29.09.06, 14:26
czy ubiegacie sie o nie w Polsce? Do tej pory myslalam,ze nam rodzacym i
mieszkajacym tutaj sie nie nalezy ale wlasnie znalazlam takie oto informacje:

matir.ovh.org/becikowe/index.php?becikowe=zagranica
i co robic w zwiazku z tym? 1000zl droga nie chodzi,ale zastanawiam sie jakie
to bedzie mialo konsekwencje (podatek w Pl).Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • corneliss Re: Becikowe 29.09.06, 17:12
      powiem Ci bo sama myslalam ze moge je miec, jeszcze sie lapalam (3 mies. od
      porodu trzeba sie zglosic) ale:
      trzeba udokumentowac ciaglosc pobytu w PL (rok) i zadeklarowac pozostanie tez
      ok. roku, czyli zjazd z Holandii...
      nam sie nie chcialo kombinowac, bo po co robic cos na co nie ma potwierdzenia,
      nie mialam zadnego swistka zaswiadczajacego taki pobyt (jakas zapomoga, zasilek
      czy odcinek wyplaty)) itp. ktorko mowiac zrezygnowalismy
      po co miec pozniej klopoty

gdzies w niecie widzialam artykul ze chca cofnac becikowe...
    • herman_h Re: Becikowe 29.09.06, 18:54
      My sobie tez to becikowe odpuscilismy ... Dodam, ze zaden z urzedasow pytanych
      o konkretna nasza sytuacje (rodzice Polacy, dziecko urodzone w NL), nie mialo
      zielonego pojecia jak wlasciwie to powinno byc zalatwione. Geen komentarz.
    • kasia157 Re: Becikowe 29.09.06, 22:44
      Jezeli pobierasz jakies pieniadze na dziecko w jednym kraju to nie masz juz do
      nich prawa w innym ( w tym linku ktore podalas tez zreszta o tym jest). Chodzi o
      prawie zabraniajacym podwojnych swiadczen. Domyslam sie, ze tutaj nie sa w
      stanie tego sprawdzic, ani zweryfikowac, ale w scislym slowa znaczeniu bedzie to
      normalne oszustwo.
      • go.ga Re: Becikowe 29.09.06, 23:02
        > Domyslam sie, ze tutaj nie sa w
        > stanie tego sprawdzic, ani zweryfikowac, ale w scislym slowa znaczeniu bedzie
        t
        > o
        > normalne oszustwo.

Oj Kasia157, od razu oszustwo. To sie nazywa "kombinowanie" :-)))
        • zuzka71 Re: Becikowe 29.09.06, 23:12
          innymi slowy polak potrafi.....
          • flucha Re: Becikowe 30.09.06, 16:12
            Ja natomiast mam zamiar starac sie o becikowe, caly czas jestem zatrudniona w
            Polsce place tu podatki, ubezpieczenie ( w tej chwili na dwa fronty, bo nie
            wiadomo jak sie w koncu skonczy , porodem w Polsce czy w Holandii), bede
            krzystac z maciezynskiego. Nie wiem tylko jak to bedzie gdy jeden z rodzicow
            jest Holendrem, ale to chyba nie ma znaczenia.
            Zaznaczam nie bedziemy pobierac zadnych swiadczen w Holandii, bo niby jakie te
            150 E na kwartal smiechu warte, chyba , ze sa jeszcze takie, o ktorych nie wiem.
            • lenkaaa Re: Becikowe 30.09.06, 16:32
              flucha napisała:

>> Zaznaczam nie bedziemy pobierac zadnych swiadczen w Holandii, bo niby jakie
              te 150 E na kwartal smiechu warte,

...no wiesz...zalezy jak na to spojrzec...dla niektorych 150 E miesiecznie to
              calkiem przyzwoita suma i nikogo do pogardliwego smiechu nie prowokuje...
              • go.ga Re: Becikowe 30.09.06, 16:49
                lenkaaa napisała:

> flucha napisała:
                >
                > >> Zaznaczam nie bedziemy pobierac zadnych swiadczen w Holandii, bo nib
                > y jakie
                > te 150 E na kwartal smiechu warte,
                >
                > ...no wiesz...zalezy jak na to spojrzec...dla niektorych 150 E miesiecznie to
                > calkiem przyzwoita suma i nikogo do pogardliwego smiechu nie prowokuje...
                >

Miesiecznie to wynosi 50 E.
                Mnie natomiast troche zdziwilo, ze ktos uwaza, ze 150 E co kwartal za "smiechu
                warte" jednoczesnie uwazajac, ze _jednorazowa_ kwota (becikowe) okolo 250 E
                jest warta zachodu. Ale to nie moja sprawa.
            • iza30_1979 Re: Becikowe 30.09.06, 17:50
              hm 150euro na kwartal dla ciebie jest smiechu warte a ile dostaniesz w PL
              rodzinnego miesiecznie???
              • corneliss Re: Becikowe 30.09.06, 18:13
                korekta: jest 175E na kwartal
        • a.polonia Re: Becikowe 30.09.06, 19:50
          To sie nazywa "kombinowanie" :-)))

------hehe, goga, bingo, ale jak myslisz, OPLACA SIE? :)))
          • nesla Re: Becikowe 01.10.06, 11:05
            A w Polsce oprocz becikowego jest jakis kinderbijslag? To 175 Euro na kwartal
            to nie jest duzo, umowmy sie ze starcza na pieluchy, dobre i to, teraz ma chyba
            byc podwyzszone o 10 (?) Euro na kwartal. Ale cieszy mnie np nowy pomysl PvdA i
            CDA aby ksiazki w szkolach byly bezplatne! Moze wejdzie w zycie zanim moje male
            pojdzie do szkoly :)
            • saraanna Re: Becikowe 01.10.06, 11:14
              Nesla to tez duzo zalezy od danego Gemeente.W Alphen gdzie ja mieszkam ciagle
              cos dostajemy dodatkowo.Teraz 25 euro na lekcje plywania (co prawda ja tyle
              place raz na miesiac).Od paru lat 100 euro rocznie na rozrywki dla dziecka
              (kino ,teatr itd).Teraz placa za nowe komputery dla dzieci ,ale od 7 grupy
              wzwyz-takze my sie nie lapiemy.Takze co roku cos nowego,oprocz tych oficjalnych.
              • flucha Re: Becikowe 02.10.06, 17:29
                Chodzilo mi, ze taka "biedna" Polska daje 250 E na poczatek a "bogata" Holandia
                nic. Oczywiscie zaden pieniadz nie smierdzi i te 50 E miesiecznie przyda sie na
                pieluchy, tylko nie jest warte kombinacji kolezanki !!!, zeby brac i tu i tu.
                • flucha Re: Becikowe 02.10.06, 18:03
                  Jeszcze chcialam dodac, dlaczego mialabym podarowac becikowe skoro place
                  ubezpieczenie a i tak za wizyty u ginekologa place, za usg place, za wyniki
                  place, akurat sie zwroci i to nie w calosci. Takie kombinowanie popieram.
                • go.ga Re: Becikowe 02.10.06, 21:31
                  flucha napisała:

> Chodzilo mi, ze taka "biedna" Polska daje 250 E na poczatek a "bogata"
                  Holandia
                  >
                  > nic.

W sumie jest wieczor i nie powinnam komentowac, bo niepotrzebnie sobie
                  cisnienie podniose. Ale jak czytam te teskty o tym, ze panstwo za malo _daje_,
                  to nie wytrzymuje....

>Oczywiscie zaden pieniadz nie smierdzi i te 50 E miesiecznie przyda sie na
                  >
                  > pieluchy, tylko nie jest warte kombinacji kolezanki !!!, zeby brac i tu i tu.

Teskt o kombinowaniu byl sarkastyczny. Na szczescie niektorzy zrozumieli.
                  A becikowe moze zniknie, jak ktos chce sie "zalapac" to proponuje jeszcze w tym
                  roku:

serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3651506.html
                  • flucha Re: Becikowe 03.10.06, 16:27
                    Widze, ze Ty go.ga sie podniecasz, naprawde szkoda Twojego zdrowia.
                    Twoj sarkazm zostal zrozumiany i tak samo odpowiedziany, ale czy zrozumiany...
                    wiecej na ten temat juz nie pisze
    • diuna22 Re: Becikowe 03.10.06, 10:34
      Odbiegajac od dyskusji mozecie mi napisac ile teraz w tym kwartale jest
      kinderbijslag dla dziecka 3,5 letniego. Wplacaja nam razem kwote i nigdy nie
      wiem ktory ile ma dostac a wiem ze na starszego jest wiecej.
      • herman_h Re: Becikowe 03.10.06, 17:00
        Wejdz na strone www.svb.nl , tam kliknij na kinderbijslag i znajdziesz tam
        bedragen en betaaldagen.
        Dobrze jest miec cos takiego jak DigiD, dzieki temu mozna zalatwic sporo spraw
        w SVB on-line, np. zmienic adres, nr konta, a takze zawse mozna sprawdzic ile i
        kiedy wyplacono zasilku tudziez ile i kiedy wyplaca nastepny.
        Link do DigiD rowniez znajdziez na w/w stronie.
      • lenkaaa Diuna :o) 03.10.06, 17:08
        Proszsz:
        www.svb.org/internet/nl/regelingen/kinderbijslag/bedragen_en_betaaldagen/index.jsp
        tylko troche nieostre te ich literki, trzeba sie z bliska wczytac. Wynikaloby z
        tego, ze od 1 pazdz. kwota ta wynosi 189,91 E kwartalnie dla dziecka do 5 roku
        zycia. (dla dzieci urodzonych 01.01.95 lub pozniej).
        Jak cos zle zrozumialam, to prosze mnie poprawic :o)
        • diuna22 Re: Diuna :o) 03.10.06, 17:43
          Dziekuje pieknie teraz se odejme ;) i wiem co ktoremu sie nalezy :)))). Jejku
          czemu oni co kwartal mi pisma nie posla z cyferkami ;) i wtedy bylo by calkiem
          cool ;))). A ogolnie jest cool i tak :)))) i mnie sie podobac i ja byc
          zadowolona i w ogole :))))). To taki komentarz do tych co sie im nie podoba -
          pozyc w polskich realiach kilka latek, z dziecmi, za polska pensyjke. Zaraz sie
          odmieni :)))). Jak mowia punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.
          • beba3 Re: Diuna :o) 05.10.06, 10:13
            Diuna! Mi tez sie podoba ale sie urwie niestety. Te dodatkowe pieniazki to
            naprawde fajna rzecz! Niestety w sg nie palca 'dzieciowego' tzn cos tam palca
            ale dopiero przy trzecim czy raczej czwartym... Wiem ze ja sie nie lapie... :-(
            A w Polsce, podbno bylo 44 zeta na miesiac dla rodzin z niewysokimi
            zarobkami... Cos sie zmienilo, wie ktos? Pewnie nic..
            • go.ga Re: Diuna :o) 05.10.06, 11:09
              beba3 napisała:

> Diuna! Mi tez sie podoba ale sie urwie niestety. Te dodatkowe pieniazki to
              > naprawde fajna rzecz! Niestety w sg nie palca 'dzieciowego' tzn cos tam palca
              > ale dopiero przy trzecim czy raczej czwartym... Wiem ze ja sie nie lapie... :-
              (
              > A w Polsce, podbno bylo 44 zeta na miesiac dla rodzin z niewysokimi
              > zarobkami... Cos sie zmienilo, wie ktos? Pewnie nic..

Sprawdzilam kilka dni temu w necie, nic sie nie zmienilo. Placa tym rodzinom, w
              ktorych dochod na osobe jest mniejszy niz ok. 500 zl, wlasnie taka niewielka
              kwote 40-50zl.
              Jeszcze dodam, ze nie chcialam byc zle zrozumiana, wcale nie przeszkadza mi, ze
              rodziny z dziecmi dostaja w Holandii dodatek. Raczej o to, ze niektorzy maja do
              tego stosunek "o jak fajnie, ze jest ten dodatek, przynajmniej na pieluchy
              bedzie" ,fajnie, ze jest, bo wcale nie jest takie oczywiste, ze byc musi (w
              wielu krajach nie go nie ma, chocby w pl czy w sg) a inni maja stosunek "taki
              bogaty kraj i tak malo daje, powinien dawac wiecej, te marne 50 euro tylko na
              pieluchy starcza". Jak czytam te drugie wypowiedzi, to faktycznie sie zaczynam
              denerwowac i dochodze do wniosku, ze jesli dla kogos to nieznaczaca kwota to
              chyba wcale nie powinien jej dostawac, lepiej, zeby te pieniadze trafily do
              tych, ktorzy ich bardziej potrzebuja. To tyle, na razie zrobie sobie dluzsza
              przerwe od forum, powodzenia Beba w Singapurze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka