Dodaj do ulubionych

Apartamentowce na Kruczkowskiego?

10.11.04, 21:48
Witajcie mieszkańcy Powiśla - trafiłam tu, dzięki linkowi na forum "zabytki".
Pytałam już o to na kilku forach, ale chyba to jest najwłaściwsze:
Na miejscu dawnego cyrku już od dawna planowano cos postawić, ale jakoś na
razie nic z tego nie wychodziło. Wczoraj zauważyłam, że pojawił sie nowy płot z
napisem "Dom Development" i chyba apartamenty Patria. Czyżby coś miało sie
ruszyć? Na stronie DD na razie nic nie ma. Wiecie coś więcej?
Obserwuj wątek
    • szansonistka Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 10.11.04, 22:11
      Niestety nic nie wiem. Było pewne, że prędzej czy później coś tam wybudują.
      Podobnie z miejscem dawnej rotundy na Dynasach, o której się mówiło że ja
      odbudują, a potem znalazłam projekt apartamentowca w tym miejscu. Zresztą
      niezbyt pięknego...
      • jam_lasic Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 16.11.04, 13:34
        jezeli chodzi ci o budynek przy oboznej dokladnie bodajrze 5 to go nie rusza, bo
        to zabytek z tego co wiem, pozatym wlasnosc teatru polskiego. mnie to wku....
        jedno... nie ma zadnych boisk na powislu. wszedzie sa budowane miejsca do gry
        tylko u nas jest jedna "żwirówka" na oboznej, ktora zreszta jest w okropnym
        stanie. nie mowie tu o jakis tam kamieniach itd. tylko o tym ze bardzo
        inteligetnie zrobiono na srodku studzienke kanalizacyjna nadodatek wystajaca,
        przez ktora nie jedna osoba miala problemy z nogami. pozatym pociagniecie trasy
        rowerowej i urwanie 5 metrow boiska tez jest wielkim debilizmem, i potem taki
        rowerzysta dostaje bombe w leb, jakby nie mogli pociagnac jej przy garazach albo
        topiel. ludzie chodza ze swoimi kundlami ktore albo zalatwiaja sie na rzeczy
        ktore leza przy boisku albo zostawiaja miny po calym boisku, a przy zwroceniu
        uwagi od razu wsiadaja ze ich to nie obchodzi. Szkoda ze zamiast stawiania
        nastepnego syfu na powislu nie zadbaja chociaz o 1 miejsce gdzie mlodzi ludzie i
        nie tylko mogli by spokojnie pograc.
    • blinski Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 10.11.04, 22:11
      ja nie mam pojęcia, jakoś się o tym nie mówi.. czyżby kolejny apartamentowiec w
      3/4 wymarły i z brakiem rokowań na poprawę? jeden już mam przed oknami i zawsze
      wieczorem (np. teraz, widzę go dokładnie przez okno przy monitorze:) palą się
      jedynie światła w mieszkaniu na ostatnim i czasami przedostanim piętrze.
      lokalizacja napradę dobra (prawie z każdej strony park), dom ukończono chyba 2
      lata temu, a w oknach nadal czarno.
      ciekawe czy podobnie będzie z budowanym właśnie na rogu śniegockiej i
      koźmińskiej.
      • szansonistka Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 10.11.04, 22:13
        Na rogu Śniegockiej i Koźmińskiej... Chyba dawno nie byłam w tych rejonach, bo
        nic nie wiem. Idę jutro na spacer. Mamy też nowy apartamentowiec przy teatrze
        polskim, ale to chyba jeszcze nie Powiśle.
        • blinski Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 10.11.04, 22:19
          z dobrej daleko nie masz:)
          no ale masz rację, to są rejony właściwie tylko na spacer, a na spacer to ty
          sobie możesz chodzić do parku pod uniwerkiem:).
          ja natomiast przez dobrą jestem zmuszany przejeżdżać 155 bądź 513 prawie co
          dzień:)
          przy teatrze polskim? trochę wstyd przyznać, ale nie kojarzę gdzie on.. :)
          • szansonistka Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 11.11.04, 17:41
            Teatr Polski jest na Karasia, tuż przy Oboźnej i Uniwersytetu. Ten
            apartamentowiec budują właśnie na Oboźnej. Chyba udało mi się z sygnaturką :-)
            Dzięki Blinskiemu i radom piecyka.gazowego na FoF.
            • lewe_oko Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 15.11.04, 10:17
              Jakbyście już coś wiedzieli, to napiszcie. Dzięki.
              • supadupafly Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 17.11.04, 13:17
                Jeżeli robi to Dom Dev. to naszczęście nie ma co sie martwić o jakośc
                architektury. Natomiast ja słyszłem że ma to budować Pekao development i tu juz
                bym się niepokoił. Jak ładnie go wpiszą w pierzeję ulicy po łuku to może wyjśc
                fajny projekt.
                • lewe_oko Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 17.11.04, 13:41
                  Widziałam na plocie Dom Development, ale oczywiście mogłam się pomylić. Liczę,
                  ze architektura bedzie na wysokim poziomie. Coś bardziej pospolitego czy z
                  gorszych materiałów uchodzi jeszcze w nowych dzielnicach (chociaz też nie
                  powinno tak być), ale w centrum, na Mokotowie, Żoliborzu, starej Ochocie, Pradze
                  czy Saskiej Kępie powinny powstawać projekty na wyższym poziomie. Wpisujące się
                  w zabudowę, z dobrych materiałów, ciekawe kolorystycznie, ale nie jaskrawe.
                  Developerzy powinni budować tak, by za 20 lat ten budynek dalej pasował do
                  okolicy. Takie wypełnianie luk może pomóc wyrównać pierzeje ulic, tak by nadać
                  im właściwy, miejski charakter. Oczywiście bez zabudowywania parków i skwerów...
                  Liczę, że powstanie tam coś o kształcie lekkiego łuku, np. z długimi ładnymi
                  balkonami. Pozdrawiam
      • breizh Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 19.11.04, 20:15
        o ten raczej się nie martw , z tego co wiem to juz prawie rozpalcelowany, a
        szkoda bo wolałabym żeby jego inwestor poszedł z torbami
        • blinski Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 20.11.04, 00:04
          dziasiaj wracając do domu zauważyłm, że robią już elewacje. uf, odetchnąłęm z
          ulgą - miałem nadzieję że nie będzie to malowany cienką wartstwą tynku
          styropian, i na szczęście nie jest - wygląda na to, że na całej wysokości i
          szrokości elewacja będzie obłożona dość ładnym na pierwszy rzut oka kamieniem,
          który wydaje się mi będzie jako tako pasował do okolicy. mam nadzieję, że na
          dole zrobią jakiś mały sklepik (sklepiki), nie jakiś salon kosmetyczny czy inne
          badziewie.:)
          • breizh Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 26.11.04, 22:22
            Uroda jego kwestią gustu,na szczęście nadal zasłaniają go topole (niedługo
            zapewne)
            a jaki sklepik byś tu widział?
            • blinski Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 27.11.04, 10:47
              hm.. wiesz, nie zastanawialem sie nad tym konkretnie.. cos 'codziennego
              uzytku', czyli nie salon z telefonami czy sprzet rtv, ale - bo ja wiem? - cos z
              pieczywem moze, a moze kawiarenka? hm..
              • breizh Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 16.12.04, 21:02
                kawiarenka by sie faktycznie przydała gdzies w okolicy, taka z przytulnym
                małym wnetrzem, zapachem kawy, ciasteczkami i gdzie moznaby rano wpaść na
                prasówkę przy śniadanku . Ale moze raczej bez alkoholu
                • szansonistka Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 17.12.04, 11:12
                  Ja także uważam, że mimo olbrzymiego postępu w tej dziedzinie przydałyby sie
                  jeszcze jakieś klimatyczne kafejki. Ja czuję się już znudzona Czułym i
                  kawiarenką na Radnej mimo, że to szalenie miłe miejsca.
        • lewe_oko Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 20.11.04, 16:07
          Możesz ciut jaśniej, bo ja trochę nie zrozumiałam. Wiesz coś więcej o tej
          inwestycji? Np. jak będzie wyglądała albo ile będzie miec pięter?
        • lewe_oko Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 20.11.04, 16:09
          To było do Breizha.
      • piotr.gettlich Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 27.12.04, 09:40
        blinski napisał:

> ja nie mam pojęcia, jakoś się o tym nie mówi.. czyżby kolejny apartamentowiec
        > w 3/4 wymarły i z brakiem rokowań na poprawę? jeden już mam przed oknami i
        > zawsze wieczorem (np. teraz, widzę go dokładnie przez okno przy monitorze:)
        > palą się jedynie światła w mieszkaniu na ostatnim i czasami przedostanim
        > piętrze. lokalizacja napradę dobra (prawie z każdej strony park), dom
        > ukończono chyba 2 lata temu, a w oknach nadal czarno.
        > ciekawe czy podobnie będzie z budowanym właśnie na rogu śniegockiej i
        > koźmińskiej.

A mozna wiedziec, o ktorym budynku mowisz? Wlasnie poszukuje mieszkania na
        Powislu :-)
        • blinski Re: Apartamentowce na Kruczkowskiego? 27.12.04, 16:37
          oba na cecylii sniegockiej (krótka ulica miedzy rozbrat a czerniakowska) - nowy
          na rogu sniegockiej i kozminskiej, ten przed moimi oknami na rogu sniegockiej i
          czerniakowskiej.
    • supadupafly Krótki tekst o 29.11.04, 13:25
      Taka krótka wzmianka z PREM nr 266
      "...Przed kilkoma dniami w Warszawie u zbiegu ulic Kruczkowskiego i Ludnej
      rozpoczęły się prace makroniwelacyjne, mające na celu przygotowanie działki pod
      budowę kompleksu apartamentowego. Inwestycję sfinansuje Dom Development. Prace
      przy przedsięwzięciu, które utworzy zespół 4 budynków o wysokości do 8
      kondygnacji, rozpoczną się w II kw. 2005 r. W czerwcu przyszłego roku rozpocznie
      się sprzedaż lokali w kompleksie, który nazwano roboczo „Apartamenty Patria”.
      Szacuje się, że średnia cena metra kwadratowego ukształtuje się na poziomie ok.
      7 tys. zł. Działkę pod inwestycję Dom Development nabył od Park Place
      Investment, spółki zależnej Mostostalu Export. ..."
      • supadupafly i trochę archiwalnych 30.11.04, 14:56
        Inwestycja przy ulicy Kruczkowskiego w Warszawie

25 kwietnia 1997 roku "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. zainwestował w 51% pakiet akcji
        Spółki Park Place Investment, właściciela terenu przy ulicy Kruczkowskiego w
        Centrum Warszawy. 16 października 1998 "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. stał się jedynym
        udziałowcem Spółki PPI. Atrakcyjna lokalizacja działki położonej pomiędzy Placem
        Trzech Krzyży a Wisłostradą, kilka metrów od zbiegu ulic Książęcej i
        Kruczkowskiego, dała możliwość przygotowania ciekawej koncepcji zabudowy terenu,
        którego całkowita powierzchnia wynosi 15 232 m2. Koncepcja ta przewiduje budowę
        hotelu na 48% powierzchni działki oraz czterech budynków mieszkalno-biurowych. W
        oparciu o koncepcję Spółka PPI wystąpiła o warunki zabudowy i zagospodarowania
        dla ww. terenu. Warunki te zostały określone decyzją Gminy Centrum z dnia 22
        maja 2001. Całkowita powierzchnia planowanych inwestycji to 59 700 m2.

28 grudnia 2001 roku Spółka Park Place Investment podpisała przedwstępną umowę
        sprzedaży części terenu, na której nabywca-inwestor przewiduje wybudowanie
        hotelu o powierzchni 24 700 m2 wraz z parkingiem podziemnym na 495 miejsc (15
        250 m2). Dokonano geodezyjnego podziału działki na 5 części w tym: część
        hotelową o powierzchni 7 365 m2 (na sprzedaż zawarto powyższą umowę
        przedwstępną) oraz cztery części - od 1700 do 2300 m2 każda. Na powierzchni
        wydzielonych czterech części, uzyskane warunki zabudowy przewidują wybudowanie
        19 100 m2 powierzchni mieszkalno-biurowej i "MOSTOSTAL-EXPORT" S.A. poszukuje
        inwestorów zainteresowanych nabyciem wydzielonych części terenu chcących
        zainwestować swój kapitał w tak atrakcyjnej dla stolicy lokalizacji.

Przewidujemy, że inwestor-nabywca części gruntu, na którym ma stanąć hotel
        rozpocznie roboty budowlane pod koniec II kwartału bieżącego roku.
        Najkorzystniej dla całego przedsięwzięcia byłoby rozpoczęcie budowy pozostałych
        budynków pod koniec III kwartału 2002 roku. Obecnie prowadzona jest rozbiórka
        wybudowanego 1970 roku Teatru Rozrywki zaprojektowanego przez bułgarskich
        architektów. Jesteśmy przekonani, że realizacja projektowanej ciekawej
        inwestycji wzbogaci Warszawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka