Dodaj do ulubionych

NT2 Programma 1 of Programma 2

17.05.11, 15:42
Tak sobie zaplanowalam, ze w przyszlym roku postaram sie o podwojne obywatelstwo (za rok mamy 3 rocznice sliubu ;-) i w zwiazku z tym powinnam zdac NT2. Zastanawiam sie jednak czy juz po NT2 Programma 1 mozna zlozyc dokumenty o obywatelstwo czy powinien to byc Programma 2? Moze ktoras z Was przechodzila te procedure?
Obserwuj wątek
    • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 17.05.11, 17:11
      Do obywatelstwa wystarczy inburgerings examen (poziom A2). Ale to takie raczej glupiutki examin. Nt2 jest sensowniejszy (choc oczywiscie troche trudniejszy) i nie ma znaczenia jaki to bedzie (pr. I ew. II).
      Powodzenia.
      • andevi Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 17.05.11, 21:30
        Ja wlasnie otrzymalam obywatelstwo tutejsze, mam zdany NT2 II. Wystarczy oczywiscie inburgeringscursus:) Ale jesli chcesz zaistniec na rynku pracy w jakims sensownym zawodzie, a nie jako uitzendkracht, no to radze zrobic sobie egzamin panstwowy, czyli NT2 programma II.
        • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 18.05.11, 11:21
          Andevi, a powiedziano Ci konkretnie ze musi to byc NT2 2? Troche panikuje, ze nie dam rady NT2 w tak krotkim czasie...zwlaszcza z mowieniem i pisaniem u mnie nie za wesolo. A czy wiesz moze czy NT2 2 jest duzo trudniejszy od NT1? A czy inburgeringcursus (podobno jest dosc przystepny -egzamin)- ale czy to ten sam poziom co NT2 1?
        • mamabeauty Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 18.05.11, 14:05
          Pracodawcy nie wymagaja raczej zadnego dyplomu z jezyka,czesto nie wiedza nawet co to jest za egzamin,wiec nie zgodze sie z Toba Andevi,ze jest taki niezbednie konieczny.NT2 i NT1 nie roznia sie az jakos drastycznie poziomem,z tego co pamietam.Na czesc pisemna na NT2 sklada sie pisanie zdan (gramatyka) oraz wypracowanie -cos w rodzaju rozprawki.Mowienie,to raczej proste,codzienne sytuacje.Na nadanie obywatelstwa czeka sie ok pol roku lub dluzej,oplata w tym roku niezle poszla w gore.
          • andevi Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 21:11
            Nie mowie, ze DYPLOM ukonczenia kursu czy zdanego egzaminu jest wymagany, ale UMIEJETNOSCI, ktore taki egzamin stwierdza. Majac poziom B raczej biegle po niderlandzku nie szprechasz, piszesz tez slabo, no to cie do sekretariatu nie przyjma, ani do pracy w szkole czy na uczelni, recepcji czy laboratorium itd.itp..O to mi chodzilo. Czesto nawet dyplomu studiow nie chca, ale biegle wymiatac po ichniemu MUSISZ.
            • agnieszkaela Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 20.05.11, 09:24
              :-) ale egzamin nijak ma sie do umiejetnosci. Nikt mi nie wmowi, ze trzeba biegle mowic po niderlandzku zeby zdac NT2 ;-)
            • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 20.05.11, 11:24
              Andevi, wiem ze umiejetnosci swoja droga a egzamin swoja...jakis jednak poziom trzeba nabyc aby zdac egzamin.Narazie zalezy mi na czasie i wlasnie zdanym egzaminie.Umiejetnosci nabiore w praktyce albo i nie, bo na uczelni wykladam po angielsku. Zalezy mi na dyplomie i obywatelstwie:-)
      • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 18.05.11, 11:24
        Milamala, a jaki jest poziom niderlandzkiego na NT2 1 i na NT2 2? Czy to jest B1 i B2?
        • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 15:32
          Z tego co bylam informowona to poziom NT2 pr. II jest pomiedzy B2-C1 (choc oficjalnie chyba C1), pr. I zas to pomiedzy B1-B2.
          Ja osobiscie bym Ci polecila nie zdawac tego inburg. bo rzeczywiscie prosty, ale glupawy. Ja sie wkurzalam troche na ten egzamin. Nie zebym byla jakas nadmiernie ambitna, po prostu mnie glupawe rzeczy nudza. A nie chwalac sie bylam pierwsza w szkole , ktora zdawala ten egzamin na nowych zasadach. I przedemna nikt niestety nie mogl mi poradzic i powiedziec, czym to sie je. Nawet wtedy nikt nie byl mi w stanie powiedziec, ze NT2 wystarczy do obywatelstwa.
          • tijgertje Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 17:14
            NT2 programmaII zdaje sie po C2
            • dmuchawcelatawce Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 23:46
              www.expertisecentrumnt2.nl/staat/staat2008/
              NT2 pr. I - B1
              Nt2 pr II - B2
              Moj nauczyciel tlumaczyl nam, ze NT2 pr. II to pomiedzy B2-C1.

Nie istnieje egzamin panstwowy z niderlandzkiego na poziomie C2. Jeszcze nie.
          • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 18:18
            Czyli NT2 programma 1 wystarczy do obywatelstwa tak? w sumie to zalezy mi na czasie i jak juz zalatwie ta cala sprawe z obywatelstwem to byc moze ambitnie podejde do NT2 pr2, ale narazie chcialabym isc na tzw.latwizne...Czytalam rozne historie o inburgering egzaminie...podobno trzeba chodzic po firmach i prowadzic rozmowy? To prawda? Czy moze sie myle i wystarczy egzamin jezykowy tradycyjny??? a czy Ty Milamala podchodzilas do Inburgerig po calym Inburgeringkursie czy po "zwyklym" jezykowym?
            • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.05.11, 23:51
              Wystarczy na 100%. Ostatnio kolezanka Niemk na a podstawie NT2 pr 1 otrzymala obywatelstwo.
              Fakt. Trzeba chodzic po firmach i prowadzic glupie rozmowy i to jest m.in troche wkurzajace. Niestety nei wystarczy zwykly egzamin jezykowy. Na tym poziomie tj. A2 zwyklego egzaminu jezykowego nie organizuja. Ja chcialam isc na zwykly kurs jezykowy ale mnie zapisali na inburg. i tak poszlam z fala. Poszlo szybko wiec jakos przezylam.
              Ale dla Ciebie wazna informacja, ze Nt2 pr. 1 jest wystarczajca, idz, dostan obywatelstwo a za pare lat jak najdzie Cie ochoty zrobisz reszte.
              Powodzenia.
              • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 20.05.11, 11:28
                Dzieki Milamala, :-) wlasnie o to mi chodzi, narazie jak najszybciej egzamin i podwojne obywatelstwo ( a nuz sie przyda), a potem juz bardziej relaksujaco i ambitnie cala reszta:-)
                • sarahdonnel Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 22.05.11, 13:51

www.inburgeren.nl/gemeente/Staatsexamen_NT2.asp
                  Na stronie Ib-groep są też próbne egzaminy.

NT2 mozna zdawac też w częściach, ale dla IND chyba potrzeba 'Diploma', czyli wszystkich czterech.
                  Mnie z wyższym wykształceniem (wtedy licencjat uniwersytecki, filolog-językoznawca) i biegłym angielskim C2/CPE + kurs lektorski dla native'ów zakwalifikowano w gminie (Amsterdam) na Program NT2-II. Trafiłam do fajnej szkoły językowej (niestety nie prowadzili kursow komercyjnych). Zdałam zgodnie z planem po 5 modułach, czyli po roku intensywnej nauki (10 godz. w tygodniu) z poziomu ok. A2/B1.
                  Nie pamietam, czy przypadkiem z czterech części dwie nie są identyczne dla I i II, zdaje się, że czytanie i słuchanie. U nas w grupie to słuchanie było nie do końca, chociaż robiliśmy sporo ćwiczeń.
                  Po dwóch latach od egzaminu plotkuję z native'ami, bez preferencji do przestawiania się na angielski, a w sądzie rodzinnym, sprawa poniekąd 'rozwodowa' z dzieckiem, poradzilam sobie bez tłumacza. Na wyraźne życzenie adwokatki, ja mialam wątpliwości.
                  Obywatelstwa nie zmieniam, chyba, że będzie furtka, żebym zachowala podwójne (syn ma podwojne). Na razie po ponad 3 latach dałam sobie wkleić 'sticker' w paszporcie. Wg pana z IND po upływie 5 lat najlepiej umówić się z nimi na rozmowę, i wtedy IND daje propozycje, co najbardziej pasuje.

Wg adwokatki i dyrektyw unijnych obywatel unijny zameldowany ponad 90 dni w Holandii ma prawo do wszystkiego tego, do czego mają prawo Holendrzy, za wyjątkiem studiefinanciering. Po 5 latach nabywa prawa i do tego. Urzędy nie zawsze te dyrektywy respektują, czasem potrzeba do tego adwokata lub rzecznika praw obywatelskich (ombudsman).
                  • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 22.05.11, 21:06
                    Saro, czyli rozumie, ze zdawalasz NT2 pr. 1 (poziom A2-B1).

NT2 pr. 1 i 2 oczywiscie nie sa identyczne. Tzn. w strukturze tak, bo oba zawieraja po 4 egz. z czytania, pisania, mowienia, sluchania. Ale oczywiscie poziom jest rozny.

Mam dla Ciebie b. dobra wiadomosc. Jako zona (lub bedac w zarejestrowanym zwiazku)Holendra (nie wiem czy to dot. Ciebie) masz prawo zachowania polskiego obywatelstwa nabywajac holenderskie. Jestem zywym przykladem tego.
                    • sarahdonnel Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 23.05.11, 00:17
                      Zdawałam NT2-II, wiem tylko, że w mojej grupie egzaminacyjnej na początku (rano) było nas dużo, potem nas rozdzielili, i czekały osoby z II, a I mialo dwie kolejne części od razu. Najlepiej chyba zadzwonić albo pójsć do IB-groep i się wypytać, stąd zresztą linkowalam stronę.
                      Co do struktury -I i II trochę się różnią ilością i typem pytań. II w części 'produkcyjnej' wymaga trochę mniej mechanicznych, a bardziej 'abstrakcyjnych' odpowiedzi, co jest związane z tym, że jest przeznaczone dla 'białych kolnierzyków' (MBO-T4/HBO/WO). Na kursie omawialismy też klucze odpowiedzi do zestawów z lat przeszłych (Co dla mnie było bardzo wygodne, jako lektorka przygotowywałam do Cambridge FCE/CAE/BEC/IELTS, miałam trochę pojęcia, czego ode mnie sie oczekuje, żeby 'wejść' w klucz). W ramach przygotowania rozwiązywaliśmy też stare arkusze maturalne (HAVO/VWO-examen), a w ramach KNS (kurs opłacony z gminy) - zaczynaliśmy od CITO-toets. :)

Chyba nie pojawilo się też to, co mnie osobiście najbardziej przeszkadzało, czyli to, że egzamin, poza 'schrijven', odbywa się na komputerze. Również 'spreken' - należy nagrac swoją odpowiedź w wyznaczone parę(naście) sekund 'dziury' na nagraniu. Siedzimy we własnych słuchawkach w boksie, ale ten pomruk innych uczestników egzaminu jest wyjątkowo irytujący. Przynajmniej był dla mnie.

Pod standardową zasadę zachowania polskiego obywatelstwa nie podpadam. Z panem 'Holendrem'* się rozeszłam, zresztą nigdy nie byliśmy w geregistreerd partnerschaap, wyłącznie 'samenwonen'. Podwójne obywatelstwo ma mój dzieć. Pan z IND po wklejeniu mi stickera stwierdził, że jak upłynie 5 lat, to dostanę od nich informacje i będę mogła wybrać.

Ad. zalet 'odfajkowania' NT2 - jakiegokolwiek:
                      Przy rejestracji jako bezrobotny bardzo się przydaje. Inaczej 'klantmanager' na wszelki wypadek wysyła na Inburgeringscursus, na takim poziomie, na jakim akurat sa miejsca w najbliższym ROC, może się trafic grupa niepiśmiennych Arabek. Tak, żeby bezrobotnemu nie przekręcilo sie w głowie od niepracowania. Szczególnie takiemu aspołecznemu dzikowschodniemu ;). Tak stoi w ichnich instrukcjach.

*Pan Holender był Holendrem 'farbowanym', czyli tylko z paszportu; 'Nederlandse Waarden en Normen' było dla niego trudnym orzechem do zgryzienia. Na forum lub privem się zdradzę z ostatnim pół roku, jeśli ktos kiedyś zapyta/przyzna do podobnej sytuacji (a widzę, że problem dotyczy tez Polek, często ze związków z muzułmanami), albo kiedy dojrzeję do tego, żeby sama zalożyc wątek. Wystarczy, że przyznam się do wyprowadzki z pomocą policji. Teraz jest prawie OK. Wracając do topicu - z perspektywy czasu uznaje ten kurs językowy za jedną z najlepszych rzeczy, ktore zrobiłam - w sytuacjach podbramkowych bardzo otwiera drzwi.
                      • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 23.05.11, 13:30
                        Ech, wyglada na to ze sie solidnie przygotowywalas do tego egzaminu...mi sie marzy taki ma;ly lut szczescia;-) ot zeby zdac. No i zeby mi sie chcialo uczyc tak jak mi sie dzisiaj nie chce...
                        Dziwnie brzmi ta "rozmowa z komputerem" na czesci ustnej...nie mialas wrazenia ze nie starczy Ci czasu na odpowiedz? a duzo wczesniej trzeba sie zapisywac na egzamin?
                        Zycze wytrwalosci bo z tego co piszesz to sporo przezyc za Toba.
                        pozdrawiam
                        Ania
                        • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 23.05.11, 14:53
                          Faktycznie Saro sporo przezyc. Zycie nie jest proste a potem sie umiera.

Ja zdawalam NT2 pr. II. Banko, ma sie oczywiscie wrazenie, ze nie starczy czasu, ale to zalezy od charakteru, jeden lubi gadac, a innemu wystarcza pare zdan do rzeczy. Mnie nie starczalo czasu, bo lubie gadac, ale starczylo do zdania egz.
                          Pozdr. i powodzenia
                          • majadeblij Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 23.05.11, 23:14
                            ja mialam do NT2-II podejsc, ale nigdy nie udalo mi sie na egzamin dojechac:-) z tego co pamietam to nam nauczycielka tlumaczyla, ze I od II rozni sie nie tyle jezykowa trudnoscia co 'inteligencja'pytan, ale to bylo 8 lat temu, nie wiem jak jest teraz.
                            mnie sie nigdy nikt o dyplom NT nie pytal, moj szef nawet nie wie ze cos takiego istnieje. takze czy dyplomu sie potrzebuje czy nie zalerzy od rodzaju pracy jakiej sie szuka.
                            pozdrawiam,
                            m
                        • gosia_hh Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 26.05.11, 09:53
                          • banka4 ksiazki? 26.05.11, 10:14
                            A mozecie dziewczyny (ktore zdawaly) podpowiedziec jakies ciekawe i wartosciowe materialy przygotowujace do NT2, takimi do samodzielnej nauki w domu? najlepiej z przykladowymi testami z ubieglych lat?
                        • andevi Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 26.05.11, 13:10
                          Egzaminy NT 2 prowadzone sa tylko dwa razy do roku, zapisywac trzeba sie ze dwa miesiace naprzod.
                          No ale pisza Ci tu ludziska zyczliwe, ze do obywatelstwa nie musisz miec NT2! Wystarczy inburgeringscursus. Jesli zalezy Ci na czasie i papierku, no to rzuc sie na to.
                          Swoja droga, do wniosku o obywatelstwo sklada sie rozne inne dokumenty, dowiedz sie w swoim gemeente co i jak. No i zacznij oszczedzac, bo przyjemnosc z roku na rok drozeje! Ja placilam w zeszlym roku 570 euro, dzis to juz kwota ponad 800 euro:)
                          -----
                          Dysponujesz godzinka dziennie i dostepem do netu? Poki co do pracy nie pojdziesz, a grosz by sie przydal? Zacznij zarabiac na internecie! Jak? Tu sie dowiesz!
                          pl.20dollars2surf.com/?ref=280326
                          • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 26.05.11, 17:27
                            Andevi, wlasnie wyczytalam ze egzaminy NT2 sa prowadzon praktycznie caly rok...to w sumie lepiej. No i na pisemnym mozna miec slownik :-)))
                            a z jakich ksiazek sie przygotowywalas??
                            • tijgertje Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 26.05.11, 20:49
                              Banka, slowniki w zasadzie mozesz miec, ale i tak nie wszystko w nich znajdziesz;) Na egzaminie lubia sie czepiac pewnych schematow. Pamietam, ze u nas bylo upierdliwe slowko "mits" i zarowno w pisaniu jak i mowieniu trzeba bylo go uzywac. Pare innych takich haczykow jest. spojniki, ktore w zasadzie znaczenie maja to samo, ale konstrukcja nastepujacego po nich zdania jest inna. a kazdy blad licza. Ja sie uczylam na kursie z serii "help", ale z samych ksiazek niewiele skorzystasz. Polecono nam za to swietna ksiazke do gramatyki. Po tubylczemu napisana, ale prosto i przejrzyscie, wyraznie opisane zasady i sporo przykladow. Pozyczyla kolezance, wiec nie mogle sprawdzic dokladnie tytulu, chyba `Nederlandse Grammatica voor anderstaligen`. Jakos tak. Zajrzyj do jakiejs dobrej ksiegarni, na pewno maja rozne materialy. Co mi pomoglo zdac NT2II spiewajaco? Roczny abonament na babskie czytadlo;) Wtedy zaczynalam i wybralam to, co wydawalo mi sie latwe do czytania, padlo na `Margriet`. Roznorodna tematyka i styl tekstow, konstrukcje zdan i slownictwo samo wchodzilo do glowy, a przy okazji dostalam w prezencie dla nowych abonentow komplet fajnej poscieli (ktora mam do tej pory) i dostajac gazetke co tydzien do skrzynki nauczylam sie przede wszystkim szybkiego czytania. Wlasnie ta umiejetnosc baaardzo ulatwila mi zdanie egzaminu, zwlaszcza ze sluchania, ktory uwazany jest za najtrudniejsza czesc. Chodzilam na kurs przygotowawczy, ale i tak nic by mi nie dal, gdybym nie wyrabiala z czytaniem pytan miedzy pipczkami ;)
                              • mona812 Re:ksiazka 27.05.11, 13:55
                                Polecam ksiazke Jenny van der Toorn-Schutte EENVOUDIGE BASISGRAMMATICA NT2 napisana bardzo przystepnie, masa przykladow oraz zadania do wypelnienia z gramatyki oczywiscie :)Moim zdaniem niezbedna przy nauce tegoz jezyka .Powodzenia i pozdrawiam.
                                • mamabeauty Re:ksiazka 28.05.11, 17:40
                                  Mona a ta ksiazka to nie nazywa sie czasem Uitgebreide basisgrammatica nt2,bo ja mam cos takiego na polce.Autorka ta sama Jenny van der Toorn-Schutte.Bardzo fajna ksiazka w kazdym razie.Ksiazek jest duzo,nie wiem gdzie mieszkasz,ale poszukaj w najblizszej okolicy ksiegarni De Slegte,prowadza antykwariat i maja sporo ksiazek do nauki jezyka,bedziesz mogla na miejscu przejrzec i wybrac co ci najbardziej podpasuje,no i kupisz w przystepnej cenie,bo podreczniki nowe w NL sa raczej drogie.
                                  • banka4 Re:ksiazka 29.05.11, 13:09
                                    rzeczywiscie , De Slegte to dobry pomysl. Skocze tez do biblioteki, moze cos uda sie wypozyczyc...mam juz chyba ze 4 ksiazki do gramatyki holenderskiej, ale moze uda mi sie znalezcc cos do pocwiczenia z przykladami z ubieglych lat.
                                    • sarahdonnel Re:ksiazka 29.05.11, 23:51
                                      Próbne zestawy egzaminacyjne mozna zamówić w IB-Groep, ale o ile pamiętam, kosztują jakoś astronomicznie dużo (pytaliśmy dyrektorkę naszej szkoly językowej).

Jeżeli masz na to czas, to zajrzyj do miejscowego 'Buurthuis' gdzie przesiadują przy kawie i gazetce emeryci. Zaopatrz się w gazetę przeciwnej opcji politycznej niż dominująca w okolicy (np. rdzennie amsterdamskie gazety są troche 'na lewo'), i próbuj zagadywać o cokolwiek. Masz, zdaje się dziecia w wieku 'wózkowo-spacerowym'? Gwarantuję Ci, że ciut znudzeni emeryci sami bedą Cię zaczepiać. Chyba, że i ja, i mój dzieć, jesteśmy z tych 'zaczepliwych'. Wg mnie w ogóle posiadanie małego dziecka jest najlepszym 'inburgeringiem' :). Ja najwięcej i na wszystkie mozliwe tematy rozmawiam w Speel-o-theek, salce zabaw i wypożyczalni zabawek dla dzieci 0 - 4 lata. Serdecznie polecam. Zwykle jest bezpłatna lub symbolicznie płatna, prowadzona przez wolontariuszy, otwarta 2 - 3 razy w tygodniu, pół dnia. W ramach 'zajęć' jest też spiewanie tubylczych piosenek, jakieś prace ręczne i jedzenie owoców. Oczywiście - dzieci sie bawią, a rodzice plotkują o wszystkim.
                                    • sarahdonnel Re: bardzo testowa książka NT2-II, 30EUR 30.05.11, 00:02
                                      www.nt2.nl/nederlands_voor_gevorderden/de_finale
                                      Nasza dyrektorka (nota bene z pochodzenia polska Żydówka), zanim doszla do tego, że stare matury (HAVO/VWO) nadają się lepiej, uzywała też materialów z tego. bardzo dobrze, z metodycznego punktu widzenia dla podręcznika dla samouka, zrobione ćwiczenia na słownictwo.
    • ludmila.oueslati Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 11.09.11, 14:52
      nie mozna miec jednoczesnie polskeigo i holenderskiego obywatelstwa. jezeli chcesz miec obywatelstwo holenderskie musisz zrezygnowac z polskiego.
      • tijgertje Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 11.09.11, 15:44
        ludmila.oueslati napisała:

> nie mozna miec jednoczesnie polskeigo i holenderskiego obywatelstwa. jezeli chc
        > esz miec obywatelstwo holenderskie musisz zrezygnowac z polskiego.

nie prawda. Jesli ma sie slub z obywatelem Holandii, to mozna zachowac polskie obywatelstwo. Trzeba to zadeklarowac przy skladaniu wniosku i tyle. Ja mam 2.
        • nesla Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 12.09.11, 10:30
          tijgertje napisała:

Ja mam 2.

Ja tez mam 2, wiec mozna.
          • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 13.04.12, 09:47
            Ja tez mam dwa.
            • monivk Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 17.04.12, 09:40
              Koszty hol paszportu urosly niestety do sumy 990€.
              • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 17.04.12, 11:34
                monivk a wiesz moze czy oprocz ceny cos sie jeszcze zmienilo- kryteria, dodatkowe utrudnienia dla Polakow itp?
    • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 17.08.12, 14:43
      A wiec spiesze doniesc, ze egzamin NT2-1 zdalam, czekam na dyplom wlasnie i kolekcjonuje dokumenty potrzebne do zlozenia podania o obywatelstwo. Rozmawialam z kobieta z IND, ktora oczywiscie jak to z urzednikami z IND bywa, za duzo w tej kwestii nie wiedziala, na temat poziomu egzaminu jezykowego, ktory jest potrzebny do uzyskania podwojnego obywatelstwa. Wspolnymi silami doszlysmy do porozumienia, ze NT2-1 wystarczy...
      • milamala Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 19.09.12, 14:50
        Gratulacje. Wystarczy, wystarczy, nawet za duzo, inburgering by starczyl (a to jeszcze nizszy poziom, ale za to, dla mnie przynajmniej dosyc glupie tresci) .
        Kwestia obywatelstwa to w Gemeente. Z IND nie ma potrzeby sie kontaktowac. Jesli juz, to robi to Urzad Gminy.
        Powodzenia
        • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 21.09.12, 14:04
          Dziekuje! Juz sie zabralam za kolekcjonowanie dokumentow, a jest troche tego bo zalatwiam obywatelstwo poprzez ambasade w Berlinie. Od miesiaca mieszkamy w Niemczech i odpoczywam od slowa "kryzys";-)
          • tijgertje Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 21.09.12, 14:36
            banka4, mieszkajac w Niemczech starasz sie holenderskie obywatelstwo? Pamietam, ze u mnie sprawdzali ciaglosc zameldowania, bo jest taki wymog, a znajoma nie moze wystapic o obywatelstwo, bo nie tak dawno wymeldowala sie na miesiac i od powtornego zameldowania musi liczyc 5 lat od poczatku (nie ma tubylczego meza).
            • banka4 Re: NT2 Programma 1 of Programma 2 22.09.12, 21:19
              tijgertje, moj maz jest Holendrem i musze udowodnic, ze po slubie mieszkamy razem conajmniej 3 lata i nie ma znaczenia w jakim kraju, chyba ze bylaby to Polska. Wtedy z tego co czytalam nie mozna starac sie o hol. obywatelstwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka