Dodaj do ulubionych

czerniak u psa - pomocy !

01.03.07, 15:53
Witam. Wczoraj dowiedziałam się, że moja 13-letnia suczka ma czerniaka na
skórze. Lekarz od razu podjąl decyzję o konieczności chirurgicznego usunięcia
czerniaka. Oczywiście wiąże się to z podaniem narkozy, co w tym wieku nie
jest dla psa bezpieczne. Czy ktos z Was ma doświadczenie z czerniakem u psa w
tym wieku ? Czy są inne - mniej drastyczne - rozwiązania ? Proszę o
komentarze, jestem zrozpaczona.

Obserwuj wątek
    • baskarek Re: czerniak u psa - pomocy ! 21.03.07, 22:42
      www.oleofarm.com.pl/
      www.transferfactor.tv/tftv-pl/
      www. primanatura.com.pl

to są sprawdzone terapie dla ludzi, ja wypróbowałam na psie- z powodzeniem.
      Czytaj i działaj.
      • goldenwomen jesli kochasz swoje zwierze..... 23.03.07, 13:39
        nie podawaj mu niczego bez wiedzy i konsultacji z lekarzem wet!
    • arkot Re: czerniak u psa - pomocy ! 18.06.07, 10:33
      4 lata trwa nasza walka z czerniakiem skóry , nasz pies zyje już 17 lat ,przeżył
      6 operacji, ostatnia była w listopadzie zeszłego roku, leki z grupy
      chemioterapeutyków, dwa ostatnie otwarte guzy lekarz leczył tylko antybiotykami
      bo szansy na przeżycie kolejnej operacji nie dawano mu żadnej.
      Teraz umiera, nie je od paru dni, od wczoraj nie pije, zlizuje tylko wodę z
      moich rąk - pare kropel - to wszystko ... czekamy na najgorsze ... nie cierpi ,
      nie chcę go usypiać - jeszcze nie, może dzień dłużej będzie z nami , żal ...
      niewypowiedzianie żal :(((
      • rezurekcja Re: czerniak u psa - pomocy ! 18.06.07, 17:36
        arkot napisała:

> nie cierpi ,

skad wiesz?

> nie chcę go usypiać - jeszcze nie, może dzień dłużej będzie z nami , żal ...
        > niewypowiedzianie żal :(((

jesli nie je i nei pije, to nie ma szans.

Wspolczuje.

Sciskam Cie.
      • camillem Re: czerniak u psa - pomocy ! 14.09.08, 19:08
        Arkot...przesylam wyrazy wpolczucia z powodu psiaka. Nie bédé pisac, ze wiem co
        czujesz, gdyz kazdy przezywa to na swój sposób...Chcé tylko, bys wiedzial(a), ze
        mialam podobne rozterki...Dzieki Bogu, mojej Siostrze i Pani weterynarz nasz
        psiak uniknal zastrzyku smierci.

Ci, którzy mówiá, ze to lepiej dla niego, bo "(...)przynajmniej nie bedzie sié
        méczyl" nie wiedzá jaki ból w sercu niesie mysl o pozbawieniu zycia swojego
        najwiekszego przyjaciela.

Dla mnie nasz pies jest jak rodzony brat, syn i opiekun rodziny w jednym. Jest
        kims, dla którego zrobilabym wiecej niz duzo.
        Nigdy nie mialam takiego zwiazku z czlowiekiem jak z naszym psem.

Jest z nami 13 lat. Trzy tygodnie temu przezyl dwie ciezkie operacje. Jedná na
        oku, drugá na brzuszku. Dwa guzy a tona strachu i lez. Wciaz czekamy na wyniki
        badan.

Jest podejrzenie. Czerniak zlosliwy. Pani doktor mówila, ze psy przechodzá to
        nieco inaczej niz ludzie. Podobno nie ma przerzutów. Czy to prawda? Nie jestem
        pewna. To juz drugi gus na brzuchu, który poszedl pod skalpel.

Wiem, ze operacja na guzie niesie ze sobá duze ryzyko. Nasz pies z racji wieku
        (ok.68lat), oslabienia organizmu oraz wysokiej temperatury powietrza wybudzal
        sié ponad 4 godziny. Nie bylo latwo. Trzeba bylo o niego walczyc.

Teraz mimo jednego peknietego szwu wydaje sié chodzic o niebo lepiej. Zaczal tez
        na powrót jesc. Nadal bojé sié o niego. Zwlaszcza, ze nie mogé byc z nim.

Gdybym miala do wyboru, imprezy a pies, wybór bylby prosty.

Ci, którzy mówiá; to tylko zwierzé, miejsce dla psa jest na dworze... nigdy nie
        stworzyli ze swym psem jednego stada, o to w sumie chodzi.

Wlasciciel psa staje sié czlonkiem psiego stada, pies staje sié czloniem
        rodziny. I za to sié go kocha, szanuje, dba i pielégnuje do ostatnich jego dni.

Pozdrawiam

P.s. Proszé o informacje na temat leczenia pooperacyjnego psów i skutecznosc
        chemioterapii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka