nangaparbat3 02.09.08, 22:24 w 9 przypadkach na 10 przypisujemy innym złą wole i jak najgorsze intencje? Moze dlatego sie rozwiedlismy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_mazur Re: dlaczego 02.09.08, 22:33 Myślę, że to raczej efekt okołorozwodowej traumy. Ale rzeczywiście ostatnio dużo na forum takiego podejścia. W ogóle jakoś dużo agresji i negatywnego nastawienia do innych ludzi. Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: dlaczego 02.09.08, 22:46 z_mazur napisał: > > W ogóle jakoś dużo agresji i negatywnego nastawienia do innych ludzi. > No własnie. Zajechał mi przedwczoraj droge samochód okropnie po chamsku, zatrabiłam (robie to, od kiedy przeczytalam, ze mężczyźni trabią wielokrotnie częsciej niż kobiety), a auto sie zatrzymalo, i wyskoczyła z niego młodziutka slicznotka, podbiegla do mnie z gestem jakby mi chciała przyłozyc, po czym wydarla sie, ze miala pierwszeństwo bo z prawej (fakt - właczała się do ruchu. I ze ona moze zadzwonic po policje, zeby mnie pouczyla - no to co sie robi w takich przypadkach???? (Acha - ciemna brunetka w czerni Odpowiedz Link
sbelatka Re: dlaczego 02.09.08, 22:35 nanga JA nie pyrzpisuje ... sugeruje jak zwykle 1 os.liczyby pojedynczej ... Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: dlaczego 02.09.08, 22:40 JA raczej tez nie, no moze 7 na 10. Ale jakos nie wypadało mi napisac "WY" albo "oni" Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: dlaczego 02.09.08, 23:01 nie, nie ja się nie przyznam u mnie generalnie psioczę w ramach żarów, całe życie z Tatą się droczyliśmy nt. wyższości płci i ośrodka akademickiego, gdzie zdobywaliśmy wiedze swoje, wiec mi zostało skrzywienie wyniesione z domu smiesznostki widzę u płci obu, a generalnie uważam, że się płcie uzupełniają - przynajmniej takie było załozenie tylko poszczególni osobnicy musza na siebie prawidłowo trafic Odpowiedz Link
manderla dlaczego??? 02.09.08, 23:15 <<<> w 9 przypadkach na 10 przypisujemy innym złą wole i jak najgorsze intencje? >>> Dlatego Nango, że tak łatwo i szybko wszystko i wszystkich szufladkujemy. Oto, właśnie przeglądnęłam, pierwsze z brzegu przykłady z tego forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24087&w=84148983 - Za co szanowac kobiety a w tym również, - kobieta paląca kobietą łatwą jest. Może do Pani Beaty Tyszkiewicz ( i dziesiątek innych babek z niezaprzeczalna klasa) napisac i ją (je) uświadomic. Pewnie nie wiedzą w jaki sposob sa postrzegane forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24087&w=83146173 - Malzenstwo z Arabem Jak się rozejrze wśród znajomych, to takich „arabów”, to i wśród amerykanów, i kolumbijczyków i francuzów,….a i polaków by się znalazło parę...dziesiąt Każde uogólnianie... ...a zresztą, przeciez to takie oczywiste. Odpowiedz Link
bet.66 Re: dlaczego 03.09.08, 09:39 tak, najlepiej jest równoważyć winę i mieć w sobie troche samokrytyki, umiec przyznawac się do błędow. Odpowiedz Link
akacjax Re: dlaczego 04.09.08, 12:42 Jeżeli ktoś nieustannie przypisuje tym onym zła wolę, jeżeli nie umie spojrzeć obiektywnie, czasem krytycznie. Jeżeli nie potrafi "odpuścić", przyjąć do wiadomości, że samodzielnie kreuje czarne kolory świata...to dla mnie taka osoba jest na najlepszej drodze do depresji-delikatnie mówiąc. Zbyt długie trwanie w złości do innych, w smutku itp. a do tego skażenie trudną przeszłością, brak wiary w siebie...czy może dobrze rokować? Traumy, które jedni znoszą łątwiek inni gorzej mają konkretny wpływ na nasz organizm i jego funkcjonowanie, czasem trzeba iśc do lekarza z tym, bo samemu sie nie da. Ale w naszym społeczeństwie jeszcze to nie takie proste, jeszcze kolejki za duże do lekarza, leki za drogie, i inne niesprzyjające okoliczności po drodze... A co do intencji innych-czasem mają zlą wolę-bo..i tu jest pies pogrzebany-są pokrzywdzeni i nie umieją sobie z tym poradzić. Tylko, czy my to potrafimy zobaczyć? Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: dlaczego 04.09.08, 12:54 potrafimy czasem parę (a i bywa więcej)lat się na to godzimy a potem, jak drze sie na nas przy dzieciach, nie bacząc, że nieco zmyśla i gubi się w tej swojej złosci... to dochodzimy czasem do wniosku, że tu tylko rozwodu brakuje do szczęścia... i potem bacznie obserwujemy, czy następni bliźni nie czynią nam teog samego nieufnosc i podejrzliwosc są ciężkie do wyplenienia wszyscy się ze sobą "zazębiamy" - więc jak krzywo popatrzymy na panienkę z poczty, co niemiła jest, to może ona potem wrzaśnie na kogos, ten ktos zrobi awanturę w domu - i pójdzie dalej (ale to już wyświechtana, znana prawda ) Odpowiedz Link
nangaparbat3 Re: dlaczego 04.09.08, 16:16 >>>Ale w naszym społeczeństwie jeszcze to nie takie proste, jeszcze kolejki za duże do lekarza, leki za drogie, i inne niesprzyjające okoliczności po drodze... A wiesz - matce mojej znajomej amputowano nagle obie nogi. Ani razu nie rozmawial z nia psycholog - po prostu wypisano ja do domu. Po pol roku przyjeto na rehabilitacje - dobrze, ze dożyła. Dowiedziałam sie też, ze NFZ nie refunduje w ogole domowych wizyt psychologa. Po prostu nie bierze pod uwage takiej mozliwości. Niedawno młoda dziewczyna popełniła samobójstwo, miala depresje poporodową. Z noworodkiem trudno chodzic po psychiatrach - u mnie (miasto wojewódzkie) czeka sie na wizytę co najmniej dwa tygodnie. Wizyty u pacjenta w domu - raz na miesiac. Nie isteniej u nas chyba w ogole cos takiego jak terapia rodzinna prowadzona w domu klienta (a własnie tak to powinno wygladac). I nie mowcie mi, ze na to nie ma pieniedzy - bo potem trzeba wydac wielokrotnie wiecej na leczenie skutkow, ktorym mozna bylo najcześciej zapobiec. Odpowiedz Link
kingas38 Re: dlaczego 04.09.08, 18:52 Bo jak widzimy i czujemy tą złą wolę na własnej skórze to po pewnym czasie mamy dość.piszemy żeby się wyżalić, wyrzucić to z siebie, łatwiej jest na forum wsród obcych ludzi ... nie poweidziałabym że to przypisywanie komuś ... tak sie dzieje...ludzie którzy nie potrafią sobie poradzić z tym że najbliższa osoba okazuje się draniem maja potrzebę przekazania dalej takich zachowań Odpowiedz Link