mikoj50 Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 09.02.10, 12:02 Witaj Karol! Miałem nosa Przygotowywałem się do odgadnięcia Twoich zagadek. Aby lepiej widzieć co jest na zdjęciach skopiowałem je sobie. Zbyt wiele mi to nie dało, ale jednak. Nawet zacząłem już przygotowywać wstępny tekst odpowiedzi, lecz trochę przez dodatkowe obowiązki, trochę przez zapomnienie nie zrobiłem tego, jak to się mówi od ręki i gdy wróciłem do tematu, okazało się, że starym zwyczajem usunąłeś swoje zdjęcia z fotoforum. Miałeś prawo, ale nic by się nie stało, gdyby zostały tam na zawsze. Były Twoje, więc mogłeś z nimi zrobić to, co chciałeś. Zamierzałem zamieścić komentarze pod nimi, a tu nic z tego. Nie ukrywam, że Twoja zagadka przerasta nieco moją wiedzę o najbliższej lub nieco dalszej okolicy Bij, zabij, ale naprawdę nie mam pojęcia, gdzie usytuowane są przedstawione na zdjęciach ruiny. Pewne elementy wyglądają na starsze, zwłaszcza te z poukładanych kamieni. Natomiast te betonowe z pewnością są młodsze. Odnoszę wrażenie, że cały ukazany obiekt był rozbudowywany na przestrzeni wielu lat. Być może miejsce to jest mało znane, dlatego postanowiłeś je zarekomendować. Pomysł z kociołkiem całkiem, całkiem Chociaż nie było mi dane jeszcze nigdy biwakować z takim wyposażeniem, ponieważ bliższy jest mi kawałek kiełbaski na kiju, tak jak na pierwszych spotkaniach ryczyńskich. Myślę, że wszystko przede mną Każdy biwakuje w sposób, jaki uważa za stosowny, ale butelka widoczna w tle w żaden sposób nie przypomina mi tej, która powoduje milszą i luźniejszą atmosferę na biwaku Zupa Wesołych Drwali jest daniem, którego jeszcze nie jadłem. Słyszałem natomiast o zupie na gwoździu, ale to jest bajka dla grzecznych dzieci Odnośnie zdjęć, proszę o dyskretną podpowiedź Pozdrawiam serdecznie. PS Jedna będę strzelał no bo jak tu się poddać bez walki Wymyśliłem, że może to być w okolicach: 1. Przeworna 2. Łagiewnik 3. Niemczy Chyba jednak nie trafiłem, więc czekam z niecierpliwością na Twój komentarz. Jeszcze raz PS Jak znajdziesz chwikę czasu, to zerknij na moje ostatnie zagadki. Może któraś z nich coś Ci przypomni Wystarczy tylko kliknąć poniższy link Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 10.02.10, 14:01 Odpowiedź na zagadkę 118 Tym razem ponownie punkty zdobyła Cindi Odpowiedź jak najbardziej prawidłowa. Zdjęcie przedstawia kijankę. Ta akurat jest stosunkowo duża. Podobnie jak z pijawkami, tak i z kijankami bywa, że coraz trudniej jest natrafić na nie w naturze. Ponownie sięgnę do wspomnień z dzieciństwa, z którego pamiętam bardzo duże ilości kijanek. Doskonałym miejscem, w którym miały dogodne warunki rozwoju były podmokłe łąki między stacją kolejową a osiedlem, a właściwie to między stacją a cegielnią. Nie wiem czy wiesz, ale przed laty, gdy nie było jeszcze nowych bloków, to obecne Stare Osiedle nazywane było po prostu Osiedlem. Od istniejącej jeszcze przy stacji starej rampy, do cegielni przebiegał nasyp, na którym był ułożony wąski tor. Załadowane cegłami wózki ciągnięte były przez konie w stronę rampy, tam z kolei cegły były przeładowywane na wagony. Największą frajdą było, gdy popołudniami braliśmy puste wózki z cegielni, wtaczaliśmy je na rampę i zjeżdżaliśmy nasypem w stronę cegielni. Zabawa ta była trochę niebezpieczna, jednak była to również niesamowita frajda. Trzeba było uważać, ponieważ stróż z cegielni, a niekiedy osobiście jej ówczesny kierownik pan Wesołowski nie pozwalał nam na tą zabawę. Tak naprawdę, to po prostu usiłował nas przeganiać, jednak różnica wieku była tak duża, że zazwyczaj udawało nam się uciec Właśnie po lewej stronie nasypu były te pełne kijanek i kwitnących kwiatów rozlewiska. Często spotkać tam można było brodzącego bociana, tego, po którym resztki gniazda jeszcze do niedawna można było obserwować na największej w Laskowicach stodole obok GOK-u. Niestety, już chyba od lat siedemdziesiątych bocianów u nas nie ma. Aby je pooglądać musimy jeździć do okolicznych miejscowości. Pozdrawiam serdecznie. Moje nieodgadnięte jeszcze zagadki w niżej zamieszczonym linku. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 11.02.10, 09:51 Witaj Jasfinks! Chciałoby się pogadać z każdym, lecz brak czasu nie pozwala na realizowanie wszystkich zachcianek Dzisiaj postanowiłem obejrzeć Twoje zagadki, których już się dość sporo uzbierało. Jak znaczna większość, tak i te są dość interesujące. Odpowiedzi na wszystkie nie znam, ale może chociaż kilka uda mi się odgadnąć. Ad.468 - Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że jest to fragment starych zabudowań po gospodarstwie rolnym w Dębinie. Ad. 469 - Ukazana "zasoplowana" literka, (znów mi się tylko wydaje) może być jedną z liter w wyrazie "restauracja". Tylko gdzie? Ad. 470 - Mam wrażenie, że na zdjęciu są dzikie gołębie. Dlaczego są zwrócone w jedną stronę? - może w chwili robienia zdjęcia wiał silny wiatr? Ad. 471 - Na zdjęciu widać ostatni fragment polnej drogi wiodącej z Laskowic do Dębiny od ul. Łąkowej za parkiem i dalej lipową aleją. Po lewej stronie widoczny jest budynek mieszkalny ze spiralnym zewnętrznym wejściem. Na wprost widoczny dąb "Słowianin". PS To właśnie na tej drodze zrobiłem zdjęcia ukazanego w moich zagadkach "tresowanego zaskrońca". Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 11.02.10, 11:35 Witaj Mikoj! Rzeczywiście, trochę się tych zagadek uzbierało... Ponad 500...Dokładnie do dzisiaj zamieściłem tu 506 fotozagadek, z czego 83 są jeszcze do odgadnięcia. Zdjęć ogółem moich tutaj jest już 885 i powoli zaczyna mi się wyczerpywać przyznany limit 2 GB miejsca... Ad 468 - odpowiedź prawidłowa..., ad 469 - to nie ten wyraz, ale miejsce na pewno jest Ci znane, ponieważ innych kilka fotozagadek pokazujących tamtą okolicę rozwiązałeś przedtem bez problemu..., ad 470 - ptaki podobne do gołębi ale wiatru wtedy raczej nie było... Może te ptaki mają tak jak słoneczniki, że zawsze "patrzą" w stronę słońca?(bo tak właśnie wtedy było)...Coś mi się wydaje, że dopiero Orillo jak wróci, to nam to wyjaśni... ad 471 - tu też rozpoznałeś trafnie. Na pierwszym planie tego zdjęcia widać głębokie ślady zostawione przez idące obok siebie konie...Ślady jasfinksa są za mną... Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 12.02.10, 21:18 Trochę mniej bywałam ostatnio na forum, ale jednak nie umknęła mojej uwadze 500 zagadka jasfinksa, więc z opóźnieniem, ale jednak tradycyjnie gratuluję tego okrągłego wyniku! Przy tej okazji chciałabym także o coś zapytać , chodzi o to, że osoby zamieszczające w tym wątku swoje zdjęcia przy ich pomocy pokazali, albo napisali, gdzie szczególnie lubią bywać. Oglądając Twoje zdjęcia, jest ich 888 - trudno mi określić, a jestem ciekawa, które z miejsc jest tym ulubionym, szczególnym, “magicznym” zakątkiem, może to jest ujście Smortawy, może Dziki Las ? A może jest to jeszcze inne miejsce? Mam nadzieję, że odpowiedzenie na to pytanie przywoła te fajne miejsca, w których z powodu zimy rzadziej się bywa Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 13.02.10, 22:02 Dzięki za zauważenie i docenienie moich ponad pół tysiąca fotozagadek z Jelcza-Laskowic i okolic... Ponieważ tych parę setek zdjęć jest plonem z tylko pobieżnego, jak na razie poznania naszej gminy, mam nadzieję na jeszcze kilka razy po parę setek podobnych zdjęć ale oczywiście lepszych... Z tego samego powodu nie mam też jeszcze jakichś szczególnie ulubionych, magicznych dla mnie miejsc w naszej najbliższej okolicy. Wspominałem tu już kiedyś chyba, że mieszkałem najpierw we Wrocławiu, później w Oławie i dopiero od względnego niedawna mieszkam w J_L... Tak więc mogę powiedzieć, że jestem dzieckiem zDolnego Śląska... Jest jednak jedno magiczne miejsce, które zauważyłem, że mnie bardzo przyciąga gdziekolwiek bym nie był - we Wrocławiu i w Oławie i w Jelczu-Laskowicach...Tym miejscem jest RZEKA ODRA! Rzeka dla mnie magiczna. Całe moje dotychczasowe życie spędziłem w jej pobliżu i mam z nią związanych tysiące wspomnień...Można by trawestując jedną z pieśni rosyjskich słyszanych dzisiaj na koncercie w Pałacu zaśpiewać: Odra, Odra - rzeka matka... Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?503 - ?506. Zima 2010 w J-L... 19.02.10, 22:37 Kiedy tak sobie pomyślę, to też od dziecka mieszkałam nad rzeką. Początkowo nie była to jednak Odra, a mała rzeczka Nysa Szalona Później mieszkałam nad samą Odrą, a konkretnie nad jej kanałem, który było widać z okna, no i teraz właściwie do rzeki mam najdalej, ale bardzo lubię przesiadywać na brzegu w pogodne dni. W ubiegłym roku nad brzegiem zdarzyła mi się przygoda, w której miałam dużo szczęścia. Stałam w pobliżu wędkarza, który zarzucał właśnie wędkę, jego żyłka świsnęła mi przed nosem, a haczyk ściągnął okulary i niestety poleciały daleko od brzegu i utonęły w Odrze. Pozostało się cieszyć, że nic więcej się nie stało Odpowiedz Link
cindirella70 Zagadka 112 12.02.10, 21:23 Zagadka 112 “Jego wysokość książę Fryderyk Wilhelm Pruski w tym miejscu 4 maja 1857 upolował lisa” Było to oczywiście w miejscu widocznym na zdjęciu, a to miejsce znajduje się w okolicy II stawu, ale dokładnie gdzie to nie wiem, bo nie widziałam tego pomnika... P.S.Bardzo się cieszę, że mój pomysł z szampanami się spodobał, ja myślę, że tych sympatycznych słów byłoby więcej, ale staraliśmy się zawsze, żeby dyskusja o zdjęciach i o najbliższej okolicy była rzeczowa i chyba jednak mało zachwalaliśmy swoje zdjęcia, może to i dobrze, bo ktoś mógłby powiedzieć, że mamy tu taki kącik wzajemnej adoracji Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 12.02.10, 21:24 ?417 na tym zdjęciu może to być usuwanie sopli z dachów, w tym roku zima dopisała i te ciężkie sople mogły być zagrożeniem, ?438 kra płynąca po Odrze, wygląda dość ciekawie, ?434 takie konary wystające z wody, czy z lodu widać na jeziorze Pod Dębami, albo może to być w rezerwacie, to zdjęcie należy do moich ulubionych ?469 ta literka A może być z napisu nad którąś placówką bankową, ?475 ja myślę, że to nowe osiedla domków w Miłoszycach, ?478 to może być Młynówka wpadająca do Odry w Ratowicach, ?482 tu widać fragment pagórka w jelczańskim parku, którego jedno wyłożone kamieniami zbocze jest prawie pionowe, na wprost tego zbocza znajduje się mały stawik, dość osobliwe miejsce. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 13.02.10, 23:58 Ad 417 - To było odkuwanie lodu z korytek czy też rynienek na brzegach dachów bloków spółdzielczych aby woda z topniejącego na dachach śniegu mogła spływać do rynien pionowych, zamiast do mieszkań na górnych piętrach... ad 469 - ta zasoplowana literka jest częścią nazwy światowej firmy mającej jeden ze swoich punktów filialnych w J-L. Siedziba główna tej firmy znajduje się w kraju gdzie obecnie odbywają się zimowe igrzyska olimpijskie. Dla ułatwienia dodaję zdjęcie rozszerzone o kolejną literę... ad 475 - to nie Miłoszyce... ad 478 - tak, teraz to jest ujście Młynówki do Odry w Ratowicach ale kiedyś ujście Młynówki było o kilometr wcześniej w stronę Jelcza, jeszcze przed topolami...W miejscu widocznym na zdjęciu na starorzeczu była przystań i zimowisko statków a obok na prawym brzegu Odry była stocznia rzeczna gdzie różne statki właśnie budowano..., ad 482 - Na tych krzyżach na tej górce powtarza się napis: WAKACJE Z PANEM BOGIEM... Pzdr Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 19.02.10, 22:12 No cóż, do trzech razy sztuka. Wracając po podpowiedzi do tych literek na czerwonym tle myślę, że to firma Acana która produkuje karmy dla zwierząt. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 20.02.10, 00:19 Tak, to jest ta firma mająca u nas swoją siedzibę na ulicy Kasztanowej. Tak więc ACANA rozszyfrowana...Gratulacje. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 12.02.10, 23:21 ?483 to fachowo wycięty otwór w lodzie, chyba przez wędkarzy, coś mi się zdaje, że to okolice Matunina, ?487 pełno śladów zwierząt, może to rezerwat? ?486 znowu super zdjęcie, ciernisty krzak a wokół śnieg i błękitne niebo, ?489 wydaje mi się, że to znów na Matunin, są tam właśnie dziwnie pochylone drzewa nad wodą, a teraz nad lodem, ?491 bluszcz, który zakorzenił się między cegłami ruin zamkowych na wyspie, ?492 na tym zdjęciu także bluszcz ciekawie pnący się po innych drzewach, to widok najczęściej spotykany właśnie na wyspie, ?503 to jest I staw, dobrze, że zamieszczono ten zakaz kąpieli, bo jeszcze ktoś by się wykąpał – w przerębli Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 00:54 I kolejne odniesienia do odpowiedzi Cindi: Ad 483 - Tak, to jest przerębla a. przerębel(obie formy chyba prawidłowe) na Matuninie...Znam takiego jednego co postanowił sobie wieczorem zimowym, kilka lat temu, pojeździć na łyżwach po tym stawie. Wtedy też tam były zrobione takie przeręble. Po jednym czy dwóch dniach mrozik ponownie utworzył tam lód ale cienką warstwę a śnieżek to zasypał...Gość niczego nieświadom najechał na takie coś i oczywiście zniknął całkiem pod lodem... Jak opowiadał trwało kilkanaście sekund zanim walcząc rozpaczliwie o życie udało mu się odnaleźć z powrotem wyjście na powierzchnię. Brrr... Gdyby tam tak jak nad Pierwszym Stawem była tablica z zakazem kąpieli, to może by bardziej uważał... ad 486 - ten tak ładnie nawiany śnieżek na krzaczek spotkałem na znanej już drodze przez las i pola do Grędziny lub w prawo do Dębiny, ale niełatwo tam zimą dotrzeć rowerem. Szybciej i lżej byłoby na nartach lub rakietach śnieżnych... ad 491 - to akurat nie korzenie bluszczu tylko jakiegoś trudnego teraz do rozpoznania drzewa ale zgadłaś że to na ruinach zamku na wyspie... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 22.02.10, 22:31 Nad pierwszym stawem tablica z zakazem kąpieli owszem jest. Ale mimo to i mimo przede wszystkim zimy można tam napotkać kąpiących się ludzi! Obok przystani jest wycięty w lodzie tor, do którego wskakują morsy z J-L (brrr!), o tym zresztą donosiła ostatnia Powiatowa na pierwszej stronie, a ja już rok temu wstawiłam fotkę z morsem, teraz okazuje się, że jest ich już więcej Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 22.02.10, 22:44 Wśród tych morsów widziałem też jedną, ładną nawet foczkę... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 12.02.10, 23:41 ?504 to jest brama do jelczańskiego zamku,, trzeba przyznać, że świetnie zakamuflowana, tylko czemu zamknięta, ?505 zakręt na drodze Jelcz-Oława, przy którym rosną dęby-pomniki przyrody, ?506 to może być droga pomiędzy II I III stawem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 13.02.10, 22:14 Rozwiązanie zagadki 112 Brawo Cindi! Bardzo dobra odpowiedź. Faktycznie ten pamiątkowy kamień znajduje się w okolicy III-go stawu Domyślam się, że chciałaś napisać III-go, a nie tak jak przypadkowo wyszło II-go, ale to wszystko przez te ułomności w naszym sprzęcie Zapewne pamiętasz, że kilka tygodni temu, mój komputer również troszkę szwankował przy pisaniu nicku Jasfinksa. Jednak, Jasfinks przyjął moje wyjaśnienie jako zasadne i prawdziwe i już jest OK. Tak naprawdę, to muszę Ci napisać, że od momentu powzięcia wiadomości o istnieniu tego kamienia, który pozwalam sobie określać jako "Kamień Fryderyka" do chwili odnalezienia go w lesie minęło 2 lub 3 lata. Wiedziałem tylko, że znajduje się on za III-cim stawem. Wykonałem kilkanaście krótkoterminowych ekspedycji poszukiwawczych swoim rowerem w tamtą okolicę, jednak z marnym skutkiem . Odnalazłem inne, mniej atrakcyjne kamienie lub nawet głazy, jednak ten, którego poszukiwałem długo pozostawał nieodnalezionym. Zapewne wiadomo Ci, że to najwyższe wzniesienie za trzecim stawem (w prawo od czerwonego szlaku), na którym krzyżuje się sześć leśnych dróg nosi nazwę "Lisiej Góry". Przypuszczam, że określenie to zaczęło funkcjonować od czasu pamiętnego polowania, podczas którego stało się to, co tak ładnie przetłumaczyłaś . Tamta okolica kryje jeszcze wiele tajemnic, które oczekują na swoje odkrycie lub opisanie, ponieważ część z nich udało mi się rozszyfrować, jednak większość spraw, za które planuję się zabrać wymaga czasu, a z tym, jak Ci wiadomo jest już gorzej. Pozdrawiam serdecznie. PS Jeżeli macie ochotę zobaczyć jak wygląda ów "Kamień Fryderyka" kliknijcie w poniższy link Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 13.02.10, 22:38 Witaj Jasfinks! W nawiązaniu do Twojej zagadki 470-j, na którą udzieliłem błędnej odpowiedzi, muszę Ci się przyznać, że sprawa ta nie dawała mi spokoju. Czułem, że gdzieś już takie ptaki widziałem i się nie myliłem. Podobną do Twojej zagadkę zadał już nasz Przyjaciel Orillo. Była to jego druga fotozagadka. Ukazane na Twoich zdjęciach ptaki, są to prezentowane już Jemiołuszki Myślę, że tym razem się nie mylę Trochę trudno odnaleźć link Orillo, ale Ty z pewnością dasz sobie radę Pozdrawiam serdecznie. PS Oczywiście gratuluję 500-nej zagadki. Myślę, że fakt niewielkiego spóźnienia spowodowanego zwykłym "zagapiostwem" zostanie mi wybaczony Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 13.02.10, 23:21 Witaj Jasfinks! Będę usiłował odgadnąć niektóre z Twoich zagadek. Ad. 476 - Na zdjęciu jest zachodni, szczytowy fragment budynku naszej stacji kolejowej + fragment rynny odwadniającej zamontowanej na wiacie nad wejściem do tunelu od strony Laskowic. Ad. 477 - nie jestem na 100% pewny, ale wydaje mi się, że jest to fragment drogi z I-go do II-go stawu. Ad. 488 - Ratowice - ujście Młynówki do Odry. Widok w stronę Jelcza. W oddali szpaler topoli rosnących nad Odrą. Ad. 493 - I-szy staw. Okolice przystani dla kajaków. Ad. 494 - Trudna zagadka do odgadnięcia. Będę strzelał Czy jest to widok na Dębinę od strony polnej drogi Laskowice - Dębina? Ad. 498 - Dąb za mostkiem koło II-go stawu. W głębi łąka, za którą płynie Młynówka. Ad. 499 - Urządzenie hydrotechniczne do spiętrzania wody w okolicy stawów hodowlanych w Nowym Dworze. Na tyle Twoich zagadek udzieliłem odpowiedzi, chociaż, jak napisałem, nie do końca mam pewność, że wszystkie są prawidłowe. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 01:57 No i jeszcze odniesienie do serii Mikoja: Ad 476 - wiedziałem, że kto jak kto ale Ty na tę fotozagadkę odpowiesz perfekcyjnie... ad 477 - można tak powiedzieć ale trzeba dodać, że najpierw idziemy drogą od Pierwszego Stawu w stronę Nowego Dworu a potem z niej skręcamy pod kątem prostym w lewo do Drugiego Stawu... ad 493 - oprócz tego namiotu na lodzie na Pierwszym Stawie, spotkałem w tym samym dniu igloo przy Drugim Stawie...Jakaś inwazja Eskimosów...? ad 494 - tak, jest to widok z tej drogi w prawo zaraz po wyjściu z pierwszego lasu, więc nie tylko chyba na Dębinę... Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 02:01 Ad 477 - miało być "skręcamy w prawo do Drugiego Stawu"... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 02:35 Oczywiście wszystkie Twoje odpowiedzi Mikoj z tej serii prawidłowe! Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 00:13 Jednak wydaje mi się, że mylisz się teraz bardziej niż w pierwszej odpowiedzi... Moim zdaniem, te ptaki to są SYNOGARLICE zwane też SIERPÓWKAMI i są to kuzynki gołębi i dlatego też są do gołębi podobne... A jemiołuszki są jak pisał Orillo mniejsze, mniej więcej wielkości kosa... Dużo dosyć tych synogarlic gnieździ się na drzewach przy al Wolności i ul Hirszfelda... A zdjęcie tych sierpówek(synogarlic) z fotozagadki zrobiłem na terenie byłego folwarku przy laskowickim pałacu... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 01:26 Ad 504 - Do jelczańskiego zamku nie ma niestety bramy ani ogrodzenia a szkoda bo te zabytkowe i malownicze ruiny niezabezpieczone coraz bardziej niszczeją...Przecież można by to jakoś oczyścić, zakonserwować i zabezpieczyć. A potem odpowiednio wykorzystać jako atrakcję turystyczną... Myślę, że Ty jednak tutaj myślałaś o bramie do jelczańskiego parku(a nie do zamku), rzeczywiście ostatnio zamkniętej na kłódkę. Z wywieszonego tam ogłoszenia wynika,że parkiem zajął się teraz komitet osiedlowy, który postanowił tam sam wprowadzić porządek. Sam widziałem jak porządkowali ładnie teren...Potem widziałem też wyłożoną karmę dla dzikich zwierząt.. No i teraz radzę popatrzeć jak zryta jest plaża przy Pierwszym Stawie od strony stacji benzynowej aby łatwo zrozumieć dlaczego zamykają bramę do parku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 01:28 W sumie poprawnych odpowiedzi Cindi w tej ostatniej serii naliczyłem 15! Czyżby kolejny rekord? Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 18:52 Witam serdecznie wszystkich zaglądających do tego wątku! Nie ukrywam, że byłem przekonany, iż odgadnięcie tej zagadki będzie dziecinnie proste. Niestety, nie pierwszy już raz "przewiozłem się" na swojej intuicji Przyznać muszę, że od samego początku, czyli od dnia zrobienia zdjęcia wydawało mi się, że tajemnicza tabliczka ma związek bardziej z łowiectwem, niż z leśnictwem. Każdemu bowiem wiadomo, że są to dwie odrębne dziedziny gospodarki. Niestety myliłem się Odpowiedź na zadane pytanie udało mi się uzyskać dzięki wrodzonej dociekliwości, jednak dopiero po zadaniu szczegółowego pytania u źródeł, czyli w nadleśnictwie brzeskim, które o dziwo, podlega pod Zarząd aż w Katowicach. Niby dziwne, niby tuż za miedzą, ale Dyrekcja aż tam? Uzyskałem następująca odpowiedź: W odpowiedzi na e-maila z dn. (-) informuję, że zamieszczona tabliczka oznacza numer drzewa i skrzynki lęgowej („budki dla ptaków” . Zgodnie z § 233 Instrukcji Ochrony Lasu należy stwarzać korzystne warunki do rozwoju populacji ptaków na terenach leśnych. W związku z tym zaleca się min. zapewnienie ptakom dobrych warunków gniazdowania poprzez pozostawienie w lasach kęp starodrzewu, drzew dziuplastych (tzw. „ekologicznych lub próchniejących - obieg materii) oraz wywieszanie skrzynek lęgowych. Skrzynki lęgowe w Nadleśnictwie Brzeg są każdego roku wywieszane i obecnie numerowane na mapie. Tabliczka z numerem skrzynki lęgowej zamieszczona na zdjęciu jest pozostałością dawnego wymogu. Tabliczki wraz z zniszczonymi skrzynkami (nienadającymi się skrzynkami do zasiedlenia) są demontowane i docelowo zostaną usunięte z drzew. Specjalista Służby Leśnej ds. Ochrony Lasu mgr inż. BK (-) W taki oto sposób skończyła się moja ciekawość związana z tajemniczym numerkiem na drzewie usytuowanym przy ważnej leśnej drodze. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?507 - ?508. Zima 2010... 14.02.10, 18:56 Jak zwykle przepraszam, powyższe informacje dotyczą odpowiedzi na moja zagadkę 120-tą Zdjęcie w linku Sorry Wybaczcie. Mikoj50. Odpowiedz Link
jasfinks ?509. Zagadka survivalowa... 14.02.10, 20:21 ?509 Perypetie Mikoja związane z zauważonym przez niego numerkiem na drzewie, podsunęły mi pomysł na podobną zagadkę, której rozwiązanie bardzo czasami może się każdemu przydać... Otóż na pewno każdemu z Was zdarzyło się kiedyś, w mniejszym lub większym stopniu, zabłądzić w lesie... Na pewno też każdy kiedyś widział taki kamienny słupek z numerami podobny do tego ze zdjęcia. Należy tu odpowiedzieć na pytanie: - Jakie informacje są z takim słupkiem związane i jak je można wykorzystać w razie zgubienia się w lesie? Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?509. Zagadka survivalowa... 20.02.10, 20:26 “O to chodzi jedynie, By naprzód wciąż iść śmiało, Bo zawsze się dochodzi Gdzie indziej niż się chciało.” Czasami takie wycieczki albo spacery w nieznane mają swój urok, ale często chcemy dotrzeć w określone miejsce w lesie, lub nie chcemy się w lesie zgubić. Wtedy przydaje się mapa lasu, który jest podzielony na ponumerowane działy i na widocznym słupku możemy sobie odczytać w jakim dziale się znajdujemy. Ja mapkę mam od niedawna, wcześmiej preferowałam wyprawy na oślep Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?509. Zagadka survivalowa... 22.02.10, 21:57 Na wycieczce do lasu lepiej mieć przy sobie taką mapę z numerami leśnych oddziałów, ale nawet bez tej mapy można wg takiego słupka ustalić strony świata...W ostateczności można sobie usiąść na takim słupku i zadzwonić przez komórkę po pomoc podając numery z tego słupka... Na pewno Cię szybko odnajdą. Odpowiedz Link
jasfinks Fotoecho:kamień Fryderyka... 15.02.10, 22:39 Zdopingowany zagadką Mikoja o tym pamiątkowym kamieniu, postanowiłem dziś spróbować go odnaleźć i ... udało się za pierwszym podejściem! Oczywiście odwiedzę to miejsce i okolice jeszcze raz przy ładniejszej pogodzie aby zrobić lepsze zdjęcia... Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 ?435 ?476 19.02.10, 22:48 Te zagadki ?435,?476 i ta rozwiązana z chyba Acaną przedstawiają sople, możnaby pomyśleć, że to nie J-L tylko Soplicowo Dorzucę jeszcze jeden zanim wszystko się roztopi Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 19.02.10, 22:55 Zdjęcia z zagadki 510 obejrzałam na wszystkie strony i w powiększeniu i nic... więc poproszę o podpowiedź. To chyba jakieś mało uczęszczane miejsce, bo widać tylko ślady zwierząt Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 20.02.10, 00:11 Wg życzenia... To rzeczywiście mało uczęszczane miejsce, chociaż bliskie...Bliższe niż np Odra. I chyba każdy z nas przechodził tamtędy wielokrotnie obok. Dodaję jeszcze dwa zdjęcia z tego miejsca: ?510c ?510d Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 20.02.10, 05:16 Napisałem: "I chyba każdy z nas przechodził tamtędy wielokrotnie obok."... Trzeba chyba dodać: "I każda..." - aby ktoś nie pomyślał, że pomijam może panie... Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 20.02.10, 11:57 Nie, nie, to zdanie zdanie, że "każdy" jest bliższe prawdy jednak, bo ja jako "każda" nie przypominam sobie żebym przechodziła obok tego zakątka Chociaż... jedno ze zdjęć przypomina mi łąkę w drodze do zamku na wyspie, a pozostałe to mogą być pozamarzane i zasypane mokradła wokół wyspy. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 20.02.10, 15:23 Ciepło, ciepło... Ale jednak widzę, że muszę pokazać coś co widać tam z biegnącej obok drogi, bo nad sam ten ciekawy staw to raczej nikt nie zagląda. Głównie chyba dlatego że nie jest on przy samej drodze. A większość mieszkańców J-L to chyba nawet nie ma pojęcia o jego istnieniu... Taka sytuacja sprzyja jednak mieszkającym tam zwierzakom, co widać wyrażnie po dużej ilości śladów i wejść do nor... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?510. Zima 2010 w J-L... 20.02.10, 20:25 Wiem, że w pobliżu wyspy zamkowej jest podłużny staw – można tam dojść skręcając z brukowanej drogi i omijając taki leżący bunkier, tylko nie jestem w dalszym ciągu pewna, czy to ten sam staw co na zdjęciach. Trudno się dziwić, że te rejony nie są często odwiedzane, może kiedy wszystko jest zamarznięte to łatwo się tam przemieszczać, ale wiosną i latem teren jest podmokły i bogaty w owady – nie każdy to lubi Więc dziś chyba tylko pół punktu dla mnie za tą zagadkę Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zima 2010 w J-L... 21.02.10, 21:14 Rozwiązanie zagadki 113 Witam serdecznie! Z niektórymi zdjęciami na forum, jest jak ze słynnym powiedzeniem pewnej uczestniczki leczenia sanatoryjnego "Turnus mija, a ja niczyja" Ale do rzeczy. Ukazany na zdjęciu żelbetowy mostek spoczywający na dwóch wykonanych z cegieł przyczółkach znajduje się między nowodworskim stawem Cynober, a lasem w kierunku drugiego stawu jelczańskiego. Gdyby Jasfinks robiąc zdjęcie urządzeń spiętrzających wodę w Leśnym Potoku (to jest taka moja prywatna nazwa cieku napełniającego wodą staw Cynober, który, co odkrył Jasfinks nosi nazwę Strugi jeleckiej) poszedł nieznacznie dalej w stronę lasu, to z pewnością zrobiłby zdjęcie tego mostku. Mostek ten umożliwia przejazd polną drogą od strony ND w kierunku łąk usytuowanych przy magazynach rybnych w rejonie tamtych stawów. Idąc dalej w kierunku drugiego stawu napotkamy opisany przez Jasfiksa bród umożliwiający przeprawę przez wspomniany potok od nowodworskich łąk (tych widocznych po lewej stronie od mostku przy drugim stawie) w kierunku tamtejszego cmentarza. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zima 2010 w J-L... 21.02.10, 21:43 Witaj Jasfinks! Z tą zagadką 476, to Ci się udało Prawdą jest, że na temat tego obiektu mógłbym napisać książkę Natomiast na temat samego półokrągłego okna chociaż referat lub porządny artykuł Zimowe zdjęcie kamienia zwanego "Fryderykiem" upamiętniającego polowanie na lisa wyszło Ci wspaniale. Gratuluję. Jestem pod wrażeniem samego zdjęcia, jak również pomysłu. Cóż inspirację czerpiemy z różnych źródeł i tak do końca, to nigdy nie wiemy w którym momencie nawiedzi nas natchnienie Ja w swoim podróżowaniu po okolicy kilka razy zaliczyłem wspaniałe wycieczki natchniony opisami na forum. Nie ukrywam, że jak się ociepli, to natchniony Twoimi zdjęciami z okolic Gajkowa odwiedzę tamte okolice i to nie raz. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Zima 2010 w J-L... 22.02.10, 19:09 Odpowiedź na zagadkę 114 Mostek ze zdjęcia znajduje się w samym środku lasu między Dębiną, Grędziną i Sątokiem. Widoczny na zdjęciu potok, jest to jeden z dopływów rzeczki Granicznej. To jest ten sam potok, który przepływa obok "Szkółki Leśnej" w Chwałowicach, przy leśnej drodze do Sątoku. Droga ta jest mało uczęszczana, stąd zapewne ta trudność w udzieleniu prawidłowej odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?340 22.02.10, 22:21 Na zdjęciu widać fragment toru wyścigów dla pojazdów terenowych na wyspie z naszym Bajkałem...Zaraz za tą górką jest kanał żeglowny Odry z dwiema śluzami i elektrownią wodną, a z drugiej strony toru jest las bukowy z pozostałościami po średniowiecznym grodzie. Pzdr Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?371 i ?376 23.02.10, 08:59 Świetlne dekoracje świąteczno-noworoczne przy ul Licealnej i przy Alei Młodych... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?373 23.02.10, 09:17 Tu na tym zdjęciu z "komisu samochodowego" pokazałem pierwszą moją próbę "cenzurowania" tablic rejestracyjnych przy pomocy programu GIMP. Tablica z lewej została zakryta przy pomocy PIKSELIZACJI a tablica z prawej strony przy pomocy ROZMYCIA... Próbuję używać do obróbki zdjęć GIMPa ponieważ jest darmowy a podobno równie dobry jak bardzo drogi PHOTOSHOP. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Rozwiązanie ?373 23.02.10, 22:23 Witam serdecznie. Dzisiaj zamieszczam rozwiązanie zagadki 115 Widoczna na zdjęciu kapliczka znajduje się na cmentarzu w Miłocicach Dużych. Cmentarz jest mało znany, ponieważ nie jest usytuowany przy którejś z głównych ulic, lecz na uboczu wsi. Widoczny w głębi zdjęcia las, jest to las rosnący między Miłocicami a Minkowicami. Niestety nie znam żadnej historyjki związanej z tą kapliczką i cmentarzem, na którym ona się znajduje. Mogę jedynie napisać, że w pobliżu tego nowego cmentarza, po przeciwnej stronie ulicy są pozostałości starego cmentarza poniemieckiego. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Rozwiązanie ?373 25.02.10, 11:58 Rozwiązanie zagadki 116 Głaz ukazany na zdjęciu znajduje się w lesie między Nowym Dworem a Minkowicami, niedaleko drogi Janików - Biskupice Oł. w pobliżu miejsca, gdzie jeszcze w latach 70-ch znajdowała się p.poż. wieża obserwacyjna, podobna do tej z Miłocic. Od Laskowic można tam dość łatwo dojechać. Wystarczy ruszyć od garaży przy Hirszfelda i jechać cały czas prosto w stronę kopalińskiego lasu. W lesie również cały czas prosto aż do wspomnianej asfaltowej drogi. Kilkadziesiąt metrów przed tą drogą, po lewej stronie, przy odrobinie szczęścia można dostrzec ów głaz, który jak bez trudu mozna się domyślić upamietnia jakieś ważne wydarzenie. Ja nazywam ten głaz jako "Kamień Graf". Widoczne jeszcze na nim pozostałości napisu są bardzo nieczytelne. Odczytać można nieliczne, pojedyncze litery, z których część brzmi: Graff von Jeltsch" ....... Pozdrawiam serdecznie. PS Nowe zagadki już wkrótce Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?514. Przedwiośnie... 19.03.10, 13:31 Odp. na zagadkę 514. Na zdjęciu ukazany jest jeden z wielu kanałów istniejących w rejonie nowodworskich stawów hodowlanych. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?518 - ?520. Przedwiośnie... 26.02.10, 23:58 Kilka z nowych zdjęć pokazuje aktualne zmiany w przyrodzie, które opisuje mądrość ludowa, może warto je przypomnieć: ?517 Czasem luty się zlituje, że człek niby wiosnę czuje, ale czasem tak się zżyma, że człek prawie nie wytrzyma (oj tak ) ?513 Gdy przylatują łabędzie, ciepło będzie ?512 Jeśli wpadłeś między wrony musisz krakać jak i one...no nie wiem... ?520 A po lutym marzec spieszy, koniec zimy wszystkich cieszy Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?522 27.02.10, 17:14 Witam serdecznie. Dzisiaj zamieszczam kolejne 4 zagadki fotograficzne. Zdjęcia te otrzymałem od pracownika Nadleśnictwa Brzeg, który udzielił mi odpowiedzi w sprawie metalowej tabliczki, ukazanej jako zagadka 120-ta. Ów Pan przesłał te zdjęcia z propozycją zamieszczenia w naszej Gaduj - zgaduli, co czynię z wielką przyjemnością. Widocznie nasza zabawa spodobała się autorowi zdjęć. Może ponownie zajrzy do nas Orillo, nasz Wielki znawca ornitologii Zachęcam do udzielania odpowiedzi na zadane pytania. Pozdrawiam serdecznie. Zagadki do obejrzenia po kliknięciu w poniższy link Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?522 28.02.10, 03:13 Wydaje mi się, że są to: 121 - kormoran czarny, 122 - lelek kozodój, 123 - łabędź krzykliwy lub czarnodzioby, 124 - zimorodek... I też wydaje mi się, że wszystkie je, oprócz lelka, widziałem również i w naszych okolicach. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?522 04.03.10, 22:08 Bardzo ładne zdjęcia, gratuluję też sympatycznej znajomości na szlakach gaduj zgaduli Myślę, że Jasfinks uratował honor i wszystko dobrze zgadł Odpowiedz Link
jasfinks Wysoka woda 03.03.10, 11:32 Starorzecze "Matunin": Jelcz Smortawa Las Ryczyński Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wysoka woda 04.03.10, 22:14 Bardzo ciekawa jest Twoja relacja z sytuacji hydrologicznej w naszej okolicy, miejmy nadzieję, że rzeki pomieszczą wodę ze stopionego śniegu Zazdroszczę też fajnych nowych fotek, ja niestety nie mogę się pochwalić żadnym nowym zdjęciem, już nagromadzone na zimę pokłady ciepła chyba mi się wyczerpały, wychodzę z domu tylko jak muszę i czekam na cieplejsze dni Zastanawiałam się nad zagadką ?511, skojarzył mi się z tym zdjęciem film Hitchcocka, czarne ptaszyska, może wrony...ale wydają mi się za duże w porównaniu z gałęziami drzewa – czy to zmontowane zdjęcie? Właściwie to 511 I 512 mają klimat z filmu “Ptaki” Odpowiedz Link
jasfinks Re: Wysoka woda 05.03.10, 16:32 Zdjęcia 511 i 512 przedstawiają sytuacje takie jak zastałem je w naturze...Jak na razie nie próbowałem i nie zamieszczam tu fotomontaży, jedynie niektóre zdjęcia próbuję tylko rozjaśnić, zmienić kontrast lub/i wyostrzyć, przy pomocy GIMPa. Wrony ze zdjęcia 511 pstryknąłem w Jelczu przy końcu ul Odrzańskiej(chyba) tam gdzie jest pomnik ofiar z I wojny świat. w momencie jak poderwały się tam z drzewa do lotu... Ptaki(na razie nie wiem jakie) ze zdjęcia 512 natomiast, siedziały sobie na jednym z drzew na grobli przy stawie w Nowym Dworze. Siedziało ich tam całe stado gęsto obok siebie. Pewnie dopiero przyleciały licząc na wiosnę a tu ciągle zimno i na wodzie lód, więc przytuliły się do siebie na drzewie wyglądając tej wiosny... Odpowiedz Link
jasfinks Fotoecho "całuśnych drzew"... 03.03.10, 23:13 Sprawdzając niedawno jak się mają, blisko Drugiego Stawu, jeden z naszych leśnych kamieni pamiątkowych i jedna z par "całuśnych" drzew przy tej samej dróżce( forum.gazeta.pl/forum/w,24395,90484279,99022581,Fotoecho_nr_2.html ),odkryłem niestety, że ta para zrośniętych ze sobą drzew różnego gatunku została skazana na ścięcie i wyrok wykonano: Zostały tylko pniaki. Jednak zaraz potem kawałek dalej, odkryłem jakby dla rekompensaty, nową parę podobnych "całuśnych" drzew: Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Fotoecho "całuśnych drzew"... 19.03.10, 07:24 Szkoda, wielka szkoda, że takie piękno stworzone przez naturę idzie pod topór. Kiedyś myślałem, żeby takie drzewa zgłaszać do Starostwa z propozycją nadania statusu "Pomnika Przyrody", ale jakoś nigdy nie miałem na tyle determinacji, aby te myśli pozytywnie zrealizować. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wiosna blisko... 08.03.10, 21:46 Pamiętam, że rok temu, 8 marca zrobiłam zdjęcia przebiśniegom w rezerwacie i zamieściłam tego newsa w fotoforum. Zresztą było już ich wtedy pełno też w innych miejscach. W tym roku wydaje mi się, że będą trochę później, bo jadąc do Oławy nie widziałam ich w lesie...ale za to widziałam obok resztek bieli wreszcie coś zielonego! To dwie nowe fotki w kolorze nadziei, że w końcu przyjdzie wiosna: Odpowiedz Link
jasfinks Re: Wiosna blisko... 08.03.10, 23:03 Wygląda na to, że wiosna w tym roku nadejdzie zgodnie z kalendarzem... Mnie też jak na razie udało się pstryknąć w tym miesiącu tylko raz przebiśniegi. Jakie takie, tak jak i aparat którym pstrykam i sam fotograf... Ale mam nadzieję, że wszystko wkrótce będzie lepsze czego i Wam życzę a szczególnie paniom. Pozdrawiam Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wiosna blisko... 09.03.10, 00:18 Takie obserwacje przyrody nastrajają pozytywnie, zastanawiam się co to za ptaki na tym drugim zdjęciu. A przebiśniegi całkiem dobrze ukazane, mam przeczucie, że mi znów się nie uda za wiele znaleźć,zanim przekwitną,ale będę oczywiście próbować. Dziękuję w imieniu pań za wczorajsze już życzenia Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wiosna blisko... 15.03.10, 22:41 Nie znajdując w sobie odwagi aby pójść na przedwiosenny spacer i dać się wysmagać deszczom, wiatrom i śnieżycom, postanowiłam śledzić losy roślinki, której zdjęcie zamieściłam tydzień temu i na jej podstawie stwierdzić obecną porę roku: dziś przysypało ją śniegiem. Po odkopaniu jej okazało się, że mimo nie dającej za wygraną zimy trochę podrosła i przybyło jej dwa listki Odpowiedz Link
mikoj50 Re: Wiosna blisko... 19.03.10, 07:10 Szlachetne zajęcie z tym cyklicznym fotografowaniem jednego obiektu. Ciekawy jestem, jaki kwiatek niebawem pojawi się na tej wiosennej roślince Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wiosna blisko... 22.03.10, 23:13 Obserwacja rośliny z 22 marca: to jednak nie będzie tulipan Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Wiosna blisko... 30.03.10, 20:57 Wczoraj nie udało mi się odwiedzić rośliny, ale dziś się postarałam i przedstawiam kolejną wiosenną odsłonę. Prawdę mówiąc miałam nadzieję, że będzie widać więcej kwiatu po tym czasie, a ona na razie tylko podrosła Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?524 07.03.10, 16:02 Witam serdecznie. W nawiązaniu do zagadek 121, 122, 123 i 124 odpowiem słowami osoby, która podesłała nam te zdjęcia do zamieszczenia w Gaduj zgaduli: "W załączeniu przesyłam 4 zdjęcia ptaków do Gaduj - zgadula - do odgadnięcia, zrobione przez Leśniczego (ornitologa) A.A. z Leśnictwa Stobrawa. Choć pewnie miejsce jest nie do odgadnięcia, bo zdjęcia bez pleneru w tle, ale sam gatunek ptaka tak. 1. (121) Kormoran zimą na Odrze. 2. (122) Kukułka w pobliżu stawów na Bielicach. 3. (123) Łabędź Krzykliwy (Cecha charakterystyczna żółty dziób, w odróżnieniu od łabędzia niemego szaro-czerwony dziób) - zdjęcie wykonane na odrze Brzeg. 4. (124) Zimorodek w Leśnictwie Stobrawa W związku z powyższym, na zadane 4 pytania, zarówno Jasfinks, jak i Cindi udzielili prawidłowej odpowiedzi na 3, czyli po tyle punktów zdobyli. Ogólna punktacja gdzieś mi się zapodziała , ale w końcu ważne jest abyśmy sobie nie przydzielali punktów ujemnych Dodam jeszcze, że ja również miałbym trudności z odgadnięciem "Kukułki". Nawet sprawdzałem w necie różne zdjęcia i na 100% nie miałem pewności czy tak jest, jak napisał nam Pan z Nadleśnictwa w Brzegu. Myślę jednak, że jego podpowiedź w sprawie podrzuconych nam ptaszków jest prawidłowa. W sezonie bardzo często kukułkę słyszę, znam o niej różne opowieści, ale nigdy jej nie widziałem z bliska. Wiem jedynie, że wiosną, gdy słyszymy po raz pierwszy jej kukanie, to dobrze jest mieć przy sobie trochę pieniążków, ponieważ jest to wróżba, że ich nam nie zabraknie. Gest z podesłaniem zdjęć do zamieszczenia w naszej zabawie, podobnie jak Cindi, odebrałem bardzo pozytywnie. Niby takie tam sobie zdjęcia ptaszków, ale w tym przypadku liczy się sam pomysł i dobre chęci Pozdrawiam serdecznie. PS Kto ma ochotę obejrzeć omawiane ptaszki, to proszę kliknąć w poniższy link Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?524 07.03.10, 16:13 Witam serdecznie. Obejrzałem Twoje zdjęcia Jasfinks i mam wrażenie, że na kilka z nich znam odpowiedź, ponieważ wydaje mi się, ze kiedyś już w tych miejscach byłem Ad. 518 - czy to jest Odra w okolicy Ratowic? Ad. 519 - czy to jest betonowy mostek na polnej drodze między Łęgiem a Odrą? Ad. 519 - czy to są łąki nowodworskie, w miejscu gdzie kiedyś był Sienny Staw (Hoy Teich), po przeciwnej stronie drogi biegnącej koło trzeciego stawu? Wydaje mi się, że dobrze określiłem ukazane przez Ciebie miejsca, ale Tylko Ty jesteś w stanie ocenić, czy moje wskazania są prawidłowe Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?524 07.03.10, 16:54 Witam serdecznie. Dzisiaj zamieściłem kolejne swoje fotozagadki od numeru 125 do 129. Wszystkich, którzy mają ochotę zabawić się w odgadywanie ukazanych miejsc, zwierzątek, rzeczy lub sytuacji zapraszam do wspólnej zabawy. Jak już zapewne zdążyliście zauważyć, w tym wątku forum, nie ma agresji oraz obraźliwych wpisów, dlatego mogą w nim swobodnie uczestniczyć również osoby początkujące na forum, do czego zachęcam. Pozdrawiam serdecznie. PS Oczywiście fotozagadki do oglądania i odgadywania udostępnione są w poniższym linku Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?524 10.03.10, 02:25 Ad 125 - ładny kwiatek... , ad 126 - tak chyba wiewiórki obrabiają szyszki aby dostać się do nasion - ich ulubionego jedzonka, ad 127 - oprócz gałęzi widzę tu jeszcze niebo i ...kilka nieostrych ciemnych plam... A może jedna z tych plam to wiewiórka, która też tak Cię zaskoczyła jak mnie niedawno bielik? , ad 128 - może na tym drzewie mieszka np sowa i to jest nr jej mieszkania(dziupli)? , ad 129 - czasami spotykam po drodze różne czupiradła ale tego akurat nie spotkałem... Pozdrawiam Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?524 10.03.10, 01:54 Twoje odpowiedzi Mikoj na moje fotozagadki 518,519 i 520, są z grubsza prawidłowe... Dodam tylko, że mostek z zagadki 519 jest na Młynówce Jeleckiej i jest raczej bliżej Ratowic niż Łęgu a podmokła łąka po byłym Stawie Siennym jest tu widoczna od mniej więcej połowy(tej bliższej stawom hodowlanym). Zdjęcie robiłem stojąc przy poprzecznym rowie ze szpalerem drzew biegnącym tam przez tą łąkę... Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?524 10.03.10, 01:34 Też nie widziałem nigdy kukułki z bliska na żywo i dlatego pomyliłem ją z lelkiem... Po ponownym poszperaniu po internecie znalazłem tam jednak zdjęcie kukułki prawie identyczne jak to z zagadki 122. Mogę tylko dodać, że wg opisów, jest to chyba - sądząc po kolorze upierzenia - samiczka... Odpowiedz Link
mikoj50 Re: ?524 14.03.10, 00:01 Odpowiedź na zagadkę 125 Witam serdecznie. W sprawie kwiatu Kaliny, każdy ma rację. Zarówno Jasfinks, jak i Cindirella oraz karen 64, którzy napisali, że jest to ładny kwiat ponieważ wg zasady, że dobro (piękno) samo się chwali, ładne jest ładne i OK. Ukazane zdjęcie posiada nieco głębszy podtekst Zaczęło się od tego, że ponad rok temu zrodziła się w moim umyśle idea stworzenia przyjaznego wątku, który potrafiłby łączyć ludzi bez względu na ich upodobania polityczne oraz światopogląd religijny. Myślę, że nam się to udało Na kwiat Kaliny polowałem kilka miesięcy. Gdy przyszedł dogodny moment, okazało się, że pogoda nie jest zbyt1 sprzyjająca. Niestety, gdy wyruszyłem w podróż, to musiałem rozpoczęte dzieło doprowadzić do końca. Tego dnia szukałem kwiatu Kaliny, na której owoce natrafiłem w styczniu, w czasie pokonywania ciekawej, acz trudnej trasy, między "brodem" w rejonie "Zakutyny", a mostkiem przy drodze Brzezinki - JL. To właśnie na tym odcinku rzeczki "Granicznej" udało mi się w styczniu ubiegłego roku sfotografować zmarznięte owoce kaliny. Gdy wiosną szedłem fotografować kwiaty tego krzewu, natrafiłem na zamieszczone wcześniej na fotoforum gniazdo Drozda. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link