Dodaj do ulubionych

UBEZPIECZENIA

18.12.05, 10:40
W zwiazku z cala szopka, ktora ma nastapic od stycznia zastanawiam sie jak to
bedzie. Czy porownalyscie juz oferty wszystkich ubezpieczycieli? Macie zamiar
zmieniac czy zostajecie przy swoim dotychczasowym? Korzystalyscie ze stron
internetowych do porownania kosztow? Jedni twierdza, ze koszty niewiele sie
roznia jesli brac pod uwage podobne zestawy pakietow, inni ze mozna
zaoszczedzic nawet kilkaset euro rocznie. A co sadzicie o kwocie wlasnego
ryzyka? Na razie zwalilam wszystko na meza, ale stwierdzilam, ze sama tez
chce swiadomie podjac decyzjie. Mam nadzieje, ze napiszecie co wiecie w
temacie.
Obserwuj wątek
    • tere_tere Re: UBEZPIECZENIA 18.12.05, 20:13
      my zdecydowalismy: pakiet podstawowy, w unive. najtanszy. z uslug rozszerzonych
      (homeopatie, fizjoteriapie ito) niegdy nie korzystalismy, wiec postanowilismy z
      nich zrezygnowac. jesli bedzie koniecznosc, to bedziemy placic, w sumie pewnie
      na to samo wyjdzie. poza tym rozszerzyc pakiet zawsze latwiej, niz go "zawezac".
      a jesli chodzi o wlasne ryzyko, to z naszych wyliczen wynika, ze sie w nowym
      systemie nie oplaca (czysta matematyka - roznica sumy wysokosci stawek jest
      nizsza niz kwota ryzyka!).

to w skrocie od nas.
      • natalya20 Re: UBEZPIECZENIA 19.12.05, 14:21
        my teraz w polsce siedzimy wiec nie wiem co sie w holandii dzieje al
        eubezpieczeni jestesmy tam, musze chyba pogonic tego mojego zeby sie
        zorientowal, a znacie te strony do porownywania ofert?
    • tijgertje Re: UBEZPIECZENIA 19.12.05, 14:35
      Jakis tydzien temu wpadlo mi w oko w jakichs wiadomosciach czy cus porownanie zrobione przez jakas organizacje. Nie pamietam szczegolow. Wyszlo na to, ze gdy porownano 3 sytuacje rodzinne u roznych bezpieczycieli, to pomiedzy najtanszym a najdrozszym za identyczny pakiet roznica wyniosla nawet 1400 euro rocznie!!!
      Ja pojecia nie mam, ile placimy, ubezpieczeni jestesmy w VGZ , 0 wlasnego ryzyka (dobre, jak sie ma mlale dzieci, z ktorymi jednak czesciej sie lekarzy odwiedza) i najszerszy pakiet. Pracodawca meza placi polowe, wiec mimo, ze ubezpieczenie w sumie drogie, to wychodzi i tak taniej, jak za mniejszy pakiet u innych. Ubezpieczenie pokrywa kazda ilosc fizjoterapii, za porod nie placilam ani centa, dostalam od nich pakiet ze wszystkim, co do niego jest potrzebne, wlacznie ze sporym kufrem w formie skrzyni na skarby, super na zabawki i sporym recznikiem z kapturkiem dla mlodego, do tego na kazde urodziny bedzie dostawac jakis drobiazg i przez iles tam lat co kwartal dostaje karty z opisem rozwoju dziecka w jego wieku, do tego upominek, np. dmuchana pilka, szczoteczka i pasta do zebow itp. Za dentyste tez wszystko placa, nie mam ograniczen, ze w ciagu roku moge zrobic tyle a tyle plomb. No, a zapunktowali u mnie bardzo, jak czekalam na operacje woreczka przez 2 miesiace, a po telefonie do nich zostalam zoperowana w innym szpitalu w ciagu tygodnia!
      • nesla Re: UBEZPIECZENIA 19.12.05, 14:44
        Tijgertje, nie masz limitu kwotowego na dentyste??? O ile wiem to od stycznia
        pracodawcy wlasnie maja nie pokrywac kosztow, tylko podwyzszyc pensje o to co
        placili, ale jesli sie myle to niech mnie ktos skoryguje.
        • nesla Tijgertje? 20.12.05, 12:20
          • tijgertje Re: Tijgertje? 27.12.05, 19:27
            Wlasnie sie dowiedzialam z opoznieniem, jak zwykle. Od stycznia firma podpisuje ubezpieczenie grupowe z Menzis. Na razie niec nie wiemy konkretnego, zobaczymy, co sie zmieni. W tym tygodniu juz zebologa nie zdaze odwiedzic:-(((
            • nesla Re: Tijgertje? 27.12.05, 19:32
              ja jestem w menzis wlasnie tj bylam w Amicon i bylo ok, a teraz mi dodali
              ortodonte dla doroslych, wiec licze na zwrot kosztow, a to droga impreza
    • agnieszkaela Re: UBEZPIECZENIA 19.12.05, 23:18
      My nie zmieniamy, z obecnego jestesmy w maire zadowoleni,ale mamy pakiet
      poszerzony, dzieki czemu nie placimy za dentyste. Teraz troche nam okroili
      pakiet, ale i tak nie jest zle. Wlasne ryzyko, z tego co liczylismy nie oplaca
      sie nam.
      A jesli chodzi o roznice w cenach, to znajmomy Holender, ktory pracuje w branzy
      ubezpieczniewej, slusznie zauwazyl, ze teraz wszyscy chca przyciagnac klienta,
      wiec i ceny atrakcyjniesze u niektorych, ale to pewnie sie zmieni, bo na umowie
      nie bedzie gwarancji stalej kwoty.
      • nesla Re: UBEZPIECZENIA 27.12.05, 19:32
        agnieszkaela napisała:
        ale to pewnie sie zmieni, bo na umowie
        >
        > nie bedzie gwarancji stalej kwoty.

dobra uwaga, musze sprawdzic
    • jolavo Re: UBEZPIECZENIA 27.12.05, 20:19
      CZesc
      Ja porownalam FBTO, IZR i SIZ. Pakiet podstawowy ten sam dla wszystkich i tak
      juz pokrywa wiele, jednak jesli chce sie rodzic w 2006 to jest roznica nawet
      500 euro. FBTO ma dodatkowy pakiet ktory pokrywa koszty pomocy po porodzie
      (oprocz antykoncepcji), a SIZ nie pokrywa wiec placisz minimum 84 euro za
      opieke. Ale jesli wezmiesz dodatkowy pakiet w SIZ to pokrywaja CI 90% kosztow
      rodzenia w szpitalu (okoo 450 euro w zaleznosci od szpitala).
      Jesli chodzi o dentyste w FBTO sama wybierasz kwote jaka Ci pokrywaja (i
      placisz dodatkowy pakiet), a w SIZ pokrywaja 80 % kosztow. Ortodonta jest tylko
      na zlecenie dentysty (tez 80% z maksimum 1450 euro). Niestety o wszystko trzeba
      sie dopytac i dzwonic bo w ich papierach nieraz mydla oczy.
      Na rok 2006 odpowiada mi bardziej FBTO, ale jesli chce miec lepsze
      ubezpieczenie dentystyczne to lepiej wybrac SIZ, bo teraz nie wymagaja
      deklaracji od dentysty (wiec nie moga Cie odrzucic jako klienta). A w przyszlym
      roku beda zaostrzone przepisy jesli bedzie sie chcialo zmienic ubezpieczenie.
      Dla porowniania podstawowy pakiet FBTO 87 euro, IZR 91,5 euro, a SIZ 77,7 euro.
      Jesli place za dodatkowe pakiety (tez dentyste d0 400 euro) to place stosunkowo
      112 euro, 121 euro i 108 euro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka