Dodaj do ulubionych

Program wyborczy BBS

18.10.10, 22:41
W związku z tym, że zdecydowałam się startować w wyborach do Rady Miasta z listy Bezpartyjnego Bloku Samorządowego (dzięki Jasfings za linka z wyjaśnieniem co to jest BBS smile )
pozwolę sobie zamieścić poniżej Program Wyborczy tej formacji.

PROGRAM WYBORCZY BEZPARTYJNEGO BLOKU SAMORZĄDOWEGO W JELCZU LASKOWICACH

Komitet Wyborczy Bezpartyjnego Bloku Samorządowego stanowią osoby, które łączy chęć pracy na rzecz lokalnej społeczności ponad podziałami politycznymi. Znajomość problematyki samorządowej, wiedza o potrzebach mieszkańców miasta i gminy wraz z gotowością do pracy na rzecz naszej Małej Ojczyzny, upoważniają nas do starań o wybór do Rady Miasta i Gminy Jelcz-Laskowice.

Z wielką determinacją, ale również ze stosowną wiedzą będziemy inicjować i wspierać działania, które są oczekiwane przez lokalną społeczność, a w szczególności dotyczą:

*wyzwalania lokalnej aktywności społecznej społeczeństwa obywatelskiego
- opartej na szeroko rozumianej różnorodności, pluralizmie i dialogu,
- pozwalającej mieszkańcom gminy organizować się do uczestnictwa w działaniach publicznych biorąc czynny udział w życiu społecznym jako istotni partnerzy w poszukiwaniu rozwiązań problemów społecznych i gospodarczych,
- poprzez włączanie organizacji pozarządowych do procesów decyzyjnych, promowanie ciekawych i nowatorskich pomysłów oraz realizowanie projektów partnerskich z tymi organizacjami w otwartym na nowoczesność lokalnym otoczeniu samorządowym.

* tworzenia planowego i zrównoważonego rozwoju gospodarczego gminy z wykorzystaniem wszystkich różnorodnych zasobów wewnętrznych i zewnętrznych:
- przejawiających się otwartością na wspieranie rodzinnej przedsiębiorczości,
- z uwzględnieniem wykorzystania zewnętrznych źródeł finansowania
- z przygotowaniem urzędu miasta i gminy do skutecznego zabiegania o środki finansowe ze źródeł zewnętrznych niezbędne do finansowania inwestycji podnoszących nowoczesność gminnej infrastruktury technicznej i społecznej.

*inicjowania i wspierania działań na rzecz rozwoju bazy oświatowej i sportowo-rekreacyjnej wraz z zapewnieniem mieszkańcom gminy skutecznej opieki zdrowotnej i społecznej:
- poprzez tworzenie niezbędnej infrastruktury
- z wykorzystaniem sprawnych metod zarządzania instytucjami samorządowymi,
- poprzez upowszechnianie i rozwijanie systemu badań profilaktycznych oraz rozszerzanie istniejących form rehabilitacji.

*podejmowania działań na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa publicznego ze szczególnym uwzględnieniem:
- poprawy stanu bezpieczeństwa powodziowego poprzez inicjowanie działań w realny sposób poprawiających stan budowli i urządzeń zapewniających bezpieczeństwo mieszkańcom,
- ochrony dzieci i młodzieży przed różnorodnymi zagrożeniami (narkomania, alkoholizm, rozboje, itp.)

Aby nastąpiła poprawa jakości życia publicznego, a wraz z nią mogło nastąpić pobudzenie aktywności obywatelskiej niezbędne jest usprawnienie działalności wraz z poprawieniem skuteczności instytucji samorządowych w naszym mieście i gminie. Zarządzanie miastem i gminą powinno odbywać się w następujący sposób:

- przejrzysty,
- przewidywalny,
- fachowy,
- odpowiedzialny,
- z uwzględnieniem współpracy z partnerami społecznymi,
- z możliwością rozliczania realizacji zadań publicznych.

WYKAZ NAJWAŻNIEJSZYCH ZADAŃ DO REALIZACJI
1. Rozwój gospodarczy - nowoczesna gospodarka.
2. Przyszłość naszych dzieci - przyjazny klimat do kształcenia.
3. W zgodzie ze środowiskiem naturalnym - zielone i bezpieczne otoczenie.
4. Bezpieczeństwo i porządek - spokojne i wygodne warunki życia.
5. Profesjonalne zarządzanie strukturami samorządowymi.
6. Jakość i dostępność usług medycznych.
Obserwuj wątek
    • mono80 Re: Program wyborczy BBS 18.10.10, 23:14
      A czy ten BBS to nie jest czasami prezes Worwa z kolegami?
      • jagoda491 Re: Program wyborczy BBS 19.10.10, 06:57
        Brawo, Dorka. Więcej takich ludzi i nie powinno być źle.
        • dorkasz1 Re: Program wyborczy BBS 19.10.10, 08:41
          Mono, zgadza się. Na spotkaniu przedwyborczym miałam przyjemność poznać pana Worwę, ale jego kolesiów chyba nie smile Nie mam złudzeń, że robi to co robi, tylko i wyłącznie z pobudek idealistycznego dążenia do lokalnego Edenu. Z całą pewnością, jego obecność w Radzie Miasta pomaga mu w sprawowaniu funkcji prezesa SM. Nie znam go, tak jak w przypadku pani Polakowskiej i pana Grzesika, opieram się tylko na opiniach z tego Forum. I w większości przypadków były one pozytywne. Tak jak wszyscy ludzie pewnie coś "za uszami" ma. Ideałów nie ma. Jednakże, trudno mi wyobrazić sobie, że nagle w zamknięte środowisko Jelczańsko- Laskowickie wpada osoba z zewnątrz i jest w stanie gdzieś zaistnieć... Ja próbuje wejść do Rady Miasta, bo mam do załatwienia konkretne lokalne sprawy, a niezależnie od tego, lubię się czuć potrzebna. Nie traktuję Miłoszyc jak sypialni. Zależy mi na tym, aby było ładnie nie tylko na moim podwórku. I myślę, że mogłabym zrobić coś fajnego, ale raczej nie będzie mi to dane. Tak jak Was - rdzennych mieszkańców - wkurzają mnie stodoły-kontenery, totalny chaos w okolicach ronda czy też zabłocony parking przed kościołem w Miłoszycach. Jednakże wobec układów-układzików jakie tu panują, jestem bezsilna. Z bardzo prostego powodu. Nie mam szans na uzbieranie 100 głosów w wyborach, nie mam tutaj tylu znajomych sad Ale mimo to, spróbuję smile
    • surro-und Re: Program wyborczy BBS 19.10.10, 22:05
      Jak bedzie w programie BBS ,że powstanie nowy market ale taki z prawdziwego zdarzenia to oddam głos na BBS. W porównaniu z Oława to J-L jest w ubiegłym stuleciu pod wzgledem powierzchni wielkosklepowej .
    • mono80 Re: Program wyborczy BBS 19.10.10, 22:39
      podpisuję się pod tym postulatem,zrobienie zakupów w J-L przypomina czasy komuny,tylko aby nie był podobny do tych,które funkcjonują obecnie,że trzeba przeciskać się pomiędzy ludźmi i regałami
    • pimpam3 Re: Program wyborczy BBS 23.10.10, 20:44
      Nie chcę się czepiać i krytykować lecz program zawiera same ogólniki, brak konkretów. Taki program może napisać każda partia, organizacja, stowarzyszenie itd. Podobne można znaleźć w internecie - same slogany. Jak chcecie tego dokonać? Każda ulica. osiedle, dzielnica, środowisko ma swoje problemy. Te hasła mnie nie przekonują, ale plus za dobre chęci. Z krezusami nie macie szans. Obym się mylił.
      • dorkasz1 Re: Program wyborczy BBS 23.10.10, 21:24
        Zgadzam się, że to same ogólniki. Wydaje mi się jednak, że tylko samobójca albo ktoś zupełnie oderwany od rzeczywistości złoży konkretne obietnice. Bo przecież nikt nie ma władzy absolutnej. To jest tak, jakbym ja w swojej wizytówce (która jest w stopce, poniżej mojej strony firmowej smile ) napisała: wybuduję nowy wodociąg. Bardzo bym chciała to zrobić, ale po pierwsze nie wiem jakie będą możliwości prawne, finanse itp. Jak można składać obietnice bez choćby minimalnej gwarancji, że to się uda? A jakieś rozeznanie można mieć, jeśli jest się w tej chwili u władzy. BBS to grupa ludzi, nawet trudno powiedzieć, że zespół. Z tego co się zdążyłam zorientować, duża część nigdy nie startowała w wyborach. Łączy ich to, że chcą wprowadzić nową jakość. A czy ta jakość będzie miała szansę zaistnieć, to się okaże po 21.11 i czy rzeczywiście będzie lepsza, to można będzie ocenić za 4 lata. Jedno jest pewne, jeśli wyborcy oddadzą swoje głosy na obecnie rządzących, tych którzy już pokazali co potrafią, to ci nowi nie będą mieli żadnych szans żeby zaistnieć.
        • gepart35 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 06:36
          Jak powszechnie wiadomo, nie ma idealnych ludzi, dlatego też nie ma idealnych programów. Z dozą dużego prawdopodobieństwa można założyć, że również w tych wyborach i również w naszej Gminie taki program nie powstanie. Za moment będziemy mieli okazję porównać programy poszczególnych komitetów wyborczych i pospierać się, który z nich zawiera więcej lub mniej okrągłych słów. Przy czym w zależności od preferencji politycznych, zapewne różnić się będziemy w swoich ocenach. Moim skromnym zdaniem ważniejszym w tym wszystkim jest to, jaką konsekwencję i determinację wykazują (wykażą) miejscowi włodarze w realizacji własnego programu? Czy są zdolni stworzyć stabilną większość w Radzie Miejskiej (RM)? Czy potrafią rozmawiać, a właściwie przekonywać nie tylko wyborców, ale przede wszystkim miejscowych pracodawców, umiejętnie (na zdrowych zasadach) współpracować z nimi, nawiązywać nowe istotne kontakty (w tym zewnętrzne) z punktu widzenia potrzeb rozwojowych Gminy oraz czy jako osoby publiczne prezentują odpowiedni poziom moralny. Oczywiście nie możemy zapominać o ich wykształceniu. Jaka jest atualna sytuacja w naszej Gminie, powszechnie wiadomo, obecnie miłościwie panujący są mistrzami świata w składaniu obietnic bez pokrycia, większość w RM kształtuje się na poziomie 11:10 (i to ma być stabilnośc??), a wynika jedynie ze stopnia "zależności" poszczególnych rajców od p. Burmistrza. Tacy rajcy zdolni są przegłosować nawet uchwałę np. ... o potrzebie opadów śniegu w I dekadzie lipca. Strona etyczna części włodarzy (nie tylko pałacowych) pozostawia wiele do życzenia. W takiej sytuacji BBS może być rzeczywiście alternatywą, pod warunkiem (i tu podzielam opinię Dorkasz), że wyborcy dadzą im szansę. Bezpartjność daje szansę porozumienia ze wszystkimi ugrupowaniami, bez względu na kolor i zbudowania naprawdę stabilnej większości. Powtórzę za Dorkasz, 4 lata to wystarczjący okres na ocenę deklaracji wyborczych tych, których obdarzyliśmy zaufaniem. Pozdrawiam.
        • pimpam3 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 07:08
          Moim skromnym zdaniem żeby zaistnieć na terenie musielibyście zorganizować niezłe "fajerwerki". Serie festynów, imprezy dla dzieci lub inne pozytywne wydarzenia, aby ludzie Was rozpoznawali. Oczywiście różnie to może być odebrane, jako "kiełbasa wyborcza", ale pokazałoby, że jesteście zorganizowani, z pomysłami i kreatywni. Przebić się trudno, słowa na spotkaniach przedwyborczych nie wystarczą. Obecnie na "fajerwerki" nie ma pogody, mało czasu, a i kasa potrzebna. Do tego potrzebne doświadczenie, a z tym chyba też nie najlepiej. Dlatego nie wróżę Wam przyszłości, jednak życzę powodzenia.
          • dorkasz1 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 09:28
            Pimpam, myślę, że całkiem nieświadomie dotknąłeś tego, co mnie najbardziej ... przeraża? zniechęca? zastanawia? Nie wiem, którego z tych słów użyć, bo nie znajduję odpowiedniego, które byłoby sumą ich trzech.
            Fajerwerki... Festyny... Imprezy... pod namiotami. No tak, w tym obecni rządzący są świetni. W tym z pewnością mają duże doświadczenie. My - nowi, nie mamy szans wobec takiego zorganizowania. Ale i tak będziemy próbowali smile Jak nie teraz, to może za 4 lata? Ja zdecydowałam się bardzo późno, bo jeszcze całkiem niedawno nie wiedziałam co to jest BBS. Dzięki Jassfingsowi przeczytałam o nich po raz pierwszy, dziękuję smile I pomyślałam - czemu nie? Przez 8 lat robię to co robię z dużym wsparciem moich Sąsiadów, ale bez żadnego wsparcia ze strony władz i coś się dzieje. Udało nam się usunąć problemy, które Wam mogą wydawać się śmieszne. Nazwy ulic, skrzynki pocztowe, wywóz śmieci i szamba, internet, woda, a najważniejsze - prąd. Nic nie przyszło nam prosto, ot tak, że wystarczy złożyć wniosek i już. Przekopywanie się przez dziesiątki ustaw, rozporządzeń, aby dotrzeć do tego, że coś można. I wciąż w tle brzmi mi stwierdzenie zastępcy Burmistrza Pana Stanisława S., że my nie jesteśmy dla Burmistrzów ważni jako podatnicy, bo z takimi jak my, to tylko kłopoty są...
            • pimpam3 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 10:28
              Gratuluję entuzjazmu, bo jest bardzo potrzebny. Nie było moim zamierzeniem zniechęcanie, ale trzeba mieć świadomość tego, że jak już się dostaniesz w to "gniazdo os" (czego serdecznie życzę), to sytuacji do zniechęcenia będzie o wiele więcej (układy, wojenki, pyskówki itp.). Tam trzeba mieć grubą skórę i twardy "łeb". Głaskać nikt nie będzie. Myślę, że na początek lepsze byłoby zdobywanie doświadczenia w radach osiedlowych. Jestem realistą i dlatego taka jest moja opinia. Trochę mi to przypomina https://czymaszswiadomosc.pl/komix/energia/energia_b.gif
              Co do Stanisława S. mam tą samą opinie, albo jeszcze gorszą.
    • kr-ok Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 10:47
      Jest w naszej społeczności jedna sprawa za którą można zdobyć mnóstwo głosów,a którą można i należy włączyć do programu wyborczego a co najważniejsze bardzo łatwo tę obietnicę można spełnić po dojściu do władzy. Trzeba po prostu w naszej gminie zapewnić ludziom opiekę medyczną w dni świąteczne i wolne od pracy.Daję głowę , iż za tym będą głosować i młodzi i starsi.Jak to zrobić służę gotowym planem,nie wymaga on zbyt wielu nakładów a na pewno ułatwi życie mieszkańcom naszego miasta i gminy.Życzę powodzenia w wyborach.
      • pimpam3 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 11:05
        I to jest jakiś konkret, a nie pusty slogan. Ludziom powinno się przedstawiać właśnie sprawy, które ich bezpośrednio dotyczą, nawet te małe, które można zrealizować bez wielkich nakładów.
        Wtedy widać, że kandydaci znają lokalne środowisko i ich potrzeby. Z tych małych spraw łatwiej rozliczyć.
      • surro-und Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 11:43
        Krok poruszyłeś newral temat tylko podaj sposób jak ewentualnie wdrozyc w zycie taki program opieki med. w dni swiateczne i weekendy w J-L .Gminie powinno starczyc i na organy i na opieke med.w weekendy, jeżeli starcza tylko na organy to moga one posłuzyć niejednemu w oststniej drodze , któego nie bedzie stać dojechać do szpitala do Oławy , bo po prostu jest biedny.
        • dorkasz1 Re: Program wyborczy BBS 24.10.10, 12:14
          A czy ktoś próbował wystąpić z takim wnioskiem do Rady Miasta albo do Burmistrza? Wystarczyłoby zebrać kilka podpisów i zanieść do sekretariatu urzędu. Urząd ma 30 dni na udzielenie odpowiedzi. Może warto byłoby to zrobić? Radny, na którego głosowaliście powinien pomóc takie pismo napisać.
          Ze strony www.maszglos.pl pozwoliłam sobie skopiować poniższy tekst:

"Zadania z zakresu ochrony zdrowia są, zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym, zadaniami własnymi gminy. W praktyce jednak gabinety lekarskie i przychodnie funkcjonują w większości jako niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej i są prowadzone przez samych lekarzy lub przez spółki zakładane z ich inicjatywy. Niektóre przychodnie mają nadal status publicznych zakładów opieki zdrowotnej, dla których organem założycielskim jest samorząd. W takiej sytuacji wszelkie uwagi na temat nieprawidłowości w ich funkcjonowaniu możesz zgłaszać nie tylko Narodowemu Funduszowi Zdrowia, który finansuje ich działalność, lecz także organowi założycielskiemu. Organ założycielski zatrudnia kierownika takiej placówki, powołuje radę społeczną oraz sprawuje nadzór m.in. nad prawidłowością realizacji zadań statutowych, jak również nad dostępnością i poziomem udzielanych świadczeń. Zagadnienia te szczegółowo reguluje ustawa o zakładach opieki zdrowotnej."
        • kr-ok Re: Program wyborczy BBS 25.10.10, 13:26
          Bardzo proszę oto najprostszy sposób jak zorganizować opiekę medyczną na dni świąteczne i wolne od pracy. Na terenie naszego miasta funkcjonują 4 przychodnie tj; NZOZ PROMED,MEDICOR,JELMED i NZOZ PRZYCHODNIA REJONOWO SPECJALISTYCZNA wystarczy ,iż kazda z tych przychodni będzie dyżurowała przez 1 wekeend i sprawa rozwiązana ,podobnie jak pełnią dyżury apteki.Obecnie tylko w soboty pełni dyżury Przych.Rejonowo-Specjalistyczna od godz.8.00 do 14.00 i moim zdaniem to nie jest wystarczjące rozwiązanie dla naszej społeczności.Taki dyżur powinien trwać co najmniej 10 godzin,aby można było skorzystać z zabiegów dwurazowych u nas a nie jechać na zastrzyk do Oławy.
          • mikoj50 Re: Program wyborczy BBS 25.10.10, 14:05

Witam serdecznie.

Temat dodatkowych dyżurów lekarskich w dni wolne był na tym forum poruszany tyle razy, że przyznam szczerze, uważałem go już dawno za załatwiony sad

Wiadomo, że tworzone przez nas forum czyta spora ilość osób nazwijmy to decyzyjnych.

Dziwię się, że pomimo sygnalizowanego zapotrzebowania społecznego na bardziej przyjazną organizację pracy służby zdrowia w naszej gminie, nikt tego nie załatwił sad

Z prasy, radia i TV wiem, że za pieniądze podatników (czytaj nasze) jesteśmy jedną z nielicznych gmin w Polsce tak doskonale zdiagnozowanych pod względem medycznym ze szczególnym uwzględnieniem dolegliwości kardiologicznych. Może wystarczyło tylko porozmawiać z Dr. Bolanowskim oraz innymi kierownikami naszych przychodni i sprawa byłaby już dawno załatwiona? No ale cóż, zawsze to łatwiej wydać duże pieniądze na wielkie sprawy, którymi można pochwalić się w kraju i na świecie, niż wydać pieniądze na jakieś tam dyżury, a na dodatek bez możliwości sprzedania takich informacji mediom, bo to jakieś takie przyziemne. Komu to ma służyć sad

Pozdrawiam serdecznie.

PS

Dostrzegam w tym temacie możliwość zdobycia poparcia społecznego. W sumie chyba niezbyt wysokim kosztem.

Mniej zorientowanym przypomnę, że jeszcze kilkanaście lat temu na Osiedlu Fabrycznym funkcjonował szpital. W latach osiemdziesiątych był realizowany projekt budowy nowego szpitala na tym samym Osiedlu. Niestety zachodzące przemiany społeczno - polityczne spowodowały zawieszenie realizacji tamtych pomysłów. Jednak uważam, że sam fakt podjęcia tego tematu w tamtych czasach jest wystarczającym dowodem na potrzeby społeczne w tym zakresie.

Stąd między innymi mój wątek o hospicjum. Osobiście uważam, że taki przybytek jest potrzebny w naszej najbliższej okolicy. Temat hospicjum nie chwycił mocniej. Wypowiedziała się tylko jedna koleżanka Dorkasz1, a jako społeczeństwo starzejemy się i chorób powodujących opieki hospicyjnej przybywa.

Pozdr....................
            • kr-ok Re: Program wyborczy BBS 25.10.10, 16:20
              Witam,owszem temat dyżurów przychodni w dni wolne od pracy jest włodarzom miasta dobrze znany ,ale do tej pory stworzono jedynie namiastkę opieki w te dniu tj dyżur w soboty w godz.od 8.00 do 14.00 i na tym koniec. A teraz co do hospicjum to według mnie nie jest tak jak Ty myślisz.Ideom hospicjum jest opieka nad chorym terminalnie,któremu już w jego stanie medycyna nie może pomóc a rola hospicjum to ulżenie w cierpieniu i zapewnienie godnych warunków w ostatnim stadium choroby zwykle nowotworowej.Myślę iż w naszym mieście nie ma potrzeby tworzenia hospicjum,ale dobrze by było gdyby działał wolontariat i żeby znaleźli się chętni aby wspomagać rodziny mające takich chorych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka