Dodaj do ulubionych

dmd u dziecka siostry

10.03.07, 18:37
czy moglibyscie pomoc mi w zrozumieniu tej choroby u syna mojej siostry ktory
ma 6 miesiecy podejrzewaja dmd analiza ktora wykonano nie wykazala delecji w
obrebie genu dystrofiny. w rodzinie tez nie ma przypadkow dmd. czyli nie jest
to genetyczne i jesli to jakie jest prawdopodobienstwo ze bedzie chory
wartosc ck ok 10000u/l czytalam rowniez o mutacjach i wiem tez by stwierdzc
chorobe wykonuje sie wycinek miesnia jesli ma on 2 latka i rowniez ze
podwyzszona wartosc ck nie musi oznaczac ze jest to dmd... prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • soul33 Re: dmd u dziecka siostry 10.03.07, 20:51
      Jesli analiza ktora wykonano nie wykazala delecji w
      obrebie genu dystrofiny, to by chyba oznaczalo, ze mial
      pobierany wycinek.

I DMD moze byc tylko genetyczne. Ale wczesniej nie
      musialy wystapic przypadki choroby. pozdrawiam :)
      • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 11.03.07, 11:53
        dziekuje za odpowiedz ale siostrzeniec nie mial pobierany jeszcze wycinek z
        miesnia gdyz ma dopiero 6 miesiecy wiem ze to badanie wykonuje sie jesli
        skonczy on 2 latka narazie jest podejrzenie o dmd duzo wskazuje ze wszystko
        bedzie dobrze badanie genetyczne wyszlo dobrze ale moze to byc pierwszy
        przypadek w rodzinie moja siostra jeli jest zdrowa (nierobila jeszcze badania
        na nosicielstwo)to jak moglo dojc do ew. choroby wartosc pck u malego to 10000
        u/l dziekuje
        • soul33 Re: dmd u dziecka siostry 12.03.07, 13:09
          Mutacje powstają czasem same, Twoja siostra nie musi byc nosicielką, chociaz to
          oczywiscie mozliwe.

Jesli nie ma delecji, to moze miec inną mutacje, np tego typu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24231&w=57986282
          • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 12.03.07, 14:59

rozumiem by moc cokolwiek zrobic lub dowiedziec sie trzeba czekac do 2 latek
            abymoc zrobic wycinek z miesnia a ja jako siostra tez musze zrobic jakies
            badania ew by dowiedziec sie czy moje dzieci nie beda zagrozone
          • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 12.03.07, 15:07

i co wtedy jesli te mutacje wykryja jest to samo jak dmd czy moze choroba
            lzejsza jak sie zyje z ta choroba przepraszam ze o to pytam
          • soul33 Re: dmd u dziecka siostry 12.03.07, 23:24
            Podobne mutacje powodują dystrofię duchenne'a i beckera. Druga jest lzejsza.
            Oczywiscie to dobry pomysl, abys zrobila sobie badania. Ale najpierw siostra.

Jak sie z tym zyje? Poprzegladaj forum. Na pewno nie lekko, ale wydaje mi sie,
            ze najwiecej zalezy od wychowania. Ja za bardzo nie narzekam i jestem raczej
            zadowolony z zycia :)

Niedlugo naukowcy beda testowac na ludziach lek, ktory u myszy zatrzymuje
            przebieg choroby.
            • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 13.03.07, 20:00

czyli musi czekac do 2 latek az zrobi wycinek gdyz w tej chwili nic nie da sie
              zrobic a jesli ma mutacje... to co tak samo moze byc chory a wsztstko przez
              pepek nie chcial mu sie goic i znalazl sie w szpitalu czy znane sa przypadki
              odkrycia choroby juz w 6 miesiacu i czy soistra jesli nie jest nosicielka tzn
              dziecko samo nabylo chorobe....
              dzieki
              • edyta426 Re: dmd u dziecka siostry 18.03.07, 23:07
                Cześć.Mam na imię Edyta.Jestem i byłam dokładnie w takiej samej sytuacji jak
                twoja siostra.Michał ,mój synek choruje na dystrofię,rozpoznano ja w 3 miesiacu
                życia,przez przypadek,ale niestety do tej pory nie wiem jaka to dystrofia
                Duchenne'a czy Beckera.Badania genetyczne nic nie wykazały,a nikt w rodzinie
                nigdy na to nie chorował.Badanie mięśnia wykazało brak dystrofiny i
                dr.Ryniewicz potwierdziła Duchenne'a.I z taką diagnozą żyliśmy do stycznia
                br.Kiedy pokazalam sie z Mikim u prof.Fidziańskiej,byla zaskoczona jego dobra
                formą.Powiedziała że zbadają jeszcze raz ten sam wycinek mięśnia,bo jest bardzo
                prawdopodobne że to Becker.Ale niestety czekam już drugi miesiąc,i poczekam
                jeszcze troche.Fidziańska powiedziała mi że jeżeli mutacji nie znaleziono to
                nie znaczy że jej nie ma,jest ale bardzo mała,gdzieś na łączniku,ale oni nie są
                w stanie swoją aparaturą tego znaleźć.Tak więc co mi pozostaje,jak nie czekać.W
                czerwcu br.planuję wyjechać z rodziną do UK.I mam nadzieje że tam sie
                czegokolwiek dowiem wiecej,bo na naszą służbe zdrowia nie można liczyć.Miki ma
                dziś 7 lat ,a ja nic nie wiem.SZKODA SŁÓW!Może twojej siostrze uda sie załatwic
                coś więcej,bo mi już ręce opadają.Pozdrowienia.Edyta Mój nr GG 5179865
                • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 19.03.07, 21:07
                  dzieki edyta za odpowiedz. Powiem szczerze nie wiem juz co mam myslec twoj
                  przypadek zaczyna sie podobnie jak u nas i to oczekiwanie stres nie z tej ziemi
                  opowiedz mi prosze jak sie rozwijal twoj syn we wczesnych miesiacach czy
                  zauwazylas cos niepokojacego my narazie nic nie widzimy. a zaczelo sie tez
                  wszystko przez przypadek kiedy pepuszek nie chcial mu sie zgoic i przez 2
                  tygodnie byl w szpitalu wykonali mu pck wartosc 10000u/l. I nie rozumiem tych
                  badan zobacz: jesli muyacji nie znaleziono tnz.ze jej nie ma przeciez to
                  szalenstwo magia czy cos albo ma albo jej nie ma. przepraszam to takie
                  pokrecone. napisz jak twoj michal wyglada teraz i wczesniej kiedy zaczynal
                  chodzic. ja martwie sie bardzo mnie chyba tez czeka badanie gdyz jeszcze nie
                  mam dzieci. prosze o odpowiedz ola
                • soul33 Re: dmd u dziecka siostry 23.03.07, 23:35
                  Ostateczna diagnoza nie jest nigdy tak wazna, jak stan chorego w danej chwili.
                  Łagodna wersja DMD moze miec taki sam przebieg, jak ostrzejsza BMD. Jedynym
                  celem diagnozy moze byc stwierdzenie, czy trzeba podac lek zmieniajacy DMD w
                  BMD, ktory powinien byc dostepny w ciagu kilku lat. Chociaz nie wydaje mi sie,
                  aby ten lek mogl zaszkodzic chorym na BMD - o tym jednak zadecydują specjalisci.
                  Test DNA robi sie z krwi, natomiast biopsja wykazuje tylko brak dystrofiny w
                  tkance. Zatem jesli test DNA dziecka nie wykryje mutacji, to prawdopodobnie test
                  DNA innych czlonkow rodziny rowniez nie ma sensu. To tez trzeba jednak
                  skonsultowac z lekarzem.

Wykrycie mutacji w tescie DNA i tak nie daje niestety calkowitej pewnosci:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24231&w=44951855&v=2&s=0
    • angelika.sztajnke Re: dmd u dziecka siostry 24.03.07, 14:48
      Witam,
      zrozumiałam,ze synek Twojej siostry miał wykonane badanie genetyczne, w kierunku
      DMD. Jeśli napiano,ze nie stwierdzono mutacji to oznacza to ,zę jet on zdrowy.
      Każdy chłopczyk chory na DMD ma delecję w jakimkolwiek fragmencie genu
      dystrofiny. Dlatego uwazam,że Twój siostrzeniec nie ma zaniku mięśni. Samo
      podwyższone cpk może być spowodowane innymi chorobami, najcześciej serca. W
      przypadku DMD sa również podwyższone poziomy enzymów ASPAT i ALAT (wątrobowych).

Pozdrawiam,
      Angelika

patryksz.blog.onet.pl
      • gruchotka Re: dmd u dziecka siostry 24.03.07, 17:17
        Mat w wieku 12 miesięcy miał CPK 11.000. Badanie genetyczne - "nie stwierdzono
        delecji w obrebie genu dystrofiny, do potwierdzenia diagnozy należy wykonać
        biopsję mięśnia". Biopsja mięśnia w wieku 2 lat niestety wykazała DMD.
        w Poradni Chorób Mięśni stwierdzono objaw gowersa, przerośnietę łydki,
        chodzenie na palcach, no i wyniki CK, ALAT, ASPAT i LDH były grubo powyżej
        normy.
        • angelika.sztajnke Re: dmd u dziecka siostry 26.03.07, 08:44
          oj, nie wiedziałam,że tak może być, dzięki Honorata:)...człowiek się uczy całe
          życie...
          W takim razie trzeba czekać aż urosnie mały i zrobić wycinek.

Pozdrawiam ciepło,
          Angelika

patryksz.blog.onet.pl
          • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 27.03.07, 14:57
            dzieki za wszystkie wypowiedzi ale z tego co czytam kazdy przypadek trzeba
            rozpaczyc indywidualnie jak na razie oskar ktory ma juz 7 miesiecy rozwija sie
            dobrze rusza nozkami cwiczac z nim ma sie wrazenie ze odpycha nozkami narazie
            nic nie jestesmy wstanie zrobic czekamy do 2 latek aby zrobic ta biopsje.
            aspat i alat tez mial podwyzszone
            • sebanna5 Re: dmd u dziecka siostry 28.03.07, 13:00
              Witam - ja mialam identyczna sytuacje jak Gruchotka - dopiero biopsja miesnia
              wykazala calkowity brak dystrofiny (wyrok = DMD). Michal mniej więcej do 3 roku
              zycia rozwijał się normalnie, choć to, że słabo biegał, czesto przewracał się
              lekarze tłumaczyli jako: ten typ tak ma. Teraz ma 8 lat - i miałam okazję
              przekonać się, że bez faszerowania go sterydami, glutaminą i kreatyną - choroba
              postepowałaby tak szybko, że nie miałby szans chodzić po 10 roku życia (choć
              teraz oczywiście też nie mam gwarancji, że będzie chodził). Ale gdy tylko
              zrobiłam przerwę w podawaniu tych "leków" - 1,5 miesiąca - (chciałam choć w
              pewnym stopniu zregenerować jego organizm)natychmiast dało znać o sobie
              osłabienie organizmu (nie radził sobie w chodzeniu po schodach, ze wstawaniem
              itd.). Stąd faszeruję go nadal. Nie widzę innego wyjścia. Aha - Michał jako 3-
              latek miał niesamowicie podwyższone enzymy CPK, ASpat i ALat.
              Co do malucha - na pewno trzeba go bacznie obserwować, wypytać lekarza co
              moglibyście już teraz robić. Nie wpadać w panikę. Jest za mały na podawanie mu
              czegokolwiek - zreszta i tak trzeba poczekać na ostateczną diagnozę. Życzę
              wzięcia się w garść i oczywiście - tego aby jednak okazał się zdrowiutkim
              dzieciaczkiem. pozdrawiam sebanna
              • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 26.04.07, 23:07
                oskar ma juz 8 miesiecy jeszcze nie siedzi chociaz gdy go obloza poduszkami to
                siedzi w zwiazku z tym ze podejrzany jest o dmd kazda anomalia jest
                rozpatrywana na czynniki^pierwsze czyli czy rusza sie czesto czy tymi nozkami
                wariuje a ja mam dosc i troche bo jako jego ciotka nic tylko o nim mysle mam
                jeszcze tylko taka nadzieje ze to nie genetyczne bo tak wyszlo z badan tylko
                mutacja i jesli to bedzie bardzo slaba i bedzie wszystko dobrze no i teraz
                pytanie czy jak sie zdecyduja na drugie dziecko to tez istnieje ryzyko
                a ja czy wykryja wczesniej u mojego dziecka ewentualne zagrzenie
                • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 17.01.08, 23:50
                  oskar moj bratanek ma juz 16 miesiecy nie chodzi cpk alat i aspat ma
                  powiekszone i to o duzo a ja wyszlam za maz i myslimy o wlasnym
                  dziecku... zastanawiam sie jak moglabym sprawdzic czy
                  jestem ;zagrozona: co trzeba zrobic by wykryc czy dziecko urodzi sie
                  chore lub zdrowe czy wogole istnieja takie badania
                  • wooded Re: dmd u dziecka siostry 19.01.08, 13:44
                    Nie wiem czy dziecko ostatecznie ma zdiagnozowany zanik, jeśli tak, to
                    rzeczywiście warto przejść takie badania /nosicielstwo/robi je w Warszawie dr
                    Jędrzejowska.
                    • izabela140205 Re: dmd u dziecka siostry 19.01.08, 22:45
                      A czy można jakieś namiary na dr Jędrzejowską?
                      • szamiatala Re: dmd u dziecka siostry 25.01.08, 11:33
                        Witam !
                        Dokładność testów genetycznych z krwi wynosi przy testach używanych
                        w Polsce 60 %. Wykrywane są przedewszystkim delecje czyli
                        rozleglejsze uszkodzenia kodu genetycznego na chromosomie a
                        dokładniej brak kodu do produkcji białka-dystrofiny. Trudniej
                        wykrywalne są duplikacje- nakładanie się kodu, lub mutacje punktowe-
                        njmniej rozległe uszkodzenia. Istnieje test o 90% skuteczności
                        tzw.DOVAM-test stosowany w USA i GB. W przypadku mutacji punktowych
                        obecnie testowany jest lek PTC 124 który powoduje ominięcie- defektu
                        genetycznego jest w II fazie testów na pacjentach.
                        O ile test krwi wykaże delecję dalsze badania jak biopsja czy EMG-
                        badanie przewodnictwa są zbędne.Natomiast przy braku delecji w
                        teście konieczne jest dalsze diagnozowanie. Pełny obraz diagnozy
                        daje: Test genetyczny , biopsja mięśnia, EMG,poziom CPK,objawy
                        zewnetrzne- ograniczenia w poruszaniu, objaw Gowersa, przerost
                        łydek,itp
                        pozdrawiam
                        • oskar-17 Re: dmd u dziecka siostry 25.01.08, 13:26
                          cytuję,,o ile test krwi wykaże delecję dalsze badania jak biopsja czy EMG są
                          zbędne ...nie zgadzam się z tym, czasami delencja wywołująca DMD może
                          wywoływać DMB i na odwrót .NIE MA TEż DWóCH IDENTYCZNYCH PRZYPADKóW ,KAżDY
                          PRZYPADEK CHOREGO PACJęTA JEST INNY
                        • soul33 Re: dmd u dziecka siostry 25.01.08, 20:46
                          Obraz mikroskopowy mięśnia (wykrywanie dystrofiny). Nie wiem, czy zawsze dokładnie to badanie robi się przy diagnozowaniu.

img174.imageshack.us/img174/2439/71013963bk6.jpg
                          • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 14.02.08, 16:20
                            oskar w poniedzialek jedzie do warszawy na biopsje miesnia
                            prawdopodobnie zostanie ok kilku dni niewiem ja jastem w pierwszym
                            miesiacu ciazy i martwie sie niestety czy aby moje dziecko nie jest
                            zagrozone mam nadzieje ze na podstawie biopsji wykryja co mu jest i
                            takze ja bede mogla sprawdzic czy istnieje ryzyko u mojego dziecka
                            • angelika.sztajnke Re: dmd u dziecka siostry 14.02.08, 18:11
                              powodzenia,dziewczynki życzę...ja jestem w 19 tygodniu ciąży(zdrowa dziewczynka
                              nie nosicielka). Badanie miałam robione w 9 tygodniu w Warszawie na
                              Czerniakowskiej.Wynik po dwóch dniach.
                              Wynik badania Twojego siostrzeńca może pomóc, choć jeśli nie wiadomo jaka jest
                              mutacja to nie ma z czym porównac DNA Twego dzidziusia:(.
                              • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 25.06.08, 23:56
                                jezeli u siostrzenca stwierdzono dmd zrobiona biopsja potwierdza, w
                                rodzinie nie ma przy^padkow tej choroby, nastepnie siostra jest z
                                drugim dzieckiem w ciazy zrobila badanie prenatalne, ktore
                                stwierdzilo ze wszystko wporzadku, nie znaleziono delecji wylkuczylo
                                dystofie duchenna,to prosze wytlumaczcie mi czy jest to mozliwe ze
                                zmutowalo sie to za pierwszym razem
                                i teraz ja poronilam za pierwszym razem , nie zdazylam zrobic
                                wszystkich badan co mnie ewentualnie czeka majac tylko wyniki z
                                biopsji oskara
                                • cat4444 Re: dmd u dziecka siostry 26.06.08, 00:41
                                  Jeżeli u siostrzeńca wykryto DMD z biopsji a nie z DNA to fakt że u
                                  drugiego dziecka nie wykryto delecji absolutnie nie wyklucza DMD-
                                  może być tak jak u przedniego dziecka że istnieje inny rodzaj
                                  mutacji niż delecja. Podejrzewam że badanie genetyczne potwierdziło
                                  że kolejne dziecko odziedziczyło po matce drugi chromosom X i
                                  przypuszczając że matka jest nosicielką można w dużym stopniu
                                  twierdzić że to drugie dziecko bedzie zdrowe.Poczytaj o
                                  dziedziczeniu DMD-każda kobieta ma dwa chromosomy X i w zależności,
                                  który odziedziczy syn będzie lub nie będzie chory.Moja mama ma 5
                                  sióstr i brata, siostry maja synów i nikt nie jest chory, niestety
                                  pech spadł na mnie i tylko moje dziecko jest chore.Twoja siostra
                                  może byc nosicielką ale może również wystepować u niej mozaikowośc
                                  gonad, mogła również nastapic nowa mutacja
                                  mejotyczna.Poczytaj:www.dystrofia.fora.pl/dmd,1/podstawy-
                                  genetyki-molekularnej-i-dziedziczenia-chorob,32.html
                                  Poczytaj również o badaniach prenatalnych, w twoim przypadku można
                                  zrobić analizę sprzężeń czyli porównanie DNA twojego przyszłego
                                  płodu do DNA chorego dziecka:
                                  www.dystrofia.fora.pl/diagnoza,14/badania-prenatalne-oraz-
                                  diagnostyka,15.html w celu wykluczenia choroby. Niestety żyjemy w
                                  takim kraju a nie innym dlatego musimy walczyć sami-jeżeli sama nie
                                  masz odpowiedniej wiedzy to szanowny lekarz nie czuje się zobowiązany
                                  do poinformowania jakie można jeszcze zastosować metody
                                  diagnostyczne.
                                  • cat4444 Re: dmd u dziecka siostry 26.06.08, 00:47
                                    www.dystrofia.fora.pl/dmd,1/podstawy-genetyki-molekularnej-i-dziedziczenia-chorob,32.html

www.dystrofia.fora.pl/diagnoza,14/badania-prenatalne-oraz-diagnostyka,15.html
                                  • alexandra275 Re: dmd u dziecka siostry 30.06.08, 18:28
                                    dzieki za odpowiedz sprobuje teraz z moim lekarzem zbadac krew
                                    mojeje siostry i siostrzenca moze to przyspieszy nie mieszkam w
                                    polsce mozliwosci tutaj sa troche inne czekajac na badania tyle
                                    czasu to wariactwo takze zobaczymy co mi tutaj powiedza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka