Dodaj do ulubionych

dni wolne w Holandii

29.03.05, 14:08
Dziewczyny, mam do Was pytanie: czy orientujecie sie jakie dni w Holandii sa
wolne od pracy (swieta narodowe typu urodziny krolowej 30 kwietnia)?
Najbardziej interesuje mnie okres wiosenno-letni. Wolny napewno jet ten 30
kwietnia i cos pozniej tez? Wiem ze jakies swieta sa w maju, ale czy wolne od
pracy? Jest to dla mnie istotna informacja - musimy poplanowac z mezem jego
przyjazdy Polski jak przyjdzie tu na swiat nasze drugie malenstwo. Przeciez
bede musiala ze 2 miesiace poczekac zanim wyrusze w podroz do Holandii z
takim maluchem. Z gory dzieki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • saviera Re: dni wolne w Holandii 29.03.05, 16:42
      5 maja Hemelvaartsdag ( czwartek )
      15-16 maja Pinksteren ( niedziela i poniedzialek ).
      • mamamai4 Re: dni wolne w Holandii 29.03.05, 19:44
        Dzieki za informacje. rozumiem ze ten czwartek 5 maja i poniedzialek 16 maja to
        dni wolne od pracy?
        • saviera Re: dni wolne w Holandii 29.03.05, 20:38
          Tak , to sa dni wolne od pracy w Holandii.....po czwartku nie wszedzie ale
          przewaznie i piatek jest wolny ( dlugi weekend ).....
          • beba3 Re: dni wolne w Holandii 29.03.05, 21:34
            Po 30 kwietnia (sobota) sa majowe wakacje od 2 do 6 maja plus 7 i 8 to weekend.
            W sumie to 9 dni. Sa to wakacje dla dzieci i mlodziezy szkolnej. Wielu rodzicow
            bierze wtedy rowniez urlop. To tak dla przypomnienia, bo dla Was to chyba nic
            nie zmienia? Moj Maz pracuje ale na Uczelni nie ma studentow. Jest spokojniej.

Lekko liczac dwa miesiace. Jeden na wyrobienie Peselu a drugi na paszport.
            Wazne aby maz jak najszybciej zarejstrowal maluszka a z wnioskiem po paszport
            dobrze jest pojsc z dzieckiem. Nawet z dwojka. Puszcza Cie bez kolejki. Moze
            teraz to bardziej normalnie wyglada ale jeszcze niedawno czekalo sie
            godzinami.... Wpis do Twojego paszportu i wyrobienie nowego dla dziecka to ten
            sam czas oczekiwania i wlasciwie chyba te same koszty, ale znacznie lepiej,
            moim zdaniem, jesli dziecko ma swoj paszport. Moze podrozowac z tata. Rozne sa
            sytuacje. Warto sie jeszcze dopytac, moze cos sie pozmienaialo po wejsciu do
            Unii?
            Wiza jest juz niepotrzebna? Nie chce mi sie wierzyc!
            • saviera Re: dni wolne w Holandii 30.03.05, 09:40
              Paszport dla malucha to dodatkowy koszt , mniej zaplacisz jak wpiszesz go
              poprostu do swojego paszportu ( ja tak robie , wpisalam dzieci do mojego
              paszportu i do paszportu meza....). Przy skladaniu wniosku o paszport z
              wpisaniem dzieci obowiazkowo obecny jest maz ( musi podpisac zgode na wpisanie
              dziecka do paszportu zony i odwrotnie ) , obecne musza byc tez dzieci ( dziecko
              musi miec tez zdjecie , ktore umieszcza w paszporcie rodzicow )....osoba
              przyjmujaca formularz na paszport musi sprawdzic , czy zdjecie odpowiada
              dziecku....
    • mamamai4 Re: dni wolne w Holandii 31.03.05, 12:21
      Dzieki dziewczyny za wszystkie informacje. Malucha najpierw tylko wpisze do
      siebie do paszportu a oddzielny wyrobie jak bedzie troche wieksza. Tak zroblam
      w przypadku Mai. Wlasnie tylko musze ustalic sprawy z wiza. Zyczcie mi
      szczescia -jak do poniedzialku nie zacznie mi sie akcja porodowa to i tak mam
      sie zglosic do szpitala. Juz sie boje.....
      • beba3 Julka! 01.04.05, 23:15
        Tylko spokojnie! Bedzie dobrze! Juz to przechodzilas, to bedzie 'buleczka z
        maslem'. Bede trzymala kciuki!
        Jak tylko bedziesz miala mozliwosc dorwac sie do netu to daj nam znac. Jak sie
        czujesz, jak dziecko, no i jak poszlo.
        Pozdrawiam serdecznie i zycze lekkiego porodu i zdrowego dzidziusia!

PS Zapomnialam ze tata musi byc obecny prz skladaniu wniosku. Zdaje sie ze
        mozna miec tez pelnomocnictwo ale szczegolow nie znam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka