Dodaj do ulubionych

sucha skora na glowie

29.03.07, 21:25
Hej, poradzcie mi co zrobic :o) Zauwazylam, ze Emilia ma bardzo sucha skore
na glowie i co ja mam zrobic - nasmarowac jej glowe oliwka pare godzin przed
kapiela ???? Jest jakis inny sposob na natluszczenie skory glowy ??? Te
platki na ciemieniuche nic tu nie pomoga, bo wszystko weszloby pewnie we
wlosy i nie doszlo do skory...
Obserwuj wątek
    • ada9611 Re: sucha skora na glowie 29.03.07, 21:57
      smaruj ,oliwka na pre godzin,fakt ze wloski beda tlustwe po mycui,trzeba z dwa
      razy myc , moja prawie 5 i tez ma taka sucha skore ,raz na pare miesiecy tez
      jej robie olowkowa kuracje.
      • beba3 Re: sucha skora na glowie 31.03.07, 17:00
        Pamietam ten watek o ciemieniusze i porada o platkach byla genialna. Z opisu
        fajna rzecz!
        Co ile dni myjesz malej wloski szmponem czy plynem?
        Mozesz jej spokojnie myc raz w tygodniu. Nie ma potrzeby codziennego mycia.
        U nas teraz zaczol sie problem suchych wlosow (skora jeszcze jakos wytrzymuje).
        Podcinam Jagodzie coraz dluzsze pasemka wlosow. Uzywam odzywki a i tak ciezko
        rozczesac koncowki.
        Apeluje do pan przedszkolanek aby myly jej wlosy tylko po lekcji plywania czyli
        raz w tygodniu. Sama tez tak postepuje: tylko po pojsciu na basen ma myta glowe.
        Widze ze jest poprawa ale wlosy wciaz sa przesuszone...
        Wczesniej nie bylo problemu ale codzienne mycie przez 4 mc dalo negatywne
        rezultaty.
        • lenkaaa Re: sucha skora na glowie 31.03.07, 22:32
          Mnie też sie wydaje, że tą suchą skórę mogło spowodować zbyt częste mycie
          włosów szamponem. Szampon niby dla dzieci, ale widocznie mycie co drugi dzień
          nie służy. Tylko jak nie myć skoro wystarczy, że dziecko je obiad palcami a
          potem wytrze palce we włosy i włosy całe w tłustych stąkach... a na wakacjach
          było gorąco, pociła sie pod kapeluszem i musieliśmy codziennie myć...
          To co waszym zdaniem będzie najłagodniejsze, nie szampon tylko co, o jakim
          płynie piszesz Beba ?
          Wczoraj posmarowałam głowę oliwką Weledy, bo Mala, albo ktoś inny polecał, i
          dzieś skóra wyglądała mniej sucha. Jutro posmarję znowu.
          • maxijo Re: sucha skora na glowie 31.03.07, 22:59
            lenkaa, naprawde jej tak czesto myjesz wlosy, a co Emilia na to? U nas to
            gorsze niz obcinanie paznokcie albo zmiana pieluchy, trzeba uwazac zeby maly
            nas nie pobil:)
            moj maly siedzi pod prysznicem codziennie po pol godziny, ale swiadome mycie
            wlosow z ogolnym niezadowoleniem i wrzaskami odbywa sie raz na 10 dni,
            szampon - niby pianka Zwitsala od urodzenia, bardzo mu przypadla do gustu.
            inna sparwa ze moj maly po tak dlugich posiedzeniach w wodzie nigdy nie ma
            probelmu ze skora, niczym go nigdy nie natluszczalam, nawet jako noworodka.
            O oliwce weledy rowniez slyszalam wiele dobrego.
            • lenkaaa Re: sucha skora na glowie 03.04.07, 22:04
              Cóż, zachwycona myciem włosów to ona nie jest, ale daje się namówić, zwłaszcza,
              że już się nauczyła, że jak odchyli głowę mocno do tyłu tak, że patrzy w sufit
              to woda nie leci jej do oczu i jest OK.
              Dzięki za tipa z tą pianką Zwitsala, już kupiłam i będę używać bo wygląda
              zdecydowanie łagodniej od szamponu i świetnie się pieni.
              Oliwką smarowałam juz 3 razy i cała sucha skóra zeszła i mam nadzieję, że
              wiecej już się to nie powtórzy.
              • tijgertje Re: sucha skora na glowie 03.04.07, 22:35
                Nie na temat... Chyba musze wam zdjecie mlodemu w wannie zrobic. Znaczy sie dla
                tych, co mysla, ze dzieci wlosow myc nie lubia:-) U mnie w wannie zawsze sterta
                misek, kubkow, butelek... Kasper sam sobie glowe polewa:-) Prysznicem tez.
                Niestety polewa nie tylko glowe. Codziennie potop w lazience mamy. Wlosy myje
                codziennie, ale mimo, ze ma sucha skore na nogach, rekach i brzuchu, to na
                glowie nie zauwazylam zadnego problemu. Szampon zwykle uzywamy z Dermo Care.
                • anja0123 Re: sucha skora na glowie 04.04.07, 09:12
                  To ja polecalam oliwke Weledy, ciesze sie, ze Wam tez przypadla do gustu ;) U
                  mnie jest to temat niekonczacy sie: Victor ma bardzo wrazliwa skore
                  (ciemieniucha, egzema itp) i smarujemy go prawie przez caly czas. (Wlosow
                  prawie nie ma, wiec szamponu praktycznie nie uzywamy). Ale musze sie przyznac,
                  ze czasem az mi sie odechciewa: co mu usune ciemieniuche i dwa dni pozachwycam
                  sie gladka skora glowki, natychmiast zaraz pojawia sie nowa warstwa :((( Czy to
                  sie nidy nie skonczy??
                  • lenkaaa Re: sucha skora na glowie 04.04.07, 10:21
                    oliwka pomogła idealnie - dziękuję za radę :o)
                    • beba3 Re: sucha skora na glowie 05.04.07, 16:59
                      Anja!
                      Troche to jendak nietypowe skoro natluszczacie intensywnie a problem powraca
                      nawet po dwoch dniach od polepszenia.
                      Pytalas lekarza? Chyba warto aby zobaczyl skore na glowie. Moze to nie jest
                      ciemieniucha?
                      Lenka!
                      Szampon to raz, dwa to zel pod prysznic i do mycia glowy w jednym (jedni chwala
                      inni nie polecaja), trzy to kapiel bez mydla i szmoponu a tylko w odrobince
                      plynu do kapieli. Ta woda lekko spieniona myjemy dzicko glowke i pluczemy
                      czysta. Niby umyte a delikatniej.
                      Czwrta rzecz ta te mydelka, zeliki ale w postaci pianki. Mamy tylko do rak ale
                      sa bardzo dobre. Czytam ze zakupilas i mysle ze to dobry pomysl.
                      A na takie nie za brudne dziecko to wymoczenie w wodzie z plynem do kapieli
                      albo zelem pod prysznic, ale dodanym do wody a nie na cialko, rowniez polecam.
                      Mysle ze tak kuracje oliwkowa mozesz z czasu i tak zrobic, nie zaszkodzi.
                      • anja0123 Re: sucha skora na glowie 06.04.07, 14:26
                        Beba, pytalam, pytalam. Zarowno huisarts, jak i CB. Ot, taka jego uroda,
                        powinno przejsc z wiekiem.
                        • ada9611 Re: sucha skora na glowie 06.04.07, 18:47
                          jakbym slyszala mego lekarza ,przejdzie,no mala ma prawie 5 i zawsze
                          wraca,dluzej trwa ale wraca.
                          • beba3 Re: sucha skora na glowie 07.04.07, 18:18
                            Anja!
                            Jak pytalas i dla nich jest ok to nie pozostaje Ci nic innego jak czekac
                            i 'eksperymentowac' z oliwkami, kremikami, kosmetykami itp
                            Nie lubie brac na przeczekanie wszelkich dolegliwosci u dzieci... Czuje sie
                            bezradna... :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka