Dodaj do ulubionych

Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy

19.07.10, 00:15
Czy ktos bylby tak mily i napisalby mi jak wyglada system platnych drog w
Austrii? Mam 2 dni do wyjazdu, o ktorym dowiedzialam sie w piatek, i
potrzebuje drobnej pomocy w tym wzgledzie. Forum przejrzalam, ale ze to
zupelnie obce mi rejony, wiec nielatwo mi sie szuka.
Jedziemy z Karpacza (dawne Jeleniogorskie) do Mautern/Wachau, a z tamtad kilka
wypadow w blizsze okolice (Wieden), pobyt 7-9 dni. Wiem juz ze powinnam miec
winietke, ale czy da sie takie cos kupic np. na granicy? I w jakich
jednostkach to dziala: na jakis okreg, czy na jakis czas? Czy jest jeszcze
cos, o czym powinnam wiedziec, na co byc przygotowana?

Pytanie dodatkowe: moze ktos przy okazji orientuje sie w drodze przez Czechy,
jakie tam obowiazuja zasady? Jechac przez Prage, czy pozwolic sobie na boczne
drogi?

Mam nadzieje ze ktos sie podzieli konkretnymi wiadomosciami i radami, a nie
tylko nadmiarem sarkazmu i resztkami jadu po dyskusji z tesciowa wink
Obserwuj wątek
    • 42piotr Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 19.07.10, 09:57
      Liste platnych drog w Austrii znajdziesz tutaj. rowniez informacje o winietach i punktach sprzedazy. Naklejki mozna kupic np. na wybranych stacjach benzynowych. Najkrotsza jest 10 dniowa i kosztuje Euro 7,90. Musi byc przez sprzedawce "przedziurawiona" od dnia waznosci (przed naklejeniem). Winieta wazna jest na wszystkie platne drogi w Austrii czyli drogi szybkiego ruchu i autostrady. Istnieja drogi i tunele za ktorych przejazd ponosi sie dodatkowa oplate. Wykaz tych drog w linku powyzej. Ani w okolicy Wiednia, ani w okoloicy Wachau takich dodatkowo platnych drog nie ma.
      Polecam watek z forum dotyczacy winietek
      Wazne jest aby winietka byla w odpowiednim miejscu i solidnie przyklejona. Kontrole bywaja upierdliwe i w przypadku nieprawidlowosci sa dotkliwie kosztowne.
      • jak_matrioszka Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 19.07.10, 20:56
        Dziekuje Piotrze smile Teraz juz powinnam sobie poradzic!
        Widoczne miejsce i solidnie przyklejona: moze byc jeden z rogow przedniej szyby?
        Mam calkiem wolne wszystkie cztery, jesli austriackie sluzby maja jakies
        preferencje wink
        • 42piotr Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 20.07.10, 07:59
          > Widoczne miejsce i solidnie przyklejona: moze byc jeden z rogow przedniej szyby ?

Winietkę należy nakleić na przedniej szybie pod lusterkiem lub z boku, po stronie kierowcy, na tej wysokości co winietka naklejona pod lusterkiem.
        • andiat Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 05.12.10, 01:16
          i jak bylo-opisz troche-droga i pobyt
    • andiat Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 19.07.10, 20:10
      jedz przez prage i brno,jak z karpacza-nie zapomnil o vinecie na
      czechy
      nie bede pisal dlaczego ale szybko i bez problemow(mandaty)
      na granicy kupisz vinete na austrie(mikulow)
      • jak_matrioszka Re: Winieta na Czechy 19.07.10, 20:52
        Nie zapomnij??? Ja o winiecie na Czechy wogole jeszcze nie wiedzialam, piekne
        dzieki za poinformowanie mnie o istnieniu takowej!
        Moge zapytac gdzie ta czeska winietke kupic? Jest jakas tranzytowa-jednodniowa,
        czy jakies inne rozwiazanie?
        • ennka Re: Winieta na Czechy 19.07.10, 21:40
          Tu masz najważniejsze info o podróży przez Czechy.
          www.czechtourism.com/pol/pl/docs/practical-info/faq/transport/04-rules-of-the-road/
          Wszystkie winiety kupisz na stacji benzynowej przed lub po przekroczeniu granicy.
          Złośliwości nie mogę się jednak oprzeć.
          Wystarczyło wrzucić hasło "winiety w Europie" i nie musiałabyś zadawać tu takich infantylnych pytań.
          Nawet bliski termin wyjazdu nie zwalnia od myslenia , a nawet wręcz przeciwnie.
          P.S.Za złośliwości przepraszam , z teściową się nie kłóciłam.
          Powodzenia i udanej podróży .Jedziesz w piękne okolice.
          • jak_matrioszka Re: Winieta na Czechy 19.07.10, 23:37
            Taka zlosliwosc przezyje wink Tym bardziej ze wrzucilam w google haslo winieta
            Czechy/Austria, i wyplulo mi odpowiedzi po polsku (czego sie naprawde nie
            spodziewalam). Co prawda w dalszym ciagu nie wiem jak to sie nazywa w jezykach
            tubylczych, ale jakos sobie poradze.

Nigdy sie nie czuje zwolniona od myslenia, ale akurat teraz mam wyjatkowo duzo
            myslenia, a malo czasu, wiec chcialam raz skorzystac z opkazji i stanac po
            drugiej stronie (normalnie to ja odpowiadam na pytania).
            • railly Re: Winieta na Czechy 26.10.10, 10:30
              Winiety na Czechy i Austrię można kupić w Polsce, w większych oddzialach PZMot lub wysylkowo. Przysylaja po 2 dniach, wszystko sprawnie i idealnie. Najlepiej wejsc na strone PZMot, tam wszystko jest opisane. Koszt winiety 10-dniowej na oba kraje razem z przesylka to ok. 110 zl. Nakleja sie na szybe i mozna jechac po autostradach. Nie polecam bocznych drog, koszt winiet w skali calego urlopu jest niewielki, a komfort olbrzymi.
              • mo-niczek89 Re: Winieta na Czechy 24.04.14, 09:47
                witam,
                gdzie można nocą kupić winiete na Czechy i Austrię? która stacja czy budka jest czynna? i gdzie?
                • wislok1 ???!!! 27.04.14, 19:52
                  Skąd jedziesz i dokąd ?

Granica polsko-czeska ma kilkaset kilometrów !
                  Tak czesko-austriacka !

Między Polską a Czechami jest ze 100 dróg przez granicę, część z nich nawet nie była przed wejściem do strefy Schengen przejściami granicznymi

Budki są w Cieszynie na nowym moście, ale tam nigdy nie kupuję za złotówki, bo kantują, liczą sobie sowitą marżę za coś, co jest opłatą administracyjną.
                  Tak to jest ze wszystkimi budkami, na całej granicy.

Winietki najlepiej kupować na stacjach benzynowych:
                  w Czechach czeską i w Austrii austriacką

Ja napiszesz jaką trasą jedziesz, to się dowiesz, gdzie dokładnie kupić
    • fruqo3 Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 02.05.14, 14:18
      Winiety na Czechy i Austrię proponuję kupować na pierwszej stacji Shell po przekroczeniu granicy czeskiej w Gorzyczkach.
      Czesi jako naród niewierzący są zdecydowanie bardziej uczciwi i mniej pazerni niż Polacy - katolicy po naszej stronie granicy.
      Za tygodniowe winiety na CZ i A zapłaciłem ok. 90zł.
      To duuuuzo taniej niż w PL.
      • wislok1 Re: Drogi w Austrii i dojazd przez Czechy 02.05.14, 18:48

Czesi kantują tak samo z winietami austriackimi jak Polacy,
        sprzedają je drożej niż w Austrii.
        Tylko czeską winietę sprzedają po cenie nominalnej.
        Do tego w Boguminie, gdzie jest ta stacja benzynowa i na całym czeskim Śląsku zdecydowanie dominują ludzie wierzący.

Przekonanie, że ateista jest uczciwy, a katolik to złodziej świadczy o ciężkim uszkodzeniu mózgu.

90% Austriaków to ludzie wierzący, z czego około 80 % to katolicy

Czy Austria to kraj złodziejski ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka