Dodaj do ulubionych

Okulary dla dziecka

15.02.11, 10:23
Moj niespelna 4-latek bedzie musial nosic okulary. Czy macie doswiadczenie w temacie? Jakies wygodne specjalne modele dla dzieci ktore nie beda spadac i sie rozbijac? Na co zwracac uwage? Jak przekonac dziecko do noszenia? David jest bardzo aktywny, boje sie ze sie nie zaprzyjazni z okularami, ze beda mu przeszkadzac.. Czy koszty okularow dla dzieci pokrywa ubezpieczyciel w basis, czy zaleznie od pakietu aanvullende?
Obserwuj wątek
    • mamantkaa Re: Okulary dla dziecka 15.02.11, 11:50
      Ja akurat nie bardzo mam doświadczenie z okularami dla dzieci, bo moje nie noszą. Tylko ja noszę od ok. 5 roku życia. Z rozbijaniem okularów to chyba nie ma już problemów - szkła są teraz zawsze plastikowe. Co najwyżej oprawki mogą się powyginać :-/
      Nie wiem, które oprawki są dla dzieci wygodne, spory wybór dziecięcych widziałam u nas w hans anders.
      A jak przekonać, nie wiem. Najlepiej jak okulary nosi ktoś kogo dziecko lubi. W psz u Zuzy jedna dziewczynka zaczęła nosić i rodzice nie musieli jej zbytnio do nich przekonywać, bo była zachwycona jak bardzo lepiej w nich widzi. Może David też zauważy różnicę na plus, że lepiej mu się koloruje, czy ogląda bajki - zależnie od wady jaką ma.
    • tijgertje Re: Okulary dla dziecka 15.02.11, 12:57
      Nie mam zielonego pojecia co i jak, ale polazilabym troche po optykach. Nie do jednego, tylko do kilku, bo oferty maja dosc rozne. Na pewno ci powiedza co z ubezpieczeniami. Pomierz mlodemu rozne oprawki, jak beda dobrze dobrane, to nie beda mu przeszkadzac, szybko sie przyzwyczai, zwlaszcza, ze materialy i szkla teraz leciutenkie maja. Jesli bedziesz musiala placic sama, szukalabym promocji, maja np ze kupujesz 2 pary w cenie jednych (mialam kupowac okulary na zime, ale jakos nic z tego nie wyszlo). David to teraz to juz calkiem do taty podobny bedzie;)
      • nesla Re: Okulary dla dziecka 16.02.11, 08:10
        Dzieki. David wczoraj poszedl mierzyc rozne okulary z tata i wybral sobie takie jedne i podobno nawet nie chcial juz zdjac ich z nosa wiec moze nie bedzie tak zle jak przypuszczalam. A co do cen to basis nie pokrywa kosztow okularow dla dzieci, tylko aanvullende zaleznie od pakietu, ale ceny okularow roznia sie bardzo w zaleznosci od sklepu i promocji. U nas w miescie chyba sie wszyscy optycy umowili i oferuja podobne ceny, ale wystarczy troche wysunac nos poza miasto i cena jest calkiem inna. Moze sie komus przyda:
        www.eyesandmore.nl
        • beba3 Re: Okulary dla dziecka 19.02.11, 16:09
          Super ze mu sie spodobaly od razu.
          Ja bym tylko dodala, ze wydaje mi sie ze okulary powinny byc lekkie i dobrze trzymac sie za uchem. To jak leza na nosie i czy przy szerokim usmiechu nie sa podnoszone przez policzki tez jest wazne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka