Dodaj do ulubionych

Nowa na forum

14.12.04, 14:50
Czesc dziewczyny!
Dolaczam siebie do listy mam z Holandii. Niedawno Was odkrylam i jestem
zachwycona. Na pewno bede czesto zagladac. A teraz do rzeczy: mam na imie
Kasia, mam 33 lata i od ponad czterech miesiecy jestem szczesliwa mama Julii.
Moj maz jest Polakiem. W Holandii, w Amsterdamie mieszkamy od trzech i pol
roku. Jestem spragniona kontaktow z innymi mamami i do tego jeszcze po
polsku. Bardzo sie ciesze, ze bede mogla wymieniac z Wami doswiadczenia oraz
korzystac z rad. Od razu mam pytanie: czy myslicie, ze moge juz wprowadzic do
diety mojej Julci sloiczki z jabluszkiem? Karmie piersia i
butelka. Poradzcie. Pozdrawiam. Kasia

Obserwuj wątek
    • beba3 Re: Nowa na forum 14.12.04, 23:54
      Witamy na Forum! Pisz i czuj sie tu dobrze!
      Mysle, ze na pokarmy stale powinnas zaczekac do ukonczenia przez Julke 5 mc
      nawet pieciu i pol.
    • marza26 Re: Nowa na forum 15.12.04, 14:03
      Hej! Ja tez mam 4,5 miesieczne dziecko-synusia. Od ukonczenia 4 miesiecy
      wprowadzilam w kazdy weekend gotowe jedzonko ze sloiczkow z Nutricia do diety
      niuni. Zjada bardzo chetnie z tym.ze sa to niezbyt duze ilosci. nA SPOTKANIU W
      CONSULTACJI BIURO tez mowili ze powoli moge wprowadzac soczki i inne jedzonko.
      A tak wogole to mieszkam w Diemen wiec moze kiedys sie spotkamy z naszymi
      maluszkami. Pozdrawiam.
      • beba3 Re: Nowa na forum 16.12.04, 00:25
        A to ja mam moze juz troszke przestarzale wiadomosci bo moj maluch juz niedlugo
        bedzie dwulatkiem..... Pozmienialo sie czy co?
        Moje dzieciaki tez uwialbialy jedzonko Nutrici.
        Owocowe deserki lubilam sama dojesc a juz dla starszych, takie np macaroni to
        Maz, po posoleniu rzecz jasna.... Mowil, ze tak to i on moze byc zywiony. ;-D
        • marza26 Re: Nowa na forum 16.12.04, 11:42
          No rzeczywiscie smaczne to jedzonko. A maly jak widzi nas jak jemy to rusza
          buzka,wiec swoje obiadki tez zjada chetnie. Ale podstawa oczywiscie to mamy
          mleko. A rosnie na nim niezle.
          • mamamai4 Re: Nowa na forum 16.12.04, 12:48
            Co do zasad karmienia nic sie nie pozmienialo. Caly czas pisza i mowia ze jak
            sie karmi piersia to czas na wprowadzanie innych pokarmow jest od 6 miesiaca.
            Ale podobno sa maluchy ktore koncza 4 miesiac i ktorym samo mleko matki nie
            wystarczy - to tak z doswiadczen kolezanek. Wiec chyba ostatecznie to jest
            decyzja matki czy chce wprowadzic cos o miesiac wczesniej niz pisza w
            ksiazkach. Ja zaczelam Majce wprowadzac jabluszko i marchewke pod koniec 5
            miesiaca. A karmilam ja piersia do 13 miesiaca zycia.
            Ja tez nie mieszkam az tak daleko od Amsterdamu i jestem chetna do spotkan.
            Tyle ze na razie jestem w Gdansku - Swieta i Nowy Rok z rodzina.
            Julka
            • sulasia13 Re: Nowa na forum 17.12.04, 15:00
              Hej,
              Moja coreczka skonczyla w ten poniedzialek 10 miesiecy. Do ok. 6 miesiecy
              karmilam ja piersia, a dokarmianie zaczelysmy od ok. 5 miesiaca. Niunia dostala
              najpierw jabluszko, potem marchewke, a potem inne rzeczy. Tak jak synek Marzy
              Emilia "wyjadala nasze jedzenie oczkami", mlaskala i ogolnie byla bardzo
              zainteresowana tymi, ktorzy akurat jedli :-). Dodam tylko, ze (nie wiem jak
              inne dzieci) od czasu wprowadzenia jedzonek zmienily sie Niuni kupki. Na
              poczatku troche sie balam, ze moze za wczesnie zmienilam jej jadlospis, ale po
              krotkim czasie brzuszek sie przystosowal i wszystko wrocilo do normy.
              Pozdrowienia,
              Asia mama Emilii
              • beba3 Re: Nowa na forum 19.12.04, 11:06
                Tak, kupki sie zmieniaja i z czasem, kiedy dziecko je juz niemal wszystko to co
                dorosli (szczegolnie miesko), przypominaja kupki doroslych.
                No i nalezy pamietac, ze jezeli miesiaczka nie pojawila sie do tego czasu to po
                wprowadzeniu dziecku innych pokarmow, znowu sie pojawi. Wroca bole brzucha
                i 'napiecie' oraz plodnosc... ;-)
                Musze przyznac, ze po porodzie znacznie lpiej przyjmuje te comiesieczne
                dolegliwosci......
                • czarodziejski_dywan Re: Nowa na forum 20.12.04, 09:56
                  Bebo, nie chce sie czepiac, ale chyba powrot miesiaczki nie jest zwiazany z
                  wprowadzaniem do diety malucha stalych pokarmow, a tak to wynika z Twojego
                  postu :-) (wiem, kwestia sformulowania mysli). Ja karmilam przez rok, stale
                  pokarmy wprowadzilam po ukonczeniu przez malego 6 m-cy, a pierwszy okres mialam
                  dopiero, gdy malego odstawilam od piersi calkowicie. Czyli pomimo zredukowania
                  ilosci karmien okres sie nie pojawil. Ale to oczywiscie kwestai indywidualna.
                  Pozdrawiam i zycze wszystkim wesolych i polskich Swiat!

• beba3 Re: Nowa na forum 21.12.04, 21:53
                    Dywaniku!
                    Zaskoczylas mnie ta wiadomoscia. Oczywiscie jest to bardzo indywidualne ale
                    _bylam_pewna_, ze z chwila kiedy zmniejsza sie wydzielanie mleka nastepuja
                    zmiany hormonalne odpowiedzialne za powrot plodnosci. Oczywiscie moze to
                    nastapic wczesniej niz po wprowadzeniu pokarmow stalych dziecku, ale ze moze to
                    nastapic dopiero po odstawieniu dziecka od piersi, tego nie wiedzialam. Nie
                    spotkalam sie z tym rowniez w ksiazkach. Jak widac, zawsze mozna sie dowiedziec
                    czegos ciekawego. :-)
                    U mnie wygladalo to ksiazkowo. Zreszta, nie polegalabym na naturalnych metodach
                    zpobiegania ciazy bo miesiaczka pojawia sie _po_ jajeczkowaniu i jest
                    potwierdzeniem powrotu plodnosci.
                    • kasia157 Re: Nowa na forum 07.01.05, 12:40
                      Beba3,
                      To Cie jeszcze wiecej zaskocze. Mnie sie okres pojawil dopiero 3-4 miesiace po
                      calkowitym odstawieniu dziecka od piersi. Nawet sie juz tym troche martwilam,
                      ale okres powrocil i po 2 miesiacach (odkad okres sie pojawil)bylam znowu w
                      ciazy:)
                      • beba3 Re: Nowa na forum 10.01.05, 22:46
                        Kasiu!
                        A jak dlugo karmilas pierwszego maluszka piersia?

Ja po odstawiaeniu pierwszej corki przezylam kryzys, zeby nie powiedziec lekka
                        depresje. Hormonki buzowaly i czulam sie rozbita. Zapragnelam drugiego dzecka i
                        udalo sie za drugim razem. Mam wiec coreczki w odstepie dwuletnim - rocznikowo
                        a dokladniej - rok i prawie 10 mc.
              • marza26 Re: Nowa na forum 19.12.04, 11:09
                No kupeczki to sie rzeczywiscie zmienily na bardziej "dorosle". Mamamai, jak
                wrocisz to daj znac to sie umowimy.
                • mamamai4 Do "Marza" 21.12.04, 15:40
                  odezwe sie napewno; a tymczasem Wesolych Swiat
    • gosiak291 Re: Nowa na forum 06.01.05, 22:59
      Cześć Kasiu, mam na imię Małgosia mieszkam blisko Amsterdamu.
      Jestem tu od dwóch i pół roku razem z mężem Polakiem.
      Mamy synka, który w przyszłym tygodniu kończy dwa lata.
      Mam nadzieję, że uda się nam poznać trochę lepiej.
      pa
      M.
      p.s.
      Ja podawałam synkowi jabłko dopiero w wieku 6 mc. Byłam i jestem w stałym
      kontakcie z lekarzami w Polsce i oni twierdza, że do 6 mc pierś wystarcza.
      Myśle, że najlepiej bedzie jeśli zapytasz jakiekoś lekarza jeśli chcesz to
      podam Ci telefony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka