Dodaj do ulubionych

Oznakowanie ulic

02.04.07, 12:28
Parę miesięcy temu na forum poruszany był temat oznakowania ulic na terenie
Spółdzielni Mieszkaniowej. Pamiętam, że do dyskusji włączył się nawet szef
drogówki z Oławy. Coś drgnęło. Pracownicy SM montują nowe oznakowanie. Ponad
10 lat nie było to robione. Dziękuję ludziom którzy przyczynili się do
zmobilizowania SM. Na pewno poprawi to poziom bezpieczeństwa.

A do wandali:

- Zostaw tumanie jeden z drugim te znaki w spokoju. Ja rozumiem, że jeśli ktoś
jest sfrustrowany i nie ma sukcesów to lubi sobie odnieść jakieś zwycięstwo w
swym nędznym życiu choćby nad znakiem drogowym czy ławką. A jak już zniszczysz
znak to wsiądź w auto, rower co tam masz i wymuś w tym miejscu najlepiej pod
coś dużego, albo pomyśl, że z chwilę tędy mogą jechać rodzice albo ukochana
dziewczyna.
Obserwuj wątek
    • swojaczka Re: Oznakowanie ulic 03.04.07, 11:38
      Takiemu tokowi rozumowania można tylko przyklasnąć , od razu widać że jesteś
      osobą mądrą a teraz o to coraz trudniej.
    • nokianin Re: Oznakowanie ulic 03.04.07, 21:10
      w końcu będzie z tym porządek smile

oczywiście wszyscy pamiętają, że wyjeżdżający ze strefy zamieszkania włącza się
      do ruchu
      • eurofabrika Re: Oznakowanie ulic 09.04.07, 12:53
        Ciekawe jak dlugo beda te nowe oznakowania ??

Pozdrawiam
        Ania

Lato, Lato
        www.eurofabrika.com
        • jasfinks "Strefa zamieszkania" 06.05.07, 20:50
          No więc stoją już te znaki tj.STREFA ZAMIESZKANIA i KONIEC STREFY
          ZAMIESZKANIA(na odwrocie tych pierwszych) i bardzo dobrze i dzięki za to
          administratorowi jak też i szefowi policji drogowej!
          Ale mam jedno "ale", tj wątpliwość...Otóż zauważyłem po drodze,że w 2
          przypadkach, przy wjazdach w OSIEDLE HIRSZFELDA(wyjazdach z...) z alei Wolności
          znaki te nie stoją na samym początku dróg wjazdowych(wyjazdowych),tylko
          kilkadziesiąt metrów dalej,za pierwszym blokiem...Więc kiedy wyjeżdżam
          tamtędy,mijam znak "KONIEC STREFY ZAMIESZKANIA"i za znakiem jadę jeszcze
          kilkadziesiąt metrów,dojeżdżam do alei Wolności,którą równocześnie zbliża się(po
          mojej lewej ręce) inny samochód,to kto ma pierwszeństwo?
          Moim zdaniem to ja,gdyż po minięciu znaku D-41 jestem na drodze nieoznakowanej
          więc obowiązują ogólne zasady ruchu a więc też"reguła prawej ręki"...Jednak
          wielu uważa odwrotnie i może wobec tego dojść do wypadku.W tych miejscach.I kto
          będzie wtedy winien?
          Najbardziej cenna byłaby odpowiedź fachowca z "drogówki"...
          • rostalski.l Re: "Strefa zamieszkania" 07.05.07, 00:08
            Wydaje mi się że obowiązuje tam reguła prawej ręki, ponieważ znak D-40 "strefa
            zamieszkania" informuje nas tylko o tym że na danym terenie mieszkają ludzie na
            których to trzeba zwracać szczególną uwagę. Znak D-46 "droga wewnętrzna", który
            tam kiedyś stał oznacza drogę niepubliczną i wtedy trzeba było ustąpić
            pierwszeństwa. Teraz kiedy tego znaku nie ma droga z ulicy Hirszfelda jest
            drogą publiczną i mają na niej zastosowanie przepisy ogólne o ruchu drogowym.
            Takie jest moje zdanie, ale niech się policja wypowie.

PS
            Jak wracam z pracy ok 16-tej to szlag mnie trafia kiedy muszę jechać slalomem
            bo po 2 stronach drogi stoją samochody zaparkowane na chwilę celem zrobienia
            zakupów. Mimo że stoi tam znak zakaz parkowania od 15 do 16.
            • nocai Re: "Strefa zamieszkania" 07.05.07, 11:40
              Panowie, co prawda nie jestem mundurowy, ale spróbuję dopowiedzieć. Tam gdzie
              znak D-40 jest postawiony zaraz przy skrzyżowaniu, wyjeżdżając ze strefy
              WŁĄCZAMY się do ruchu i ustępujemy pierwszeństwa.
              Tam gdzie strefa kończy się 20 metrów przed skrzyżowaniem droga jest już drogą
              publiczną i skrzyżowaniem równorzędnym.

poniżej stosowana wykładnia

Strefa zamieszkania :
              "Strefa zamieszkania jest oznaczona znakiem D-40. Znak ten stosuje się w celu
              oznakowania ustalonej strefy zamieszkania, w której obowiązują szczególne zasady
              ruchu drogowego. Umieszcza się go na początku strefy zamieszkania na wszystkich
              drogach doprowadzających do niej ruch. Strefy te ustala się w obszarach
              zabudowanych na ulicach, również pojedynczych, na których w zasadzie odbywa się
              ruch docelowy, przede wszystkim w osiedlach mieszkaniowych. Zasady ruchu
              obowiązujące w strefie zamieszkania dają całkowity prymat pieszemu. W takiej
              strefie pieszy nie musi korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, ale może
              poruszać się po całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem /art.
              11 ust. 5/. Wyjazd z takiej strefy na drogę jest oznaczony znakiem D-41 i jest
              traktowany jako włączanie się do ruchu /art. 17 ust. 1 pkt 1 / i kierującego
              pojazdem obowiązują w takiej sytuacji zasady regulujące włączanie się do ruchu,
              a więc jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa
              przejazdu innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu /art. 17 ust. 2/. Dopuszczalna
              prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów w tej strefie wynosi 20 km/h /art. 20 ust.
              2/. Ponadto zabroniony jest postój w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu
              /art. 49 ust.2 pkt 4/. Zasady te obowiązują w strefie zamieszkania niezależnie
              od tego, czy jest ona ustanowiona na drodze publicznej, czy innej, np.
              wewnętrznej. W pozostałym zakresie obowiązują takie same zasady jak na drogach
              publicznych."

• rostalski.l Re: "Strefa zamieszkania" 07.05.07, 11:55
                A gdzie znalazłeś te 20 metrów, bo patrzyłem wczoraj na KD i na jakieś przepisy
                odnośnie oznakowań i nie znalazłem nic takiego.
                • nocai Re: "Strefa zamieszkania" 08.05.07, 08:22
                  Trochę za daleko szukałeś smile Te informacje są na początku PORD.

Dział I. Przepisy Ogólne.
                  Art.2 Użyte w ustawie określenia oznaczają:

2.droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej,
                  kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub
                  kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są
                  drogami gruntowymi;

10. skrzyżowanie - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich
                  połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie
                  przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia,
                  połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową lub stanowiącą dojazd
                  do obiektu znajdującego się przy drodze;

pozdrawiam
                  nocai
                  • jeltsch Re: "Strefa zamieszkania" 12.05.07, 20:13
                    Ok, bloki oznakowane, a teraz czas na osiedle szeregówek obok targu.
              • bb1104 Re: "Strefa zamieszkania" 04.06.07, 05:50
                kierownik ruchu drogowego w oławie to konkretny gość-obiecał i słowa
                dotrzymał...wiem,że nidługo zajmie się zarośniętymi poboczami
            • rostalski.l Re: "Strefa zamieszkania" 16.05.07, 09:35
              Dziś widziałem że znaki przenieśli na nowe miejsce, teraz stoją przy drodze.
              • nocai Re: "Strefa zamieszkania" 17.05.07, 08:35
                rostalski.l napisał:
                > Dziś widziałem że znaki przenieśli na nowe miejsce, teraz stoją przy drodze.

Zaiste tak się stało ! Widać ktoś władny (czy też żądny władzy) czyta nasze
                forum i poszedł po rozum do głowy. Jakby co to polecamy się (forum) na przyszłość.
                • rostalski.l Re: "Strefa zamieszkania" 18.05.07, 01:13
                  Powiem więcej, teraz stoją dwa takie same znaki w odległości ok 25 metrów smile Ale
                  jest dobrze lepiej więcej niż miał by się ktoś w kogoś samochodem władować.
                  • jasfinks Re: "Strefa zamieszkania" 18.05.07, 21:39
                    rostalski.l napisał:

> Powiem więcej, teraz stoją dwa takie same znaki w odległości ok 25 metrów smile Ale
                    jest dobrze lepiej więcej niż miał by się ktoś w kogoś samochodem władować...<

Teraz rzeczywiście stoją na tych dwóch wjazdach w Osiedle Hirszfelda(czy też
                    wyjazdach - zależy czy wjeżdżamy czy też wyjeżdżamy) po dwa identyczne znaki...
                    Ale w dalszym ciągu nie jest wcale dobrze... No bo z kolei wyobraźmy sobie,że
                    ktoś wyjeżdża z Osiedla Hirszfelda jednym z tych wyjazdów teraz
                    "ozdobionych"dwoma identycznymi znakami "koniec strefy zamieszkania",mija
                    pierwszy z tych znaków i myśli:"Wyjechałem ze strefy zamieszkania, więc teraz ja
                    mam pierwszeństwo a nie piesi.Nie obowiązuje mnie też już ograniczenie prędkości
                    do 20 km/godz i mogę jechać szybciej więc dodam gazu bo mi się śpieszy" I dodaje
                    gazu a tu mu wpada pod samochód "miejscowa strefowa święta krowa"(bez
                    obrazy...)...I tu w innej już nieco sytuacji niż w tej jednym omawianym znakiem
                    ale cofniętym, muszę powtórzyć poprzednie pytanie:"I kto będzie wtedy winien?"
                    Nasuwa tu się też pytanie dlaczego w ogóle mamy po te dwa identyczne
                    znaki...Czy mamy tu dwóch właścicieli terenów którzy nie potrafią lub nie chcą
                    się dogadać? Jeżeli tak to może w miarę wykupowania kolejnych bloków pojawią nam
                    się kolejne identyczne znaki na tych uliczkach? ; ) I jak mają(mogą) zachować
                    się wtedy kierujący wyjeżdżający mijający kilka takich identycznych znaków D-41?
                    Może policja wie i odpowie?(abyśmy nie mieli żadnych wątpliwości) : D
                    • jasfinks Re: "Strefa zamieszkania" 19.05.07, 23:20
                      Odkryłem dwie nowe mapy, na których już widać kształt ul. Hirszfelda:

skocz.pl/dxdz

skocz.pl/dxdy
                      • rostalski.l Re: "Strefa zamieszkania" 27.05.07, 14:28
                        A tutaj przy dużym zbliżeniu mamy zdjęcia satelitarne.
                        212.244.179.188/website/Orto/viewer.htm
                    • bb1104 Re: "Strefa zamieszkania" 04.06.07, 05:54
                      jako pierwszy zwróciłem uwagę na ten problem
    • mono80 Re: Oznakowanie ulic 12.05.07, 23:15
      jadąc w stronę zakładów po lewej stronie nie potrzeba żadnych znaków, skrzyżowania
      są równorzędne, natomiast po lewej stronie nie ma dróg, jak zrobią to powinny
      być też równorzędne i po problemie, a jak idioci nie umieją jeździć to niech nie
      wsiadają za kierownicę oczywiście dotyczy to ulicy Chabrowej jedynie wjazd na targ
      powinien być jako ciąg pieszo-jezdny
      • jeltsch Re: Oznakowanie ulic 13.05.07, 23:04
        To ciekawe bo:

# droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
        drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów
        szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju
        pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

# droga twarda - drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej,
        kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub
        kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są
        drogami gruntowymi;

więc moim zdaniem tam powinno znajdować się takie oznakowanie.
        • skuterionex Re: Oznakowanie ulic 16.05.07, 20:41
          Ul. Bryły jest jednokierunkowa a niektórzy jeżdżą pod prąd. Tylko patrzeć jak
          dojdzie do wypadku. Wąska i do tego obstawiona samochodami,które włączają się
          do ruchu. No i brak chodnika dla pieszych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka