domin19-to-ja 21.02.11, 13:37 mam prawie 19 lat i jak będę musiał być podłączony do respiratora to mi się żyć nie chce Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cat4444 Re: dlaczego 22.02.11, 21:13 Myslę, że nie należy tak od razu zakładać najgorszego. Mam nadzieję, że odezwie się Staszek ojciec chłopca z DMD, który jest (z tego co pamiętam) starszy od Ciebie i korzysta z bezinwazyjnej metody wspomagania, czyli przez kilka godzin dziennie zakłada po prostu maskę. Nie wiem jaka jest opieka medyczna w Twoim mieście pod względem wspomagania oddechu, ale jak masz jakieś wątpliwości to zawsze możesz skontaktować się z dr Wachulskim z Dom Sue Ryder, z którym możesz porozmawiać na ten temat. Odpowiedz Link
szamiatala Re: dlaczego 23.02.11, 12:50 To są raczej probemy egzystencjonane i trudno o poradę. Wśród tzw. zdrowych też jest wieu którym z różnych powodów żyć się niechce. Z drugiej strony osoby z niepełnosprawnością zdobywają himalajskie szczyty a zdrowym się niechce. Respirator to nie koniec świata a raczej początek. Młodzieniec z DMD z podobnym nastawieniem do życia po wejściu w program bezinwazyjnego wspomagania respiratorem w domu dostał nowej energii, ożenił się ze swoją rehabilitantką został szczęśliwym tatą. Popatrz na to z tej strony Pozdrawiam Odpowiedz Link
ivetas Re: dlaczego 23.02.11, 16:05 dzieki ci szamiatala, ze to napisales/as, ja jestem matka takiego chlopca z dmd i zawsze po takich slowach jest mi lepiej, dzieki Odpowiedz Link
soul.33 Re: dlaczego 02.03.11, 20:36 Zauważ, że podobnie mógłby powiedzieć 10-latek, który zrozumiał, że będzie musiał jeździć na wózku. Kwestia perspektywy. Tak jak pisze cat4444, przez długi czas trzeba tylko oddychać z maską na twarzy, najwyzej po kilka godzin dziennie. Potem, gdy trzeba korzystać z niego częściej, można nadal siedzieć na wózku. Ja mam nawet tracheostomię (dziś można się bez tego obejść) i też nad tym nie ubolewam. Pamiętaj, aby dbać o rozciąganie dłoni, to nie będzie problemów z obsługą komputera. Ewentualnie można też używać rysika. Nie rób też przerw w korzystaniu z klawiatury. Ani np. od pisania długopisem (może się przydać do tego rysika). Spróbuj też trzymać wyprostowane ręce, np. gdy leżysz w łóżku (bo rozciągać rąk w łokciach nie wolno). Komputer, a konkretniej monitor, można też zamontować nad łóżkiem. Widziałem coś takiego i sam planuję na przyszłość, gdyby była taka potrzeba. Odpowiedz Link