10.07.07, 13:12
Pozwole sobie na napisanie na ten temat, bo ostanio na forum pojawiło sie dużo osób które nie przeczytały napewno informacji dla nowych.

Netykieta (ang. netiquette) to zbiór zasad przyzwoitego zachowania w Internecie, swoista etykieta obowiązująca w Sieci (ang. net).

Netykieta, podobnie jak zwykłe zasady przyzwoitego zachowania, nie jest dokładnie skodyfikowana, nikt też nie zajmuje się systematycznym karaniem osób łamiących te zasady, jednak uparte łamanie zasad netykiety może się wiązać z różnymi przykrymi konsekwencjami, jak np.: zgłoszenie nadużycia do działu abuse i odcięcie "niegrzecznego" osobnika od określonej usługi internetowej przez administratora tej usługi.

Zasady netykiety wynikają wprost z ogólnych zasad przyzwoitości lub są odzwierciedleniem niemożliwych do ujęcia w standardy ograniczeń technicznych wynikających z natury danej usługi Internetu.

Zalecenia netykiety - tylko wybrane

-nakaz zapoznania się z wykazem FAQ przed zadaniem pytania
-zakaz nadmiernego cross-postowania czyli wysyłania maili/postów do kilku grup narazv
-nakaz zapoznania się z FAQ danego kanału/forum/czatu i przestrzeganie
zawartych tam zasad szczegółowych

Ograniczenia prawne - tylko wybrane
Treści, za które określono sankcje w kodeksie karnym, a które:
-Treści, które naruszają rażąco zasady współżycia społecznego (sankcje określają różne ustawy, w tym kodeks karny, kodeks cywilny i kodeks pracy).
-obrażają inne narodowości, rasy ludzkie, religie (art. 194 - 196 i art. 257 Kodeksu karnego oraz art. 23 Kodeksu cywilnego);
Treści, za które określono sankcje w kodeksie cywilnym, a które:
-lżą osoby publiczne (art. 23 Kodeksu cywilnego);
-zawierają pomówienia - informacje obarczające niepotwierdzonymi zarzutami --inne osoby (art. 23 Kodeksu cywilnego);
-obrażają inne narodowości, rasy ludzkie, religie (art. 23 Kodeksu cywilnego oraz art. 194 - 196 i art. 257 Kodeksu karnego).

Nie jest to wszystko, bo nie widze potrzeby wypisywac wszystkiego można o tym poczytac w internecie.
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: Netykieta 10.07.07, 13:39
      forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
      • ladyhawke12 Dziekuje majkel 10.07.07, 13:45
        za link. mam dość tego co sie zaczyna dziać na tym forum, szkoda ze ludzie tak bardzo sie nie szanuja nawzajem.
    • aron95 Dlaczego do nowych ? 10.07.07, 14:35
      Nowi tu w porządku byli , to starzy obrażali i "mięsem" rzucali.
      • 13monique_n Re: Dlaczego do nowych ? 10.07.07, 15:53
        aron95 napisał:

> Nowi tu w porządku byli , to starzy obrażali i "mięsem" rzucali.
        Noooooooo, rumianek zwłaszcza i jej drugi nick też bardzo. I tereska. Ale co
        tam, juz wiem, ze czepliwa jestem.

dzięki ladyhawke za przypmnienie zasad, chociaz obawiam się, że zainteresowani
        nie czytaja takich wątków.
        • aron95 Re: Dlaczego do nowych ? 10.07.07, 20:40
          Przeczytałem jeszcze raz i zauważyłem dwa słowa hiena i kretynki
          W przypadku rumianka jak najbardziej usprawiedliwione po tym jak została
          potraktowana , nie zasłużyła na to.
          tereska pisała ogólnie nie personalnie i sporo racji miała
          inni nowi nie użyli zadnych słów obrażliwych
          Zastanawia mnie tylko czemu w tym watku nie piszą Ci co zawinili .
          Wyrzuty sumienia ?
          • ladyhawke12 znowu 11.07.07, 06:58
            Do wszystkich, nie napisałam tego, aby komu kolwiek cokolwiek wytykać, Przypomniałam zasady, i jak wyżej już napisałam, i w innym watku również prosze tylko o szanowanie siebie nawzajem. Dość jest hamstwa wszędzie, słucha sie tego w radiu, ogląda w telewizji, i słyszy na ulicy, w tramwaju. Szacunek do drugiego człowieka nic nie kosztuje, wystarczy odrobinke sie zastanowić, ze nie potrzebne jest obrzucanie się błotem, bo szkoda prądu jak mamawia, jedna z forumowiczek.Poza tym do wszystkich nowych, jak sie gdzieś przychodzi, dobre wychowanie podpowiada, że nalezało by sie przedstawić, a nie szczelac odrazu watki nawet z dużą dozą racji, takiej czy innej. Poprostu nie znając sytuacji można opacznie cos zrozumiec. Ja w swoim imieniu moge przeprosic za to że dostaje czasami szleńczej głupawki, jeśli kogokolwiek tym obraziłamże czasem wypisuje glupoty to przepraszam. I to z mojej strony tyle.
            • 13monique_n Re: znowu 11.07.07, 09:16
              ladyhawke, nikogo nie uraziłaś - zadziałał mechanizm "uderz w stół, a nożyce
              sie odezwą" wink)))
              • ladyhawke12 Re: znowu 11.07.07, 09:22
                Ha ha no tak
                • 13monique_n Re: znowu 11.07.07, 09:32
                  pewnie. trzeba zaczekać cierpliwie wink sama wiesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka