Dodaj do ulubionych

3 sesja RM

30.12.10, 11:01
jeśli się nie mylę będzie to 3 sesja, w programie m.in. wynagrodzenie burmistrza. Może zostanie potwierdzona informacja o dalszej kadencji wiceburmistrzów. Wstęp wolny
Obserwuj wątek
    • surro-und Re: 3 sesja RM 30.12.10, 12:32
      Bóg , Honor i Honorarium dla Putyry.
      Mikoj juz ćwiczy podnoszenie ręki !!
      • kat_jakub Re: 3 sesja RM 30.12.10, 12:36
        Czy już wiadomo kiedy staną na radzie podwyżki. Wszystkim głosującym na obecnego życzę, żeby były tak wysokie, aby chleba w domu zabrakło.
        Dzieci wychowuje się przez tyłek do rozumu, dorosłych przez kieszeń.
        • pug307 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 08:52
          I jak tam, jak przebiegała ta sesja? Może ktoś coś napisze...?
          • mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 14:25
            Mikoj pewnie by napisał ale już po wyborach więc nie musi.
            Ja sam nie byłem, zresztą nigdy nie byłem więc nie wiem nic, tyle że w innym wątku mikoj wspomina o burmistrzu Robercie W więc pewnie przypuszczenia, że nic się nie zmieniło są trafne.
          • janka55jl Re: 3 sesja RM 03.01.11, 14:41
            Gratuluję nowej "radzie" rozsądku w podejmowanych decyzjach.!!!!!!!!!!
            podwyższenie pensji p.burmistrzowi jest strzałem w kolano dla większości radnych.
            Podwyżki otrzymuje się zazwyczaj za całokształt pracy .Jak nowa rada mogła ocenić pracę burmistrza po jednym miesiącu urzędowania.ŻENUJĄCE.Dlaczego takiej decyzji nie podjęła poprzednia rada.Forumowy radny mikoj głosował "za"-dyletant.
            Zważywszy na fakt że jednocześnie przegłosowano obniżenie o kilka milionów plan przychodów Gminy to mamy obraz burmistrza i "jego" radnych.
            Przy zmniejszeniu przychodów i zwiększeniu kosztów zaczęliśmy się staczać po równi pochyłej.Jestem zbulwersowana.
            A tak nawiasem mikoj.Kiedy dostałeś ostatnią podwyżkę w pracy?
            • mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 14:48
              janka, pamietaj: Pecunia non olet i ręka rękę myje i to wyjaśnia chyba całe postępowanie niektórych.
              Czyli burmistrz zarabia więcej, gmina mniej. Ech, kredyty, kredyciki- ktoś to musi spłacać...
              Dzięki za wiadomości, protokoły oczywiście w lesie i ostatni jest z XI. A masz może rozeznanie jak głosowali pozostali radni?
              • janka55jl Re: 3 sesja RM 03.01.11, 15:05
                Niestety nie mam takiej wiedzy. Pytałam tylko o forumowego faworyta , do którego miałam dość dużo sympatii . Niestety traci ją.
                • pug307 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 21:52
                  No cóż...Podwyżki otrzymało na starcie wielu samorządowców na około, np. Franciszek Październik z Oławy itp. sad
                  • pug307 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 21:58
                    A tak na marginesie, skoro tu wypisani są aktualni radni, to i pewnie nazwiska viceburmistrzów są także aktualne. To tak dla potwierdzenia, że zostają na kolejną kadencję Kołodziej i Walkowiak:
                    Tekst linka
                    • mono80 Re: 3 sesja RM 03.01.11, 22:07
                      podwyżka pewnie była dobrze uzasadniona i należała sie burmistrzowi,chłop ciężko napracował się w czasie poprzedniej kadencji oczywiście razem ze swoimi zastępcami
                      • dorkasz1 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 08:35
                        Ale dlaczego takie narzekania? Skoro dostał od ludzi takie poparcie, że będzie rządził przez kolejne 4 lata, to znaczy, że jego praca jest oceniana bardzo dobrze. A jak jest oceniana bardzo dobrze, to należy mu się podwyżka... Proste jak... rogal. Pozdrawiam.
            • leon1209 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 09:25
              A redaktor mikoj50 milczy, widać przyjął zasadę "płyń z prądem i trzymaj się koryta".
              • dorka1986 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 09:48
                Do Leon1209:
                A czego oczekujesz? Co chciałbyś usłyszeć od Mikołaja?
                To dopiero początek kadencji. Po jej zakończeniu (a zarazem w kolejnych wyborach) będziemy mogli ocenić to, co kto zrobił, a czego nie- udzielając poparcia w wyborach bezpośrednich danej osobie lub też nie.

Zainteresowała mnie sprawa odwołania radnego w innym trybie niż z mocy ustawy. Oczywiście, czysto teoretycznie. Jestem ciekawa, czy jest to możliwe. Wiem, że takie sytuacje miały miejsce (nie u nas, bo tutaj nie wiem), ale jestem ciekawa na podstawie jakiej ustawy i w jakim trybie i sobie draże temacik. Tak na marginesie wspomnę. Gdyby ktoś był zainteresowany, zapraszamwink A może ktoś się orientuje w temacie? Według mnie musi, gdzieś istnieć coś, ponieważ to my wybieramy radnych, a gdy np. działają na szkodę mieszkańców. Świetny temat na referat. W łóżku leżę to pewnie z nudów i gorączki, majaczęwink
                Pozdrawiamwink

• mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 16:47
                  Może nie jestem leonem ale ja bym np od mikoja oczekiwał wyjaśnienia dlaczego uważa, że burmistrzowi należy się podwyżka. Przecież nie głosował na niego w I turze, zatem nie był zadowolony z jego pracy. Czy jak kogoś się przyjmuje do pracy, od razu się zakłada, że będzie dobrze pracował i daje się mu najwyższą pensję?czy też stopniowo, w miarę efektów tą pracę docenia i podnosi się wynagrodzenie? On teraz zaczyna nowe 4 lata więc, niech np w ciągu roku pokaże co zrobił, wtedy podnieście mu, radni, wynagrodzenie, za rok znów itp.
                  a ja np. narzekam bo ja go nie wybrałem, więc mam prawo wink
                  • dorka1986 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 18:34
                    "To dopiero początek kadencji. Po jej zakończeniu (a zarazem w kolejnych wyborach) będziemy mogli ocenić to, co kto zrobił, a czego nie- udzielając poparcia w wyborach bezpośrednich danej osobie lub też nie". To było odnośnie nowych osób, takich jak Pan Mikołaj u władzy. Tak, w ramach sprecyzowania.

Co do burmistrza to piastował on tę funkcję przez ubiegłą kadencję. I chociaż ja go nie popierałam to większość go wybrała i nic nie można zrobić. Takimi prawami rządzi się demokracja.

Mszczygold, całkowicie się zgadzam i popieram takowe działania.
                    "On teraz zaczyna nowe 4 lata więc, niech np w ciągu roku pokaże co zrobił,
                    > wtedy podnieście mu, radni, wynagrodzenie, za rok znów itp.
                    > a ja np. narzekam bo ja go nie wybrałem, więc mam prawo wink"
    • dorka1986 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 09:01
      No cóż. Skoro Pan burmistrz został na kolejna kadencję to większość jest zadowolona z jego pracy. A skoro większość jest zadowolona tzn., że dobrze pracował itp.
      Wszyscy naokoło narzekają,ale ktoś go wybrał przecież, prawda!
      • grubylu Re: 3 sesja RM 04.01.11, 21:00
        Po co ta cała dyskusja skoro nie głosowano na ostatniej sesji o podwyżce dla Burmistrza tylko nad utrzymaniem pensji na obecnym poziomie czyli tym sprzed 4 lat. Platforma Obywatelska z liderem na czele Szczęśniakiem nie mając się do czego przyczepic wnioskowała o obniżenie tej pensji, co oczywiście nie przeszło. Myśle , ze nie możemy wymagać od mikoja aby był recenzentem każdej sesji do nie sposób opisać wszystko co się na niej dzieje są publikowane protokoły z sesji i kazdy może sobie je poczytać.
        • mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 04.01.11, 21:24
          Są publikowane protokoły? pewnie, że są ale z 3 miesięcznym co najmniej, opóźnieniem.
          Ja od mikoja, już niczego nie oczekuje, tak samo jak on od nas. A że część radnych była za obniżeniem, i tak dość sporej pensji to chyba dobrze, w obecnej sytuacji gminy.
          Janka napisała, że podwyższono pensję, mnie na sesji nie było jak już zresztą napisałem a nikt inny nie pofatygował się napisać co i jak.
          Protokół pewnie będzie w kwietniu więc po co mi on wtedy?
          • janka55jl Re: 3 sesja RM 05.01.11, 10:47
            wydaje mi się że nie wszyscy rozumieją podstawowy mechanizm jaki wiąże się z tym wątkiem.
            Logika "dorki" : skoro większość go (burmistrza) wybrała, to znaczy że pracował dobrze w związku z czym dostaje podwyżkę -jest bardo naiwna .
            Mogę to tylko porównać do sytuacji w której pracodawca zatrudnia nowego pracownika na określonych warunkach , a w nastepnym dniu daje mu podwyżkę.
            Mnie bardziej bulwersuje fakt obniżenia przychodów gminy o kilka milionów złotych.
            To jest tak jakby twoja miesięczna wypłata zostało nagle pomniejszona o np. 10%.
            Czy wtedy wystarczy ci pieniędzy do "pierwszego", zwłaszcza że głowa rodziny zwiększa swoje wydatki (patrz podwyzka pensji burmistrza)
            Podwyższenie wynagrodzenia burmistrza pociąga za sobą następne podwyzki dla zastepców
            no i dla pracowników urzędu .
            • mooreland Re: 3 sesja RM 05.01.11, 15:05
              Tak funkcjonuje WLADZA , Pani Janko. Calkiem niedawno poslowie dostali po 800 zl netto. Czym biedniejsze spoleczenstwo, tym dochody moznowladcow wyzsze. Dziwna prawidlowosc, ale obowiazujaca na CALYM SWIECIE.
              Pozdrawiam
            • dorkasz1 Re: 3 sesja RM 06.01.11, 09:47
              Po pierwsze: ktoś tu napisał, że wynagrodzenie burmistrza zostało na poprzednim poziomie, czy Twoje informacje o podwyżce pochodzą z wiarygodnego źródła?
              Po drugie: nie zawsze tak jest, że jak jeden pracownik dostaje podwyżkę, to od razu należy się wszystkim, w tym przypadku zastępcom i pozostałym urzędnikom.
              A po trzecie: jestem starsza od mojej imienniczki - dorki1986 o jakieś 20 lat, ale wygląda na to, że mimo dużej różnicy wieku, do pewnych spraw mamy podobne podejście. Internet jest bardzo niedoskonałym medium, trudno przekazuje emocje, ale zarówno jej jak i moja wypowiedź miała zabarwienie ironiczne i troszkę gorzkie. Co do naiwności... Tak, z pewnością jestem naiwna, bo wierzyłam, że jednak większość wyborców w Gminie JL, naiwna nie jest. I nie da się nabrać na jabłeczne sztuczki. Bo człowiek powinien uczyć się na błędach... W jabłkach zaszła duża zmiana, bo ewoluowały na szarlotkę. W Gminie aż tak dużych zmian nie zauważyłam. No chyba, że w zachowaniu Pana Burmistrza. Moje spotkania z nim na początku poprzedniej kadencji i na końcu, to jak spotkania z dwoma różnymi ludźmi. Pozdrawiam.
            • dorka1986 Re: 3 sesja RM 06.01.11, 12:47
              Naiwności mi nie brakuje, ale to co napisałam jest bardzo logiczne. Czy dałabym Pani pracownikowi, który źle pracuje podwyżkę? Czy zaufałabym mu Pani na tyle, aby mógł nadal u Pani pracować? Co do przychodów to się zgadzam.

I tak wszystko sprowadza się do zaspokajania potrzeb (zgodnie z zasadą minimalizacji kosztów i max. korzyści). Każdy człowiek dąży do tego. Każdy z nas ma swoje indywidualne potrzeby. Jako całość (społeczeństwo) również mamy swoje potrzeby. Wybieramy właściwą władzę, aby poprzez swoje działania urzeczywistniała nasze zbiorowe potrzeby (tj. np. parki, basen itp.). Każdy ma jakieś oczekiwania. Nie zapominajmy, że burmistrz też ma swoje oczekiwania i potrzeby, które są takie a nie inne. To istna gra (również w pracy, pracodawca kontra pracownik, każdy chce jak najwięcej dla siebie). W tym wszystkim nie ma możliwości zadowolić wszystkich. Kompromisy są jak najbardziej wskazane.

Pozdrawiam
              • pimpam3 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 11:58
                Oczywiście obecny burmistrz obronił swoją najwyższą z możliwych pensji - 12240 zł brutto.
                Dziwna to praktyka pana burmistrza Putyry przyznawania najwyższego uposażenia nowym pracownikom. W trakcie sesji nad jego pensją radny i zarazem wiceprzewodniczący RM Tadeusz Babski zapytał: Czy pan, jako pracodawca, zatrudnił kiedyś pracownika od razu z maksymalnym wynagrodzeniem?.
                Tak, oczywiście - odparł Putyra.
                Całość artykułu w Powiatowej.
                I kto powie, że w wyborach nie chodzi o kasę tylko o dobro społeczności lokalnej?
                PIOSENKA KLIK wink
                • mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 12:23
                  dobry tekst w gazecie, inni wójtowie, burmistrz Oławy, w czasie obrad nad wynagrodzeniem wychodzili z sali, a pan P został aby patrzeć kto za kto przeciw.
                  Ciekawe, że mikoj głosował inaczej niż Polakowska, a jedno ugrupowanie.
                  Pochwała należy się Polakowskiej, Babskiemu, Woźniakowi, Bejdzie- ci byli przeciw, nie wiem kto ejszcze.
                  • dorka1986 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 14:22
                    Czytałam. Chętnie się zgłoszę do Pana burmistrza o posadę- skoro na "dzień dobry" dostanę wynagrodzenie z "górnej półki"wink
                • jl-c Re: 3 sesja RM 09.01.11, 14:45
                  a ile wg Was powinien zarabiać Putyra?
                  • pimpam3 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 15:20
                    Dla przyzwoitości nie z górnej półki na dzień dobry. Aby mieć argumenty dla ewentualnych cięć z racji kryzysu powinien dać przykład zaczynając od siebie, ale na to trzeba mieć gest.
                    • dorka1986 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 15:27
                      Dokładnie!
                      • emerytw Re: 3 sesja RM 09.01.11, 19:13
                        a propos przepisów dot. przedmoiotowej kwestii:
                        www.pracuj.pl/zarobki-wynagrodzenia-raporty-placowe-samorzadowcy-i-prezydenci-miast.htm?gclid=CIH94IDNraYCFYVjfAodUVTLkg#top
                        ... a to a propos przejrzystości w tej materii,
                        telewizjakaszuby.pl/index.php/kocierzyna/370-ustalili-zarobki-burmistrza
                        ... a tak na marginesie Kościerzyna wg stanu na czerwiec 2009 roku liczyła grubo ponad 23 tys. mieszkańców. Pozdrawiam serdecznie.
                        • mszczyglod_1 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 19:23
                          Czyli Dutkiewicz z Wrocławia, zarabia ok 1 tyś więcej niż szanowny pan P.
                          • pug307 Re: 3 sesja RM 09.01.11, 23:08
                            Jeśli Mikoj głosował za tym maksymalnym wynagrodzeniem, a Polakowska przeciw to jest to dziwne, bardzo dziwne... Zrozumiałbym, gdyby na przykład MBP głosowała za maksymalną stawką i Mikoj także albo obydwoje przeciw, gdyż wiadomo, że wśród trójki radnych ,,Przyjaznej Gminy" to ona z racji swojej starostowej przeszłości i nie tylko gra pierwsze skrzypce, ale w takiej sytuacji...Hm... Mikoj tylko stracił, bo część forumowiczów i w ogóle ludzi może czuć się zawiedzona. Skoro MBP głosowała przeciw, lepiej dla Mikoja było postąpić tak samo. Ciekawe, czym kierował się, podejmując taką decyzję? Pozdrawiam.
                            • mikoj50 Re: 3 sesja RM 10.01.11, 12:12

Witam serdecznie.

Zdaję sobie sprawę, że każdy z Was ma prawo do własnej oceny zaistniałej sytuacji i wiem, że mogą być one skrajnie różne. Cóż, z przykrością, ale powiedzieć muszę, że bycie radnym nie polega na „obsłudze” naszego forum w każdym jego wątku i wiem, że nie macie o to pretensji, ponieważ już sobie tę sprawę wcześniej wyjaśnialiśmy. Chęci i wcześniejsze deklaracje - to jedno, a życie - to drugie. Kto śledzi forum, ten wie, że liczyłem się z pewnymi konsekwencjami, które przyczynią się do komplikacji mojego w nim uczestnictwa sad W ostatnim okresie w swoim kalendarzu zarejestrowałem sporo wcześniej nie planowanych spotkań. W zasadzie, to każde z nich w mniejszym lub większym stopniu ma związek z nową funkcją. Nie narzekam, jednak sytuacja taka jest dla mnie nowa, więc muszę nad nią zapanować. Pozostaje mi jedynie mieć nadzieję, że w końcu to wszystko się poukłada (tak mi podpowiadają starsi stażem radni) i moje życie w końcu ulegnie normalizacji smile
                              Pytań w tym dość ładnie rozwiniętym wątku zostało zadanych sporo, jednak pozwólcie, że ustosunkuję się do wypowiedzi ostatniej smile, która tak na prawdę jest esencją całej dyskusji. Pomimo tego, że wątek odnosi się do całej sesji, to łatwo zauważalne jest, że najwięcej emocji budzi sprawa „podwyżki” dla Burmistrza.

Pragnę zwrócić uwagę, że na trzeciej sesji, oprócz tak szczegółowo analizowanej i budzącej dużo emocji „podwyżki” było poruszanych jeszcze kilka bardzo istotnych dla naszej gminy spraw. Należą do nich między innymi dwie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na rozszerzenie WSSE „INVEST-PARK” o dwie działki o powierzchni 8,4 ha i 14,8 ha. Zrozumiałym jest, że wiąże się to z inwestycjami czyli nowymi miejscami pracy.

Wracając do sedna sprawy muszę napisać, że sprawa utrzymania pensji Burmistrza na poziomie z poprzedniej kadencji bulwersowała mnie tak samo jak niektórych z Was. Jednak w czasie dyskusji nad wnioskiem wyjaśniło się, że w istocie rzeczy nie chodzi o podwyżkę, tylko o zachowanie zarobków w dotychczasowej wysokości, a to już stawia całą sprawę w zupełnie innym świetle.

Proszę zwrócić uwagę na znaczenie i odbiór społeczny niżej napisanych słów:

- głosowaniu podlegała będzie podwyżka dla Burmistrza

- głosowaniu będzie podlegało utrzymanie pensji Burmistrza na poziomie, jaki osiągnął w poprzedniej kadencji

Nie ukrywam, że właśnie to wyjaśnienie miało wpływ na podjętą decyzję.
                              Sam odniosłem wrażenie, że ta gra słów miała na celu wprowadzenie opinii społecznej w błąd, czyli była swoistym „czarnym pijarem”. Kto i kiedy zaczął używać tego sformułowania, tego niestety dzisiaj się już nie uda ustalić. Kto mnie zna, ten wie, że liczę się i to bardzo z opiniami wyborców, którzy na spotkaniach zwracali się do mnie wprost, aby na pierwszych sesjach nie zajmować się podwyżką uposażeń. Czasu od zakończenia kampanii minęło bardzo mało, więc na pewno nie zapomniałem tych słów. Jednak cała ta gra słówek bardzo mi się nie spodobała, stąd taka a nie inna decyzja ostateczna. Ponadto dodam, że sprawa uposażenia Burmistrza jest stawiana na pierwszych sesjach ze względów proceduralnych. Poprzednia kadencja kończy się w dniu 30 listopada i aby Burmistrz mógł otrzymać wynagrodzenie za miesiąc grudzień, to musi w tej sprawie być podjęta uchwała. Tak mi przynajmniej wyjaśniono. Zdaję sobie sprawę, że moje wyjaśnienie nie będzie wystarczające dla Was wszystkich, więc dopiszę, że całą tę sytuację porównałem do siebie. Mnie również przynajmniej kilka razy w życiu było dane znaleźć się w podobnej sytuacji. Zmieniała się nazwa zakładu pracy, zmieniali się szefowie oraz miejsce pracy jednak z tego powodu nikt nie wnioskował o zmniejszenie moich poborów, chociaż każdorazowo się o to martwiłem. To, że radni mają prawo głosować w pewnych sprawach odmiennie niż ich liderzy jest sprawą oczywistą. Każdy ma inaczej wykształcone sumienie i inaczej widzi otaczającą nas rzeczywistość. Dlatego nie dopatrywałbym się w tym fakcie czegoś nadzwyczajnego i godnego potępienia. Praca w Radzie dopiero zaczyna się krystalizować i docierać. Liczyłem się z tym, że Wasze zdania niejednokrotnie będą się różniły od mojego. Cóż, radny musi podjąć decyzję „tu i teraz” natomiast Wy macie czas na przemyślenie, na zapoznanie się z opiniami innych forumowiczów oraz przyjaciół i właśnie ten fakt powoduje, że nie mam szans z podejmowaną przez niektóre osoby falą krytyki. Z krytyką się liczę, jednak dostrzegam, że niektóre wypowiedzi są formułowane w taki sposób, aby mi dokuczyć. Widzę to, jednak staram się od nich dystansować i nie brać sobie do serca, a wcale nie jest to łatwe. Dzięki Bogu było kilka opinii wyważonych, za które dziękuję. Może to głupio zabrzmi, ale tak jak napisała jedna z forumowiczek, już za niecałe cztery lata przyjdzie czas oceny naszych poczynań i wtedy okaże się kto pracował dla dobra naszej społeczności, a kto nie?
                              Zapewniam Was, że w chwili gdy na sesji „ćwiczy się rękę” to jest się przekonanym odnośnie dobra sprawy i własnej racji. Niestety, jak pokazuje życie, bywają przypadki, kiedy ta racja jest po drugiej stroniesad Oby takich przypadków było jak najmniej, jednak nie mogę zastrzegać, że jestem człowiekiem nieomylnym.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                              • katjamd Re: 3 sesja RM 10.01.11, 12:43
                                Mikoj50, po raz pierwszy zwracam się do Ciebie i to publicznie, na forum. Nie traktuj forum jak konfesjonału. Nikt nie wymaga od Ciebie spowiedzi, żałowania za grzechy i poddania się pokucie. Nie masz obowiązku "spowiadać" się przed nami. Po prostu jak masz czas podziel się od czasu do czasu z nami swoimi przemyśleniami z pracy dla dobra społeczności. Nie traktuj rozmów na forum jako niemiłego obowiązku, ale jak przyjacielską pogawędkę. Oczywiście zawsze będzie wielu krytykantów, a nie zawsze sprzyjającym Tobie będzie się chciało pisać słowa poparcia. Ponosisz po trochu cenę sławy. Powodzenia.
                                • mikoj50 Re: 3 sesja RM 10.01.11, 13:44

Witam serdecznie.

Dzięki Katjamd - uwagi przyjęte smile

Chciałem dobrze, wyszło jak zawsze smile

Trochę ten zwrot jest oklepany, jednak myślę, że w tym przypadku trafny smile

"Przyjazna Gmina" jeszcze nie raz udowodni, że potrafi pracować dla dobra lokalnej społeczności wink

Nawiązując do wspomnianej przez Ciebie popularności, to myślę że jest to opinia trochę na wyrost, ale skoro o tym napisałaś? smile

Pozdrawiam serdecznie.
                                  • dorkasz1 Re: 3 sesja RM 10.01.11, 14:50
                                    Mikoj, wyszło dobrze. Trzymaj się i nie daj się zwariować. Katja ma 100 % racji.
                                    Pozdrawiam jak zwykle ciepło.
                                    • emerytw Re: 3 sesja RM 10.01.11, 15:16
                                      Witaj Jacku, pozdrawiam Cię serdecznie, jak zawsze trzymam kciuki. Powodzenia.
                                • jl-c Re: 3 sesja RM 10.01.11, 15:22
                                  Mikołaj50, uważam że świetnie trafiłeś w niszę jaką jest "komunikacja" forum - rada miasta. Forum jest poczytne i popularne w J-L, a to może pozytywnie wpłynąć na Twoją aktywność w radzie. Czytaj i wyłapuj problematyczne kwestie, ciekawe pomysły których nie brakuje. W sprawie zapadającej się drogi przy rondzie fajnie zareagowałeś. Problem z forum, opis Twojej reakcji i monitoring sprawy. Oby tak dalej!

Co do "spowiedzi" to nie zgodzę się z przedmówcą. Mikołaj wyjaśnił i o to chodzi. Dodatkowo fajnie by było aby protokoły z sesji były do ściągnięcia ze strony UMIG.
                                  • ww88ww Re: 3 sesja RM 10.01.11, 17:38
                                    Ja niestety nie posiadłam takiej zdolności, aby radnego z jego 4-letniej kadencji, oceniać już po miesiącu.
                                    Domyślam się, że dla większości na forum mikoj jest jedynym radnym jakiego znają. Będzie teraz zbierał za wszystko. Za gradobicie, trzęsienie ziemi i koklusz też smile.
                                    Jak ktoś potrzebuje sprawozdawcy z sesji nic nie stoi na przeszkodzie, aby sam nim został. Obrady są otwarte dla mieszkańców, każdy może wejść, posłuchać, popatrzeć i jeszcze w ten sam dzień podzielić się wrażeniami na forum.
                                    Wcale nie trzeba czekać co napisze mikoj, albo w czwartek wydrukuje Powiatowa.
                                    Mam dużo sympatii do mikoja i będę obserwowała jego poczynania i jeszcze 2-3 osób, które znam i cenię. Na oceny przyjdzie jeszcze czas, teraz jest pora na wsparcie. Ma chłop pewną wizję niech ją realizuje, a dokonać tego można tylko i wyłącznie w porozumieniu i kompromisie.
                                    Mało znam w życiu przykładów, aby dobrze wyszedł ktoś na trzaskaniu drzwiami, odwracaniu się na pięcie, kłótni i przekonaniu, że nie ma ludzi niezastąpionych.
                                    • pug307 Re: 3 sesja RM 10.01.11, 21:59
                                      Mnie Mikoj na pewno nie możesz posądzić o krytykę, ,,aby dokuczyć", gdyż ja i 3 osoby z najbliższej rodziny głosowaliśmy na Ciebie. Pisałem o tym jeszcze jako megi2.0. Ja jako jedyny z nich mam konto i piszę na tym forum, ale oficjalnie te 3 osoby wiedzą, że tylko czytam, nic nie pisząc. I nie oceniam Ciebie po pół roku, lecz zgadzam się z ww88ww, że na ocenę przyjdzie czas za 4 lata, za całokształt. Pozdrawiam.
                                      • pug307 Re: 3 sesja RM 12.01.11, 17:21
                                        Wklejam link z Powiatowej.
                                        Tekst linka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka