Dodaj do ulubionych

Kilka pytan...

19.01.07, 08:37
Witam !Chciałabym aby sąd wysyłał mi pocztę na adres inny niż adres stałego
zameldowania.Jak to napisać w pozwie? Czy można sie jakoś uchronić (przed
podziałem majatku)przed roztrwonieniem majatku wspólnego (obawiam sie ze mąż
sprzeda samochód).Dzięki
Obserwuj wątek
    • marek_gazeta Re: Kilka pytan... 19.01.07, 08:43
      A jak może sprzedać, jeśli jesteś współwłaścicielką?

Czy pisma sądowe nie muszą przypadkiem przychodzić do rąk własnych (mąż nie może ich odbierać)?
      • olalia Re: Kilka pytan... 19.01.07, 08:47
        Pewnie do rąk własnych,ale jest taki problem że chce wyjechać na dłuższy czas i
        dlatego chciałabym aby poczta przychodziła na adres inny niż adres stałego
        zameldowania. A jesli chodzi o ten samochód tomimo to że jest to majątek
        wspólny to chyba moze go sprzedać.Nie wiem i dlatego pytam.Pozdrawiam
        • gotyma Re: Kilka pytan... 19.01.07, 08:49
          wystarczy, ze dodasz adres korespodencyjny i nie musisz sie tlumaczyc dlaczego
          ten a nie inny
    • z_mazur Re: Kilka pytan... 19.01.07, 08:54
      Jeśli sprzeda samochód to powinien podzielić się z Tobą pieniędzmi z tej
      sprzedaży. Jeśli tego nie zrobi, albo np. zaniży cenę sprzedaży to można mu
      będzie zarzucić działanie w złej woli i kasę będzie musiał i tak zwrócić.
    • akacjax Re: Kilka pytan... 19.01.07, 09:31
      Jeżeli sprzeda i nie będzie miał dowodu, że pieniądze poszły na ważne wspólne sprawy(np. choroba, wydatki na dzieci) to w czasie podziału majątku ta suma zostanie zaliczona na poczet jego części. Może źle to ujęłąm, ale-mój m. myslał, ze mnie zdenerwuje mówiąc, że auto to już sprzedał..a jeździ-bo pożycza. Wydrukowałam taki tekst z netu n/t. I na pewno to widział i emat się zakończył.

A do panów-czy Wy nie wiecie, ze jak się nie jest wpisnym w dowód rejestracyjny, to w naszym kraju handel samochodem nie wymaga zgody drugiej żony? (pomijam, że takie prawo, do działania w pojedynke na majątku wspólnym zdaje się rozszerzył w ogóle znowelizowany kodeks rodzinny z 20.01.2005r)
    • majkel01 Re: Kilka pytan... 20.01.07, 09:45
      ale Sadu naprawde nie interesuje gdzie jest ktos zameldowany. Sad interesuje
      tylko ten adres na ktory ma dojsc dla strony korespondencja i moze byc on
      zupelnie inny niz zameldowania.
      Bledne jest wskazywanie w pozwie adresu zameldowanie podczas gdy dana osoba tam
      juz nie mieszka. Sprawy przez takie cos po prostu spadaja bo jakas oosba nie
      miala nawet czasem szansy odebrac pisma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka