety, nie jesteście do końca
                > normalne...W pozytywnym tego słowa znaczeniu..Przynajmniej w tym
                > wątku..Monique, buziak był za darmochę za całokształt, ale tylko wirtualny,
                > przecież nie zdradzę Lady P.
                Uffffff, juz sie uspokoilam (dziekuje). I oczywiscie, ze wirtualny - podstawowa
                zasada to nieodbijanie wielbicieli kolezanki, zreszta - "ja nie zdużam", jak to
                mawiano kiedyś w stronach moich przodkow smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka